На почивка в дълбоката провинция.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

На почивка в дълбоката провинция.

Мнение от Borymeckata » 01 Авг 2013, 9:56

За почивката си сме приели така - лятото сме на море, по възможност - в чужбина. Зимата - на планина. ОК, но дали няма и други (по-близки, по-достъпни и също така интересни) възможности? Дали не пропускаме интересни места, които са близо до нас, за да "гоним дивото" на стотици километри от дома си? В тази връзка, искам да ви разкажа за един почивен ден, който изкарахме със семейството ми на Дунава, само на няколко километра от дома ни.

Преди това ходихме с колата за няколко дни до южното черноморие - общо 1200км. в жегата по натоварените пътища, там - печене на претъпканите плажове, а вечер - блъскане между сергии и тълпи разноезични курортисти... Не е чудно, че се върнахме от "почивката" доста уморени. Затова реших да си организираме един напълно провинциален, "алтернативен" уикенд, с използване на местните възможности за отдих. Сутринта тримата (жената, дъщерята и аз) се натоварихме в колата (багажът от пътуването до морето си беше вътре) и отидохме на брега на Дунава. Мястото се намира на около 5км. от града по шосето, а после се слиза към реката по един черен път, около километър. Пътят има доста стръмни участъци, но иначе не е лош (няма дълбоки коловози и неравности) и не е проблем дори за "спортното" окачване на Х3-ката. Брегът е песъклив и сравнително твърд - не е проблем да се движиш с колата по него, ако не правиш глупости, разбира се. Има хубави сенчести места за бивак. Разбира се, през лятото доста хора са там и хубавите места обикновено са заети от палатки, каравани и коли, но винаги се намира нещо... Намерих едно сенчесто място на 751-ия километър (километрите се броят от устието на реката нагоре по течението) и паркирах.

На Дунава можеш просто да се печеш на слънце (плаж), можеш да плуваш (в сладката вода е доста по-трудно, отколкото в морето), можеш да се возиш с лодка (на весла или с ветрила), можеш да караш джет или моторница, можеш да ловиш риба, раци и миди, да си правиш пикник, да стреляш с въздушна пушка и много други неща. Но в случая аз имах по-амбициозни планове.Точно срещу мястото където спряхме, има един остров, приблизително на средата на реката. Та идеята ми беше да идем тримата на острова и да прекараме там няколко часа.

Тук виждате колата на сянка под тополите, и мен - как се мъча да надуя лодката:
Изображение

Лодката купих предишния ден от Лидл за 90 лева и това й беше първото пускане на вода. Може да ви изглежда безотговорно да натовариш семейството си в такава смешна "лодка" и да тръгнеш с нея през Дунава, но ние сме израсли покрай реката и не се притесняваме от нея. Течението е с постоянна скорост и трябва да се държи сметка за него, а също и за корабите, които пътуват нагоре и надолу по реката. Тук виждате дъщерята - изобщо не е притеснена, даже е много щастлива от предстоящото пътуване:
Изображение

Приготвихме всичко, изпробвах за няколко минути как се движи тази лодка, надух я още малко и бяхме готови. Прибрахме всичко в колата, заключихме я и тръгнахме нагоре по брега (срещу течението):
Изображение

Идеята е да тръгнем от нашия бряг поне километър по-нагоре, за да компенсираме течението на реката и да излезем точно на острова, а не да се окажем под него. Натоварихме се тримата в лодката и тръгнахме през реката.

Наближихме острова и се вижда, че не сме единствените, които са решили да изкарат почивния ден на него:
Изображение

На острова има буйна растителност и пясъчни плажове. Доста е чисто, а водата е бистра и много приятна за къпане. Тук виждате лодката, изтеглена на пясъчната коса в горната (западна) част на острова. В дясно на снимката се вижда българският бряг, а колата е паркирана там някъде между дърветата:
Изображение

Тук виждате другата (северна) страна на острова и съответно - румънският бряг:
Изображение

Това е западната пясъчна коса над острова - има доста дървета, довлечени от течението. Те придават интересен, бих казал - екзотичен изглед на пейзажа:
Изображение

Изображение

Има други хора - българи и румънци. Всъщност, островът е румънски и в момента сме в нарушение на държавната граница... Понякога минават и катери на гранична полиция, но полицаите се правят на разсеяни - ясно е, че ние не представляваме заплаха за националната сигурност на България и Румъния:
Изображение

Тук са ме щракнали как съм се пльоснал като хипопотам в пясъчната плитчина:
Изображение

Понеже е неделя - дошли са доста хора, донесли са си плажни чадъри, хладилни чанти и дори по едно време се заформи футболен мач на пясъчния плаж - България срещу Румъния. Хората идват с моторници и джетове, не се напъват на веслата като мен:
Изображение

Девствена и чиста природа - нещо все по-рядко срещано. Чул съм, че на този остров имало много дивеч - глигани и сърни. Виждал съм и много птици - чапли, корморани и дори черни щъркели:
Изображение

Пясъкът е невероятен - никъде по морето не съм виждал такъв. Бял и фин като пудра-захар, егати. Чиста вода, чист въздух, чист пясък, синьо небе и девствена гора - и всичко това на няма и 10км. от апартамента ни...:
Изображение

Изображение

По брега на острова има малки, закътани заливчета, където можеш да се усамотиш. По принцип този остров е напълно необитаем, само в почивни дни идват хора на него:
Изображение

Изображение

Може да ми се смеете, но ми се е случвало да пия вода от Дунава - поне покрай острова изглежда съвсем чиста:
Изображение

Още една интересна гледка с изсъхнало дърво на брега:
Изображение

Последно къпане, преди да поемем обратния път през реката. Вижда се една товарна композиция, която се движи нагоре, срещу течението:
Изображение

Здравей, роден бряг! Тръгваме си, но скоро ще дойдем пак...
Изображение

Това беше - един хубав, слънчев и безгрижен ден на Дунава. Успяхме да си починем от "почивката" на морето.

Би било интересно, ако и други колеги споделят малко известни, но хубави места за почивка из нашата природа.
Последна промяна Borymeckata на 13 Май 2020, 19:46, променена общо 2 пъти
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Re: На почивка в дълбоката провинция.

Мнение от ilia1984 » 01 Авг 2013, 10:01

Браво колега :bowdown: Искрено ти благодаря за да видим колко ни е красива страната . Ние от Южна България Дунава ни е малко далеч но сега видях колко е красиво там :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 01 Авг 2013, 10:17

Наистина изглежда много добре.
Жена ми е от дунавско (Белене), ама покрай на баба и селото бреговете са кални а до островите не съм стигал :mhihi:
Това къде точно се намира? Нещо май се зарибих за една такава авантюра :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 01 Авг 2013, 10:17

:bowdown: :bowdown: :bowdown: Прекрасен разказ, чудесни снимки и наистина ме "вдъхновяваш" да загърбя морето и да отида на Дунава :bowdown:
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 01 Авг 2013, 10:35

Разказа чудесен,
ама посмали малко с тоя чист дунав, че е по-голямо лайно и от черно море. Ако не се дави близък в тоя гьол не скачам :mhihi:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 01 Авг 2013, 10:40

Страхотен разказ. Дъщеря ти е бомба :mrgreen:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 01 Авг 2013, 10:46

Много приятна историйка :yes: Ще гледам да отида до Лом до края на лятото и да посетя това място.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 01 Авг 2013, 11:19

Много красиво :) И снимките са хубави и мястото е страхотно

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Авг 2013, 11:23

Супер снимки и разказ, много хубаво изглежда!

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Мнение от red_bull92 » 01 Авг 2013, 12:05

Супер история и стрехотни снимки :yes: елате някой път на почивка на планина в Кюстендил :lalala: аз да си направя реклама на града :mhihi: :mhihi:
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: предимно служебни кошници
Мечтае да кара: без да се ядосва
Детайли за колата: M47N

Мнение от MORSKIa » 01 Авг 2013, 12:38

Kрасота.....
навява ми само мили спомени от детството и безгрижието на онова отминало време........
колко комари са ме изяли по тези брегове (и пиявици)........... ееех спомени, спомени (около 749 км, къмпинг Дунав, който го знае)
И риба и раци и печена царевица и дини.......
Уви........всичко безвъзвратно си замина и времето и годините и пеизажа....сега там величествено стои титана на съвременната българо-румънска дружба.

Само малко с пиенето на вода....аз лично не бих го практикувал. Като съвсем малък съм ял рибена чорба с вода от Дунава, там на огнище директно на брега....ама сега.......

А който се чуди как и къде да изкара един незабравим ден/уйкенд, горещо го препоръчвам, даже бих предложил и място - устието на р. Тимок

А колега, по моите сметки този 751 км е почти срещу Видин, та не ми стана ясно за кой точно остров пишеш...би ли пояснил плс....иначе разказа ти е :yes:
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 01 Авг 2013, 14:06

Всяка година ходя на палатка поне по два пъти на Дунав. Има чудни места. Единствено многото комари вечер отказват по-изтънчените туристи, но се преживява.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 01 Авг 2013, 18:54

поздрав за всички колеги :D

http://www.youtube.com/watch?v=IDaJ7rFg66A
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от GeDotz » 01 Авг 2013, 21:21

MORSKIa написа:
А колега, по моите сметки този 751 км е почти срещу Видин, та не ми стана ясно за кой точно остров пишеш...би ли пояснил плс....иначе разказа ти е :yes:

Видин е на 791 км ;) на 751 км е о-в Небуна :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 01 Авг 2013, 23:00

Да има прекрасни местенца дори и в България :yes: Човек трябва да ги посети че да оцени какво притежаваме като природа. По черноморието особенно по южното "почивка" е силно казано, по-скоро е препускане измежду накълвани от сутрин до вечер и клатушкащи се туристи :drinking: :bchug: .

ПП Що е то "Провинция" в България :mhihi: :mhihi: И колоко да е дълбока така наречената "провинция" в България :dunno:

Следваща

Назад към Извън Темата