m43b16 мени обороти след смяна на температурен датчик

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: засилен дизел
Мечтае да кара: на Шаро поршето
Детайли за колата: TOP!!! FULL!!! MPACK!!! Всички екстри за модела! :D :D :D

m43b16 мени обороти след смяна на температурен датчик

Мнение от Snoop » 29 Юли 2013, 20:11

Здравейте, колеги.
Проблемът е следният: Реших да сменя датчика за температурата, който комуникира с ECU-то. Оставих колата в сервиза и като отидох да си я взема стана ясно, че работи неравномерно.
Мени обороти, тресе се, без значение дали е топла или студена.
Свалян е колекторът, за да се смени датчика.
Нека някой, който е запознат с нещата да каже в следствие на какво може да се е получил въпросният проблем.
Колата върви, ускорява се нормално, но като спре на едно място мени обороти и се тресе.
:banghead:
Аз и ти сме луд-ни-ца... Изображение Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: m43b16 мени обороти след смяна на температурен датчик

Мнение от metodi80 » 29 Юли 2013, 21:41

Snoop написа:Здравейте, колеги.
Проблемът е следният: Реших да сменя датчика за температурата, който комуникира с ECU-то. Оставих колата в сервиза и като отидох да си я взема стана ясно, че работи неравномерно.
Мени обороти, тресе се, без значение дали е топла или студена.
Свалян е колекторът, за да се смени датчика.
Нека някой, който е запознат с нещата да каже в следствие на какво може да се е получил въпросният проблем.
Колата върви, ускорява се нормално, но като спре на едно място мени обороти и се тресе.
:banghead:

Като първо виж гофрирания маркуч , ако е изряден , направи диагностика .... не е лошо да им зададенш някой друг въпрос и на тия дето са ти направили ремонта ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 29 Юли 2013, 22:16

Колега,не разбирам защо за смяната на един датчик си оставил колата си в сервиз? Смяната е елементарна.
Може някой да ти е сменил стъпковия мотор и за това да клати.Може да са ти сменили ламбда сондата и за това да клати.
Диагностицирай първо колата и тогава може да търсиш причина която не се явява като грешка.
С много любов към децата!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 29 Юли 2013, 22:21

скъсали са гофрето, или не са закачили някой вакум.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 30 Юли 2013, 11:11

Гофрето го бяха скъсали и им занесох ново, за да го сменят. :mhihi:

Колата продължава да се тресе. Относно колегата дето пита защо не съм си го сменил сам - трябва да се свали колекторът, а аз не обичам да пипам неща, от които не разбирам.
Както и да е. Ако разкача акумулатора дали има вероятност да се оправи?
Днес след работа отивам пак при майстора за да сваля наново колектора и да видим дали нещо(нямам идея какво) не е осрал при монтажа.
Бях сменил гарнитура на капака на клапаните октомври месец, сега е свалял капака и след като си тръгнах от сервиза гарнитурата сълзеше(при положение, че всички болтове бяха стегнати). Намаза я със силикон(гарнитура за 9 месеца да се скапе :shock: ) и засега спряхме теча на масло от там. :mhihi:
Капеше отнякъде върху генерацията и бях като парен локомотив на светофарите... :mhihi:

Та пак да питам - ако разкача акумулатора да очаквам ли някакво подобрение или ако има грешки или забиванки няма да се оправи с разкачането? :roll:

edit:

@metodi - колега, задавах им въпроси, ама общо взето отговорите бяха - ами не знааам, то това стана след като смених датчика, ти сигурен ли си, че тоя датчик е правилния...

Да питам - температурен датчик №13 - който е към ECU-то има ли нужда от "обучаване" с каране на колата 50км. преди да почне да функционира правилно или това съм го чел за дебитомера?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 30 Юли 2013, 11:49

Snoop написа:Гофрето го бяха скъсали и им занесох ново, за да го сменят. :mhihi:

Колата продължава да се тресе. Относно колегата дето пита защо не съм си го сменил сам - трябва да се свали колекторът, а аз не обичам да пипам неща, от които не разбирам.
Както и да е. Ако разкача акумулатора дали има вероятност да се оправи?
Днес след работа отивам пак при майстора за да сваля наново колектора и да видим дали нещо(нямам идея какво) не е осрал при монтажа.
Бях сменил гарнитура на капака на клапаните октомври месец, сега е свалял капака и след като си тръгнах от сервиза гарнитурата сълзеше(при положение, че всички болтове бяха стегнати). Намаза я със силикон(гарнитура за 9 месеца да се скапе :shock: ) и засега спряхме теча на масло от там. :mhihi:
Капеше отнякъде върху генерацията и бях като парен локомотив на светофарите... :mhihi:

Та пак да питам - ако разкача акумулатора да очаквам ли някакво подобрение или ако има грешки или забиванки няма да се оправи с разкачането? :roll:

edit:

@metodi - колега, задавах им въпроси, ама общо взето отговорите бяха - ами не знааам, то това стана след като смених датчика, ти сигурен ли си, че тоя датчик е правилния...

Да питам - температурен датчик №13 - който е към ECU-то има ли нужда от "обучаване" с каране на колата 50км. преди да почне да функционира правилно или това съм го чел за дебитомера?

Температурния датчики или който и да било друг датчик няма нужда от "обучаване" в момента в който компютъра ги "намери" започва да следи подаваните от тях стойности ... Правил съм опит да видя след нулиране на адаптационните стойности за колко време компютъра ще изработи новите - става точно за 2 минути след запалването ! Изобщо не е нужно колата да бъде карана 50 -100 или не знам там колко километра (става дума за изряден компютър с изрядни датчици , ако има някъде нещо не както трябва (примерно недобре работеща ламбда) може да има известно колебание във времето за адаптация , но пак не е много ...).
За гарнитурата на капака .... ами тоя "майстор" се е омайсторил ! Моята гарнитура на капака съм я свалял поне 10 пъти в рамките на 4 години , бях я купил нова разбира се (на Виктор Рейнц) , след толкова сваляния ,нито веднъж не протече ... Гарнитура на 9 месеца да протече - или самата гарнитура е много калпава , или тоя майстор не знае как да стяга болтовете на капака !
Нищо няма да се случи ако откачиш акумулатора ..... в смисъл нищо по -добро ...

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 30 Юли 2013, 11:56

Щом избива масло от гарнитурата на капака на клапаните има много голям шанс клапана за вентилация на картерните газове да е повреден, от него също клати оборотите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 30 Юли 2013, 12:00

Дее*а... значи остава довечера като отида при майстора да "открие", че не е закачил нещо. Уж гледах всички маркучи са вързани.
Може ли от това, че датчикът е на Meyle, а не оригинален да тресе колата? Или тресенето е резултат от свалянето и качването на колектора.
Щото реално друго не е правено по колата, а пък майсторът се води познат, та му имам някакво доверие, макар и вече по-малко... :confused:
Гарнитурата съм я взимал от Laviatan, или Reinz, или нещо друго с R беше...

Бесен съм... :mhihi:

edit:
@vld - казах му да погледне и клапана дали не е за смяна, каза че било нормално омасляването вътре в колектора, така че не бил за смяна клапанът. :|

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 30 Юли 2013, 13:22

Че то до омасляване не се стига при пробит клапан, ама няма да ти пиша да му отваряш очите на някой дето е "майстор" а незнае къде и какво да гледа.
Карай му я и да се оправя щом я е усрал...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 30 Юли 2013, 13:30

Прегледай много добре 2-та мъркуча на стъпковото моторче,даже и леко да е сцепен мени обороти.
И моя филтър на картерните газове беше омаслил целия колектор и след смяната му няма проблеми вече.
Явно тоя майстор нещо не се е занимавал с БМВ-та преди.
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 30 Юли 2013, 16:18

Сменил е датчика като е свалил само горната част на колекторите, а не "целите", както му били казали...

Пак питам - може ли от датчика само така да тресе - да знам да връщаме стария като му я закарам след малко и свали пак колекторите.
Или не може да е от датчика(пак казвам Meyle, не от Дару/Камор) и да търси проблема някъде другаде.

:confused:

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 30 Юли 2013, 17:13

Едва ли, ма за тая кола датчика оригинал в дарукар е 29лв., колко спести с това китайско мейле?
извади му буксата и я запали и ще видиш дали е от него, ама според мен не е.
Ти по каква причина го смени, какво му е на стария?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 30 Юли 2013, 17:25

Богата смес.
В Дару го нямаха наличен, не съм тръгнал да пестя от датчици... Не че е от значение, но е 59лв. а не 29 - поне на мен така ми излезе за № 13621709966
А за да запаля колата с разкачен датчик трябвало да се свали колекторът(до колкото ми обясни майсторът).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 30 Юли 2013, 20:08

Няма разкачени вакууми, не стигнахме до датчика.
Положението остава същото - колата грухти и се тресе... :banghead:

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 30 Юли 2013, 20:43

Коя година и месец е произведена тая кола?
С два датчика за температура ли е или с един?
Изображение

Следваща

Назад към E36