Рита при смяна на предавка надолу

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Рита при смяна на предавка надолу

Мнение от koziak » 14 Юли 2013, 0:38

Колата е 5ст автоматик стептроник. Сменя скоростите съвсем плавно нагоре, но ми направи впечатление че при смяна надолу се получава едно като ритане. Ако натисна газта до долу и преритва. Ако сменя ръчно предавка надолу без газ до долу и сменя плавно. Странното е че го прави само понякога. От София до Дупница и обратно го имаше, после паля и пак карам и сменя плавно.
Маслото на скоростите не е ясно точно кога е сменяно за последно, предишния собственик твърдеше че го бил сменил на скоро.
Какъв може да е проблема според вас?

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Re: Рита при смяна на предавка надолу

Мнение от BABHOMED » 14 Юли 2013, 0:48

Масло !...Смени го..Ако вече не е късно.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 14 Юли 2013, 1:07

Имах съмнение дали не е нещо от тампони на дифа или някой други тампони. Но май тогава всеки път трябва да го има въпросното ритане, а при мен е само понякога.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 15 Юли 2013, 1:51

Днес пак карах колата и проблема го нямаше. Пробвах го веднага след като запалих докато е студена и се държеше перфектно, после загря и продължи да си е наред. Може би го прави при по-дълъг път, както вчера до Дупница.
За смяна на масло ли съм, за ремонт ли съм :confused:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 16 Юли 2013, 12:19

Стария собственик ми каза че били долияли масло в скоростите и бил сменен филтъра. Ама това че са доляли, явно май не означава че е сменено маслото, а и освен това не е ясно кога е доливано. Другото което видях е, че е леко омаслен картера на кутията, но не е като да тече.
Свързах се с Гемини 4 по въпроса. От там ми казаха 50лв диагностика и 410 смяна на маслото :shock:
Някакви предложения за някой друг сервиз?

Потребител
Аватар
Кара: '01 330d

Мнение от LoadBoy » 16 Юли 2013, 14:24

може и да са включили цената на филтъра и маслото в тези пари.ако не са значи са откровенно :kuku:
оригинален филтър на BMW за скоростите е около 120лв(с нова гарнитура и болтчета), маслото на BMW за скоростите (то май е на GM всъщност защото скоростите са GM,a самото масло е TEXACO ако правилно съм видял варела) е нещо от сорта на 20лв на литър от Вари,в Дару и Камор мисля,че е 1-2лв на литър повече.За смяната ти трябват грубо 6литра и 50-60лв за труд,с една дума 300лв е тавана.Поне ако го правиш с оригинално масло,филтър и при Dimitroff което за мен е най-добрия сценарий :ok:
2-рия вариант е да вземеш филтър Бош(80-90лв) или подобен и друго масло като например Кастрол или друга марка,които са по 14-15лв на литър.там вече сметката излиза по-малко,но по съвет на Dimitroff маслото специално за скоростите най-добре да е оригинално,защото там ремонтите са $$$
Последна промяна LoadBoy на 16 Юли 2013, 16:16, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330d
Мечтае да кара: BMW Alpina B7

Мнение от PavelPavlov » 16 Юли 2013, 15:00

Здравей,

Според мен е хубаво да се консултираш с някой, който има опит с автоматични кутии. Може би една диагностика също ще подскаже ако има грешки в кутията. Ако не, аз също бих започнал със смяна на масло.
Относно цената.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=24&fg=15 -> но. 10: 24341423376
Цена в http://www.darucar.bg/index.php?show=result_part за Номенклатурен номер : 24341423376 с Описание : ФИЛТЪР - Ед.цена (с ДДС) : 54.25 BGN
* Не съм 100% сигурен, че точно това е точно твоя филтър. провери със собствения си VIN, за твоята кутия. Давам този за справка.*
Маслото...
Можеш да видиш в сервизното ръководство или тук(http://www.bimmerinfo.com/e46trans.htm) има снимки от ръководството. Кутията ти при пълна смяна побира около 9л. За цена аз лично бих се обади директно в ДАРУ и след това бих сравнявал с други възможности, но никакви компромиси с маслото в скоростите.
Успех!

Поздрави,
Павел

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 18 Юли 2013, 15:45

Кутията е 5 степенна ZF. Намерих масло и филтър за 200лв от колега от форума.
Сега съм решил да отида на една диагностика да я закачат кутията да видим дали има грешки евентуално.
Другото което се сетих е, че и двата пъти когато ми направи проблема бях с включен климатик. Дали пък нещо компресора не е шрищракал като свали предавка :confused:

Назад към E46