Температура на двигателя
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Re: Температура на двигателя
Да съгласих се
, термостата при БМВ е на пътя на водата идваща от долния край на радиатора. Намерих схема/картинка на системата на М52/54 двигателите. На картинката доста добре е изобразен пътя на водата/антифриза при отворен и затворен термостат.

Това са го написали хората не съм му аз автора просто съм го превел (до колкото мога)
източник (има и процедура за обезвъздушаване на охладителната с-ма):
"На М52 двигателите охладителната с-ма е напълно променена с цел да се оптимизират работните температури на цилиндровата глава и блока на двигателя. Системата е проектирана за да:
- Намали работната температура на цилиндровата глава. Това има позитивен ефект за въртящия момент защото се подобрява т.нар. волуметрична ефективност на двигателя.
- Повишаване на работната температура в блока (цилиндри, колянов вал). Това понижава триенето с което се постига икономична раборта на двигателя (понижена консумация на гориво)."
ПП Като поразгледах охладителните системи и на другите двигатели на BMW излиза че работата им е аналогична поне от М52 насам. Извинявам се ако съм подвел някой с предното си мнение

Това са го написали хората не съм му аз автора просто съм го превел (до колкото мога)

"На М52 двигателите охладителната с-ма е напълно променена с цел да се оптимизират работните температури на цилиндровата глава и блока на двигателя. Системата е проектирана за да:
- Намали работната температура на цилиндровата глава. Това има позитивен ефект за въртящия момент защото се подобрява т.нар. волуметрична ефективност на двигателя.
- Повишаване на работната температура в блока (цилиндри, колянов вал). Това понижава триенето с което се постига икономична раборта на двигателя (понижена консумация на гориво)."
ПП Като поразгледах охладителните системи и на другите двигатели на BMW излиза че работата им е аналогична поне от М52 насам. Извинявам се ако съм подвел някой с предното си мнение

Последна промяна gentata на 04 Юли 2013, 23:08, променена общо 1 път
- sasho1bs
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39 525д exclusive and 530d f10
При 220 ми е интерестна температурата как е.При мен като е около 35 градуса вън и я карам със 220 230 температурата е около 108 градуса но аз съм дизел.
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
Щом стрелката е по средата колата не прегрява!Карайте си колите!!!! 
А знаете ли ,че след като загасите мотора ,той продължава да загрява!Е какво да му сложим вентилатори ли.

А знаете ли ,че след като загасите мотора ,той продължава да загрява!Е какво да му сложим вентилатори ли.

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Nasko_325TD написа:Щом стрелката е по средата колата не прегрява!Карайте си колите!!!!
Всъщност след като го загасим, мотора се охлажда отдавайки температура на охлаждащата течност около блока, която се загрява.
Затова преди за загасим е хубаво да се подържи в обороти за да може водната помпа да превърти водата с по-охладена. Подобно на дизелите, които не трябва да се гасят веднага за да не спече турбото, само че при бензина не е толкова фатално.

bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
колеги, пишете engine heat soak в гугъла и четете... примерно тва: http://www.mawsolutions.com/html/heat_soak_effects_on_engines.html
обсъждано е във форума, може да го намерите с търсачката
колегата gentata, освен че се е постарал да доразучи нещата, и е направил някои изводи... трябва да се допълни още един:
- системата е реализирана по този начин и заради фактът, че термостата не е най-високата точка, и се позволява безпроблемно пълнене и обезвъздушаване на системата... което в класическата не е така.
освен това на картинката му може да видите и един елемент, който постоянно се цитира в темата, а именно температурния сензор... както се вижда, температурата на сензора няма общо с температурата на термостата, тъй като охлаждащата течност върви по главата до сензора, и по този път се загрява в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от режима и натоварването на мотора... по никакъв начин НЕ ВЗИМАЙТЕ термостати с температура, различна от указаната за мотора ви
и пак да кажем - термостата в е39 и нататък е двойно действащ, между двете му клапи се срещат и топлия и студения кръг, като в по-голямата си част от работата е частично отворен/затворен и контролира много точно смесването на кръговете... всеки може да се увери, че при каране със знаците
долния маркуч почти винаги е съвсем леко топъл... под товар вече нещата се променят.
обсъждано е във форума, може да го намерите с търсачката

колегата gentata, освен че се е постарал да доразучи нещата, и е направил някои изводи... трябва да се допълни още един:
- системата е реализирана по този начин и заради фактът, че термостата не е най-високата точка, и се позволява безпроблемно пълнене и обезвъздушаване на системата... което в класическата не е така.
освен това на картинката му може да видите и един елемент, който постоянно се цитира в темата, а именно температурния сензор... както се вижда, температурата на сензора няма общо с температурата на термостата, тъй като охлаждащата течност върви по главата до сензора, и по този път се загрява в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от режима и натоварването на мотора... по никакъв начин НЕ ВЗИМАЙТЕ термостати с температура, различна от указаната за мотора ви

и пак да кажем - термостата в е39 и нататък е двойно действащ, между двете му клапи се срещат и топлия и студения кръг, като в по-голямата си част от работата е частично отворен/затворен и контролира много точно смесването на кръговете... всеки може да се увери, че при каране със знаците

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Както казва един мой колега:
"Тя баба ви германка ще чопли в скритите менюта ,за да види дали и загрява колата"
ааххахаха
Карайте си колите и тва е.Щом е в средата - не прегрява!
"Тя баба ви германка ще чопли в скритите менюта ,за да види дали и загрява колата"
ааххахаха
- Lawmaker
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i '96
- Мечтае да кара: non-stop
Nasko_325TD написа:Както казва един мой колега:
ааххахаха

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Това вече е проблем с охлаждането! 
Смени радиатора.

Смени радиатора.
- Lawmaker
- кандидат ентусиаст
-
Оооу. Нещо подобно се беше случило с един топлообменник на работата. Причината беше натрупан котлен камък и раздуване и спукване на топлообменника. Както се бъзиках с колегите си тогава "беше като бременна циганка"
- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
ти ми се разсърди за "профилактиката", надявам се разбираш разликата вече... взимай един нисенс, и ще ти изчезнат грижите 

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
преди 10-на години смених на е30-ката с такъв от тази марка, няма проблем...
тази цена нещо ниска ми се вижда... в бея.юк под 100 евра не виждам, без доставката за там...
тази цена нещо ниска ми се вижда... в бея.юк под 100 евра не виждам, без доставката за там...

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
ми сверка на парт номерацията, и в коша... надали има по-добра цена 

- Lawmaker
- кандидат ентусиаст
-
Аз съм с Нисенс , колега. Предният собственик го е слагал 2008/2009 година. Никакви проблеми нямам. Мия го външно , ръгал съм и вътре/нищо не излезе/
- Lawmaker
- кандидат ентусиаст
-
Колега , май познах че е от котления камък. С чешмяна вода е карана, а както започваше една реклама на *алгон : "Водата в България е твърда... "
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
Еми няма как да няма хич!