Въпроси от любопитство за монтаж на клима

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Въпроси от любопитство за монтаж на клима

Мнение от ogata » 28 Юни 2013, 0:36

Тая вечер се поразгледах из темите на колегата jakson относно монтажа на климатика.
Последно като свалях кората под волана се оказа че имам черната букса.

Общо взето ме интересува от чисто любопитство, дали някой може да обобщи какво трябва да се купи с ориентировъчни цени.
И в какво се изразява работата по монтажа без много подробности.

Също така има ли разлика в заигравката ако ще е дигитално управлението или с врътките ?
Кое ще е по-лесно ?
Трябва ли да погледна на друго място за някаква допълнителна инсталация ?
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Re: Въпроси от любопитство за монтаж на клима

Мнение от DirtySouth » 28 Юни 2013, 0:41

Дигиталното е по-лесно

Трябват ти : компресор , радиатор , дехидратор ,тръби , цялото прасе за дигиталната клима комплект , централна духалка с жило , управление дигитална клима.

Разглабя се доста колата , предница , при чистачките , цялото табло и тн ...

Според мен в 300 лева ще се вместиш
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 28 Юни 2013, 8:51

DirtySouth написа:Дигиталното е по-лесно

Трябват ти : компресор , радиатор , дехидратор ,тръби , цялото прасе за дигиталната клима комплект , централна духалка с жило , управление дигитална клима.

Разглабя се доста колата , предница , при чистачките , цялото табло и тн ...

Според мен в 300 лева ще се вместиш

А, също така датчик за клима на водния радиатор, ел. перка и дифузьор на климатичния предполагам :roll:
С виско съм - ако има значение.
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring 525d
Мечтае да кара: с четири ауспуха...
Детайли за колата: Лайфстайл комби просто.

Мнение от didodi » 28 Юни 2013, 9:06

колега в 300 няма да се вместиш :mhihi: на Венто слагах едно време та от 300 стана 1000 ако трябва всичко да е както трябва ;) Мога да ти препоръчам майстор който е много в час с климатиците като цяло , но не е ефтин :yes:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 28 Юни 2013, 11:25

Разрови се в раздела писали сме го какво включва пълния комплект поне на няколко места.
Щом имаш черната букса ще се наложи да направиш инсталацията само в моторния отсек.
Виското го изхвърляш и слагаш голяма ел. перка отвътре.
Другия вариант е да сложиш климатична перка отпред пред кондензатора.
Но на М43 се прави с една перка заводски, и му е по леко на мотора.
400-500лв. трябва да те оправят ако си го слагаш сам, ако не зависи колко ще ти вземат за монтаж.
Но при всички случаи е цялден труд от сутрин до вечер ако си го правил скоро и не се луташ за четеш, ако не си два дни не ти мърдат.
За твоята кола за да нямаш занимавка с тръби стойки и тн. отпред е подходящо да вземеш системата комплект от някое М43,М44, М42 от 1995г. нагоре или от М41.
Като разликата е, че при дизела е с виско и ел перка, при другите е с една голяма вместо виско.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 28 Юни 2013, 11:51

Не става дума за m43 . Aко ще се прави нещо-говорим за м52туб. Дайте някакви линкове от форума да се образовам,че ми е тегаво с тапатолка да търся :(

Sent from my AllviewAX2Frenzy using Tapatalk HD
ИзображениеИзображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 28 Юни 2013, 12:05

Е щом си сменил мотора отпада варианта за една перка отзад.
Прочети тази тема, това което те интересува е на трета страница, но в цялата тема и инфо за монтаж с жокери за различните питанки.
viewtopic.php?f=8&t=144610&hilit=%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikocom » 28 Юни 2013, 17:20

[quote="ogata"]Не става дума за m43 . Aко ще се прави нещо-говорим за м52туб. Дайте някакви линкове от форума да се образовам,че ми е тегаво с тапатолка да търся :(

Sent from my AllviewAX2Frenzy using Tapatalk HD[/quote

Колега аз мога да ти дам един съвет ако се хващаш да правиш такова нещо вземай всичко от една кола щом става въпрос за м52 колата донор задължително трябва да е шестак и каквото се демонтира заедно с всичките му болтове и кабели да се слага в твоята (болтове на компресор,тампончетата с болтовете на радиатора и още много на пръв поглед дребни неща ) иначе се почва голямо обикаляне и докопуване на липсващи части а повярвай ми не е изобщо приятно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 28 Юни 2013, 17:46

абсурд за 300лв.
Т.е. да... може да намериш някакъв скрап за тези пари, но до тръгването на климатика, ще ти трябва още лев.
реалистично: радиаторът ще е зле вероятно, освен ако не попаднеш на италианка, но за първо време и да кажеш "сложих климатик/троник", може да свърши работа.
трябва да подмениш всички гумени пръстенчета.
Цялото парно на земята: разглобяваш, почистваш, смазваш, сглобяваш.
И там ако има някакъв гумени пръстени, и тях.
Да подмениш пръстените на парното, че е особено гот, когато протече антифриз в краката.
Климатрона не помня как му беше инсталацията, ако имаш, супер, ако не... пак супер.
Перката може и да имаш късмет с нея, но може и да се разтърсиш за нов маторец, че солта не им действа добре.
Та реално, ще отидеш най-малко към 600 с пълнене, антифризи и т.н.
Но пък ти винаги можеш да казваш, че ти е струвало 300, и да пропуснеш да споменеш къде са отишли другите 300.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 28 Юни 2013, 17:54

Реално имам само компресора,който седи на мотора в момента. Явно наистина трябва да се търси цяла кола донор. Само не разбрах ако остана с виското дали ще може да охлажда двата радиатора добре?

Sent from my AllviewAX2Frenzy using Tapatalk HD
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 28 Юни 2013, 18:23

Само на виско не, трябва ти ел.перка, на която работят и 2те степени. Има достатъчно 6-аци на части, да намериш предната перка.
1ва степен работи на пуснат климатик винаги, втора -> при нужда ;)
Иначе ще караш с едно око на стрелката ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 28 Юни 2013, 22:59

Добре бе хора ние сме в тоя форум 5-6 години и не мисля ,че има някой расъл в парник .... Ясно е ,че сам иска да си го прави ... Какво ще му струва 600-1000 лева , хайде направете една разценка.
I'm slowly drifting
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 28 Юни 2013, 23:21

ако не е расъл в саксия и мисли че може да си го направи сам , ще звънне няколко телефона(на продавачи на чаркове) и ще разбере цените :yes:

аз откривах топлата вода преди време , сложих до моята кола донора , който беше 6так , а моита кола с 4 цилиндъра .. - тръбички , компресор различни. другото се нареди. Трябва да си на "здрасти" с жиците , другото е по - лесно

send from my e36 93' dual zone digital climatronic
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 28 Юни 2013, 23:31

Не е луд тоя дето дава баницата ... Печалбари има много и всички ги знаем ,че разполагат с части ... Ако се разрови човек намира ,аз имах доста премеждия с моя и последните 2 месеца купих 3 прасета за дигитална клима с таралежи радиатори вентилатори всичко и най-скъпото от 3те беше 40 лева ... управление си купих за 30 лева и не беше единствената оферта на тези пари ... А от печалбарите знаем ,че тези неща са над 100 лева... Та ситуацията е ясна няма какво да я коментираме ... Тръби стават от е39 от е46 от е36 англичанки и всякакви такива те са на смешни цени , комплект о пръстени пак смешни цени , жиците ясно , радиатор за над 50 лева едва ли ще намери .... Мотора му щом ем52 най-вероятно го е взел с все компресора .... Компресора от 6 и 4 не са различни , стойките са различни имам от шестак ако му трябва ще му го подаря даже , ремъка е 10 лева чисто нов , дехидратор 20-30 лева , перка 30-40 лева .... Явно различни математики сме учили ,но не виждам кое ще струва 600 лева
I'm slowly drifting
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 28 Юни 2013, 23:47

Тая сметка май е без кръчмар.
Аз в момента си сменям нещата по системата и тия 300лв отдавна заминаха още преди пълненето, а климатроник си имам :mhihi: Качествен кондензер нов е малко над 200лв, китайчетата не са добри, но стават за закърпване на положението айде - 140лв, дехидратора е 70лв валео, ролка и ремък - 50лв. Тва да не ги смениш тия неща и да караш с 20 годишни е хипер глупост. Смяна дехидратор, о'рингове, вакум-пълнене са ти едни 100-150лв. Както и да го въртиш и печеш за 300лв единствено може скраперия да си насадиш къде я работи 2 седмици, я не.

Следваща

Назад към E36