Повторна смяна на масления филтър

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325i
Мечтае да кара: M-ка, кво друго?

Повторна смяна на масления филтър

Мнение от Wolf4 » 27 Юни 2013, 15:06

Колеги,
Прочетох в английския форум, че за маслата Longlife 5w40 без значение на марката е препорачително на около 5000к да се смени масленият филтър. Какво е вашето мнение по въпроса?

В момента съм близо до 5000 км от последната смяна и се чудя дали е добра идея да сменя масления филтър. Маслото с което карам е ELF EVOLUTION SXR 5W-40 Longlife http://www4.total.fr/pdf/elf-lubricants ... artPage=14

Ако е добре да го сменя, има ли нещо за което да внимавам при смяната на филтъра (почистване на маслото от вътрешността на корпуса?) и т.н. Ще ви бъда признателен ако дадете мнение.
Are you M enough...?!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Повторна смяна на масления филтър

Мнение от metodi80 » 27 Юни 2013, 15:58

Принципно няма проблем да си караш и с този филтър още някой друг километър (примерно до към 8-10) , но винаги е по-добре да се подменят по -раничко (особено като се има предвид какво е качеството на продаваните в БГ консумативи ) ..... За няма лошо да си смениш филтъра (няма нищо особено ) , отвиваш капачката на филтърната кутия , вадиш стария , слагаш новия , завиваш капачката и тва е .... Ако капачката е пластмасовата , ще ти трябва инструмент за отвиването и за завиването (внимавай при завиването , трябва да се завие внимателно , за да не я спукаш ) ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wolf4 » 27 Юни 2013, 16:31

Страшно благодаря, колега! Веднага слизам в гаража да го сменя :lol: . Аз съм с метален корпус и метална капачка на контейнера за масления филтър.

Не карам с български консумативи, купувам си маслата от Франция ако е Елф или Тотал или от Германия ако е Кастрол, Мобил или Валволин.

Отново благодаря за мнението :bchug: .
Are you M enough...?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 27 Юни 2013, 17:37

Ти по-добре смени маслото навреме, не го карай "Longlife". :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 27 Юни 2013, 17:49

Има филтри който и те се водят лонглайф , затова и са казали ако караш с обикновен филтър който не се води лонглайф да се сменя по често.
За милиони-няма закони.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 27 Юни 2013, 18:27

don't be написа:Има филтри който и те се водят лонглайф , затова и са казали ако караш с обикновен филтър който не се води лонглайф да се сменя по често.

За първи път чувам за такъв филтър, а не е като да не работя в тая сфера. Не вижда смисъм от междинна смяна на филтъра освен ако двигателя не е в процес на разработване, но дори и тогава се сменя заедно с маслото.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Юни 2013, 19:30

Има филтри, които се водят "extended performance", Мобил1 има такъв. Правят се от синтетични влакна, вместо от целулоза и уж имат по-добри филтриращи способности и по-добър капацитет. Задържат по-малки частици и съответно по-голям капацитет, т.е. може да се използват по-дълго време без да се "задръстят".

Това според Мобил1, вече реалноста дали е такава малко божа работа.

Не са познати тук, щото и цената им няма да е като на масовите. Аз на купето карам с K&N Pro маслен филтър уж за да филтрира по-дребни частици и да има по-висок флоу рейт.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 27 Юни 2013, 19:55

Щом производителя на автомобила не предлага такъв оригинален филтър, при условие, че той казва какво е удължен пробег за своите автомобли за мен си е маркетингов трик. Като са мо по малки порите и улавя и по малки частици логично е да се задръсти по бързо освен ако няма по голяма площ, а това не виждам как ще стане при елементите, където размера е оганичен.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Юни 2013, 20:00

Предполагам, че е на нещо като слоеве. Едни хващат по-големите, други по-малките.. нямам идея. Може и да са само приказки и добри пожелания. :mhihi:

За К&Н дето карам с него също не ми е ясно как ще лови по-дребни частици и същевременно ще е по-пропусклив ама нали трябва да съм състезател. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wolf4 » 27 Юни 2013, 20:42

~Мишо~ написа:Ти по-добре смени маслото навреме, не го карай "Longlife". :mhihi:

Колега, понеже личи, че си с познания, би ли ми дал съвет какво значи навреме в моя случай :confused: :roll: ? Благодаря :bchug: .
Are you M enough...?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 27 Юни 2013, 21:22

Аз сменям маслата на максимум 10к, дори и да са LL04, и никак, ама никак не вярвам в удължения пробег. ;) Ако наистина пазаруваш от Франция няма да ти е проблем да сменяш маслата по-често, но в крайна сметка решението е твое.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 28 Юни 2013, 9:18

~Мишо~ написа:Аз сменям маслата на максимум 10к, дори и да са LL04, и никак, ама никак не вярвам в удължения пробег. ;) Ако наистина пазаруваш от Франция няма да ти е проблем да сменяш маслата по-често, но в крайна сметка решението е твое.

Колега, изцяло споделям мнението ти. По-добре по-обикновено масло и редовна смяна на него и филтъра. С цел премахване на последиците от студеният старт и по-добра защита на двигателя- някаква добавка, която прави дълготрайно покритие, да кажем Liqui Moly имат такава, слагал съм я на един колега и като първи впечатления е много доволен- по-добро ускорение, по-тиха и плавна работа на двигателя. Аз дълги години съм ползвал Novo Slik 2000 и Slik 6000, но вече не мога да го намеря.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wolf4 » 02 Юли 2013, 20:14

~Мишо~ написа:Аз сменям маслата на максимум 10к, дори и да са LL04, и никак, ама никак не вярвам в удължения пробег. ...

Kолега, по същия начин и аз сменям маслата на 10к, но се питам дали не се прекарвам. На запад шофьорите масово сменят масла на по 20 000 и повече километра. Вероятно това е следствие от доброто качество на продуктите. За пример вижте тази тема в германския форум, предполагам, че ще ви заинтересува: http://www.motor-talk.de/forum/ist-das- ... 52365.html

Hallo ihr!

Ich hab mein 318i Tourin bj 2005 mit 30 000km vor gut 2 Monaten gekauft.

Jetzt hab ich immer gedacht, weil der letzte ölwechsel am 06.06.2008 bei 22000km gemacht worden war und mir die Anzeige nächsten in 16850km anzeigt. Das ich Longlife Öl drin hab.

Nun hab ich am Zettel gesehen das das BMW SuperPower Oil SAE 5W-40 ist.

Ist das überhaupt für so grossen interval gedacht?

Hab da bissel bedenken das die mich da bissel übers ohr gehauen haben.

Danke schon mal für eure Antworten.

Graißle
Are you M enough...?!

Аватар
Кара: 318ис м42 94г
Мечтае да кара: e46 m3
Детайли за колата: всичко по много

Мнение от ///Micev_87 » 02 Юли 2013, 20:40

а примерно да не го цедя като го сменям,а само да сменя фълтъра масления и после да долея масло
Изображение

Назад към E36