Е46 - Разход гориво!
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Батман
- младши ентусиаст
-
- Кара: х5 4.6is
- Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра
Re: Е46 - Разход гориво!
Да се разпиша и аз!
е46 седан 328и, 225/45/17.
Карам нормално извънградско - макс 20км/ч върху ограниченията
+ нормално градско;
17 000км. с ГИ Романо ОБД:
средно по 20 до 30 лв. бензин 100 ОМВ на месец за палене, като през последния месец още при паленето минава на газ
С 20лв. минава 120-125км. в София, което прави около 17 литра или по-точно
при цена на газта 1.16 с 20лв. (17.24литра) минава 120км. с клима и 1 максимум 2ма човека;
Извънградско (без магистрала) 10х1.16=11.6 лв.
Смесено дава 13х1.16=15лв./100км.
Доволно за мен!
е46 седан 328и, 225/45/17.
Карам нормално извънградско - макс 20км/ч върху ограниченията
+ нормално градско;
17 000км. с ГИ Романо ОБД:
средно по 20 до 30 лв. бензин 100 ОМВ на месец за палене, като през последния месец още при паленето минава на газ
С 20лв. минава 120-125км. в София, което прави около 17 литра или по-точно
при цена на газта 1.16 с 20лв. (17.24литра) минава 120км. с клима и 1 максимум 2ма човека;
Извънградско (без магистрала) 10х1.16=11.6 лв.
Смесено дава 13х1.16=15лв./100км.
Доволно за мен!
bai_ILIA написа:...
4 цилиндровите печки, даваха идентични разходи преди и след ремапа. дойде ред на 6-така да го "пипнем" леко така макар и една идея по-агресивно от стандартното. Колата е BMW 330Cd - преди ремапът даде на тази отсечка 9.3/100 раздход. след ремапа веднага проба и шок - 8.3/100 на същия път със същата скорост и 17-ки!! ремапът е бутнал 1л на висока скорост...
От моите експерименти, които съм правил на моята кола откривам, че ако направиш колата да работи на по-голямо от желаното налягане на турбото, демек да я караш на по-голям от необходимия надув, тогава разхода по борд яко се ебава. Демек ако това засичане не ти е направено на колонка, то не е показателно, особено за чипната кола.
Разликата при мен е ако направя с около 0.2 бара по-голям надув, спрямо необходимия, за по-добър тротъл респонс, същевременно огранича ЕГР-а, тогава разхода по борд започва да се разминава с по 2 литра.
Ако гледах само борда толкова щях да съм щастлив от мапването, но реалността е различна.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
съгласен съм с теб колега. аз съм писал, че разхода ми бяга с 0.5-0.6 литра/100км.
не съм виждал до сега ремпаната кола, която да показва по борд, колкото е в действителност...колонката си остава крайното мерило. със сигурност извънградско колата гори по-малко след ремап. за града не мога да преценя и мисля, че няма как да гори по-малко понеже постоянно се товари мотора да ускорява и тогава се пилеее нафтата...
така или иначе средния ми разход е в диапазона 6.xx-7.xx целогодишно, така че не ме вълнува особено много колко гори градско. проблем си остават честите посещения на бензиностанцията, но поне и там имам приятели вече

така или иначе средния ми разход е в диапазона 6.xx-7.xx целогодишно, така че не ме вълнува особено много колко гори градско. проблем си остават честите посещения на бензиностанцията, но поне и там имам приятели вече

"Чемодан, вокзал, Москва"
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
- Кара: F34 320d
- Мечтае да кара: G32
- Детайли за колата: 320d GT B47
Дайте барем и аз да напиша нещо, че то тази тема бая голяма 
Давма само за газта понеже знам със точност и да не става като рибарските историй както каза един колега няколко поста преди мен
Градско - 13-14,
Извънградско - 10 - пуснат климатик, 2 ма човека + багаж, 110-130 км/ч засечено този уйкенд. Но то и преди си ми беше толко като засичах като ходих до гърция миналата година. УТОЧНЕНИЕ, това е с газ от ЕКО, не от Петрол че ако беше от там цифрите щаха да са по високи. За Газ само ЕКО и ОМВ е моята препоръка.

Давма само за газта понеже знам със точност и да не става като рибарските историй както каза един колега няколко поста преди мен

Градско - 13-14,
Извънградско - 10 - пуснат климатик, 2 ма човека + багаж, 110-130 км/ч засечено този уйкенд. Но то и преди си ми беше толко като засичах като ходих до гърция миналата година. УТОЧНЕНИЕ, това е с газ от ЕКО, не от Петрол че ако беше от там цифрите щаха да са по високи. За Газ само ЕКО и ОМВ е моята препоръка.
- DiGital
- младши ентусиаст
-
- Кара: на пълна газ
- Мечтае да кара: MB SLS AMG
JTD написа:bai_ILIA написа:...
4 цилиндровите печки, даваха идентични разходи преди и след ремапа. дойде ред на 6-така да го "пипнем" леко така макар и една идея по-агресивно от стандартното. Колата е BMW 330Cd - преди ремапът даде на тази отсечка 9.3/100 раздход. след ремапа веднага проба и шок - 8.3/100 на същия път със същата скорост и 17-ки!! ремапът е бутнал 1л на висока скорост...
От моите експерименти, които съм правил на моята кола откривам, че ако направиш колата да работи на по-голямо от желаното налягане на турбото, демек да я караш на по-голям от необходимия надув, тогава разхода по борд яко се ебава. Демек ако това засичане не ти е направено на колонка, то не е показателно, особено за чипната кола.
Разликата при мен е ако направя с около 0.2 бара по-голям надув, спрямо необходимия, за по-добър тротъл респонс, същевременно огранича ЕГР-а, тогава разхода по борд започва да се разминава с по 2 литра.
Ако гледах само борда толкова щях да съм щастлив от мапването, но реалността е различна.
Зависи какъв е ремапа, ако се търси бърз, стандартен мап там нещата се свеждат до по-голямо количество гориво + малко по-голям надув (по принцип нее важен надува, а количеството въздух което осигурява турбото но както и да е) и там примерно се модифицират последните 2-3 колонки от картите. Такъв ремап разхода НЕМОЖЕ да падне, абсурд! Това, че на 2к оборота имаш по-голям въртящ момент не означава, че разхода пада, просто ускоряваш по бързо и си плащаш с по-голямо количество гориво. Спирането и отстраняването на EGR-а може да допринесе за по-добър разход, повечето ремапи го спират. Сега зада падне разхода трябва дасе играе с положението на геометрията при малки натоварвания, с налягането на турбото, с КРАЯ на впръскването (казвам края защото то е функция от началото на впръскването + налягането на рейла). Така, че при едни ремапи колата ще върви повече но до там, няма да имаш друга полза, а при други освен мощност, ще имаш и по-добра икономия. По принцип на теория изглежда всичко лесно, но реалността е, че без дино и много часове на валяците нестава, за това е добре дасе плати по-вече, но да се посети такъв с дино стенд.
И задане изглежда офтопик:
320D 150ks
Средно 6.5 някъде за 500км (като само 150км са извънградско, другото у града, ту по 5км тъ по 15 както дойде

WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
DiGital написа:
А с колко промени по картите си хитрецо -

пс: успя ли да я нагласиш като хората
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
DiGital написа:...
(по принцип нее важен надува, а количеството въздух което осигурява турбото но както и да е)...
Искам с по-прост език да ми обясниш как без увеличаване на надува и без механични промени по газоразпределението, ще "вкараш" повече количество въздух в двигателя.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
- RaHzElChO
- младши ентусиаст
-
Е46 - Разход гориво!
Демирев написа:Определено тези 330 дизели излизат че са много икономични извън града при спазване на знаците за скороста.
Интересно фейсовите 330-ки купе дизел 2005г. с 204 к.с и 6 ст. ръчна дали не падат на 6 л. извън града и 9.5 л. градско в голям град?
Моето xd, което е 4x4 и е комби в София харчи сега около 9.2, но никога не съм бил като jtd. В моя случай с ремап колата е около 240 коня, не бих я пускал по инерция.
Извън града, с около 100, разходът е 6.
- VladislavHristov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e90 330d LCI Edition Sport
- Мечтае да кара: Нищо повече от това.
Ето и от мен малко инфо.
Колата - 320д 150 коня ,ръчна кутия.
Плевен - Вършец -420 километра общо ( С малко градско)
Разход около 5.2
Колата - 320д 150 коня ,ръчна кутия.
Плевен - Вършец -420 километра общо ( С малко градско)
Разход около 5.2
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
тръгвам по стъпките на ЖТД нещо
София - Касандра и насам натам - София
1013 км 8.25/100 за целия път по колонка
на отиване борда показваше 7.9
(борда ми е много точен - проверено)
бях почнал да се притеснявам вече, че се е прецакал ...
ама на връщане от Сандански до София като занулих и стана 9.7 и се успокоих
пп.
явно влезна във византийски режим там
ше карам вече само в Гърция, че ми излиза по-евтино

на отиване борда показваше 7.9

пп.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- RaHzElChO
- младши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:тръгвам по стъпките на ЖТД нещо![]()
на отиване борда показваше 7.9(борда ми е много точен - проверено)
пп.
Явно византийското октаново число си казва думата.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
RaHzElChO написа:Явно византийското октаново число си казва думата.
с БГ бензин карах ... там не ми се наложи да сипвам
бих заложил на византийските ограничения на скороста обаче

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Смесено 100км./105км. градско-извънградско общо 210 км. с 20 литра пропан по натоварения черноморски трафик лятото с вкл.климатроник 16 градуса и двама души. Грубо 10л. пропан за 100 км.
Леко недоволен габровец съм от тези данни.
Леко недоволен габровец съм от тези данни.

Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- Wolfeye
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: мечтата си!e46 320ci & e92 320d
- Детайли за колата: Devil heart.. Angel eyes...
m54b22
София-Бургас(каране южно черноморие, насам-натам) Бургас - София около 1500 км общо,
смесен разход по борд 7,5/100. По колонка 7,58/100
Спокойно каране по ограниченията или +10/20 км/ч, 120 темпомат магистрала,с редки избухвания
(без климатик, предимно нощно каране, 2-ма човека с багаж, 18-ки)
Доволен
София-Бургас(каране южно черноморие, насам-натам) Бургас - София около 1500 км общо,
смесен разход по борд 7,5/100. По колонка 7,58/100

Спокойно каране по ограниченията или +10/20 км/ч, 120 темпомат магистрала,с редки избухвания

Доволен

- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Да си кажа и аз.По колонка Габрово -Бургас 5,5/100км при скорост 110-130км/ч.. Колата е 320д с ремап и може би поради тази причина борда ми показваше 4,6л./100км.И 200км . в района Сл.Бряг ,Несебър ,Бургас по колонка 6,3л/100км.И в двата случая климатика не съм го изключвал.Указа се ,че колата е ремапната от предишният собственик в Италия но явно са я направили добре.
Единственият и недостатък е ,че попушва като я настъпя но ще го преживея някак това.