Спирачките отказаха !!!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 53

Re: Спирачките отказаха !!!!

Мнение от dackooo » 19 Юни 2013, 8:35

Заминала е помпата ,вземи си нова, не се занимавай да сменяш гумички и там подобни.А когато си е пробвал на мокро ти е повлякло предно ляво щото ти е най-близо до помпата и до там е имала сила а за другите нема сила да нагнети.
Аз залагам че ти се е бъгнала сп.помпа.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 19 Юни 2013, 8:45

и аз , и аз така залагам
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 19 Юни 2013, 23:46

Оказа се Абс-а виновник :yes: тъй като ми е 3-ри ,реших че 2-ра употреба няма смисъл а нов струва чанта пари :kuku: Ще сменям концепцията и ще премахна някои елементи от системата :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 20 Юни 2013, 1:16

Сподели как го разбра.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Юни 2013, 8:49

Ами обясних му на майстора каква е ситуацията . Той даде предположение за АБС-а , закачих ме я на диагностиката и го показа. После като го свалихме и разглобихме имаше метални стружки тоест буталцето му е заминало. Първият абс пак беше буталцето прецакано, 2-рия пък лентовия кабел беше прекъснат. Като се замисля от всичките може май да се сглоби един здрав :mhihi: ама вече съм го решил твърдо, че такива система няма да има по колата :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Юни 2013, 9:37

Е човека който ще направи нещата не му е за първи път :yes: и за разпределяне на спирачното усилие сме помислили. Нали тежестта на колата беше в съотношение 63-37 преден-заден мост то няма да стане от веднага а ще е резултат от проби докато го натъмани ме . И накрая ако не ми хареса резултата винаги мога да си върна сервото и абс-а. Просто ми писна от тая електроника и случката със светофара беше вече края :mhihi: пък и 2 години си търкалям колана с нерабогещ абс ,така че няма да е нещо ново за мене :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 20 Юни 2013, 11:20

Тия проценти са по-скоро разпределение на спирачното усилие, а не разпределение на теглото...

Sent from my Dynavin using Tapatalk 4
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Юни 2013, 14:18

Ами разпределението на спирачното усилие се прави според теглото което поема предния и задния мост. Поне до колкото съм чел :mhihi: Даже само като погледнеш големината на предните и задните спирачки на един автомобил може да добиеш някаква представа за баланса на теглото му :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 20 Юни 2013, 15:22

Първото изречение е вярно, ако уточниш, че става въпрос за динамично тегло, т.е. при спиране теглото се преразпределя. Това зависи дори от междуосието на автомобила и как е разположен двигателя над предния мост!
Второто твърдение не е особено точно, защото спирачното усилие не зависи само от диаметрите на дисковете или "колко са големи спирачките". Диаметри на бутала, контактна площ и много други параметри също оказват влияние.
Например D2 препоръчват да се използват преден и заден спирачен кит с еднакъв диаметър на дисковете и със съответните апарати към тях. Идеята е спирачното усилие да бъде 70:30.
Та така... спирачно усилие е едно, разпределение на масата е друго. Въпреки, че последното до голяма степен определя необходимото спирачно усилие :уes:

Sent from my Dynavin using Tapatalk 4
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 20 Юни 2013, 23:06

niki81vd написа:Когато колата е мислена да работи с ABS, инсталацията е една, както и тръбички , за да се разпределя усилието правилно, при премахването на този модул, на мокро, на сняг а може дори и на сухо да имаш сериозни проблеми при спирането.
Разликата ще е коренно различна и ще трябва да си направиш сам за себе си нещо като курс, "обучение за поведението с новата спирачна система".
Не казвам да не го правиш, а всеки път да имаш едно наум.
Става като едно москве, с двукръгова система, не се знае кое, как и защо ще блокира и на къде ще тръгне задницата.
ABS-а ставаш ти.
За изпълнения на писта е екстра, но в града , много маймуни са на клона :kuku:
Най малкото, гледай на предните апарати дължината на тръбичките да е еднаква, и ако имаш проблеми с кантарното устройство отзад, (ако въобще има), го оправи.
А при липса на такова, винаги може да си монтираш.
Направи го с акъл, ОСТАНИ ЖИВ.

Колега, извинявай, че трябва да ти го кажа, но почти нищо от написаното не е вярно.
За разпределението на спирачното усилие не се грижи АБС-а. Той се намесва, когато някое колело блокира. Преди това АБС-а не играе, колата спира с максимално усилие за всяко колело, което е предвидено от инженерите. И при идеални условия - еднакво сцепление на отделните колела, те ще блокират в един и същ момент (разбира се и при някакво точно определено натоварване на колата). С премахването на АБС-а няма да се промени спирачното усилие към отделните колела, ако се запази схемата на спирачната система - не размениш кръговете на спирачната помпа и т.н. На самата помпа си пише кой изход е за предния кръг (V) и кой за задния (H).
Дължината на спирачните тръбички на двете предни колела е различна, какато на Е36 с АБС, така и на Е36 без АБС. Също така е различна на всички коли, които аз съм виждал.
"Кантарно" устройство няма, така е по дизайн спирачната система на Е36 както с АБС, така и без АБС. И ако се опиташ да монтираш, шансът да влошиш нещата е доста по-голям от обратното.
Не е толкова голяма драма махането на АБС-а, разбира се когато знаеш какво правиш. Е, на хлъзгаво ще ти по-трудно без него, но...
Последна промяна txl на 22 Юни 2013, 0:42, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 20 Юни 2013, 23:25

Бъркаш се, точно пък тия от 80-те и преди това са с кантар-регулатор на налягането :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от m.dimitrov1992 » 21 Юни 2013, 13:50

.
Последна промяна m.dimitrov1992 на 21 Юни 2013, 20:50, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 21 Юни 2013, 19:59

Кантар дали има или няма според мен няма нищо общо с годината, а зависи от модела и как е изпълнена системата. Е30 (като модел без АБС сериино) примерно няма кантар, а рестриктор на налягането към задните спирачки със странна характеристика и цел при екстремно спиране да не ти блокират задните колела. (на мен лично по ми допада като го няма - има шанс да тръгне настрани ако скочиш на спирачките като идиот в завоя, но спирачките коват, колата спира много повече, вместо предницата да тръгва като шейна). Та мисълта ми беше че баланса на спирачките не зависи от абс-а ами от помпата и щом няма абс, това не значи че трябва да се монтира кантар ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 21 Юни 2013, 23:08

Колега niki81vd, ще карам по ред.
Сам каза, че това е наука. Аз не си представям как ще си монтираш сам кантар, след като колата няма, и ще уцелиш как трябва да работи. Ако имаш идея, сподели, но аз го виждам така:
- нито знаеш каква е характеристиката на кантара, който ще монтираш;
- нито знаеш към кой елемент да го монтираш така че да постигнеш определена промяна в спирачното усилие, спрямо определено натоварване;
- нито знаеш каква промяна в разпределението искаш да постигнеш.
Можеш само да налучкваш и според мен шансът да постигнеш подобрение е практически нищожен.

Аз продължавам да твърдя, че Е36 без АБС няма кантар. Не знам от какви модели са снимките, които си показал? Но при Е36 има голямо значение концепцията на колата. Малолитражките с двигател над/пред предния мост и никакъв заден надвес нямат нищо общо с Е36 с двигателя зад предния мост и големия заден надвес. Затова и Е36 няма кантар, според мен.

Системата без АБС изглежда така. Отпред:
Изображение
Отзад (еднакво със и без АБС):
Изображение

Не знам защо на горната схема свързването на тръбичките към помпата е дадено подвеждащо. Цилиндърът откъм спирачния педал е с по-голям диаметър, с два извода и към него се свързват двете предни колела. А другият цилиндър е с по-малък диаметър и е за задния кръг.
Изображение

Иначе на снимките на свързването на спирачната помпа, които си дал, схемата е друга. Двата цилиндъра са с еднакъв диаметър и двата кръга са кръстосани - предно ляво със задно дясно колело са на един кръг и предно дясно и задно ляво на друг. Май се среща по-честно при японските коли. На Е36 не трябва (!) да се прави така, защото двата цилиндъра на помпата са различни. Там са си преден и заден кръг - и както казах, са надписани.

Има магазини, където продават всякакви накрайници, преходници и разпределители, например:
http://www.scantechltd.com/index.php?m=844&lang=1
Друг вариант са дилърите, но там цените са по-сериозни.
Та според мен няма смисъл да се рови по морги за такива неща.
Последна промяна txl на 21 Юни 2013, 23:22, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 21 Юни 2013, 23:23

Редактирах си мнението докато си писал, погледни го отново.

ПредишнаСледваща

Назад към E36