Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?
Модератор: Общи модератори
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Re: Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?
acho.rs написа:F3P написа:Jordana написа:Това е доста интересно - върл противник на газта ама кара на газ ?...
Кое му е интереснотоМоже да е против газта , но не е малоумен и си гледа интереса...
И стига с това "На газ не върви "— лесно се настройва да върви и повече ама икономията става 2-3лв. на 100км...
Send from my Nokia 3310 using Tapatalk 2
Значи който не кара на газ е ...
И аз съм ги слушал тия "Като врътна кранчетата на газта знаеш ли к'во става"

Ачо рс на тебе не ти ли беше забранено да пишеш тука?

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Това е за 120км път,извънградско,вече 4 пъти го минавам и разхода е един и същ.Скоростта варира от 70 до 100 км/ч.
320d E90
320d E90
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
acho.rs написа: Значи който не кара на газ е ...
Чакам да видя ЛОГИЧНА и ФИНАНСОВО ОПРАВДАНА причина да карам на бензин при пробег от НАД 1000км. месечно + идея да задържа конкретният автомобил поне 2г.- ти си на ход. ЗАБРАВИ онея глупости за чувства, усещания, инженерни мисли и т.н. малоумни оправдания- чакам логична мисъл...
boksioraE39 написа:И аз съм ги слушал тия "Като врътна кранчетата на газта знаеш ли к'во става"...
Ти ако си слушал, аз съм настройвал ГИ- дори и обикновеният Фобос има възможност да работи в няколко режима. Една и съща кола, при еднакво каране (градско, от мен) е давала разлика от 3+литра на 100км. единствено от различните настройки. И вярвай ми- на газ, на режим с интересни настройки тая кола върви повече отколкото на бензин. Но пък тогава икономия не се търси

DanielzZz написа:Това е за 120км път,извънградско,вече 4 пъти го минавам и разхода е един и същ.Скоростта варира от 70 до 100 км/ч.
320d E90
При такова каране дори и някой кенеф на 20 години, с обикновено АГУ (добре настроено) ще даде разход около 8/100 газ. Сравняваш ми модерен дизел с дърт на мумия бензин и смотано газово ли

Съвсем отделно- ти вярваш на борда или на колконката

- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Борда дава минимални разлики с колонката.Сравнявал съм ги само 1 път,но ми е достатъчно.
А до това какво ми харесва и какво не - честно казано нито съм фен на дизел,нито на газ.Колата е на баща ми,ползвах я за път защото нямаше как да взема моята,просто останах впечатлен от икономията и.Покажи ми един дърт газов дарак,който ще има динамиката и теглото на тази кола,а същевременно ще излиза по-евтино да го караш.
А до това какво ми харесва и какво не - честно казано нито съм фен на дизел,нито на газ.Колата е на баща ми,ползвах я за път защото нямаше как да взема моята,просто останах впечатлен от икономията и.Покажи ми един дърт газов дарак,който ще има динамиката и теглото на тази кола,а същевременно ще излиза по-евтино да го караш.
- Bavarishe
- старши ентусиаст
-
- Кара: `Е34 ТДС-ъ 95
- Мечтае да кара: `Е34`E32 `E38 `E31
F3P написа:...................
Не мисе спори супер е на газ

ТДС - Турбо Див Селянин
Супер не е. Най- евтино Е- май това беше темата
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Ако трябва да купувам кола и целата е да ми бъде евтино ще се спра на някой кенеф поне всичко да му е евтино....
В момента не карам дизел да ми е евтино колкото и смешно да звучи...
Send from крайпътна кръчма до Белград. using Tapatalk 66
В момента не карам дизел да ми е евтино колкото и смешно да звучи...

Send from крайпътна кръчма до Белград. using Tapatalk 66

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
Да допълня към горното мнение:
ако се кара много: дизел
ако се кара малко: бензин
ако се кара повече от малко и по-малко от много (средно) - ГИ.

ако се кара много: дизел
ако се кара малко: бензин
ако се кара повече от малко и по-малко от много (средно) - ГИ.

E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- bmw_g_power
-
-
Сега какво искате да изкарате,че една 320 дизел Е46 кояти харчи извънгратско 5-6/100км и моята 320 бензин Е46 която не пада под 9л. пак извънгратско(какво ли не съм пробвал ама не падам под 9 и то със пенсионерско каране иначе средно 10-11/100 климатроника зима и лято работи) ако му туря една газова ще спестя пари ли спрямо дизеловата 320-ка
А след колко години ще си върна парите за газовата?Ако тръгна да правя такива тънки сметки то не му виждам края!Аз лично не виждам смисъл да си слагам газова камо ли да сравняваш дизел със газ!Тука гледам някакви рекорди за гинес 8л/100км газ няма ли да излезе и някой със по малко ми е интересно
И ако има някой който си е слагал газова на 320 бензин Е46 да драсне преди да сложи ГИ колко му е бил разхода и сега колко е?

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Мен пък ми е интересно защо само разхода в литри е важен толкова масово за всички????
Колата има и данъци ,и такси,и задължителни застраховки,каско,и гуми,и сезонно обслужване............
Или масово тук се кара без гореспоменатите да се плащат и затова не са фактор за никой,или никой не си прави разходите по автомобила на годишна база ,а само на колонката за гориво.
Да,когато не си купуваш винетка,не си регистрирал колата в данъчното,ГО ти е от възможно най-ниските цени и на разсрочено плащане,каско е екзотична дума,а гумите ти са все втора ръка 4 за 200 лева,разхода на гориво наистина идва Но1 като перо ,но пък тогава не разбирам ,защо всички тези тарикати ,които са си направили тези ''далавери'' и са спестили едни пари не си сипват каквото си искат гориво.Ако и тогава им идва нагорно да зареждат-е значи просто не са дорасли да притежават автомобил
Колата има и данъци ,и такси,и задължителни застраховки,каско,и гуми,и сезонно обслужване............
Или масово тук се кара без гореспоменатите да се плащат и затова не са фактор за никой,или никой не си прави разходите по автомобила на годишна база ,а само на колонката за гориво.
Да,когато не си купуваш винетка,не си регистрирал колата в данъчното,ГО ти е от възможно най-ниските цени и на разсрочено плащане,каско е екзотична дума,а гумите ти са все втора ръка 4 за 200 лева,разхода на гориво наистина идва Но1 като перо ,но пък тогава не разбирам ,защо всички тези тарикати ,които са си направили тези ''далавери'' и са спестили едни пари не си сипват каквото си искат гориво.Ако и тогава им идва нагорно да зареждат-е значи просто не са дорасли да притежават автомобил

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?
Това за турбо двигателите е вярно. 1.8Т на Ауди примерно е много добър двигател за газ. Не знам, защо тактично не споменавате за по-високата темп на горене на пропан бутана... това съсипва изпускателните клапани. За това двигателите карани на газ се разтракват като фуражомелки рано или късно (не са само свещи пак заради темп на горене, генерация заради водата). На тези, които излизат от "завода" като новите опели мисля, главите им са подсилени. Така, че ако наистина караш *много* дизела може да се окаже по-добрия избор, защото ще наваксаш от поддръжката (от тази сметка, която я има малко по-горе се вижда това).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Аз съм писал някъде тук, че моята заводска Зафира(на метан), също е бая подсилена, ама говорим за още по-голяма температура.
Тука се изписват едни цифри обаче, чак да се чуди човек хората защо си купуват БМВ. За да ви дава толкова разход на 100, то трябва ад се возите само, а някак не свързам това возене с БМВ. Може и аз да греша, но май това не е марката да се мерят разходи, които са присъщи за гоУф.
Тука се изписват едни цифри обаче, чак да се чуди човек хората защо си купуват БМВ. За да ви дава толкова разход на 100, то трябва ад се возите само, а някак не свързам това возене с БМВ. Може и аз да греша, но май това не е марката да се мерят разходи, които са присъщи за гоУф.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Мисля че отговора на така зададения въпрос в темата стана доста разтеглив и върви с много допълнителни уточнения .
Давам следния пример за да стане ясно какво имам в предвид.
Рено клио чист дизел 1.8 разход градско 4-5литра нафта около 70к.с
Форд транзит т200 1.9 турбо дизел 10 литра нафта минимум на градско около 80к.с
Алфа ромео 156 1.9 JTD 6-7 литра дизел на градско 105к.с
Е34 2.5 TDS разход поне 8-9 нафта градско
и един класически пример Е34 с М50 150кс 15литра газ на градско.
Все дърти кошници а при по нови автомобили нещата са съвсем други и още усложняват избора.Консуматива и подръжката на стар нов дизел също може да се различава в пъти .
Според мен всичко зависи дали вече разполагаме с автомобил или тепърва ще се закупува и дилемата е да се вземе дизел или бензин /газ
При различни марки и двигатели резултатите са също доста различни така че за да има някаква коректност в сравненията би трябвало да се сравняват близки по характеристики купета и двигатели.Иначе става една разходка из автокаталозите която на никого не помага.
Все дърти кошници а при по нови автомобили нещата са съвсем други и още усложняват избора.Консуматива и подръжката на стар нов дизел също може да се различава в пъти .
Според мен всичко зависи дали вече разполагаме с автомобил или тепърва ще се закупува и дилемата е да се вземе дизел или бензин /газ
При различни марки и двигатели резултатите са също доста различни така че за да има някаква коректност в сравненията би трябвало да се сравняват близки по характеристики купета и двигатели.Иначе става една разходка из автокаталозите която на никого не помага.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Jordana написа:Мисля че отговора на така зададения въпрос в темата стана доста разтеглив и върви с много допълнителни уточнения .
Тоя тдс на 3 цилиндъра ли е бил да харчи 8 или на угасен мотор гори толкова, щото моя тдс под 15 не може да падне в града

ATR-42/72
niki81vd написа:Момчета, няма смисъл да се спори.
Всеки си знае сам за себе си.
Предполагам автора е имал впредвид точна математика.
Приемаме , че ....
1: Що да ти приемем цифрите

2: Що пък забучи ей така, наизуст 8% разход на бензин

При мен СРЕДНИЯТ разход (градско-извънградско са горе-долу 50/50 с лек превес на извънградското и каране нормално, не като пенсионер) с ГИ е определено ПОД 10/100, върти се около 9,3-9,5. И 10 литра бензин ми стигат почти месец, по-скоро за около 2500-2700км. пробег.
Я да видим сега при 9,5/100 газ и 10л. бензин колко ми струват 2500км.:
237,5 литра газ си отиват х 1,20лв. цена от тези дни => 285лв. за газ.
10 кила бензин- 26лв.
Общо: 311лв.
311лв. са 119 литра нафта.
За да минеш 2500км. с тея 119 кила нафта СРЕДНИЯТ разход на печката трябва да ти бъде 4,76/100.
Я да чуя коя е печката дето дава под 5/100 среден разход

Та сметките ги забрави- цифрите са едно, реалните неща са различни. Единственият вариант дизел да е по-икономичен като пари от ГИ е бензина да се кара зимата по 3-4км. до работа сутрин и толкова вечер- тогава си гори основно бензин мотора. При всички други положения хубав ГИ, добре монтиран и настроен и при изправен двигател и запалителна система газта е по-изгодна за джоба.