Как си поддържате климатичната система?

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Как си поддържате климатичната система?

Мнение от MaXimal » 07 Май 2013, 0:00

Любопитно ми е кой как си поддържа климатичната система? Някой хора доливат фреон, други го сменят изцяло и т.н...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Re: Как си поддържате климатичната система?

Мнение от krasi2bmw » 07 Май 2013, 0:35

Привет , доливане на фреон няма как да стане тьй като за да разбереш колко има трябва да го източиш / поне при мен е така / . Машината извлича това което е в системата и пьлниш на ново , проверка правя всяка година :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.

Мнение от Shadowed » 07 Май 2013, 8:52

За да се поддържа климатичната системата както трябва, са необходими няколко неща:

1. Веднъж на няколко години, обслужване на компресора - извличане/доливане на фреон и смазка, вървят заедно!
2. Смяна на филтъра на купе, на 10-15к км го сменям аз
3. Изтребване на гъбички и микроорганизми в цялата система - продават се едни препарати, оставаш ги да пръскат вътре в купето, пускате климатика на макс и затваряте клапата за въздух отвън, за около 10 минути на място. Правя го веднъж в годината. Препарата циркулира из купето и трепе :dummy:
4. При мен, супер често се запушва тъпата тръбичка за извеждане на конденза извън купето (водата която трябва да капе под колата, като работи климатика). Ако не я чистя, по някое време започва да вкарва гореща пара в купето, веднага щом спра климатика.

Това май е всичко.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от MaXimal » 07 Май 2013, 9:07

А филтъра, който филтрира фреона сменяте ли си?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Shadowed » 07 Май 2013, 9:38

MaXimal написа:А филтъра, който филтрира фреона сменяте ли си?

Аз не съм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320D E91
Мечтае да кара: /// G POWER

Мнение от miro78mm » 07 Май 2013, 19:28

Shadowed написа:За да се поддържа климатичната системата както трябва, са необходими няколко неща:

1. Веднъж на няколко години, обслужване на компресора - извличане/доливане на фреон и смазка, вървят заедно!
2. Смяна на филтъра на купе, на 10-15к км го сменям аз
3. Изтребване на гъбички и микроорганизми в цялата система - продават се едни препарати, оставаш ги да пръскат вътре в купето, пускате климатика на макс и затваряте клапата за въздух отвън, за около 10 минути на място. Правя го веднъж в годината. Препарата циркулира из купето и трепе :dummy:
4. При мен, супер често се запушва тъпата тръбичка за извеждане на конденза извън купето (водата която трябва да капе под колата, като работи климатика). Ако не я чистя, по някое време започва да вкарва гореща пара в купето, веднага щом спра климатика.

Това май е всичко.

Колега кажи как се казва препарата за да си направим и ние профилактика и от къде си го купуваш?
Благодаря предварително :bchug:
Изображение
Казват, че човек се отнася към колата си, както към самия себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30

Мнение от Alegron » 07 Май 2013, 19:44

Сега и ако някой каже добър сервиз за горните манипулации ще е супер. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Shadowed » 09 Май 2013, 8:32

Колеги, прикачвам снимка на препарата, който ползвам аз. За съжаление, купувах го миналата есен (тогава взех няколко), и не помня от къде :kuku: Почти съм сигурен че от mitaka7 обаче.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Shadowed » 09 Май 2013, 8:39

Alegron написа:Сега и ако някой каже добър сервиз за горните манипулации ще е супер. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Бих те посъветвал в оторизиран - не е никак скъпо. На мен ми излезе 30-40лв миналата година за около 200мл фреон и смазка. Другите неща с препарата и почистването си ги правя сам.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 320d e90
Мечтае да кара: m5

Мнение от hpnotic2 » 10 Май 2013, 10:16

А каква е цената на филтъра за купето, защото един приятел с е46 отиде в mcar пловдив да му го сменят и ми каза, че са му взели 1000лв.Той обаче обича да си послъгва и измисля неща, така че не му вярвам много много ;d

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 10 Май 2013, 10:32

С активен въглен филтъра е към 34-35 лева, изобщо не е скъп.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 10 Май 2013, 14:31

Определено те е излъгал :) за 1000лв ще смениш маслото на колата + всички филтри (маслен, горивен, въздушен, на купето) + задните накладки (в официален сервиз) 8) и може да ти останат пари :)

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 10 Май 2013, 16:23

Зависи от БМВ-то. :mhihi:
Междувпрочем, въпросната машина в М Кар нещо не бачка, днес исках да го свърша това упражнение, но греда, та другия път ще е.
Просто информативно, ако някой се е засилил натам.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 14 Май 2013, 17:43

MaXimal написа:Любопитно ми е кой как си поддържа климатичната система? Някой хора доливат фреон, други го сменят изцяло и т.н...

Попринцип фреон се долива, ако има нужда да се долива. /На подобен принцип са хладилниците./ Ако няма теч от системата с години няма нужда да се долива. Попринцип го дават на всяка година да се прави профилактика - проверява се за фреон (ако имат теч, но не трябва да има) и т.н., но попринцип ако е направено както трябва може и с години да не се долива. :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Shadowed » 14 Май 2013, 19:36

00700 написа:
MaXimal написа:Любопитно ми е кой как си поддържа климатичната система? Някой хора доливат фреон, други го сменят изцяло и т.н...

Попринцип фреон се долива, ако има нужда да се долива. /На подобен принцип са хладилниците./ Ако няма теч от системата с години няма нужда да се долива. Попринцип го дават на всяка година да се прави профилактика - проверява се за фреон (ако имат теч, но не трябва да има) и т.н., но попринцип ако е направено както трябва може и с години да не се долива. :)

Има една малка разлика м/у компресорите в колите и тези в хладилниците. Тези в хладилниците работят почти постоянно, до като нашите не работят цяла зима. Когато компресора не работи, от него може да се изпарява фреон, ако са стари или повредени уплатнения и т.н. Когато работи, в него се създава налягане което не позволява на фреона да се изпарява - поне така са ми казвали. За това и е полезно от време на време зимата да поработва климатика - колата е достатъчно умна да не вкарва студен въздух в купето ако няма смисъл.

Това е и причината, дори да нямаш течове, през няколко години (на моята за първи път на 5г) да се долива фреон. А в хладилника вкъщи - от 20 години никой нищо не е барал по компресора. Същата е причината, че обикновено до края на лятото си имал климатик, а на пролет разбираш че вече нямаш :angel:

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93