Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Re: Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?

Мнение от madpetio » 27 Апр 2013, 12:18

mrtestev написа:Здравейте, интересува ме с кое гориво мога да минавам повече километри за една и съща цена - дизел или газов инжекцион? По-конкретно за 320 и 320d, автоматици от 2000-2001 г. в градски условия.
Поздрави и прощавайте, ако мястото на темата не е тук. :)

само че кой чете внимателно тук...
Бензиновия автомат на ГАЗ така хубаво лапка че не е истина и за тия 10-15км на ден ще избиеш инвестицията 2388г :kuku:

Но на края всеки сам си решава кое за какво му е и каква работа му върши!
Аз лично си държа дизеловата заради обема които може да натовари и автономията... с едно зареждане над 1000км!
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Апр 2013, 12:18

Още малко трябва да изчистим комплексното мислене и да си караме какво ни е кеф

Кефа е ясно къде е - много цилиндри 7000+ рпм но струва пари ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 27 Апр 2013, 12:25

madpetio написа:
mrtestev написа:Здравейте, интересува ме с кое гориво мога да минавам повече километри за една и съща цена - дизел или газов инжекцион? По-конкретно за 320 и 320d, автоматици от 2000-2001 г. в градски условия.

Бензиновия автомат на ГАЗ така хубаво лапка че не е истина и за тия 10-15км на ден ще избиеш инвестицията 2388г :kuku:

Точно така е :yes:
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 27 Апр 2013, 12:31

[quote="The7omahawk"]Карам на газ от 3 години някъде вече, една и съща кола.

Най-големият минус със сигурност е по-бързото изгниване на изпускателната система. Не е края на света, особено, че се лекува но нека бъдем обективни.

И това си има решение /карам 4 -та кола на газ и всички съм ги "лекувал"/- отвор 3-5 мм. в най-ниската част на гърнето, винаги изтича локва. Сменял съм гърне само на едно Ауди В3 на 17г.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 27 Апр 2013, 12:45

Абе то тва газовото хич не е далавера. Особено ако е ГИ.
Поведението на колата за жалост е същото и като на бензин
Обаче много разходи ... 1300 за ГИ, и на 10 000 км по едни 50 лв за филтри
За 3 години така и не успях да го продъня тва гърне, че да си купя друго
И наистина много е гадно на бензиностанцията като спреш на газ колонката
Едните зареждат на 2.50 за литър, пък ти за 1.15 .

:(
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 27 Апр 2013, 14:16

Няма база за сравнение между 2те... Газта е безобразно по-добре... Аз на евридейката (20ска) съм с газова от преди почти година, сложих си най-скъпата уредба при хора които си разбират от работата (пък после и още 3ма мои приятели там си сложиха и всички са супер доволни), имам си прекъсвач на газ, колата не прехвърля на бензин, сутрин си ми прехвърля на 30 градуса на газ, джиткам си и си свиркам. 30лв. са ми 240км. в София като се возя... Извънградско на шамар като се кара не ми дава повече от 14, нормално 9-10... От както стана над 22 градуса съм нон стоп с климатик и затворени прозорци, мирише си ми на ароматизатора, тихо ми е, не ми смърди, приятна температура - сумарно 2лв. на 100км повече и се чувствам като бял човек. По-горе имаше мнения колко харчи дизела... Еми определено 20-ската на газ върви много повече от 18-ска ТДС примерно, а е на същия разход, даже и по-малко... Така че няма как да се отрича газовата. Поддръжката е елементарна(филтри на 10 000км. = 21лв. за моята кола), поне 2г си имаш гаранция за другите работи.
Е да най-важното е да е добре колата, защото ако имаш някакъв проблем по нея, на газ ще береш ядове. За сега само сменям масла и филтри и си джиткам с най-голям кеф...
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е91

Мнение от player123 » 27 Апр 2013, 14:20

Саше тая харчи 30 лева на 240 км а другата харчи 50лева на час :lol: :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 27 Апр 2013, 14:23

player123 написа:Саше тая харчи 30 лева на 240 км а другата харчи 50лева на час :lol: :lol:

С тая си ходя на Витоша да карам кога ми скимне брат... Верно че не върви толкова ама с 10лв. примерно отивам карам, пързалям по-бавните завои, прибирам се и джиткам на следващия ден пак :ok: Не се оплаквам :D
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 27 Апр 2013, 14:37

Аз мойта още като я взех си знаех, че поне по 12хил. км ще й правя. Още тогава знаех, че има смисъл да я забуча на газ... ама видях как попилява 3-4 купета (уж в добро състояние), после 2-3 човека как си продадоха моторите щото ядат мнооого масло... и просто сърце не ми даде да разсипя така хубаво работещия мотор. Не съм с техническо образование ама все си викам "един такъв мотор не намери в Плд да купиш в купе или седан... ся ти ще го попилееш на газ". Нз, аз ли съм предубеден, не разбирам ли.

Ама дет' се вика не искам да разваля хубаво работещия мотор. И щом до ся не ми е била проблем... :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 27 Апр 2013, 16:14

Boyadjiev написа:Е да най-важното е да е добре колата, защото ако имаш някакъв проблем по нея, на газ ще береш ядове. За сега само сменям масла и филтри и си джиткам с най-голям кеф...

Това е МНОГО важно. Повечето хора с по-дърти кошници които само псуват по газта не осъзнават, че имат проблеми по мотора ами обвиняват газта.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е91 320d, e46 325i
Мечтае да кара: M3 E92

Мнение от kinetism » 27 Апр 2013, 16:50

Ами септември си взех една е36 318is и на вторият ден и набих ГИ. Навъртял съм към 11 000 и нещо км и съм си я избил.

Последните 5300 км си вкарвам и всяко зареждане в един аппликейшън на телефона и имам следните резултати:
газ - средно 10.1 л/100 км; мин 8:81 (това само веднъж :D ) и макс 12 на 100 км.
бензин - средно 1.2 л/100км, мин 0.8 (това е от последният месец), макс 2 л/100км (в най-студените дни с разни къси разстояния)

Мисля, че за 5000 и кусур км е доста добра представителна извадка за средният разход. Цените на бензина и газта ги знаете, сметките може и сами да си ги направите.
Няколко ако реши, че си ги говоря наизуст тези резултати, може да хвана да направя скрийншот от апликейшъна, ама сега ме мързи :D

П.П.: При по-жадни мотори, мисля, че още по-бързо ще се избие ГИ-то. А за тези, които обясняват, как трябвало на бензин да се кара само, да си гледат колите в гаражите, да ги изкарват за 50 км на заплата и така. Аз съм си взел кола да карам, а не плюя хората на газ и бензин във форума :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 27 Апр 2013, 16:57

barty написа:
madpetio написа:

Точно така е :yes:

Каква е причината за това твърдение, вярно е автомата гори повече от ръчката ама чак пък толкова?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 27 Апр 2013, 17:10

acho.rs написа:Дизел -лагав...
...
Но аз не мога да си обясня как някой се хвърля на БМВ с хамстерен мотор

Аз съм с дизелов "хамстерен" мотор, който хич не е лагав и не мога да си обясня тия твои твърдения? Иначе съм съгласен, че ГИ е най-евтино, но правиш компромис с вървенето. Дизелът е също доста икономически изгоден, ако се поддържа добре и се въртят едни 20к км на година, а ако прибавим в уравнението и възможностите, които имаш след един прост ремап, както и сигурността, при евентуална катастрофа, нещата не са съвсем еднозначни в полза за ГИ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Апр 2013, 17:40

stocky написа:
acho.rs написа:Дизел -лагав...
...
Но аз не мога да си обясня как някой се хвърля на БМВ с хамстерен мотор

Аз съм с дизелов "хамстерен" мотор, който хич не е лагав и не мога да си обясня тия твои твърдения? Иначе съм съгласен, че ГИ е най-евтино, но правиш компромис с вървенето. Дизелът е също доста икономически изгоден, ако се поддържа добре и се въртят едни 20к км на година, а ако прибавим в уравнението и възможностите, които имаш след един прост ремап, както и сигурността, при евентуална катастрофа, нещата не са съвсем еднозначни в полза за ГИ!

Не съм карал след 20д 163кс но до там всичките са лагави и то яко . Може просто да си свикнал :) А под хамстерен мотор имах предвид великите шеснайски и осемнайски , които като гледам под 50 000 на година не въртят . И мислех да попитам защо се правят сравнения с 1,66 дизел в Е36 а не примерно чипосана 320д или 330д но нещо не ми се задълбочава :lol:
да си гледат колите в гаражите, да ги изкарват за 50 км на заплата и така

не по 50 км , не 10км даже на минус ги връщат от много каране на задна , щото само вкарват и изкрават от гаража ... а междувремнно хейтват чесъна по форумите :mhihi:

Аватар

Мнение от F3P » 27 Апр 2013, 17:53

stocky написа:... както и сигурността, при евентуална катастрофа...

Вярвай ми- не ти пука за катастрофата в която ще ти гръмне бутилката с газта ;) Причината е простичка- няма да си жив след такъв удар за да ти пука ще гръмнеш ли или не.

stocky написа:... ГИ е най-евтино, но правиш компромис с вървенето. Дизелът е също доста икономически изгоден, ако се поддържа добре и се въртят едни 20к км на година...

Какъв компромис с вървенето правиш- ти ГИ настройвал ли си някога :?: Може да се настрои на газ да върви повече, ама тогава разхода е друг (пак е по-евтино от бензин) и просто изчезва смисъла от ГИ. Има и едни гъзарийки като течна фаза- там определено се усеща да върви повече. Ама и цифрите са убийствени.
Къде е изгоден дизела- в града или извън него :?: Май никъде. Това като говорим за коли в категорията на 3-та серия.
Ако поддържаш добре- как поддържаш турбина и гнп :?: Аааа, сетих се- с ремонт за "хубава" цифра.

На газ е по-евтино при тоя клас коли- скочим ли на лимузини и джипове нещата са според зависи. Прости цифри от ежедневието ми, с едни 300 000+ км. минати на газ:
Среден разход с тази ми кола- няма и 10/100, ама да е 10. Днес това е 11,50-12лв. на 100км.
12лв. са 4,16 литра дизел. Къде е тоя малък ТДС (щото съм под 100 коня) дето дава такъв СРЕДЕН разход :?: Това и извънградско не се постига лесно.

До тук по въпроса кое е по-евтино. Просто няма дизел в тоя клас дето да е по-изгоден от бензин с ГИ- при близки мощности разбира се. Вероятно М3 на газ ще гори повече като пари от 320д ;)

"Бонуси" при дизела:
По-висока цена за купуване. Що- хич не ми е ясно :dunno:
Разход- уточнихме вече.
По-скъпо обслужване. Че и по-често.
Зимата или сипваш от скъпата нафта (някакви 15+ст. горница), или в големия студ е "забавно".
Качеството на дизела е "супер"- после се чудите що не вървят тея печки както се полага.
И "забавните" турбо и гнп.

С кой акъл човек си купува дърт дизел- не ми е ясно. Да го изкарам от магазина, да сваля найлона от седалките- ОК, карам 5г. докато е в гаранция и не ми дреме за ремонти по горивната с-ма. Ама стар дизел- забрави. В лека кола де- за джип си е задължително.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата