Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?
Модератор: Общи модератори
Re: Кое гориво излиза по-евтино, дизел или ГИ?
(Не помня дали написах отговор, а нали мненията ми трябва да бъдат одобрявани, преди да се покажат...)
Автора ще минава поне по 35 км на ден, но най-вероятно на интервали по 10-15. Чета какви са разходите на колите, тъй че като взема кола ще знам колко гори (приблизително), няма да има от какво да рева.
Поздрави.
Автора ще минава поне по 35 км на ден, но най-вероятно на интервали по 10-15. Чета какви са разходите на колите, тъй че като взема кола ще знам колко гори (приблизително), няма да има от какво да рева.

Поздрави.

don_gori написа:mrtestev написа:Благодаря много на всички.Значи дилема вече няма.
ГИ ще бъде монтирана скъпа при адекватен човек, а след потегляне най-често ще се минават 10-15км.
Колега направи си още един път сметката по колко км ще караш на година и колко години мислиш да караш колата , защото с по 10-15км на ден тея пари за ГИ ще ги избиваш поне 3 години. Верно ще ти олекне като я сложиш , но пък и началната инвестиция е доста голяма.
Според примерните данни на колегата:
don_gori написа:Една проста сметка : газ среден разход 10л/100км = 12лв.
нафта среден разход 8л/100км = 21лв.
При 10 лв. спестени на всеки 100 км. сметките са следните:
ГИ - 1300 лв. (примерно)
Спестени - 10 лв. / 100 км.
Уредбата се избива за 13 000 километра
Ако минавам 35 километра на ден, уредбата ще се избие за 371 дни. Смятам, че е изгодно. Колата най-вероятно ще я карам поне 3 години, живи и здрави.

don_gori написа:Колега направи си още един път сметката....
Направил си е сметката бе- трябва му Е46 за да му компенсира липсата на сантиметри

- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
С 4.4 за седмица навъртам около 70-80км. и зареждам за 40лв - 25 газ и 15 бензин е има и някаква отстъпка
. На ден средно минавам около 10-15км. Това е средно за месец някой път зареждам по повече някой път по-малко зависи от карането. Никога не съм я засичал какъв е реалния разход градско, на борда показва около 19л./100км. На бензин при студен двигател и зима и лято все по 10-ина минути работи (до като достигне 48 градуса - незнам защо точно на толкова но така е настроена).
С тдс-а разхода градско при същото каране е нещо около 8-8.5л/100км.

С тдс-а разхода градско при същото каране е нещо около 8-8.5л/100км.

- ivan83
- младши ентусиаст
-
- Кара: на цигари
- Мечтае да кара: само на пури
- Детайли за колата: и тя пуши
F3P написа:don_gori написа:Колега направи си още един път сметката....
Направил си е сметката бе- трябва му Е46 за да му компенсира липсата на сантиметриКакто казах- тоя ще е поредният дето реве и псува марката.
защо си мислиш, че ти като ревеш, псуваш и избиваш някакъв комплекс тук във форума и другите са като теб

+1 за ГИ
- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
ivan83 написа:F3P написа:don_gori написа:Колега направи си още един път сметката....
Направил си е сметката бе- трябва му Е46 за да му компенсира липсата на сантиметриКакто казах- тоя ще е поредният дето реве и псува марката.
защо си мислиш, че ти като ревеш, псуваш и избиваш някакъв комплекс тук във форума и другите са като теб,а за сантиметрите не ми се мисли откъде знаеш
+1 за ГИ

по темата +1 за ГИ
...и 15км градско са си много(от Младост 1 до Люлин 10)
+1 за ГИ - монтаж на читава газ излиза колкото реицклирането на турбо и ГНП за нафта...А и доста по-голяма автономност на пробег имаш- 70 литра бензин+ 60 литра газ примерно при разход 7/100 извънградско си е около 1300 км пробег.
mrtestev написа:...
Според примерните данни на колегата:don_gori написа:Една проста сметка : газ среден разход 10л/100км = 12лв.
нафта среден разход 8л/100км = 21лв.
При 10 лв. спестени на всеки 100 км. сметките са следните:
ГИ - 1300 лв. (примерно)
Спестени - 10 лв. / 100 км.
Уредбата се избива за 13 000 километра
Ако минавам 35 километра на ден, уредбата ще се избие за 371 дни. Смятам, че е изгодно. Колата най-вероятно ще я карам поне 3 години, живи и здрави.
Забрави ги тея сметки.
320 ще ти гори 10/100 градско (особено в София) някой друг път

Зимата ще минаваш едни 3-5км. на бензин в студа- разхода го смятай (добавяйки и парите за бензин) на 14/100 газ и нагоре. Спестяваш 5-6лв.
Да го кажем средна икономия 7лв. на 100км.
Минаваш по 10 000км. годишно грубо казано, гониш 20 000км. пробег само да избиеш уредбата- "само" 2г. каране. И това ако ГИ е читав (за 1300лв. вероятно ще е такъв) и добре настроен. Не е ли читава уредбата и майстора дето я слага се почват проблеми, настройки, висок разход, разходки до майстора и т.н. и ще я избиеш някой хубав ден. Евентуално.
За такъв малък пробег (вероятно до работа и обратно или до кафето) НЕ ти трябва БМВ- вземи си нещо по-просто, с евтина поддръжка и си го търкаляй. БМВ никога не са били особено икономични, да не кажа по-лошо нещо. Ако държиш да е БМВ- отиваш, караш дизел и бензин и решаваш кое ти пасва повече. Без да ти пука за разход- да, на газ ще е по-евтино. Не много, но по-евтино.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
+1 за ГИ! Старата кочинка я карах 3 години на газ с ГИ - 70к км имам навъртяни и дори и в момента както и да я караш разлика няма да усетиш. Няма кихания, кашляния менени на обороти и т.н. лятото превключва за 2мин., а зимата за 5, т.е. колкото да й изстържа прозорците. За цялто време освен двете филтърчета, които се сменят на 10-15к км и са 20 лв. и сондата на бутилката нищо друго не съм сменял. Сегашната ми кола пак е с ГИ. Газта е вече над 2 пъти по-евтина от бензина, така че определено си заслужава. И колега имай предвид, че ще си избиеш инвестицията много по-рано, защото апетитът идва с яденето. Съвсем в началото когато я имах първата си спомням, че газта беше около 0.7лв. през два-три дни бутилката се пълнеше до горе и се бръмчеше. Смело напред!

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- player123
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е91
Какви скъпи ГИ ви гонят има най-голямо значение монтажа.За 4-цилиндров двигател мога да ти кажа,че се слага фобос за 750 лева + 5 години гаранция и заспиваш какви са тея 1500 1700 лева да не би да слагате на 8 цилиндров двигател и се научете не винаги най-скъпото е най-хубаво
И предпочитам да карам 2.8 на газ от колкото 2.0 дизел като разходите за гориво ще са едни и същи.В крайна сметка газта не е лоша и е много изгодна.Аз лично много се дразня как хора с заплати 500 600 лева си карат колите на бензин и са горди,че вместо да се покажат навън да излязат са заредили бензин а повярвайте ми тези са много.

- mishoval
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i M52B20TU
Направих някои сметчици за гореописания двигател /на моя си избих цената на ГИ за 8 м. още преди 2г/
Та по цени актулни днес- газ:1.17лв/л, бенз 2.56лв/л/по спомен/
При разход 10/100 бензин градско - 25.50 лв. за 100км
При разход 12/100 газ градско - около 15 лв. за 100 км
Разлика - 10 лв. за 100 км. ,за 8000 км - избита цената на ГИ от среден клас
И това е само при ГРАДСКО КОРМУВАНЕ. Ако се кара извънградско, става още по-бързо.
Та да не се чудите защо пред газ-сервизите се нареждат все повече Туареци, RAV чета и прочие джипки.
Върхът беше, когато миналата седмица на газостанцията се нареди един Мер 500 AMG - не можах да повярвам, чак отидох да го огледам, но бързо се изпарих, че отвътре излезе една засрамена горила и ....
Та по цени актулни днес- газ:1.17лв/л, бенз 2.56лв/л/по спомен/
При разход 10/100 бензин градско - 25.50 лв. за 100км
При разход 12/100 газ градско - около 15 лв. за 100 км
Разлика - 10 лв. за 100 км. ,за 8000 км - избита цената на ГИ от среден клас
И това е само при ГРАДСКО КОРМУВАНЕ. Ако се кара извънградско, става още по-бързо.
Та да не се чудите защо пред газ-сервизите се нареждат все повече Туареци, RAV чета и прочие джипки.

Върхът беше, когато миналата седмица на газостанцията се нареди един Мер 500 AMG - не можах да повярвам, чак отидох да го огледам, но бързо се изпарих, че отвътре излезе една засрамена горила и ....

- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Колега,аз минах от Леон ТДИ на Е39 528 и ти казвам,че като разход в лв на 100км е едно и също,само,че разликата във вървенето и класа са огромни.При положение,че разход в нафта е над 6/100,аналога като разход на газ е някой 8цил мотор.Отделно по Леона за 2 месеца,гръмнах съединител,турбо,глава,след това смених и двигателя!
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Карам на газ от 3 години някъде вече, една и съща кола.
Първо - уредбата е Фобос , когато я слагаха нямаше различни модели, само 1 - който се води най-скъп сега. Тогава струваше 1200лв за 4 цил двигател. За разлика от повечето хора обаче, аз съм страшно доволен от монтажа и настройката в сервиза им в Долни Богров.
Мотора - 2.0 8 клапана 121 коня. Допотопен отвсякъде, ама здрав и с въртящ в ниските.
Разход - на бензин по книжка 12.8. Тогава не го засичах много-много, но се въртеше около 13, като не карах много по задръствания, но имаше малко.
В момента - разход на газ - http://www.carspending.com/en/vehicles/ ... -cabriolet
В общия случай, бензина на седмица ми е 10лв, като колата се кара всеки ден но вечер . В задръствания не се набивам в общия случай. За сметка на това колата се ръчка често.
Като го сметна - излиза ми 19.2лв/100 км с включен бензин. Ако съм на бензин - поне 32лв, и то с евтин бензин ( аз сипвам само 100 октана ) . За да ми харчи същите пари някой дизел трябва да ти дава под 7.5 в града. За мен, в случаят с моята кола - бензин/газ е по-евтин вариант.
Другия момент - по-добре е да се купи стар бензин отколкото стар дизел ( лично мнение ) . Бензина предполага да е каран по-малко, като цяло има по-малко вероятни скъпи проблеми, и не е толкова придирчив към горивото. Скапана нафта може да разкаже играта на мотора, не знам колко често се случва, но съм чувал за такива случаи. Със скапана газ само ти се вдига разхода и колата върви по-малко.
Тези хора, които твърдят, че се поддържат 2 горивни системи и това е лошо - поддържката на газовата се изразява в смяната на филтри на 5000-10к км в зависимост от това колко е мръсен града. Тея филтри са 20-40лв. Бензиновата система се поддържа като не оставяш колата с много малко гориво, помпата едва ли ще ти замине.
Най-големият минус със сигурност е по-бързото изгниване на изпускателната система. Не е края на света, особено, че се лекува но нека бъдем обективни.
Лично според мен ако може да жертваш багажно пространство нафтата е съвсем разумен избор!
Първо - уредбата е Фобос , когато я слагаха нямаше различни модели, само 1 - който се води най-скъп сега. Тогава струваше 1200лв за 4 цил двигател. За разлика от повечето хора обаче, аз съм страшно доволен от монтажа и настройката в сервиза им в Долни Богров.
Мотора - 2.0 8 клапана 121 коня. Допотопен отвсякъде, ама здрав и с въртящ в ниските.
Разход - на бензин по книжка 12.8. Тогава не го засичах много-много, но се въртеше около 13, като не карах много по задръствания, но имаше малко.
В момента - разход на газ - http://www.carspending.com/en/vehicles/ ... -cabriolet
В общия случай, бензина на седмица ми е 10лв, като колата се кара всеки ден но вечер . В задръствания не се набивам в общия случай. За сметка на това колата се ръчка често.
Като го сметна - излиза ми 19.2лв/100 км с включен бензин. Ако съм на бензин - поне 32лв, и то с евтин бензин ( аз сипвам само 100 октана ) . За да ми харчи същите пари някой дизел трябва да ти дава под 7.5 в града. За мен, в случаят с моята кола - бензин/газ е по-евтин вариант.
Другия момент - по-добре е да се купи стар бензин отколкото стар дизел ( лично мнение ) . Бензина предполага да е каран по-малко, като цяло има по-малко вероятни скъпи проблеми, и не е толкова придирчив към горивото. Скапана нафта може да разкаже играта на мотора, не знам колко често се случва, но съм чувал за такива случаи. Със скапана газ само ти се вдига разхода и колата върви по-малко.
Тези хора, които твърдят, че се поддържат 2 горивни системи и това е лошо - поддържката на газовата се изразява в смяната на филтри на 5000-10к км в зависимост от това колко е мръсен града. Тея филтри са 20-40лв. Бензиновата система се поддържа като не оставяш колата с много малко гориво, помпата едва ли ще ти замине.
Най-големият минус със сигурност е по-бързото изгниване на изпускателната система. Не е края на света, особено, че се лекува но нека бъдем обективни.
Лично според мен ако може да жертваш багажно пространство нафтата е съвсем разумен избор!
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Това ще да е някакъв таен модел

Но аз не мога да си обясня как някой се хвърля на БМВ с хамстерен мотор , който така и така не може да търкаля и вземе та му бухне и газчица , после да разправя как е 3 пъти по-евтино . Е те ако ще слагаш газ подяволите и ще избиваш от гориво , вземи си поне 2.8-3.0 ... И като гледам май само един двама споменаха за това , че като караш на газ , ГОРИШ И БЕНЗИН

Забрави ги тея сметки.
320 ще ти гори 10/100 градско (особено в София) някой друг път По-скоро 12/100 не ти мърда (набий се в тежкия трафик и ще видиш и 15/100 лесно)- я спестиш 7-8лв. на 100км., я не.
Зимата ще минаваш едни 3-5км. на бензин в студа- разхода го смятай (добавяйки и парите за бензин) на 14/100 газ и нагоре. Спестяваш 5-6лв.
Да го кажем средна икономия 7лв. на 100км.
Минаваш по 10 000км. годишно грубо казано, гониш 20 000км. пробег само да избиеш уредбата- "само" 2г. каране. И това ако ГИ е читав (за 1300лв. вероятно ще е такъв) и добре настроен. Не е ли читава уредбата и майстора дето я слага се почват проблеми, настройки, висок разход, разходки до майстора и т.н. и ще я избиеш някой хубав ден. Евентуално.
примерно

ПС: темата е банална и безсмислена
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Такива теми е имало доста и ще има и занапред.
Хубавото е, че българина е почнал да мисли рационално
Преди се плюеше дизела, после газта, сега вече доста хора са ЗА тези неща ... има надежда да се оправим някога
Още малко трябва да изчистим комплексното мислене и да си караме какво ни е кеф, без да се съобразяваме с хорското мнение.
Хубавото е, че българина е почнал да мисли рационално

Преди се плюеше дизела, после газта, сега вече доста хора са ЗА тези неща ... има надежда да се оправим някога

Още малко трябва да изчистим комплексното мислене и да си караме какво ни е кеф, без да се съобразяваме с хорското мнение.