Upgrade на спирачки-е60 530i

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Re: Upgrade на спирачки-е60 530i

Мнение от Taruno » 19 Апр 2013, 20:56

laviatan написа:Дай малко подробности колега . Какъв модел е брембото ? Ако е нормалното /не надупчено/ брембото много -много не издържа на натоварване . За накладките коя серия на феродо - те имат страшно мнего серии и нива на качество :roll:

09.9172.14 Спирачен диск Brembo EasyCheck Цена с намаление 153.лв /бр, а нормалната 181 лв. па Руски описание :D
(Тип тормозного диска с внутренней вентиляцией
Обработка Высокоуглеродистый
Дополнительный артикул / Доп. информация 2 с винтами
Диаметр [мм] 324
Высота [мм] 77
Толщина тормозного диска (мм) 30
Минимальная толщина [мм] 28,4
Количество отверстий 5
Диаметр центрирования [мм] 79)

FDB1628 Накладки Ferodo Цена с намаление 119 лв. комплекта, а нормалната 141 лв.
GIC187 Датчик накладки 19.83 лв.

Като цяло не знам какви натоварвания ви гонят вас та слагате състезателни дискове и керамични спирачки за 1500 лева :kuku: , които монтират по коли къде къде по-бързи от нашите 5тици, но всичко си е въпрос на мнение или пък ходите да карате писти ?.

Вече навъртях 650 км с новите дискове и накладки при много агресивно каране по планински пътища в смисъл къса права до обратен завой 100 км/ч до 40-60 км/ч почти навсякъде, където условията го позволяваха (тествах новите летни обувки на колата, на жената и стана лошо :D ) не забелязах особена промяна в спирачния път дори на края на пътуването а то беше близо 80 км преход из Родопите. Едно мога да кажа минаха годините за каране като ненормалници по обикновените пътища за това каране описано по-горе на отиване съм видял условията и пътя е почти безлюден!

Пс. разбира се мога да кажа че x-drive-а също помага за това каране може би за това не съм забелязал особен фейд на спирачките

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 19 Апр 2013, 22:11

Ами въпрос на разбиране . Ни най-малко не искам да си налагам мнението - всеки сам си решава какво да си сложи :bchug:
Аз ги сложих , защото първо са много красиви надупчени дускове , второ ако се наложи нещо рязко спиране от висока скорост 2-3 пъти и после се кривят някой дискове.
Не мисля ,че съм куку нито аз , нито някой които си е сложил такива неща :dunno:
Така - нямаше да подема тоя въпрос , но не мисля ,че цената и е много добра -
ПР.СП.ДИСК BMW E60/61/63/64
ALL -d=324mm
За автомобили производени през: 03--
Оригинален номер: 34 11 6 75 3221/ 34 11 6 767 269
Код: 09.9172.14
Код на производител: 09.9172.14
Модел: BMW
Техническа група: ДИСКОВЕ СПИРАЧНИ
Производител: BREMBO
Цена клиент 169 лв., аз на форума ги давам тези /има от подфорума 5-6 човека които веднага тук сега може да потвърдят / 125 лв.бр. За накладките пък няма да ти казвам ...

Идеята ми беше ,че темата на колегата е хубава и може на много хора да свърши работа. Аз минах по този път , но не пуснах тема точно поради този факт: като пусна тема ,че нещо съм направил /даже темата с автомивките/ и се почва : ама за какво е това или не знам какво. Аз съм фен и ми е кеф да си правя колата и да е както трябва. Това ,че до сега за по-малко от година съм дал още толкова колкото е колата - ами направил съм си кефа .

п.с. - не са ни спортни колите , но все пак повечето тук коли са 200++ коне и си трябва добри спирачки :roll:

AcTePuKc - очакваме и мнение за задните като сложиш .
Аз мога да допълня само примерно за керамичните ,че градско /на къси преходи/ не са нещо особено , за извънградско са един път.
Следващия път специално за тях бих се замислил.
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '06 е60 530i & '96 e36 328i
Мечтае да кара: e60 M5

Мнение от AcTePuKc » 20 Апр 2013, 0:34

laviatan написа:
AcTePuKc - очакваме и мнение за задните като сложиш .
Аз мога да допълня само примерно за керамичните ,че градско /на къси преходи/ не са нещо особено , за извънградско са един път.
Следващия път специално за тях бих се замислил.

Ами преди час се прибрах от сервиза разочарован.Сложих дисковете без никакъв пробле.Всичко пасна.Както се вика '"Bolt on" :mhihi:
Оказа се ,че единия диск е крив.И не самия диск а фланеца на диска.Колата от която го ги взех се е търкаляла по таван и явно едното колело е видяло доста зор...Пък и тоя фланец май е някакъв алуминиев.Утре ще търся диск втора употреба или нови евентуално,което не е много добре ,защото не бяха предвидени за сега нови задни дискове.
laviatan утре ако не намеря диск ще те търся за нови :D
Последна промяна AcTePuKc на 20 Апр 2013, 0:45, променена общо 2 пъти
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AcTePuKc » 20 Апр 2013, 0:43

Taruno написа:
laviatan написа:Дай малко подробности колега . Какъв модел е брембото ? Ако е нормалното /не надупчено/ брембото много -много не издържа на натоварване . За накладките коя серия на феродо - те имат страшно мнего серии и нива на качество :roll:

Като цяло не знам какви натоварвания ви гонят вас та слагате състезателни дискове и керамични спирачки за 1500 лева :kuku: , които монтират по коли къде къде по-бързи от нашите 5тици, но всичко си е въпрос на мнение или пък ходите да карате писти ?.

Вече навъртях 650 км с новите дискове и накладки при много агресивно каране по планински пътища в смисъл къса права до обратен завой 100 км/ч до 40-60 км/ч почти навсякъде, където условията го позволяваха (тествах новите летни обувки на колата, на жената и стана лошо :D ) не забелязах особена промяна в спирачния път дори на края на пътуването а то беше близо 80 км преход из Родопите. Едно мога да кажа минаха годините за каране като ненормалници по обикновените пътища за това каране описано по-горе на отиване съм видял условията и пътя е почти безлюден!

Пс. разбира се мога да кажа че x-drive-а също помага за това каране може би за това не съм забелязал особен фейд на спирачките

Колега незнам какво разбираш под агресивно каране.При мен е следното Бургас-Варна(табела до табела) 125км. за 1 час.То не е за хвалба,ама аз така го разбирам.Колите ни са доста тежки и си имат "кончета" така че и спирачките са много важни.Гаранция давам,че ако кача баща ми да я кара никога няма да се получи това при него.Като пример на неговата кола сменя накладки на 40-50К км.
П.П И аз не ти говоря за безрасъдно шофиране.Става въпрос за по агресивно шофиране от нормалното. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 20 Апр 2013, 0:59

laviatan написа:Ами въпрос на разбиране . Ни най-малко не искам да си налагам мнението - всеки сам си решава какво да си сложи :bchug:
Аз ги сложих , защото първо са много красиви надупчени дускове , второ ако се наложи нещо рязко спиране от висока скорост 2-3 пъти и после се кривят някой дискове.
Не мисля ,че съм куку нито аз , нито някой които си е сложил такива неща :dunno:

Може би направих грешен подбор с емотикончето, далеч не го имах предвид с някакъв упрек, всеки сам решава разбира се, аз примерно за мотора правя подобни нещо, но наистина керамчните дискове са, както се казва overkill за такава кола според мен гледайки от тази точка, че ако наистина караш така, че да се оползотворяват то много глоби и фишове ще се събират :D

Иначе откъм цените за 20-50 лв. отгоре, които съм дал не са ми взели една стотинка допълнително за труд и са си мои хора, които за раздост не ми искат повече пари за дето искам да им вися на главата.

Относно на колегата филма обаче, тоя фланец бая бая зор трябва да е видяло това колело, ако не друго поне и на лошото има хубава страна доколкото разбирам е заден диск т.е. гледаш по-леката сметка от двете като става въпрос за нови.

АсТеРиКс на царския път ли това ? ако да там миналата година един тир ме избута от пътя с жена ми карай внимателно, че са малкото време дето се печели просто не можеш да си представиш тоя как си навлезе в насрещното и ми побеля косата добре че бях с 80 някъде по завоите ипросто излязох в тревата на 2 см от мантинелата с такъв поглед :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 20 Апр 2013, 9:14

Кривия фланец на колко мм. е ?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: на Marina Bay Street Circuit

Мнение от shumisho » 20 Апр 2013, 9:42

AcTePuKc написа:Колега незнам какво разбираш под агресивно каране.При мен е следното Бургас-Варна(табела до табела) 125км. за 1 час.
П.П И аз не ти говоря за безрасъдно шофиране.Става въпрос за по агресивно шофиране от нормалното. :yes:

Колега, много малко хора ще ти кажат, че 125км/ч средна скорост за Варна- Бургас е нормално шофиране, било то агресивно или не. Дори и във форум на БМВ няма хора, които да са достатъчно луди да го споменат. Това, на тази отсечка е повече от безразсъдно шофиране.

И за да не съм ОФФ. Смяната на апарати и дискове към по- големи ВИНАГИ е в +
Много хора са ми обяснявали това или онова, но при големи натоварвания, при множество спирания, големите (основно в дебелина) дискове показват сериозни разлики :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AcTePuKc » 20 Апр 2013, 22:57

Taruno написа:АсТеРиКс на царския път ли това ? ако да там миналата година един тир ме избута от пътя с жена ми карай внимателно, че са малкото време дето се печели просто не можеш да си представиш тоя как си навлезе в насрещното и ми побеля косата добре че бях с 80 някъде по завоите ипросто излязох в тревата на 2 см от мантинелата с такъв поглед :shock:

Ами да на царския път.Аз не казвам че всеки път се случва да пътувам за толкова време.Не ме разбирайте погрешно.Пък и вече 6 години го пътувам минимум един път на седмица :mhihi:
laviatan написа:Кривия фланец на колко мм. е ?
Колега не мога да разбера за какво питаш.Кривия фланец е този който е нитован за самия диск,където са дупките за болтовете.
shumisho написа:
AcTePuKc написа:Колега незнам какво разбираш под агресивно каране.При мен е следното Бургас-Варна(табела до табела) 125км. за 1 час.

Колега, много малко хора ще ти кажат, че 125км/ч средна скорост за Варна- Бургас е нормално шофиране, било то агресивно или не. Дори и във форум на БМВ няма хора, които да са достатъчно луди да го споменат. Това, на тази отсечка е повече от безразсъдно шофиране.

И за да не съм ОФФ. Смяната на апарати и дискове към по- големи ВИНАГИ е в +
Много хора са ми обяснявали това или онова, но при големи натоварвания, при множество спирания, големите (основно в дебелина) дискове показват сериозни разлики :)

С риск пак да се повторя всеки има различни представи.За агресивно шофиране разбирам вместо да започнеш да намаляш за завой 300 метра преди него плавно и спокойно,а да натиснеш спирачките 100 метра преди завоя и после пак със всичката газ до следващия.А безрасъдно е да предприемеш изпреварване в завой без грам видимост или нещо такова,с риск да застрашиш сигурността на другите шофьори който се движат на пътя. :bchug:
И като гледам всички сме на едно мнение- Подобряването на спирачната система винаги е в плюс :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 22 Апр 2013, 22:03

бургас-варна да си с добър автомобил и да не раздаваш на излизане от завоите си е загуба на огромно удоволствие.дано 3л бензин да са достатъчни откъм повер за 60-та,че теглото си е множко.36-та не е ли по-адреналинова :D
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AcTePuKc » 23 Апр 2013, 0:03

павката написа:бургас-варна да си с добър автомобил и да не раздаваш на излизане от завоите си е загуба на огромно удоволствие.дано 3л бензин да са достатъчни откъм повер за 60-та,че теглото си е множко.36-та не е ли по-адреналинова :D

Еми смятам че 260-те коня са предостатъчни са е60.А в интерес на истината с е36-цата усещането е съвсем различно.Кара се по съвсем различен начин.Контрола над нея е много по добър,няма системи който да я спират и колкото и клиширано да звучи колата прави каквото поискаш ти,а не каквото системите мислят че е най-добре :mhihi: .Лошото при е60-то е че шпера е много скъпа инвестиция.Ако имам шпер и на нея също мисля че ще е много по-добре.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 23 Юли 2019, 15:14

Колеги, колата е 525i n52b25. Искам да сложа по-големи спирачки. Насочил съм се към такива от кола с опция s102a, където предния диск е 348мм (моя е 324). Въпросите са ми:
1. Ще влязат ли джанти 17ки оригинални? Прочетох противоречиви мнения за това.
2. Какво ще ми струва комплект 4 диска с апаратите ако са втора ръка?
3. Накладките същите ли са?

Другия вариант е същия размер като моя 324мм, но от 530d. Но там не знам каква точно е разликата. Може би само различна сплав? Кой от двата варианта бихте ми препоръчали?
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 23 Юли 2019, 18:33

pimpo написа:Колеги, колата е 525i n52b25. Искам да сложа по-големи спирачки. Насочил съм се към такива от кола с опция s102a, където предния диск е 348мм (моя е 324). Въпросите са ми:
1. Ще влязат ли джанти 17ки оригинални? Прочетох противоречиви мнения за това.
2. Какво ще ми струва комплект 4 диска с апаратите ако са втора ръка?
3. Накладките същите ли са?

Другия вариант е същия размер като моя 324мм, но от 530d. Но там не знам каква точно е разликата. Може би само различна сплав? Кой от двата варианта бихте ми препоръчали?

Сигурно визираш спирачки от 535д/и?
Аз съм с такива и не е от най-евтините за поддръжка - оригинални накладки и дискове за отпредот Дарукар, например, са 2000 и малко лева. Само накладките са 850лв предните. Има алтернативи, разбира се, но пак не са малко парите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 23 Юли 2019, 20:08

Бах тез дискове и накладки за е60! за Ф10 550 предните дискове са по-големи от тези - 374мм + накладки са 1200лв преди отстъпката.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 23 Юли 2019, 22:49

Emooo написа:Бах тез дискове и накладки за е60! за Ф10 550 предните дискове са по-големи от тези - 374мм + накладки са 1200лв преди отстъпката.

Бъркаш колега.
Те говорят за ОЕ. ОЕ за F10 550d 2016г. са ~2120лв в Дару кар.
За е60 535d ОЕ са 1210лв дисковете и 804 накладките.

Вземи си ATE ако имаш отстъпки цените са доста добри.
Бъди честен пък да става квото ще

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 24 Юли 2019, 0:15

Сега си гледах фактурата защото сменях предни дискове предния месец 1319лв. Аз си мислех че са сменили и накладките ама май това е цена само за дисковете. С накладките сигурно ще иде над 2к
Tool - Fear Inoculum

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61