Затъмняване на прозорците и каране на заден ход?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2008 X5 30d
Мечтае да кара: M-power

Re: Затъмняване на прозорците и каране на заден ход?

Мнение от doncheff » 14 Апр 2013, 10:32

Стига сте писали неща, които не са проверени и със сигурност не са верни. Можеш да затъмниш всички задни прозорци на колата, ако имаш странични огледала за задно виждане. Така е по закон. Иначе всички баничарки щяха да са спрени от движение.
Последна промяна doncheff на 17 Апр 2013, 18:51, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 16 Апр 2013, 21:32

Няма проблем за фолио на задното стъкло. 2-те ми баничарки са с най-тъмното фолио и няма проблем. Е60-ката ми пак е с такова фолио на страничните задни и на задното - и не беше прехвърлена в КАТ. Минах скоро без проблем. Само ми прегледаха предните стъкла и това е :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 17 Апр 2013, 18:41

doncheff написа:Стига сте писали неща, които не са проверени и със сигурност не са верни. Можеш да затъмниш всички задни прозорци на колата, ако имаш странични огледала за задно виждане. Така е по закон. Иначе всички баничарки шяха да са спрени от движение.

по закон е само на задните врати ... Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се
ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на
автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на
прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките
автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на
огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.Източник http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt
Барай шишарката Минкеее ....

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 18 Апр 2013, 16:57

колеги, това че вие сте минали през вратата в полето не значи че закона е такъв какъвто логиката ви подсказва, на задния прозорец е позволена САМО щора.Просто много рядко ще попаднете на достатъчно кисел полицай който да се заяде за това, но стига да реши ще ви спре колата от движение ей така, както не вярвате ;)

сенник на предния прозорец, освен оригинално в стъклото също е забранено.Затъмняване на стопове, мигачи и фарове СЪЩО !
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: E46 M3 >:)

Мнение от Bloodnoon » 18 Апр 2013, 17:40

Колега ти май не прочете добре цитирания по-горе закон, няма такова нещо недей да заблуждаваш хората. ЗАБРАНЕНО Е САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ПРЕДЕН И ПРЕДНИ ВРАТИ, на всички други ако ще и с блажна боя да ги боядисаш няма проблем, стига колата да има огледала странични, а всички коли имат такива ( или поне би трябвало).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 18 Апр 2013, 18:15

дъвкано, дъвкано, та чак... и къде пише за щори в закона, че са позволени отзад, а затъмняване не :roll:

единствения член за затъмняване е 105, цитиран горе... там няма и една дума за забрана за затъмняване на задния прозорец, но са изброени другите забрани :!: ...
та ми е интересно според кой закон ще ме спре от движение за затъмнен заден джам...

не че не са се опитвали, особено на високото на кърджали... там като видеха е30-ката със софиянските номера, по 2 палки вдигаха :mhihi: ... много случки с тези полицайчета съм имал, в крайна сметка фолиото още си е на колата :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 18 Апр 2013, 18:54

че члена на закона е некадърен спор няма ...и всичко е кой полицай и после съдия(ако се обжалва) как го тълкува по принцип упоменаването къде може да бъде затъмнявано изключва други места на които може да се затъмни така че задния джам май си е.... нарушение ама пак казвам много зависи кой как го тълкува
Барай шишарката Минкеее ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 18 Апр 2013, 19:32

колега, тълкуване има там, където има база за това... какво да му тълкуват на задния джам, като изобщо не е споменат никъде... и е правилно да не е споменат, защото има сумати превозно средства, дето изобщо нямат джам... те какво да правят, дограма ли да слагат... основен принцип в правото е, щом нещо не е забранено, значи е разрешено...
няма начин да ме спре от движение за затъмнен заден джам, ако ме спре, ще се срещаме на друго място...
на 39-ката не съм затъмнявал, и не мисля да го правя... не ми харесва, а отделно смятам че създавам неудобство за колегата зад мен, както и на мен ми е неудобно, ако колата пред мен не позволява видимост пред нея... сега ако е камион, бус, или подобно, добре, ама лека кола да ми е перде, леко неудобно ми става... но независимо от моето неудобство, това не е забранено...
изобщо дръжте на правата си, когато сте прави... много са ми весели теми видиш обичам да си карам със 100, 120, 140 по околовръстното, имат ли право да ме снимат от засада :shock: ... ми не ще те снимам, ми те свалям от колата за 2-3 месеца, другия път пак да помислиш ограничение 80 какво означава :no:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 18 Апр 2013, 20:30

Колега краинински, дай да видим къде го пише това за щората, та да се образоваме и ние :smoke:

Досега съм нямал проблем за затъмнени задно и странични задни стъкла, карам така от 10 години вкл и предишната ми кола. Някой имал ли е проблем за затъмнено задно стъкло, актове, фишове? Мисля че това ще даде отговор на въпроса дали може да ни глобят/спрат от движение.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36 Cupe
Мечтае да кара: М5 Комби

Мнение от ozBMW » 18 Апр 2013, 20:48

На един познат се беха опитали да се заядат за задния затъмнен джам,ама като им казал за страничните огледала и млъкнали :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 20 Апр 2013, 6:56

Аз като взех колата края на лятото 2012 в КАТ не накараха да махна фолиото на задното стъкло... Аз си знаех, че на страничния задни и на голямото задно е позволено. Отпред нямах. Но така и не тръгнах да споря, че е голяма тъпотия с това регистриране на кола и щях да загубя още повече време в разправия. Сега мисля да сложа отново.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 21 Апр 2013, 14:15

ами хайде да видим какво пише в цитата на колегата: "Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките
автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на странични огледала"

През юридическата призма този текст може да бъде перифразиран така: Единствените стъкла които можете да затъмните са задните странични и то при наличие на странични огледала. закона определя допустимото, всичко останало е забранено

ето още един пример: Надявам се знаете че карането на габарити е забранено, да, ама не по вашата логика.В закона действително няма подобна забрана, но е написано че движението се извършва САМО при пуснати къси светлини(с уточнение за ползването на дългите) и тук отново е регламентирано допустимото, като всеки друг вариант е забранен....
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 21 Апр 2013, 19:59

То по тази логика на седана не можеш да затъмниш задният прозорец ,а на комбито можеш понеже при комбито идва като задна 5-та врата :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: криминално е39
Мечтае да кара: самолет

Мнение от VKrystev » 22 Апр 2013, 4:13

Здравейте, взех си друга кола (или по точно ми подариха :D ) и от доста време не съм влизал във форума, но получих e-mail от форума за рожденият си ден, за което искам да благодаря на екипа :).
Относно темата реших да погледна мненията, тъй като мисля да затъмня всички без предното стъкло на моята е39-ка 8) - да знам че е забранено, но мисля да е почти прозрачно - просто за визията.
Както видях повечето хора са разбрали закона правилно - ако имаш странични огледала затъмнявай всичко от рамото на шофьора назад :lol:
Колегата karal fiat - от линка на 1ва страница - доста точно и ясно е обяснил как да не останете без кола или поне да ви платят ако това стане и както самият той беше писал - ако нещо не е упоменато в закона като позволено, това не го прави забранено.
Все пак не гледаш за знак "позволено спирането и паркирането", а следиш за неговата липса :lol:
И все пак при решението дали да затъмните задния прозорец, макар това да не е забранено със закон, най-добре преценете дали органите на реда във вашия град не са от заядливите и по-важното - дали имате желание, време и нерви да се занимавате с подобен род проблеми :)

Потребител
Аватар
Кара: Е 39/523

Мнение от БЕРЛИН » 22 Апр 2013, 14:55

Днес си купих от готовите шаблони скоро,ще ги слагам и ще пиша отзиви дали са добри

ПредишнаСледваща

Назад към E39