Смяна ATF - дали е станала беля?

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Смяна ATF - дали е станала беля?

Мнение от trapo » 13 Апр 2013, 15:35

Моята кола е 728 ИА със зелена тапа на кутията. Като отидох в Бова Кар за смяна на масло на кутията там (един познат е мениджъра) ми казаха, че ако и сменя маслото има вероятност да трябва да изхвърля кутията!?!? Аз питам ЗАЩО?! И той ми казва, че на тея кутии маслото не, че не се сменя, но по скоро само се долива, ако се сменя е на мноооого километри. Каза, че един клиент преди мен настоял да му сменят маслото и те го сменили. След това колата не, че не тръгнала, ами направо не искала да завърти гумите и човека си купил нова кутия. Историята е доста странна, но при положение, че това е оторизиран БМВ Дилър, го послушах. Сега знам, че ще развихрите голяма дискусия, едва ли не че не си рзбират от работата там и незнам какво, но...Споделям опит. Та на моята кола вече 25 000 км (минати от мен) не съм сменял маслото, а и предишния собственик не го е сменял.
BMW Sheer Driving Pleasure

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 13 Апр 2013, 18:12

trapo написа:Моята кола е 728 ИА със зелена тапа на кутията. Като отидох в Бова Кар за смяна на масло на кутията там (един познат е мениджъра) ми казаха, че ако и сменя маслото има вероятност да трябва да изхвърля кутията!?!? Аз питам ЗАЩО?! И той ми казва, че на тея кутии маслото не, че не се сменя, но по скоро само се долива, ако се сменя е на мноооого километри. Каза, че един клиент преди мен настоял да му сменят маслото и те го сменили. След това колата не, че не тръгнала, ами направо не искала да завърти гумите и човека си купил нова кутия. Историята е доста странна, но при положение, че това е оторизиран БМВ Дилър, го послушах. Сега знам, че ще развихрите голяма дискусия, едва ли не че не си рзбират от работата там и незнам какво, но...Споделям опит. Та на моята кола вече 25 000 км (минати от мен) не съм сменял маслото, а и предишния собственик не го е сменял.

И не мисля че е и нужно ако работи кутията ;)
Изображение
ATR-42/72

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 13 Апр 2013, 19:10

DLVasilev написа:
trapo написа:Моята кола е 728 ИА със зелена тапа на кутията. Като отидох в Бова Кар за смяна на масло на кутията там (един познат е мениджъра) ми казаха, че ако и сменя маслото има вероятност да трябва да изхвърля кутията!?!? Аз питам ЗАЩО?! И той ми казва, че на тея кутии маслото не, че не се сменя, но по скоро само се долива, ако се сменя е на мноооого километри. Каза, че един клиент преди мен настоял да му сменят маслото и те го сменили. След това колата не, че не тръгнала, ами направо не искала да завърти гумите и човека си купил нова кутия. Историята е доста странна, но при положение, че това е оторизиран БМВ Дилър, го послушах. Сега знам, че ще развихрите голяма дискусия, едва ли не че не си рзбират от работата там и незнам какво, но...Споделям опит. Та на моята кола вече 25 000 км (минати от мен) не съм сменял маслото, а и предишния собственик не го е сменял.

И не мисля че е и нужно ако работи кутията ;)

И аз съм питал в официален дилър на БМВ....казаха ми същото,маслото на кутията не се пипа,само се долива ако има нужда.
Всеки си решава за него си,само споделям мнение.Предната ми кола Е39 съм я карал май към 4 години....масло не съм сменял,и доколкото знам и сегашния и собственик не е....пък кутията проблем няма :angel:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 13 Апр 2013, 19:22

Moйта май сълзи отнякъде ама ще долея за момента масло и ще опитам да се сдобия с тия силикони за масла и киселини пък да видим кой кого :mhihi:
Щом в хидравликата имах моторно масло вместо хидравлично и нямаше проблем значи няма грижи :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: SR1 NORMANDY
Мечтае да кара: 320 turbo DRM

Мнение от ddinobot » 14 Апр 2013, 0:01

А как да проверя дали има нужда да долея масло в такъв случай ?
...the perfect race car crosses the finish line in first place and then falls to pieces
40354

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Апр 2013, 7:56

An oil change is particularly recommended for cars that have travelled more than 120,000 km, since despite the lifetime oil filling, comfort can be reduced as time passes.

Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 14 Апр 2013, 11:39

ddinobot написа:И сега последно, когато пише "lifetime fluid" - сменя ли се маслото, или не ?

Бях задавал в Дару кар твоят въпрос- lifetime, lifetime, но било добре да се смени на около 180- 200К.
Смяната се прави с просто източване и смяна на филтъра, без никакви странични операции.
В този случай ще извършиш, частична подмяна на маслото, което е и правилното. Важно е маслото да е взето от официален дилър, за да е най-напред подходящото и след това да е истинско. Това, което препоръчват някои колеги, че не било проблем LT да се замени с DIII или, че имало истинско LT по 20лв. вече отказвам да го коментирам. ;)

Ето още 2 аргумента в полза на смяната на масло- да кажем, че кутията се повреди когато е на 150К- това означава ли, че трябва да я хвърлим защото, ако се смени маслото след ремонта, пак ще се повреди. Освен това маслото е LT, но в кутията има отпадъци от износване, които филтъра от един момент не може вече да поеме, тези отпадъци почват да се отлагат по каналите, да се намалява сечението им и в един момент кутият спира да работи добре.

В линка е описано- важно е проверката да се направи при правилната температура.

Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 14 Апр 2013, 13:22

zvetiko написа:
ddinobot написа:И сега последно, когато пише "lifetime fluid" - сменя ли се маслото, или не ?

Бях задавал в Дару кар твоят въпрос- lifetime, lifetime, но било добре да се смени на около 180- 200К.
Смяната се прави с просто източване и смяна на филтъра, без никакви странични операции.
В този случай ще извършиш, частична подмяна на маслото, което е и правилното. Важно е маслото да е взето от официален дилър, за да е най-напред подходящото и след това да е истинско. Това, което препоръчват някои колеги, че не било проблем LT да се замени с DIII или, че имало истинско LT по 20лв. вече отказвам да го коментирам. ;)

Ето още 2 аргумента в полза на смяната на масло- да кажем, че кутията се повреди когато е на 150К- това означава ли, че трябва да я хвърлим защото, ако се смени маслото след ремонта, пак ще се повреди. Освен това маслото е LT, но в кутията има отпадъци от износване, които филтъра от един момент не може вече да поеме, тези отпадъци почват да се отлагат по каналите, да се намалява сечението им и в един момент кутият спира да работи добре.

В линка е описано- важно е проверката да се направи при правилната температура.

Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.

викаш гарнитура не се сменя .... магнитите не се почистват .... направо с тинята се слагат .... и викаш само от дару маслото ... да не си на процент в дару кар от продадени масла .... стига вкарва момчетата в заблуди масло ЛТ може да си купите и от официалния вносител на маслото и от някои по реномиран магазин за авточасти ... както съм правил многократно и до сега кутия не ми се счупила от фалшиво масло нищо че не го купувам на двойна цена от бмв (които между впрочем го препродават просто )
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530xD '06
Мечтае да кара: Вече не мечтае.
Детайли за колата: Е60 530xD '06

Мнение от xapubg » 23 Апр 2013, 18:59

"В този случай ще извършиш, частична подмяна на маслото, което е и правилното. Важно е маслото да е взето от официален дилър, за да е най-напред подходящото и след това да е истинско. Това, което препоръчват някои колеги, че не било проблем LT да се замени с DIII или, че имало истинско LT по 20лв. вече отказвам да го коментирам."
И има защо да се откажеш да го коментираш, колега ... Изглежда си по-запознат от производителя на кутията с какво масло трябва да се кара. Но аз лично предпочитам да се доверя на спецификацията на ZF, отколкото на твоето "вещо" мнение!
За всички които се интересуват, съвместимите масла са на 4-та страница.
И ще си позволя един цитат от 1-ва страница още "5HP24, 5HP24A (1) => Jaguar Oil No. JLM 20238x", хайде сега всички с тази кутя да тичкат в Мото-Пфое за масло :mhihi:
:OT:
Сори че изравям темата, ама се издразних вече, а и мисля че пдф-а ще е полезен на всички които се колебаят какво масло да сложат в скоростите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725tds

Мнение от emo_ch » 23 Апр 2013, 23:15

zvetiko написа:че имало истинско LT по 20лв. вече отказвам да го коментирам.

Цените в e-bay.de са към 6-7 евро (към 12-13 лв.) за литър.

xapubg написа:И има защо да се откажеш да го коментираш, колега ... Изглежда си по-запознат от производителя на кутията с какво масло трябва да се кара. Но аз лично предпочитам да се доверя на спецификацията на ZF, отколкото на твоето "вещо" мнение!

Esso ATF LT 71141 => BMW Oil No. 8322 9407807x
Warning: use of incorrect lubricant can cause transmission failure

Е всъщност в цитираната от тебе спецификация на ZF много ясно се казва, че ако се ползва нещо друго (включително и D III) освен LT 71141 кутията може да да се повреди.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xapubg » 23 Апр 2013, 23:42

Това е така за 5HP18 и все пак е даден лист със съвместими масла.
Моята е 5HP24, ще мога да кажа след най-малко 20к км дали съм збъркал маслото, за сега с титан-а си е ок (ама само 1000 съм минал).
Пък и то с тия дърти коли, шоди разбери дали от маслото се е скапало нещо :mhihi: , но ще докладвам като направя повече километри как е, за сега е по-добре от преди смяната.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xapubg » 23 Апр 2013, 23:51

Не мога да си едитвам мненията още и за това спамя така, но колега като цитираш, цитирай всичко!
According to BMW oil pan fill aperture label:
1. without oil pan fill aperture labelx
Automatic Transmission Fluid (ATF) according to lubricant class 11Bx
=> see overleaf for approved trade productsx
2. with oil pan fill aperture label (green plugs)x
Esso ATF LT 71141 => BMW Oil No. 8322 9407807x
Обърни специялно внимание на точка 1
За 5HP30 какво да кажа ? - Май си чел много отгоре ...
According to spare part number of vehicle manufacturer:
1. Shell ATF LA-2634x
=> BMW Oil No. 8322 9407765 (oil pan fill aperture label)x
2. Esso ATF LT 71141x
=> BMW Oil No. 8322 9407807 (oil pan fill aperture label)x
=> Rolls Royce Oil No. PL 31493PAx
На БМВ или на Ролс-Ройс масло да си слагат хората ?!?!?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725tds

Мнение от emo_ch » 24 Апр 2013, 11:02

http://www.7-forum.com/forum/23/zf-5-ga ... 62591.html
Това е инфо за различните скоростни кутии. За моята, която е 5hp18, пише в червено, че ако се ползва друго масло, освен LT, кутията ще се повреди. За твоята (5hp24) дават, че трябва да се ползва същото масло, но не пише , че ще й стане нещо ако се сложи друго. Същото го пише и в прикачения файл.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 24 Апр 2013, 12:40

emo_ch написа:http://www.7-forum.com/forum/23/zf-5-gang-automatikgetriebe-olsorten-fuellmengen-162591.html
Това е инфо за различните скоростни кутии. За моята, която е 5hp18, пише в червено, че ако се ползва друго масло, освен LT, кутията ще се повреди. За твоята (5hp24) дават, че трябва да се ползва същото масло, но не пише , че ще й стане нещо ако се сложи друго. Същото го пише и в прикачения файл.

Ами не си прав колега в превода за втори път. Не пише "друго освен LT " , а пише "неправилно масло " , където вече разликата е тука до Марс. И как само на таз кутия пише , че трябва да се използва правилното иначе ще се счупи , а другата която е със абсолщтно същото мсло не пише такова нещо. Друго в официалния сервиз им излиза от великата БМВ програма че моята кутия * която между другото навършва таз година 21г и е също 5HP18 ) , че трябвало да бъде със зелено масло демек LT обаче после се оказа че е с D2 червено и кутията си работи перфе. Стига търсете под вола теле няма драма с тез масла стига да отговаря на спецификациите . Никой не изнесе данникакви са те , аз ги четох и за Въпросното сложено Мегуин и за ЛТ на Ессо , ами абсолщтно еднакви параметри:вискозитет при различни температури , температура на кипене и на замръзване , и двете са синтетични и т.н.който иска да сравнява има си спецификации. Въпроса е че кутия от смяна на масло не може да се счупи това е пълна глупост все дно да си смените маслото на двг и той да се счупи. Ами масло , губят му се свойствата при употреба , окислява се не може да има лайфтайм и да не се сменя , смешно е. Кутия се чупи от фабричен дефект , прекалено износване на части в нея , нередовна смяна на масла както и употребата на неправилни , но никъде не видях изрично упоменато че еди кое си било такова или само и единствено да се изполва това или онова. Има достатъчно заместители и препоръчани масла , за да се кланяте на буквите БМВ отпред . Сменяйте си маслата редовно , достатъчно като количество , по правилния начин и проблеми с кутия от масло няма да имате . Успех .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 24 Апр 2013, 17:52

vladobate написа:...

Имаше една тема на ivan., в която се дискутираше защо DIII а не DII да се използва, при какви автоматици, разпенване и тн и тн.
Аз лично не смятам, че е голяма драма да се сложи един DIII на тези кутии, след едно хубаво изчистване особено, и да се сменя на 60-70к км, както е описано за малко по-старите автомати. 8)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е38