Run-flat или обикновени гуми?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
Re: Run-flat или обикновенни гуми?
Готови сме за лятото..... 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- krasi_ns
- Потребител
-
- Кара: BMW 650 I
- Мечтае да кара: BMW
За мен RUN FLAT е истината няма резервна няма смяна на гума в студ, дъжд караш си и това е.Аз съм със зимни и летни RUN FLAT и само такива си купувам и за напред ще е така.По-скъпи са да не знам как возят обикновените и не ме интересува
,но RUN FLAT си е голям плюс наистина.

- bangelov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
- Мечтае да кара: M4
- Детайли за колата: MPPSK
И аз съм с run flat
За мен голям плюс са сигурността и това че няма да ти се прецака джантата ако спукаш гума с над 100 

Днес сложих летните ходила, които не са рън флат.
2-ра зима се мъча с тъпите рънфлатки и грозната каруцарска возия.
За мен решението е ясно - 4-те зимни джапанки отиват на пазара за супер символична сума, някой друг да си троши колата с тях и си минавам на стандартни.
2-ра зима се мъча с тъпите рънфлатки и грозната каруцарска возия.
За мен решението е ясно - 4-те зимни джапанки отиват на пазара за супер символична сума, някой друг да си троши колата с тях и си минавам на стандартни.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Сигурно се включвам късно, но:
- На Нова Година, тръгвам за София от Добринище. I-Drive казва, гумата е спукана, карай спокойно със 80-се. 1-ви Януари - НИЩО не работи. Прибирам се до София, на първата бензинджийница влизам - компресор - гумата на 0.2 - то вътре въздух няма.
Вторият път - околовръстното - пак ми светна.
В крайна сметка се оказа, че гумата е свалена с лост, а не с някаква специална машина за сваляне на рън флет и са ми я по-скапали, та спада, но кефа да продължиш да караш, макар и със спукана гума е велик!
Аз съм с 16-ки, сега мисля да мина на 17-ки и там цените стават доста неприлични. Но мисля пак да заложа на рън флет, не съм карал преди с други, за да сравня, но пак казвам, ако се случи на дълъг път, я в Гърция, я на Нова Година на връщане, тогава по-добре с рън флет. Аз карам основно на дълъг. За София си имам един Сеат Ибиза и там няма такива истории
- На Нова Година, тръгвам за София от Добринище. I-Drive казва, гумата е спукана, карай спокойно със 80-се. 1-ви Януари - НИЩО не работи. Прибирам се до София, на първата бензинджийница влизам - компресор - гумата на 0.2 - то вътре въздух няма.
Вторият път - околовръстното - пак ми светна.
В крайна сметка се оказа, че гумата е свалена с лост, а не с някаква специална машина за сваляне на рън флет и са ми я по-скапали, та спада, но кефа да продължиш да караш, макар и със спукана гума е велик!
Аз съм с 16-ки, сега мисля да мина на 17-ки и там цените стават доста неприлични. Но мисля пак да заложа на рън флет, не съм карал преди с други, за да сравня, но пак казвам, ако се случи на дълъг път, я в Гърция, я на Нова Година на връщане, тогава по-добре с рън флет. Аз карам основно на дълъг. За София си имам един Сеат Ибиза и там няма такива истории

- majstorapetkov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е90
Вчера сложих летните гуми- чисто нови с DOT 0413, марка "добра година". Не повярвах на резултата- никакъв шум, подобрена возия, много добро сцепление с пътя, ще видя и на мокро как се държат. Така, че с две ръце "за" run- flat и по възможност нови, защото технологията се развива и подобрява, за сигурността- няма да е коментирам, тя е ясна.
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Аз също сложих летните рънфлат-ки и имам няколко въпроса: внушавам ли си, но волана ми се струва по-тежък? Колата е по-мудна и спирането не е толкова рязко (това може да се отчете и като плюс, но е малко странно)? Струва ми се, че зимните имаха малко повече сцепление, но сега с летните колата стои малко по-стегната и изчезна едно леко полюшване на задницата по неравности? Като шум и возия не намирам никаква разлика със зимните гуми на същия размер, но обикновени (и двата модела са възможно най-скъпите конти-та).
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
- Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.
stocky написа:Аз също сложих летните рънфлат-ки и имам няколко въпроса: внушавам ли си, но волана ми се струва по-тежък? Колата е по-мудна и спирането не е толкова рязко (това може да се отчете и като плюс, но е малко странно)? Струва ми се, че зимните имаха малко повече сцепление, но сега с летните колата стои малко по-стегната и изчезна едно леко полюшване на задницата по неравности? Като шум и возия не намирам никаква разлика със зимните гуми на същия размер, но обикновени (и двата модела са възможно най-скъпите конти-та).
Ако тези гуми са по-големи спреми зимните, волана може да е леко по-тежък, и една идея по-мудна, но за спирането може би си внушаваш. Нормално е зимните да имат повече сцепление в това време, но като се позатопли тези сигурно ще имат по-добро сцепление. За другите неща - колко е стегната и полюшването, също е възможно.
На мен до сега никога не ми се е налагало да сменям гума, да чукна на дърво.Може би съм късметлия - не знам.Иначе вече 2 години си джиткам с 225/40/18, обикновени, и съм доволен - от цената на гумата и от комфорта.
- Jorata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31 Sport Line
- Мечтае да кара: 458 Italia
След малко повече от 600км с рън-флет, мога да кажа че съм доволен, имайки предвид че гумите са Пирели. Не мога да кажа, че са шумни или че друса кой знае колко. Малко се пързалят на мокро/влажно, но това от марката и няма отношение към технологията на гумата.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
И зимните и летните са ми конти-та на 225/45/17. Определено воланът е по-тежък и колата ускорява и спира една идея по-мудно. Като се замисля, за спирането и ускоряването е логично, защото рънфлатките са си доста по-тежки, но явно това влияе и на тежестта на волана!
- rocknrolla
- Потребител
-
Дали ще окаже някакво влияние на поведението на колата,ако карам с две runflat и две обикновени.Гумите са една марка(Michelin PS2) и 225/40/18.
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
rocknrolla написа:Дали ще окаже някакво влияние на поведението на колата,ако карам с две runflat и две обикновени.Гумите са една марка(Michelin PS2) и 225/40/18.
Обикновените имат малко по-добро сцепление, така че отиват отзад

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Аз бих сложил тези с по-добро сцепление отпред, по принцип
А в конкретния случай, можеш да караш, но в екстремна ситуация гумите ще се държат различно, та ти си знаеш.

Never mistake motion for action...
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
Leon написа:Аз бих сложил тези с по-добро сцепление отпред, по принципА в конкретния случай, можеш да караш, но в екстремна ситуация гумите ще се държат различно, та ти си знаеш.
Аз бих ги сложил отзад - до колкото знам и съм чел на доста места, когато задните са по-износени от предните, шансът за въртене в завой и аква-планинг отзад нараства многократно. BMW-тата по принцип си завиват добре, така че за мен understeer-a никога не е бил проблем. Нека да сменим опит и знание - каква е причината ти да искаш отпред? Да избегнеш недозавиване?