Проблем с спирачките !!! РЕШЕН !!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кво му падне...
Мечтае да кара: М6 G-power

Проблем с спирачките !!! РЕШЕН !!!

Мнение от jorko7120 » 05 Мар 2013, 22:18

Здравейте колеги ! Пиша за колата на един приятел който в момента няма интернет но както и да е.Колата е BMW 316i 94г.(м43) Седан и има проблем с спирачките и не можем да разбера от къде идва.А той е следния:При ИЗГАСЕН двигател при помпане на педала на спирачката и педала става твърд и не мърда на никъде (не потъва) Когато запаля колата (а междувременно държа педала натиснат)педала пада надолу,след което докато работи колата и помпам педала се чува едно съскане сякаж въздух или течност излиза под високо налягане... Също в движение педала лови доло ниско но не пада до ламарината и границата между спиране и влачене е много малка. От както е купена колата абс-а не работи. Проверихме всички цилиндърчета и се оказа че отзад са протекли и двете.. сменихме ги със нови обезвъздушихме и пак не спира както трябва :x...ходихме при майстор да я види и той каза че било от сервото но не мисля че е от него при положение че педала си е мек докато колата работи... Проверихме и за спукани маркучи но те са здрави и в момента няма никакви течове...просто нямам идея от какво може да е.Четохме из форума и единственото нещо в което намираме логика е помпата но не сме сигурни.Моля дайте някакви съвети какво да правиме :x . Със търсачката намерих наподобяващи теми където колегите казват че педала им потъва а тук не гоправи това и затова пускам нова тема. Дайте съвети как да намериме проблема .

Благодаря предварително на всички отзовали се !
Последна промяна jorko7120 на 06 Апр 2013, 22:48, променена общо 1 път
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 325тдс,520i

Re: Проблем с спирачките

Мнение от M0rfe1 » 05 Мар 2013, 22:35

издиша ли педала като го натиснеш в движение ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 05 Мар 2013, 23:35

Аз разбрах следното:
- сервото ти изглежда работи, а въздуха, който чуваш, че влиза под високо налягане, може и от него да е - то така работи;
- абс-а не работи - това няма отношение към спирането, освен ако не си блокирал колелата;
- цилиндърчетата са били протекли, съответно оттам е влязал и въздух и педала е бил мек. След като сте ги оправили и обезвъздушили, сега какъв е проблемът? Пишеш, че не спира както трябва, ама това може да означава 1000 неща, ако не обясниш, няма как някой да ти даде съвет без да налучква.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorko7120 » 06 Мар 2013, 0:11

M0rfe1 написа:издиша ли педала като го натиснеш в движение ?

Не се усеща да издиша просто както съм написал лови много ниско доло почти до ламарината и вариациата между това да забавя и да влачи гуми е много малка

txl написа:Аз разбрах следното:
- сервото ти изглежда работи, а въздуха, който чуваш, че влиза под високо налягане, може и от него да е - то така работи;
- абс-а не работи - това няма отношение към спирането, освен ако не си блокирал колелата;
- цилиндърчетата са били протекли, съответно оттам е влязал и въздух и педала е бил мек. След като сте ги оправили и обезвъздушили, сега какъв е проблемът? Пишеш, че не спира както трябва, ама това може да означава 1000 неща, ако не обясниш, няма как някой да ти даде съвет без да налучква.

За сервото казваш че това съскане си е нормално, ок. Цилиндърчетата бяха протекли и ги сменихме с чисто нови и вече не тече от никаде и течност не се губи. Всъщност още от както фр-то взе колата спирачките не бяха съвсем наред но в момента да се кара си е направо рисково. След като ги сменихме цилиндърчетата обезвъздушихме . Обаче пак не спира както трябва . Имам предвид че в движение някакво спиране се усеща чак когато педала падне почти до ламарината и точно като стигне там тогава започва да забавя слабо и ако натиснеш още съвсем малко почва да влачи и в същото време педала не стига до ламарината а да речем 1 см преди нея . При спиране с напомпване нещата малко се подобряват. Надявам се да съм успял да обясня :oops:
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 06 Мар 2013, 0:24

За сервото казвам, че е възможно да се чува.
Ако педала слиза ниско и от никъде не тече, значи или има въздух в системата, или се е скапала спирачната помпа. Това, че хем не спира, хем влачи колелата, ми се струва доста странно, но може би просто проблемът е само в единия от спирачните кръгове. Ако винаги влачи предния или винаги задния мост, може би има проблем с другия спирачен кръг. Усеща ли се кои колела блокират?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorko7120 » 06 Мар 2013, 0:36

txl написа:За сервото казвам, че е възможно да се чува.
Ако педала слиза ниско и от никъде не тече, значи или има въздух в системата, или се е скапала спирачната помпа. Това, че хем не спира, хем влачи колелата, ми се струва доста странно, но може би просто проблемът е само в единия от спирачните кръгове. Ако винаги влачи предния или винаги задния мост, може би има проблем с другия спирачен кръг. Усеща ли се кои колела блокират?

По-скоро предните... Накладките отзад също са нови
Последна промяна jorko7120 на 06 Мар 2013, 7:49, променена общо 1 път
За Хелуин

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 06 Мар 2013, 0:44

Така описано то друго не остава . Помпата може би е сдала багажа . Явно ще взимате втора ръка кво му мислите да не е хиляди или пък да отнеме повече от 30-40минути с обезвъздушаването.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60-525, Е46 н46б18А

Мнение от riks » 06 Мар 2013, 0:50

Имам подобен проблем от както си смених задните цилиндърчета и досега немога да разбера къде е проблема, защото преди да ги сменя колата имаше перфектни спирачки а сега педала потъва почти като при вас явно има някъде въздух и без вакуум помпа няма как да стане между другото и помпата смених и ефекта е нулев но вече им свикнах.

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 06 Мар 2013, 7:36

Аз имах подобен проблем - колата имаше "лаг" при спиране и разликата между намаляне и приплъзване беше почти никаква. След като не можахме да установим проблема с точност, решихме кардинално проблема - друго серво без АБС помпа. Наляхме нова спирачна течност, дисковете на стругар- накладките си ми бяха нови. Сервото дали от е34 беше или от компакт - не помня, но в момента колата си спира доволно. Даже преди седмица се возих в на един колега е36цата, сложил й беше чисто нови 330кови спирачки, накладки и маркучи и моята при все, че нямам кой знае какви гуми спира приблизително колкото и неговата от 80-90км/ч.

Така че, не знам с какъв мотор си колега- слагай едно серво от e39 - примерно, изскуби ABS-а и би трябвало да стане

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorko7120 » 06 Мар 2013, 8:22

u`F`o написа:Аз имах подобен проблем - колата имаше "лаг" при спиране и разликата между намаляне и приплъзване беше почти никаква. След като не можахме да установим проблема с точност, решихме кардинално проблема - друго серво без АБС помпа. Наляхме нова спирачна течност, дисковете на стругар- накладките си ми бяха нови. Сервото дали от е34 беше или от компакт - не помня, но в момента колата си спира доволно. Даже преди седмица се возих в на един колега е36цата, сложил й беше чисто нови 330кови спирачки, накладки и маркучи и моята при все, че нямам кой знае какви гуми спира приблизително колкото и неговата от 80-90км/ч.

Така че, не знам с какъв мотор си колега- слагай едно серво от e39 - примерно, изскуби ABS-а и би трябвало да стане

Точно това се опитвам да обясня ... Въпроса тук е че при изгасен мотор кат напомпаш педала до където немърда и задържиш педала непотъва а всъщото време докат държа и запаля колата педала пада почти до ламарината и в движение се проаявявя точно както колегата над мен го е обяснил ... А иначе колата е седан 94-ти набор 316i м43 без климатик
За Хелуин

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW e30
Мечтае да кара: Plymouth Barracuda

Мнение от geletooo » 06 Мар 2013, 9:52

аз бих започнал със спирачните маркучи отвън може и да изглеждат перфектно но с времето се разлагат от вътре и се запушват и може би заради това не можете да я обезваздушите както трябва
това което описваш се получава от не добре обезвъздушена система

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 06 Мар 2013, 12:17

u`F`o написа:Даже преди седмица се возих в на един колега е36цата, сложил й беше чисто нови 330кови спирачки, накладки и маркучи и моята при все, че нямам кой знае какви гуми спира приблизително колкото и неговата от 80-90км/ч.

Да беше казал освен вървеж да премерим и спирането, а не сега тука да заблуждаваме хората. Иначе след летящия нали спирахме и беше спрял над 2 коли пред нас.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 06 Мар 2013, 12:29

In_Memoriam написа:
u`F`o написа:Даже преди седмица се возих в на един колега е36цата, сложил й беше чисто нови 330кови спирачки, накладки и маркучи и моята при все, че нямам кой знае какви гуми спира приблизително колкото и неговата от 80-90км/ч.

Да беше казал освен вървеж да премерим и спирането, а не сега тука да заблуждаваме хората. Иначе след летящия нали спирахме и беше спрял над 2 коли пред нас.

Е все пак u`F`o беше спрял ABS-a и си запали гумите :roll:

u`F`o, знаеш ли колко е диаметъра на мастър цилиндъра на твоята помпа?

До автора на темата - мисля си, че не сте обезвъздушили добре, ако не се оправи - нова помпа :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Мар 2013, 12:36

Аз залагам на кофти обезвъздушаване. Ако не сте сменили спирачната течност е редно да се направи. Ако системата е имала пробив течността е силно хигроскопична, поема влага и съответно деградира. Няма отношение към конкретния проблем ама би прегряла много по-лесно.

Стига с тия вицове, че със сток спирачките спира колкото с 330-ковите, че и с калпави гуми :kuku: Ако някой го твърди да дойде напролет да ги пробваме ама ще е без колан :mhihi:

А ако става въпрос за 2 коли аз на това не му викам приблизително, щото 7-8 метра са разликата между тотално размазана кола и спиране без инцидент.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с спирачките !!! РЕШЕН !!!

Мнение от jorko7120 » 06 Апр 2013, 19:41

Проблемът се оказа кофти регулирани задни накладки . Днес сложихме нов ремонтен комплект за барабанни спирачки регулирахме накладките натегнахме ръчната и сложихме нови накладки ремса отпред и всичко заспа колата си спира нормално остава единствено да се подкара и абс-а в някой слънчев ден като днешния :). Благодаря на всички отзовали се !!!
За Хелуин

Изображение

Назад към E36