какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от alekangg » 26 Фев 2013, 10:44

BMW_POWER написа:
alx написа:

Само да допълня, на мен също би ми било интересно как е в ЕС. Имам познати в Испания, Германия и Холандия. Знам, че навсякъде е мор, особенно при испаноговорящите. При тези нива на безработица, заплащането като цяло отива доста надолу :no:

Даже е голям мор, след 11 години сериозно обмисляме преместване към Бг, а ако там не се издържа на друго място, въпреки, че не ми се занимава от А и Б на ново място. Караме по инерция и просто положението е плачевно и само, които са тук, могат да го видят и разберат. Огромна безработица, работа може да се намери каквато и да е, само с роднини, който остане без работа, не намира друга, заплатите са под 1000е в голямата си част, това за нормални работи, електротехник и пр. Чух, че за берачи и полски работници давали по 10-12 евро на ден....В магазина е по-евтино от БГ, но като влезеш в сервиз или трябва да платиш услуга става страшно..С две думи, ако съм в БГ и нямам наем, както е моя случай, дори да работим с жената за 1200-1400лв общо във Варна, може да сме по-добре май..

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Фев 2013, 16:02

Имам двама познати в Испания. Първият е печатар и вече година е без работа. Вторият е шофьор (от 8 години е там) и не смее да откаже курс, защото 60-70% от фирмата им са съкратени. А той е със заем за апартамент и ти е ясно, какво става.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Фев 2013, 16:04

средна класа....
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 26 Фев 2013, 18:52

alekangg написа:Даже е голям мор, след 11 години сериозно обмисляме преместване към Бг, а ако там не се издържа на друго място, въпреки, че не ми се занимава от А и Б на ново място. Караме по инерция и просто положението е плачевно и само, които са тук, могат да го видят и разберат. Огромна безработица, работа може да се намери каквато и да е, само с роднини, който остане без работа, не намира друга, заплатите са под 1000е в голямата си част, това за нормални работи, електротехник и пр. Чух, че за берачи и полски работници давали по 10-12 евро на ден....В магазина е по-евтино от БГ, но като влезеш в сервиз или трябва да платиш услуга става страшно..С две думи, ако съм в БГ и нямам наем, както е моя случай, дори да работим с жената за 1200-1400лв общо във Варна, може да сме по-добре май..

Нали не си мислиш, че в България веднага ще си намериш работа и то във Варна за 1200 лева. Не знам каква квалификация имаш, но това е заплата на специалист и то добър в нещо, не на работник. В България освен чрез роднини можеш да си намериш работа и чрез някоя партия, макар че сега са някакви - никакви времена и никой не знае накъде ще тръгнат нещата. Собствен бизнес в БГ - занимавал съм се и не го пожелавам и на най-големия си враг. Бюрокрацията е страшна а и всеки те изнудва за пари.
:OT:
Чужденците и емигрантите, уважавам ви, но моля ви не ни убеждавайте колко е гадно при вас и колко добре си живеем тук, защото ни били евтини услугите, пиенето и цигарите и не плащаме наем. Също така дразните с постоянните си неприложими съвети. Алоо, това е България, не Канада, не САЩ, не е Испания или някоя друга европейска развита страна. Бългаааария, разбрахте ли. Ей сега мога да се натряскам до козирката, да се кача в колата и да сгазя двама на пешеходна пътека и най-много да ми дадат условна присъда. Тук и човек да има пари, само мизерията и беззаконието около него може да го накара да стигне до самоубийство за няколко години. Моля ви спестете си съветите, критиките и не се жалете колко лошо е при вас. Не всички имаха възможност да избягат в чужбина. Например някой на когото брат му си питаше дедовия в Англия, трябваше да остане да се грижи за болните си родители, други бяха непоправими оптимисти за родината и мислеха че нещата ще се оправят с годините, трети са прекалено стари за да си започнат живота отначало......
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Фев 2013, 19:10

alx написа:средна класа....

Това исках да кажа. Нивото на средната класа в ЕС доста се смъкна покрай кризата. Южна Европа е мор, Северената също я поодруса. Това, което беше нормално преди 5-7 години, сега май започва да се превръща в мечта. Каква средна класа, при сегашните нива на безработица? Данни има на каквито искате езици, няма да пействам линкове. Само като се сетя за 1.74 евро за литър бензин и косата ми настръхва. Жената искаше да се местим в Холандия (работи за втората по големина компания в Света в областта си), защото на същата длъжност щеше да получава повече пари. Сметнахме доходи и рзходи и се оказа, че жизненият ни стандарт няма да е същия. Да, бирата е по-качествена, алкохолът е почти както тук, виното е по-евтино, но гледахме дънки по 60 евро, тук са 10-11$ в Уолмарт, обикновен тишърт там 18 евро, тук 5$ ... Бензинът е близо два пъти по-евтин, колите също, данъците там са сериозни, наемите зашеметяващи и плановете отидоха в боклука. През тукашните ми доходи цените там ме стряскат, през БГ-такива, без коментар.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Фев 2013, 19:46

ukelichko написа:
alekangg написа:Даже е голям мор, след 11 години сериозно обмисляме преместване към Бг, а ако там не се издържа на друго място, въпреки, че не ми се занимава от А и Б на ново място. Караме по инерция и просто положението е плачевно и само, които са тук, могат да го видят и разберат. Огромна безработица, работа може да се намери каквато и да е, само с роднини, който остане без работа, не намира друга, заплатите са под 1000е в голямата си част, това за нормални работи, електротехник и пр. Чух, че за берачи и полски работници давали по 10-12 евро на ден....В магазина е по-евтино от БГ, но като влезеш в сервиз или трябва да платиш услуга става страшно..С две думи, ако съм в БГ и нямам наем, както е моя случай, дори да работим с жената за 1200-1400лв общо във Варна, може да сме по-добре май..

Нали не си мислиш, че в България веднага ще си намериш работа и то във Варна за 1200 лева. Не знам каква квалификация имаш, но това е заплата на специалист и то добър в нещо, не на работник. В България освен чрез роднини можеш да си намериш работа и чрез някоя партия, макар че сега са някакви - никакви времена и никой не знае накъде ще тръгнат нещата. Собствен бизнес в БГ - занимавал съм се и не го пожелавам и на най-големия си враг. Бюрокрацията е страшна а и всеки те изнудва за пари.
:OT:
Чужденците и емигрантите, уважавам ви, но моля ви не ни убеждавайте колко е гадно при вас и колко добре си живеем тук, защото ни били евтини услугите, пиенето и цигарите и не плащаме наем. Също така дразните с постоянните си неприложими съвети. Алоо, това е България, не Канада, не САЩ, не е Испания или някоя друга европейска развита страна. Бългаааария, разбрахте ли. Ей сега мога да се натряскам до козирката, да се кача в колата и да сгазя двама на пешеходна пътека и най-много да ми дадат условна присъда. Тук и човек да има пари, само мизерията и беззаконието около него може да го накара да стигне до самоубийство за няколко години. Моля ви спестете си съветите, критиките и не се жалете колко лошо е при вас. Не всички имаха възможност да избягат в чужбина. Например някой на когото брат му си питаше дедовия в Англия, трябваше да остане да се грижи за болните си родители, други бяха непоправими оптимисти за родината и мислеха че нещата ще се оправят с годините, трети са прекалено стари за да си започнат живота отначало......

Бях сигурен, че ще има такъв отговор . Сега виж отново, че 1200-1400лв съм писал, че е желаната обща заплата за двамата!! Единственото хубаво навън е, че ако излезеш от вас, не си в дупките, мизерията и при кучетата, другото което много ме спира е училището за дъщеря ми. Имам предвид поведението на учениците в България, ако могат да се назоват за такива. Ако гледам само парите, няма смисъл за мен да седя тук. За много хора, парите са водещите и когато липсват не виждат смисъл да седят в чужбина.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Фев 2013, 19:47

Преди два дни се върнах от България и забелязвам голямо подобрение, ходх с дни по институции и никъде не се ядосах за нищо. С две думи се усеща подобрение в отношението навсякъде към човека.
Последна промяна alekangg на 26 Фев 2013, 19:50, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Фев 2013, 19:47

ukelichko написа:Тук и човек да има пари, само мизерията и беззаконието около него може да го накара да стигне до самоубийство за няколко години.

виж по-горе какво съм написал защо хората остават в чужбина... :)

иначе- никъде не е лесно. това което ние "имигрантите" (въпреки че аз съм убеден че говоря по-правилен български и съм далеч по-грамотен от болшинството от българите в българия) се опитваме да ви обясниме е, че в чужбина не е задължително да е по-лесно или да се правят повече пари. дори от това което съм видял със собствените си очи- по-често е изключнение от колкото правило.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 26 Фев 2013, 19:52

alx написа:
ukelichko написа:Тук и човек да има пари, само мизерията и беззаконието около него може да го накара да стигне до самоубийство за няколко години.

виж по-горе какво съм написал защо хората остават в чужбина... :)

иначе- никъде не е лесно. това което ние "имигрантите" (въпреки че аз съм убеден че говоря по-правилен български и съм далеч по-грамотен от болшинството от българите в българия) се опитваме да ви обясниме е, че в чужбина не е задължително да е по-лесно или да се правят повече пари. дори от това което съм видял със собствените си очи- по-често е изключнение от колкото правило.

България винаги се пише с главна буква ! :bchug:

Иначе,лесно няма никъде,просто тука си е малко като в Щатите 30 те години,когато започва голямото натрупване на капитали,на мен почти всички роднини са в чужбина (САЩ,ЮАР,Франция и Германия) и всичките са си много добре,дори ме канят да отида там да живея и работя и разбира се чакам тука да завърша един проект и хайде "бекъм" в тая посока (Ню Йорк или Индианаполис)

Предишна

Назад към Извън Темата