какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
големия брат на Монтоя
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от BMW_POWER » 21 Фев 2013, 5:04

Само да попитам за онези 14 000$ за манджа и лайф, някой някъде да е калкулирал разходи за детска градина? Аз плащам 14$ на ден или 3500$ годишно на хлапе. Реално са 40$/дневно, но държавата връща някаква сума. Тя зависи от доходите и колкото повече печелите, толкова по-малко ви връщат. Та нещата тук не са толкова розови, колкото изглеждат погледнати от България.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 21 Фев 2013, 9:07

В тази тема повечето сметки са ангро, а дяволът винаги е в детайлите ;)
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 21 Фев 2013, 13:08

BMW_POWER написа:Само да попитам за онези 14 000$ за манджа и лайф, някой някъде да е калкулирал разходи за детска градина? Аз плащам 14$ на ден или 3500$ годишно на хлапе. Реално са 40$/дневно, но държавата връща някаква сума. Тя зависи от доходите и колкото повече печелите, толкова по-малко ви връщат. Та нещата тук не са толкова розови, колкото изглеждат погледнати от България.

3500$ = 5185.95 лв.
Частна детска градина в София - 500лв на месец = 6000лв на година. Като това е почти минимума. Тук там се срещат такива за 430-450лв, но има и по 1700лв на месец
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2013, 15:03

В щатите пък изобщо няма държавни градини. Частните започват от около $800 на седмица до $17000 на година.

Детегледачките са от $15/ час нагоре.

Средната класа в америка в момента в които има деца и няма баби да гледат (а те "бабите" такива неща не правят щото си гледат старините и живеят често далече от децата си) се набутва страшно.

Да не говориме за университетите. Най- евтините държавни за местни жители са около $5000 на семестър.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Фев 2013, 15:13

alx написа:В щатите пък изобщо няма държавни градини. Частните започват от около $800 на седмица до $17000 на година.

:shock: А като се сетя какъв рев беше като вдигнаха таксата за държавните детски градини от 35 на 50 лева МЕСЕЧНО... :mhihi:
Мда, определено за изкривения мироглед на българина "средна класа" е да получаваш американска заплата, но разходите да са като в България...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 21 Фев 2013, 15:45

alx написа:В щатите пък изобщо няма държавни градини.

То и в БГ няма :mhihi:
Нормално, здраво и работещо семейство със здраво дете почти няма шанс за дъргавна детска градина.

Бонусите са такива дето не дай си боже да ги имаш (чукам на дърво)
Ако някой работи в системата на градините :dunno:
АКо работиш в района на детската :dunno:
И разни други глупости ...
И като отвориш да видиш за София къде изобщо има места - тук таме има в Кремиковци, Бусманци ...
Верно частните детски са по-евтини от при вас ама на фона на доходите същата работа горе-долу

иначе гледам давате данни за САЩ и Канада, не виждам смисъла
Ако някой си мисли, че там всичко е peaches & cream са е объркАл
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2013, 16:15

K_Ilkov написа:Верно частните детски са по-евтини от при вас ама на фона на доходите същата работа горе-долу
иначе гледам давате данни за САЩ и Канада, не виждам смисъла

давам пример за да се види, че средното американско семейство всъщност не може да си позволи детска градина плюс ипотека и затова общо взето са затънали в дългове.

щото нали разбираш като им влезе една средната заплата от $50к (официална статистика преди данъци) на година и извадиш 25% данъци средно и оставаш със $37500 на година което е $3125 на месец... а само детската градина ($800/седмица) е повече от това....

а не можеш по закон под 14 години да оставиш детето си само в къщи щото не си поплюват и службата по социални грижи ще ти го/ги вземе. виждал съм го многократно.

всеки да си го тълкува както иска.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 21 Фев 2013, 16:23

Ми пак да кажа тука е същото

със средна заплата 7-800 лева може ли да се плаща 600 на месец детска?

по данни на НСИ

Средната месечна работна заплата за януари 2012 г. е 720 лв., за февруари - 719 лв., и за март - 754 лева.

Иначе тия неща са хубави дето ги пишеш аз не споря, щото има много хора дето си мислят, че в УСА текат реки от мед :yes:

Аааа и да ... ето нали се говори за некви средни работи в тая тема :mhihi:

http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary2012q1.pdf
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2013, 16:34

K_Ilkov написа:Ми пак да кажа тука е същото

със средна заплата 7-800 лева може ли да се плаща 600 на месец детска?

не е същото. ти ми говориш за заплата на глава, аз ти говоря за заплата на семейство.

като се замислиш със 750 лева на човек- 1500 на месец можеш да платиш 600 за детска градина. даже ти остава нещо колкото да не умреш от глад.

в америка със $3125 доход на месец на семейство- кое по-напред? смао градината както казах е $800/ седмица и това са общо взето коптори дето децата са в насипно състояние и ги хранят като прасетата? (питай ме откъде знам баси...)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 21 Фев 2013, 16:44

Ми не съм видял къде си писал на семейство, но няма значение всъщност
с 900 лева двама възрастни с дете могат наистина да се молят да не умрат от глад
- наем или заем?
- ток/парно/вода
- дрехи аре възрастите ги мани - детето ???
- некъф транспорт до работа?
- ядене ?
- за кола изобщо няма да говоря ...

Нещо вече ептем не разбирам обаче ...
Всичко започна така:
alx написа:за българия:
какво е "средна класа" според вас?
какъв трябва да е месечния доход на семейство за да са "средна класа"?
говориме за големите градове

За кво са тия 50 страници и анкета ако си говорим за средна заплата?
Линка от НСИ щеше да реши въпроса още на 1-ва страница.

Аз под средна класа разбирам друго ... не е задължително да съм прав естествено ...
Изображение

...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Фев 2013, 17:00

Това, за което е спора в темата е дали средна класа е средноаритметичен БГ доход на средноаритметично семейство срещу какъв трябва да е дохода на такова, за да живее достойно.

Защо според мен 2рото е по-правилно като изходна точка:

Много колеги казаха да не се сравняваме с развитите държави.
Аз мисля,че трябва да се сравняваме,
- Защото цените ни са същите,с малки флуктуации(незначителни..)
-принадлежим юридически, теритиориално,културно и икономически към ЕС
-това за нискограмотния и мързелив българин може да е било вярно преди 40 години,сега си работим мъжката,а и младите българи далеч не са нискообразовани (имам богата ПРАКТИЧЕСКА база за сравнение със хора от ВСИЧКИ континенти)

Частен пример- една и съща фирма със клон във Западна Европа и БГ-производителност и условия на труд- еднакви.Задължения и длъжности се припокриват/заместват в двата клона. Разлика във заплатите- 3 до 4ри пъти,при сериозно по-ниски фиксирани и оперативни разходи на БГ офиса!!

Защо се получава това-всеки знае..
Преразпределението на благата,социална справедливост, работеща синдикална и съдебна система за пародийни понятия у нас,от което страдат горепосочените най- вече.. (един колега вече го написа ;)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2013, 17:01

K_Ilkov написа:Нещо вече ептем не разбирам обаче ...
Всичко започна така:
alx написа:за българия:
какво е "средна класа" според вас?
какъв трябва да е месечния доход на семейство за да са "средна класа"?
говориме за големите градове

За кво са тия 50 страници и анкета ако си говорим за средна заплата?
Линка от НСИ щеше да реши въпроса още на 1-ва страница.

Аз под средна класа разбирам друго ... не е задължително да съм прав естествено ...

можеше разбира се да кажа дефиницията на първа страница и тогава нямаше да стане тази тема- което не ми беше идеята. като числа нещата поне за мене са ясни и никога не ми е било нужно да научавам отговора от другаде. на мене _много_ неща са ми ясни, но просто си мълча щото така съм се научил.

идеята беше да се зададе отворен въпрос и да се види кой с колко му е изкривена представата за "средната класа"...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 21 Фев 2013, 17:24

alx написа:на мене _много_ неща са ми ясни...

Ааа за тва съм убеден :mhihi:

Това обаче не значи, че трябва да пропускаш конкретиката

alx написа:като се замислиш със 750 лева на човек- 1500 на месец можеш да платиш 600 за детска градина. даже ти остава нещо колкото да не умреш от глад.

K_Ilkov написа:с 900 лева двама възрастни с дете могат наистина да се молят да не умрат от глад
- наем или заем?
- ток/парно/вода
- дрехи аре възрастите ги мани - детето ???
- некъф транспорт до работа?
- ядене ?
- за кола изобщо няма да говоря ...

alx написа:идеята беше да се зададе отворен въпрос и да се види кой с колко му е изкривена представата за "средната класа"...

изкривена спрямо, кое? Кое е правото?
Щото аз разбирам едно ти друго?

Като се каже мощна кола ти разбираш едно, аз друго а бай Пешо от Сусурлево четвърто и пето ...
Изображение

...

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 21 Фев 2013, 17:43

alx написа: като числа нещата поне за мене са ясни и никога не ми е било нужно да научавам отговора от другаде. на мене _много_ неща са ми ясни, но просто си мълча щото така съм се научил.

идеята беше да се зададе отворен въпрос и да се види кой с колко му е изкривена представата за "средната класа"...

за нарцистичен тип като теб,даже много скромно се изказа за себе си.
Първо слез малко от пиедестала си.
Второ ти си никой за да даваш определение за ''изкривяване'' на мисленето на този или онзи.
Доста ти падна имиджа след тази тема и други изказвания.
Като не си искал да научаваш нищо за къв ти беше тази тема,след като многократно си доказвал че не зачиташ чуждо мнение?
И след като ти самия оплакваш американския стандарт на средната класа,как по дяволите очакваш ние да ти кажем нещо хубаво за нашия?
Не ми отговаряй,риторично питам.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2013, 17:52

jordanpar написа:
alx написа: като числа нещата поне за мене са ясни и никога не ми е било нужно да научавам отговора от другаде. на мене _много_ неща са ми ясни, но просто си мълча щото така съм се научил.

за нарцистичен тип като теб,даже много скромно се изказа за себе си.
Първо слез малко от пиедестала си.
Второ ти си никой за да даваш определение за ''изкривяване'' на мисленето на този или онзи.
Доста ти падна имиджа след тази тема и други изказвания.
Като не си искал да научаваш нищо за къв ти беше тази тема,след като многократно си доказвал че не зачиташ чуждо мнение?
И след като ти самия оплакваш американския стандарт на средната класа,как по дяволите очакваш ние да ти кажем нещо хубаво за нашия?
Не ми отговаряй,риторично питам.

пропусна основния момент че може би и аз се включвам в "изкривеното мислене". ерго въпроса ми към аудиторията. може пък да си сверявам часовника.

за имиджа ми- не го мисли.

за оплакването- аз не се оплаквам. просто "ви" свеждам факти които като цяло не са известни на хората извън америка.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата