запалителна система м50...центровка предварение

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M50B20 E36
Мечтае да кара: M3

запалителна система м50...центровка предварение

Мнение от jorji6i6i » 21 Яну 2013, 17:50

Здравейте, колега

карам е36, 320 м50 без ванос с бош електроника
След 2 години перипети успях да изуча из основи целия мотор и да отстраня повечето дефекти появили се с течение на времето на безпощадна експлоатация на колата...
- Сменени са всички о-пръстени и уплътнения дето смучеше въздух
- цялата електроника е подменена и тествана (всички датчици, дебитомер, компютър, ламбда сонда)
- центровка на разпределителните валове ( имаше голям ефект, защото веригата беше лека разтегната и самите валове изоставаха от коляновия вал..препоръчвам да го направите и вие СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ защото го правих и на "око с линиика" но определено нестава просто не се вижда никакво отклонение, но го има)
- на диагностика не показва никакви проблеми, освен ленива сонда която работи след 2000 оборота

Проблема е в нестабилни ниски обороти, от ауспуха смърди на неизгорял бензин и никаква сила под 3000 оборота
Махнал съм катализатора и сондата работи само над 2000-2500 оборота...явно тогава се напича и работи или де да знам....нямам обяснение...сменил съм сумати сонди включително и нови и все тая

Мисля, че остана само запалването не пипнато...защото няма как???
На диагностика показва ли колко е предварението на зпалването и колко трябва да бъде по-принцип ???
Има ли връзка от сорта : "колата заради сондата да работи в авариен режим и сама да си дава закъснение на запалването"

Някой мерил ли вакуума в смукателния колектор и какво стоиности има защото при мен е 450 MPa, при норма за всички бензинови мотори 300MPa и затова мисля, че симптома е закъснение на запалването

Благодаря, Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: запалителна система м50...центровка предварение

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Яну 2013, 20:25

Тая работа с ленивата сонда е интересна. Дори на празен ход при изправна сонда се вижда как достатъчно бързо коригира смесите. Най-точно мисля че може да се провери работата й на осцилоскоп.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320
Мечтае да кара: м3

Мнение от bavar4o.70 » 21 Яну 2013, 22:36

Напълно възможно да е сондата!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorji6i6i » 24 Яну 2013, 14:55

някой мерил ли е вакуум в смукателния колектор
или пък да знае колко градуса е предварението на запалването при ниски обороти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 25 Яну 2013, 5:15

Ленива ламбда=неправилно работеща такава ;) Смени я от там идва проблема с богатите смеси.

Центровка на запалването на м50 :mhihi: Те затова онея у Мюнхен са сложити тея датчици на колянов и разпределителн вал ;) Няма как да бараш аванса освен ако не се занимаваш с таблиците в ЕКУто.
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorji6i6i » 31 Яну 2013, 12:17

колеги мисля си за следното,
аз съм без катализатор...а той има важна роля да помага на сондата да загрява бързо до работна температура ...при нашитге коли самата сонда е монтирана много далеч от изгорелите газове доста назад след изпускателните колектори и затова не работи напълно нормално...оригинално ката се напича доста и излъчва към сондата топлина и тя работи по - добре.....
мисля че това е причината "сондата е мудна"
другите марки коли, също и бмв м52 и нагоре сондите са буквално в огъня веднага след главата и започват да работят 1 минута след запалване на двигателя
това е според мен....компа вижда лошите стойности на сондата и обогатява сместа и връща малко центровката за да не се повреди двигателя т.е. така наречения "авариен режим по предварително зададени таблици" - без мног много да следи сондата
защото като я изпъна на дълъг път работи отлично, но оставая ли я на място са 2-3 минути сондата пак изстива и почва да клати обороти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 31 Яну 2013, 16:47

jorji6i6i написа:като я изпъна на дълъг път работи отлично, но оставая ли я на място са 2-3 минути сондата пак изстива и почва да клати обороти

Не е вярно това. С нормално работеща ламбда двигателя си работи еднакво при всякакви режими. И това, че сондата е далеч от портовете на главата не е причина тя да е мудна. Мудна ламбда значи, че недостатъчно бързо коригира смесите. И за да я сложат назад значи разстоянието изобщо не я бърка, дори и да няма катализатор (сигурно половината форум няма катализатори). Имаме тема за ламбда тестер, с който съвсем бързо и точно може да се провери дали сондата сработва нормално или не. Автора нищо не казва, а мина бая време...

едит: то ти си автора :mhihi: Еми виж я тая ламбда, за да я изключиш от възможните причини.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 320i Coupe, BMW e46 ci
Детайли за колата: шест цилиндров звяр

Мнение от NoMoreRules » 14 Фев 2013, 19:58

Има ли развитие по темата?
Изображение
Само че едно е да отворят талона с 316,а под капака ония туч м50, дето и кьорав да си пак ще го чуеш :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jorji6i6i » 15 Фев 2013, 14:58

закупих си нова генерация с оригиналните гърнета и нова ламбда сонда бош оригинална нза бмв с буксата и чакам по-хубаво време към края на месеца и ги монтирам....тогава ще си отговориме на някой въпроси

моля , колегите с опит в тази материя да споделят техния опит

Назад към E36