Градско шофиране - митове и легенди

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e90 318i 143кс

Градско шофиране - митове и легенди

Мнение от gtdriver » 12 Фев 2013, 23:46

Здравейте колеги,
Може би има подобна, но реших да пусна една такава тема. Темата е доста обща, затова и може да се изгуби смисъла и. Целта ми е да се обсъдят какви са най-честите проблеми, които възникват от често палене и каране на къси разтояния, кои части са подложени на най-голямо натоварване\ износване и най-важното - да се дадат полезни съвети за това как да си поддържаме автомобила за такъв тип експлоатация. Лично аз шофирам 99% градско, както може би и по-гомята част от колегите. 8)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Re: Градско шофиране - митове и легенди

Мнение от basko » 13 Фев 2013, 9:37

Освен по-големия разход на гориво, при мен се оказва акумулатор. Явно този шопар под капака си иска повечко каране за да зареди нормално. А при мен е палене, 5-10 км каране, после пак палене и по обратния път. Алтернаторът е ОК, при включени всички консуматори дава 14.35V. Друго не съм забелязал. Явно трябва поне веднъж седмично да го изпъна в обороти към ... Ихтиман, примерно. :mhihi:
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F82

Мнение от Bexim » 13 Фев 2013, 12:41

- d & i - Висок разход на гориво!
- d & i - Задръстване на катализатори, филтри за твърди частици, егр и пр.
- d - Покрай задръстването им - обратно налягане в турбото и по-кратък живот за него.
- i - За бензиновите съм чувал за смесване на бензин с маслото пак поради каране студена.
- i - Дроселът се зацапва повече.
- d & i - Съединителят и демпферът свършват много по-бързо. Ако пък караш с разбит демпфер градско дълго време разбиваш другите звена по задвижването - кардан, тампони, диф, полуоски и те така... Демпферът заминава много по-бързо при дизелите, поради по-големият въртящ момент в ниски обороти - при отпускане на съединителя, ако щеш.

Супер логично е като почнеш да разсъждаваш по въпроса.
Общо взето колите не са направени да се карат в такива режими, камо ли коли по 150-200 коня.. (това е лично мнение и нека не поражда спор или спам!)

Имаме едно пежо 206, което само се кара в такива режими и не се ремонтира грам - почти всичко се разби, не върви грам, а харчи около 10. Тове е 1.4 кола, която тежи около 8-900кг.
Преди да махнем катализатора не можеше да вдигне повече от 110, смятайте за какво задръстване става въпрос. Минали сме му 25к км, от които първите 20-тина - градско. Колата е на реални 145к км.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT, g20 320i M

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 13 Фев 2013, 19:42

Главното износване е по задвижването (маховик, съединител, полуоски) и спирачната система.
Ако караш над 6-7 километра на ден в една посока, то не трябва да се притесняваш за акумулатора - достатъчни са.
Задръстванията, за които колегата в горното мнение споменава са пресилени. Както сам споменава за колата "и не се ремонтира грам" това е причината, а не градското шофиране.

Демек карай си колата спокойно, прави си я, когато стане нещо и си свиркай. Няма какво толкова да му мислиш.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 13 Фев 2013, 22:32

Важен фактор е и маслото в частност на двигателя, но и на дифа и кутията също. Вискозитетът зависи обратнопропорционално от температурата като най-добри смазващи характеристики има около нормалната работна температура на двигателя. И докато загрее моторът до там като цяло мазането е лошо, за което допринася допълнително и богата гориво-въздушна смес, която "поизмива" малко в повече масления филм по стените на цилиндрите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F82

Мнение от Bexim » 14 Фев 2013, 11:52

Е, сега това `не се ремонтира` не го разбирайте буквално, но просто не й се `втелясвам` така, както поддържам другите коли. Пежото го използвам като пример, защото се караше (не от мен!) около година и нещо в маршрути около 1км максимум, което за мен е неприемливо.

И да, съгласен съм с JTD, че на кола й трябват минимум едни 6-7км (да загрее и да се покара в работна температура) в посока, за да няма чак такива проблеми.

Както каза колегата, карай и се радвай :yes: Ако мога да си позволя и М3-ка бих си карал в града и пак няма да ми дреме. Съвсем до скоро карах 328 всекидневно по 12км и не съм имал проблеми. 330д също съм карал по такъв маршрут, но там съединителя ме дразнеше - прочутото лупане на е46.. :lol:
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT, g20 320i M

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320

Мнение от SnipY » 14 Фев 2013, 13:38

Главния проблем ще е акумулатор на кратко разстояние под тези 6-7км(когато колата е на студен двигател) също така филтрите износването по бързо на накладките и съединителя добре е поне на месец 1 път да се по отпушва на по дълъг път дори да е на около 20 км не повече(отиване и връщане).Това е само мое мнение нека и другите колеги се изкажат. :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело и B58

Мнение от julkata1 » 14 Фев 2013, 14:12

Аз бих добавил ходова част и окачване, повечето от колегите писали са от София и знаят какви "пътища" имаме тук. Като почнем от тампони, след това шарнири или цели носачи, амортесори и за десерт рейка :winky:

Назад към E46