какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Някои хора в тая тема опредлено са за лекар.....
Първо- откъде ги измислихте тия 1050 лв работна заплата в София?!? Може би като експерт или началник отдел в някое министерство-или ръководен кадър в частна фирма....Ами останалите работници?Те колко получават-не трябва ли точно те да са срдната класа-а управленският екип да е в графа "богати" ?!?!?!?
Второ- аз дори и да ги взимам тия пари- що трябва да живея с някой- аз съм си ергенче , но пак имам нужда от жилище, автомобил и тн....И тогава кво става???
Трето: при официални данни за прага на бедността от 2200 лв на месец за 4-ри членно семейство-чуждоземците ги възприемат като "средна класа" ...
абе вие добре ли сте>? Лекувал ли си болно от грип бебе, плащал ли си лекарства за сенна хрема примерно- изобщо- ако дойдеш тук и започнеш да работиш на позицията, на която си в момента в САЩ- дали ще говориш такива глупости>!>
Първо- откъде ги измислихте тия 1050 лв работна заплата в София?!? Може би като експерт или началник отдел в някое министерство-или ръководен кадър в частна фирма....Ами останалите работници?Те колко получават-не трябва ли точно те да са срдната класа-а управленският екип да е в графа "богати" ?!?!?!?
Второ- аз дори и да ги взимам тия пари- що трябва да живея с някой- аз съм си ергенче , но пак имам нужда от жилище, автомобил и тн....И тогава кво става???
Трето: при официални данни за прага на бедността от 2200 лв на месец за 4-ри членно семейство-чуждоземците ги възприемат като "средна класа" ...

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
exotique написа:Първо- откъде ги измислихте тия 1050 лв работна заплата в София?!?
В един пловдивски сайт на всяко тримесечие ги публикуват. Основната причина е, че регион Пловдив, въпреки че е 2-ри по големина, е на 8-мо място по заплати. Данните са от НСИ по спомен +/- 20-30лв. Данните съответно се събират според това кой на колко се осигурява. Реално навсякъде са по-високи. Изглежда българите само мрънкаме, а половин България сме си средна класа

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Компанията, стискаме ли си ръцете на 4 бимбирици ? Това за двама възрастни с две деца. Ако щете ги харчете за ипотека, коли и каквото ви хрумне. Ако искате ги копайте в буркани, инвестирайте ги, давайте ги по разни мърши, правете ги каквото знаете. Мисля че с 4 хиляди едно семейство ще си живее доста спокойно дори в София, Варна или друг скъп град. Макар че ако са много малки децата може да се мине и значително по-тънко. Моите навремето се лъжеха с един шоколад и една плюшена играчка. Сега нещо единият си прави устата за кабриолет с твърд покрив, нещо като SLK( на старо разбира се). Така че средната класа има различни измерения и много зависи от възрастта на децата. И от това какво ще завещаят дъртите, разбира се.
ukelichko написа:Компанията, стискаме ли си ръцете на 4 бимбирици ? Това за двама възрастни с две деца. Ако щете ги харчете за ипотека, коли и каквото ви хрумне. Ако искате ги копайте в буркани, инвестирайте ги, давайте ги по разни мърши, правете ги каквото знаете. Мисля че с 4 хиляди едно семейство ще си живее доста спокойно дори в София, Варна или друг скъп град. Макар че ако са много малки децата може да се мине и значително по-тънко. Моите навремето се лъжеха с един шоколад и една плюшена играчка. Сега нещо единият си прави устата за кабриолет с твърд покрив, нещо като SLK( на старо разбира се). Така че средната класа има различни измерения и много зависи от възрастта на децата. И от това какво ще завещаят дъртите, разбира се.
Хаха, колега, бях гласувал за 5, ма така като те слушам и на 4 ще се споразумеем, от кога почвам работа, че трябва да дам 1м предизвестие : ))

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Забравяте и още един много важен фактор. Докато младите много често разчитат на финансова помощ от трудоспособните си родители, то повечето от хората на средна възраст издържат и родителите си, които получават мизерни пенсии. А това никак не е малко перо в бюджета.
Всички писахте за вноска за кола, но само един калкулира бензина, който е поне 200 лв. на месец и то ако караш не много.
Аз гласувах 3к средно за страната, но колегите по-горе са прави, че за София си трябват 4к за 4-членно семейство.
Всички писахте за вноска за кола, но само един калкулира бензина, който е поне 200 лв. на месец и то ако караш не много.
Аз гласувах 3к средно за страната, но колегите по-горе са прави, че за София си трябват 4к за 4-членно семейство.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Аз така и не разбрах господина с трибуквения никнейм,който пише отвъд Голямата Вода към коя социална прослойка се причислява по собствена преценка?Какви автомобили карат в семейството?Какви дестинации за почивки са достъпни за него?Инвестиции в кои области може да си позволи да прави годишно и на каква стойност?
На база отговорите имам да добавя още само един въпрос или да се извиня за прекаленото си любопитство.Но,мисля че говорейки за пари,чисто и просто пари в тази тема,всеки трябва да защити тезата си от лични преживявания,а щом имаш излъчването за ерудит гледащ така отвисоко масата останали потребители и укоряващ ги в невежество,въпреки липсата на лични впечатления за говореното в темата ,която се отнася само за БГ,просто ми се иска да чуя на какво се дължи това.Или имаме един адски богаташ пишещ по темата ,което донякъде би ми обяснило неговото настойчиво упорство да се изкара прав,или......другата ми теория не е много приятна.
Та,мистър Ей Ел Икс,колко?????
На база отговорите имам да добавя още само един въпрос или да се извиня за прекаленото си любопитство.Но,мисля че говорейки за пари,чисто и просто пари в тази тема,всеки трябва да защити тезата си от лични преживявания,а щом имаш излъчването за ерудит гледащ така отвисоко масата останали потребители и укоряващ ги в невежество,въпреки липсата на лични впечатления за говореното в темата ,която се отнася само за БГ,просто ми се иска да чуя на какво се дължи това.Или имаме един адски богаташ пишещ по темата ,което донякъде би ми обяснило неговото настойчиво упорство да се изкара прав,или......другата ми теория не е много приятна.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TNT написа:В един пловдивски сайт на всяко тримесечие ги публикуват.
Може ли сайта?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
jordanpar написа:Аз така и не разбрах господина с трибуквения никнейм,който пише отвъд Голямата Вода към коя социална прослойка се причислява по собствена преценка?Какви автомобили карат в семейството?Какви дестинации за почивки са достъпни за него?Инвестиции в кои области може да си позволи да прави годишно и на каква стойност?
Моето мнението въпроса както и го написах по- горе е формирано от официални данни за доходите и дефиниция която мисля, че е коректна защото отразява средната класа спрямо средните доходи които са различни за всяка държава. Никъде в тези дефиниции не фигурира това аз в коя класа попадам и от това аз къде съм по кривата нищо не зависи или променя мнението ми по въпроса.
Така че един вид- въпроса ти не е по темата.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
larbi написа:http://profit.bg/news/Srednata-klasa-v-Germaniya-70,-srednata-klasa-v-Bulgariya-4//nid-102232.html
От тази статия:
За сравнение в Германия към средната класа спадат две трети от жителите. Това са тези граждани, чиито доходи се движат между 70 и 150% от средностатистическите.
Средната официална заплата в бг е 731 лева за първото тримесечие на 2012 по официални данни. Данните са базирани на това ба колко се осигуряват хората. Както знаеме тая цифра вероятно е занижена.
Значи средната класа в бг получава между 512 лева и 1096 лева на месец. Ако и двамата в семейството работят- тавана на средната класа е 2192 лева на месец. Много? Малко? Това е средната класа в българия. В щатите за 2004 е $2500 на човек на месец. $5000 за семейство ако бачкат и дваматa. И като знам кое колко струва в щатите- тия 5 бона с две децс са точно да скърпиш двата края и да се молиш да не изскочи от някъде някой непредвиден разход.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа: В щатите за 2004 е $2500 на човек на месец. $5000 за семейство ако бачкат и дваматa. И като знам кое колко струва в щатите- тия 5 бона с две децс са точно да скърпиш двата края и да се молиш да не изскочи от някъде някой непредвиден разход.
Не зная какви са били цените през 2004 в шатите, но тук за последните 4-5 години цените се повишиха над два пъти. Бензина от 65-68 цента стигна 1.45$ за литър, печено пиле от 4$ стана на 8-9$, бирата поскъпна с над 25%, свинското от 4$ стигна до 12$ за месо без кости ... 5000$ през 2004 са едно, 2013 са друго.
Ми... Да... Цените де качиха много. Но доходите сравнено с 2004 най- вероятно са паднали (не ми се рови) Средната класа го духа навсякъде по света- кво ново...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
steeN написа:TNT написа:В един пловдивски сайт на всяко тримесечие ги публикуват.
Може ли сайта?
Ето един друг:
http://www.nsi.bg/index.php
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
alx написа:Моето мнението въпроса както и го написах по- горе е формирано от официални данни за доходите и дефиниция която мисля, че е коректна защото отразява средната класа спрямо средните доходи които са различни за всяка държава. Никъде в тези дефиниции не фигурира това аз в коя класа попадам и от това аз къде съм по кривата нищо не зависи или променя мнението ми по въпроса.
Така че един вид- въпроса ти не е по темата.
Значи данните които аз ти изнесох за 547 лева месечна сума за нормален,просто нормален живот на човек в БГ също не съм си ги смукал от пръстите.Тези 219 лева които са ръба на мизерията и съществуването също.Ама ти не знаеш си твоите данни и доводи,нещо ми се струва че живееш няколко години назад и ползваш данни от тогава.Чукни в гугъла ''данни издръжка семейство 22.01.2013.'' .
И какво те притеснява да кажеш ти с какво разполагаш????Дай да видим ти свиваш ли колана ежемесечно,че много сме чели какви коли си карал,че жена ти какви коли,че това онова.......И някакси един човек,който е оставил във форума впечатление че е много ларж в живота и с широки възможности да ни казва на нас че 1065 лева на месец са ни направо манна небесна и да не ревем че сме зле и да пишем суми по няколко хиляди като нормалми за средна класа ,еми някак мен би ме било срам да съм този човек и така да говоря на хората.
Ето бе,аз ще ти кажа--при брутна заплата 1800 лева,чисто остават около 1380.Аз ти го заявявам ,че ерген човек с активен начин на живот ,спортуващ активно,със среда на обитаване големите за стандартите на България градове просто едва подържа културно ниво на живот с тези пари!!!!!!Това е лично сблъскване всеки месец с цифрите от живота в БГ,така че твоите ''официални данни'' просто не ме топлят.
Пусна една тема и отговорите в нея не ти харесаха и почна да налагаш мнение.Ти от незнам си колко хиляди километра ни вадиш ''официални данни'',ние тук масово ти казваме друго от лични впечатления и пак не си доволен че не е на твоята.
Естествено комфорта да заключиш темата щот по твоя преценка не ти отърва пак е на твоя страна.Енджой.
BMW_POWER написа:Не зная какви са били цените през 2004 в шатите, но тук за последните 4-5 години цените се повишиха над два пъти. Бензина от 65-68 цента стигна 1.45$ за литър, печено пиле от 4$ стана на 8-9$, бирата поскъпна с над 25%, свинското от 4$ стигна до 12$ за месо без кости ... 5000$ през 2004 са едно, 2013 са друго.
Колега, не може да бъде направо! Че при вас тикви и пожарникари управляват ли, че да стават такива неща?! И при тия повишения на цените протестирате ли нещо по улиците, псувате ли поне управляващите под път и над път? Щото ако само работите, за да подсигурите настоящето и бъдещето на децата си, без грам омраза да таите и да изливате сочна жлъч по политиците и държавата... Вие не сте народ - вие сте стадо овце!...

jordanpar написа:Аз така и не разбрах господина с трибуквения никнейм,който пише отвъд Голямата Вода към коя социална прослойка се причислява по собствена преценка?Какви автомобили карат в семейството?Какви дестинации за почивки са достъпни за него?Инвестиции в кои области може да си позволи да прави годишно и на каква стойност?
Мда, гледам колегата обича да задава неудобни въпроси (или по-скоро да се изнервя като получава логични отговори, които обаче хич не му изнасят

flame написа:jordanpar написа:погледни точно тази тема и посочи къде се говори за политика.КЪДЕ бе симпатяга такава?????
Говорим в цифри,никой не е и повдигнал въпроса кой е виновен за това или онова,преди ти да го направиш.
Така че - в момента ти се смея тънко и ехидно на жалкия ти опит да политизираш една тема за пари и цифри за да бъде заключена.Като нямаш какво да кажеш с числа и цифри,би ли млъкнал,ако обичаш,бъди така любезен.
С ''уважение''.
Направило ми е впечатление, че всички или почти всички твои теми и постове завършват със заключението, че простия пожарникар е виновен за всичко - и същевременно нито дума за бат Серго и тройната коалиция![]()
Та молбата ми е, щом си толкова добър в статистиките и цифрите ти се удават - направи моля ти се съпоставка в цифри в жизнения стандарт по времето на тройната коалиция и по времето на ГЕРБ. Това, разбира се, само ако ти стиска и ако нямаш трайно установени навици да се смееш тънко![]()
![]()
![]()
А дали ще е "С уважение" или "С насмешка" ще си проличи в зависимост от това дали ще си заровиш главата в пясъка, ще се направиш на обиден или ще си намериш някакво друго дълбокоинтелектуално извинение, за да не направиш сравнително елементарната аритметика и сравнение, за които те помолих в гория абзац![]()
![]()
И като гледам, в крайна сметка май ще е точно "С насмешка"...

БСП:При нас 40-50 човека работят активно в интернет форумите
viewtopic.php?f=4&t=328508