какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
младши ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от pampo » 10 Фев 2013, 18:17

flame написа:
ukelichko написа:българина на банкомати, безжични мрежи, онлайн банкиране, акции, инвестиционни фондове и други американски помии вяра много няма, защото това което не се вижда е вятър работа. Друго си е пачката, вързана с ластик да ми е у джеба.

:yes: Много точна и уместна за случая ирония :mhihi: За съжаление май доста не я разбраха, други се направиха, че не я разбраха...

Безмилостната и категорична световна статистика сочи, че колкото е по-развита (и оттам богата и т.н.) е една държава - толкова повече залага на тия неща, дето не моеме да ги пипнеме, и толкова по-малко на бурканбанк индустрията. ;) За съжаление ние едва прохождаме в първата категория, докато във втората имаме отколешни традиции... И си мисля, че трябва да взимаме пример и да ползваме като база за сравнение именно развитите страни като САЩ. Защото и в тези страни и техните икономики има проблеми, но въпреки всички проблеми те пак си остават начело на световните класации по благосъстояние. :smoke:

И лично аз смятам, че представлява класическо избиване на комплекси да хванеш да глождиш някой, който е по-напред в нещо от теб, да му изкараш всички недъзи и недъзчета, без обаче да ги съпоставиш с положителните му черти - с цел разбира се да (се опиташ да) го принизиш възможно най-много. Та това е и причината за разделението, при което едни хора действат ефективно и съобразно модерните икономически разбирания и в резултат на това си карат лъскавите коли, а други постоянно сипят жлъч и омраза към първите докато (образно казано) си затварят бурканите :mhihi: Вместо последните поне да се опитат да попият нещо от първите, те са се заинатили като магаре на мост и цял живот го карат на принципа "Ти на мен акъл не ми давай - пари ми дай!" :kuku: Но същевременно цял живот все държавата или някой друг им е виновен за собствената им непрокопсия... :dummy:

Абе иронията идва малко прекалена в тая тема, защото и това, за което вие пишете не е съвсем върха на сладоледа, къщата на село и трудовия отдих не са нищо лошо и не виждам защо трябва да се подигравате с това. Нито пък е кой знае какво мерило за успех това да имаш всички нови боклуци дето ги дават по телевизията на изплащане. Да не говорим, че в джунглата тук съвсем не важат световните икономически принципи и ипотечната лихва съвсем не е 4%, а инвестирането във фондове навява на българския инвеститор само думите "пирамида, хиперинфлация" и др. подобни инструменти за разказване на играта на въпросната средна и следващата я ниска класа...
А пък доколко самото състояние на света в момента и глобалната икономика, политика и т.н. е ОК е пък съвсем друг въпрос.

Но в крайна сметка сте много прави за обсъждането на другите и живеене в омраза къв всичко и всички, това определено не е креативно и също така е доста характерно за нашата територия...

А по темата, средната класа в България е изчезващ вид. И не знам дали само на мен така ми се струва, но сякаш и в световен мащаб започва леко полеко да се доближава до "ниската", но това са съвсем откъслечно мои наблюдения, та съвсем вероятно е и да бъркам...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Фев 2013, 19:10

Лошото в случаят е, че всеки прави сметката на чуждите пари. Средната класа се определя според доходите, а не според разходите. Според статистиките, когато печелите между Х и Y, то вие спадате към средната класа в тази страна. Какво ще правите с тези пари, това си е единствено ваш избор. Аз съм средна класа и инвестирам в жилище, като за сметка на това имам две 12-годишни коли и най-ефтиния телефон за 30$ на месец. Позволявам си да ходя веднъж в годината за седмица на почивка в Куба. Според част от хората аз съм социалнослаб. Имам колеги с моя доход, които живеят в скапани квартали и плащат нисък наем, изплащат нови коли, имат последни модели айфони, ходят по кръчми, но никога през живота си не са се отдалечавали на повече от 500км от родния си град. Просто не могат да си го позволят. Но според друга част от хората, те са преуспяли .... Въпрос на приоритети в живота, както казва шефа ми.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Фев 2013, 19:23

Вярно е, че се наблюдава изчезване на средната класа и по света. Все повече са бедните, също растат и много богатите. Преразпределение! Абсолютно вярно е това, че хора с еднакви доходи имат различни приоритети за харчене. Едните се чудят, как другите харчат за еди си какво, а вторите се чудят на първите как успяват с техните пера

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: какво според вас е

Мнение от BMW_RIDER » 10 Фев 2013, 19:35

alekangg написа:Вярно е, че се наблюдава изчезване на средната класа и по света. Все повече са бедните, също растат и много богатите. Преразпределение!

Да а според мен задаващото се в бъдеще значително поскъпване на горива, електроенергия и храна ще направи разделението още по отчетливо.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 11 Фев 2013, 0:11

alekangg написа:
barabqga написа:що трябва колата да е чисто нова ?

Защото повечето искат да са средна европейска класа, ама темата е за средната класа в България, която не включва само София, докторите и програмистите..
Нито в по-малките градове се плаща 1000лв ипотеки, нито всеки трябва да има нова кола на изплащане постоянно, това може да е средна класа, но някъде другаде. Да не говорим, че наем в малък град е от сорта на 200лв
Та за цяла България, средната класа си е 2000лв за 4-ма.

А защо трябва да изплащаш една кола 5 или 10 години? 500 лв на месец е една средностатистична кола за година на лизинг.
Ти даваш ли си сметка-ако направиш едни близнаци на жена ти с какви пари ще ги храниш?
Говорим за средно статистически човек- който разчита на двете си ръце и акъла си - а не на това, което родителите са му завещали (апартаменти, земи и т.н.-тези хора опредлено са си богати, без значение как са постъпили с наследството си) ...!
Средна класа се базира на икономическият и социалне статус-който имаш в момента- доходи и разходи!!!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 0:21

За кеша срещу ипотеката. Освен, че "тайм валю ъф мъни" обяснява защо е правилно да се вземе ипотека вместо да се потапя кеша в жилището има и друг момент които е не по- малко важен като правиш добри пари.

Та... Аз понеже не разбирам от интерпретации - си правя изводи от факти. Фактите в случая са годишните публикации на данъчната служба на Америка. Черно на бяло.

В тези годишни публикации пише, че горната част на средната класа и висшата класа и изобщо тия с големите доходи плащат процентно по- малко данъци. И колкото повече доходи- толкова по- малък процент данъци плащат. Един нормален американец на заплата правещ $50к на година според данъчните плаща средно 27% федерални данъци. Тия със $500к и нагоре доходи плащат 13%.

Защо?

Защото на доходите от заплащане за работа под каквато и да е форма им се налагат данъци изчислени по плаваща таблица която започва от 0% за доходи под $20к примерно и завършва на 37% примерно за доходи над $120к. Но печалбите от ценни книжа са фиксирани на 13% примерно за краткосрочни инвестиции. Дългосрочните са на 7%!примерно.

Бедните работят на заплати и пълнят хазната. Богатите се издържат от инвестиции и минават метър с данъците.

Затова и кеша е крал- защото се инвестира и печалбите са метър за данъци докато загубите могат да се отписват на 100%. По тази причина независимо от доходите - дори тези с парите имат ипотеки за къщите.

Американците имат един готин лаф- "по добре птичка в ръката отколкото две в храстите" :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 11 Фев 2013, 0:47

alx написа:За кеша срещу ипотеката. Освен, че "тайм валю ъф мъни" обяснява защо е правилно да се вземе ипотека вместо да се потапя кеша в жилището има и друг момент които е не по- малко важен като правиш добри пари.

Та... Аз понеже не разбирам от интерпретации - си правя изводи от факти. Фактите в случая са годишните публикации на данъчната служба на Америка. Черно на бяло.

В тези годишни публикации пише, че горната част на средната класа и висшата класа и изобщо тия с големите доходи плащат процентно по- малко данъци. И колкото повече доходи- толкова по- малък процент данъци плащат. Един нормален американец на заплата правещ $50к на година според данъчните плаща средно 27% федерални данъци. Тия със $500к и нагоре доходи плащат 13%.

Защо?

Защото на доходите от заплащане за работа под каквато и да е форма им се налагат данъци изчислени по плаваща таблица която започва от 0% за доходи под $20к примерно и завършва на 37% примерно за доходи над $120к. Но печалбите от ценни книжа са фиксирани на 13% примерно за краткосрочни инвестиции. Дългосрочните са на 7%!примерно.

Бедните работят на заплати и пълнят хазната. Богатите се издържат от инвестиции и минават метър с данъците.

Затова и кеша е крал- защото се инвестира и печалбите са метър за данъци докато загубите могат да се отписват на 100%. По тази причина независимо от доходите - дори тези с парите имат ипотеки за къщите.

Американците имат един готин лаф- "по добре птичка в ръката отколкото две в храстите" :)

Това кво ние бърка тук в България?
Нещо май се изместваме от темата...говорим за БЪЛГАРИЯ, не за чуждоландия!
Тука кредит под 14 процента годишно още не съм видял, ако ще Б.Б. да ти е роднина!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 0:56

Вече има и по-ниски лихви от 8-9%.

п.с.
Сега се сетих, че не сложихме и инфлацията във формулката, защото тя неуморно си върви. Т.е. още една причина един кеш, днес утре да е...
Последна промяна steeN на 11 Фев 2013, 1:01, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 11 Фев 2013, 0:59

steeN написа:Вече има и по-ниски лихви от 8-9%.

Къде? :paranoid:
ПО документи- може би, но реално няма.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 1:02

То който има ипотека ще си напише тук.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 1:08

Идеята е че в българия, в китай или в америка винаги е по- изгодно като става въпрос за много пари да се вземе ниско лихвен заем от колкото да се плати кеш. Колко нисколихвен? Зависи от много неща. Аз лично в момента ако трябва да избирам заем с лихва до 10% или да платя кеш- бих взел заема без да се замислям.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 11 Фев 2013, 1:16

alx написа:Идеята е че в българия, в китай или в америка винаги е по- изгодно като става въпрос за много пари да се вземе ниско лихвен заем от колкото да се плати кеш. Колко нисколихвен? Зависи от много неща. Аз лично в момента ако трябва да избирам заем с лихва до 10% или да платя кеш- бих взел заема без да се замислям.

Не,не,не!
Разликата е огромна!!!
На тебе на колко процента ти е лихвата в България?
Защото на мен ми предлагат рефинансиране на кредита на 10% (реално сметнато идва над 12% годишно със всички такси) при положение,че имам добро кредитно досие от 2004 г. насам ?!?

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 1:21

Сега alx ако дадеш и определение за ''много пари'' много ще зарадваш аудиторията.
Пич,хората се вдигнаха на протест защото не могат да си платят едни сметки по 300-400 измислени лева.Ти блещиш за инвестиции,дългосрочни нисколихвени ''много пари'' и какво ли още не.
Сори,ама не си полезен за масата народ които не само че сънуват понятието ''средна класа'',ами и само се дразнят на подобни ''инвеститорски'' и със замах казани мнения.Едва ли не е престъпление да си беден в собствената си държава.
Аз имам кредити от 2001 година,само от две банки ползвам такива услуги.Кажи ми защо вместо да те четкат и да те глезят като клиент ,в БГ банките ти го слагат още по-дълбоко.
Вземи напраи тема пак за американските чистачки,там поне се посмяхме малко,че си мноооого далеч от БГ реалността.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 1:31

Тука за чистачки ли обсъждаме или дали е по-добре да платиш кеш жилище или да вземеш заем?

exotique написа:
alx написа:Идеята е че в българия, в китай или в америка винаги е по- изгодно като става въпрос за много пари да се вземе ниско лихвен заем от колкото да се плати кеш. Колко нисколихвен? Зависи от много неща. Аз лично в момента ако трябва да избирам заем с лихва до 10% или да платя кеш- бих взел заема без да се замислям.

Не,не,не!
Разликата е огромна!!!
На тебе на колко процента ти е лихвата в България?
Защото на мен ми предлагат рефинансиране на кредита на 10% (реално сметнато идва над 12% годишно със всички такси) при положение,че имам добро кредитно досие от 2004 г. насам ?!?

А къде отидоха твоите 14%? A pефинансирането както знаеш е винаги на по-висока лихва от нов кредит.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 1:36

jordanpar написа:Сега alx ако дадеш и определение за ''много пари'' много ще зарадваш аудиторията.

Убягва ти същественото.

"Много пари" са различно понятие за всеки човек, но имат една дефиниция в контекста в които говориме- това е сума за която си мислиш да теглиш кредит. За едни е 3к, за други - 10 милиона. Проблема е същия независимо в коя държава си. Разбира се говориме за кредити за важни неща- жилище, нова кола. Не говориме за глупости като телевизори, телефони и т.н.

Разговора тука е за избора между това да ги вземеш тези пари на заем или да ги извадиш кеш ако ги имаш.

На мене обаче също ми убягна нещо- мисля, че си губя времето.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата