Пране на салон на е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Пране на салон на е36

Мнение от zafirovp » 04 Фев 2013, 15:13

Здравейте,
Тези дни доста често ми се налага да карам по планините и колата буквално е побеляла от сол и пясък. Изчистил съм всичко освен предните седалки и задните облегалки. Моля за съвети как се демонтират, перат и по какъв начин. Притесняват ме най-вече кабелите под седалките. Какви препарати е най-добре да се ползват?

Благодаря

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318is Coupe
Мечтае да кара: BMW e21

Re: Пране на салон на е36

Мнение от valeri_86_ » 04 Фев 2013, 15:20

Koлега, един съвет от мен...Това пране наи добре го направи пролетта или лятото...Зимата трудно съхне...
:driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 04 Фев 2013, 20:48

Може да пробваш с Vanish, нансяш върху тапицерията търкаш с кърпа до разпенване и след това обираш пяната с чиста хавлиена кърпа.
Най-добре прочети как се използва Vanish-a на опаковката му. :lol:
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

Пловдивски Джигит
Аватар
Кара: Е38 728 IA

Мнение от Киров » 05 Фев 2013, 0:25

Tenata написа:Може да пробваш с Vanish, нансяш върху тапицерията търкаш с кърпа до разпенване и след това обираш пяната с чиста хавлиена кърпа.
Най-добре прочети как се използва Vanish-a на опаковката му. :lol:

+1 съгласен съм с колегата, ама не пропускай процедурата с четеното на упътването му, че стават чудеса ако се използяа неправилно... :mhihi: :mhihi: :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 05 Фев 2013, 8:59

Имам помещенние и време за съхнене на седалките, така че това не е проблем. Vanish знам как се ползва, но няма ли да ми трябва нещо по hardcore :twisted: . Съмнявам се, някакво степче да изчисти 20 годишната сгурия по седалките. :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318is Coupe
Мечтае да кара: BMW e21

Мнение от valeri_86_ » 05 Фев 2013, 12:28

dobri3999 написа:колега най добре ги закарай на някоя автомивка да ти ги изперат стават като нови

+1 8)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 05 Фев 2013, 12:36

Не знам на мивка как ще ги измият.
+1 за Вениш - не е толкова скъп и нищо не губиш ако опиташ. Хем ще си го правиш ти, хем ще спестиш пари. Има и препарати специално за пране на тапицерии, повечето са под формата на спрей. Аз съм чистил с такъв купуван от германия и имаше доста добър ефект но си пада търкане...
Друг вариянт е с парочистачка, но това май е за не толкова замърсени повърхности. Мил съм мокетени стелки с такава :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кво му падне...
Мечтае да кара: М6 G-power

Мнение от jorko7120 » 05 Фев 2013, 13:27

Здравей колега. Преди две седмици закарах колата на шефа в една автомиква за сухо пране понеже детенцето му беше повърнало на задната седалка. Останах много доволен от свършената работа също така и шефа. Нямаше и следа от белята . пиши лс ако искаш да ти кажа адреса
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 05 Фев 2013, 22:20

А разглобяваха ли нещо? Попринцип не си оставям колата без надзор даже при квалифициран механик, а какво остава за автомивка. Ако не са разглобявали мога и да се прежаля.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 05 Фев 2013, 22:43

Салона на Е36 се изважда за 15 минути от купето :mhihi:
И то даже с оригиналния клуч за свещи
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кво му падне...
Мечтае да кара: М6 G-power

Мнение от jorko7120 » 06 Фев 2013, 7:32

Не колега нищо не са разглобявали. Салона след цялата процедура е съвсем леко влажен но това изсъхва за 1 ден и не е фатално да не можеш да седнеш от мокро абе може спокоино да си се кара и да му се помогне да изсъхне с парното. За тези температури тогава това беше единственото решение понеже колата трябва и няма как да седи 1 седмица в мивката да съхне. Там хората като цяло доста се стараят и съм много доволен. Дори разни стари петна които шефа се опитвал да ги чисти с разни препарати (неуспешно разбира се) изчезнаха ! Единственя минус е че процедурата изисква време около час и поволовина или два часа не помня.
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 06 Фев 2013, 18:45

Толкова ли е замърсена тапицерията, че чак да я сваляш, да я переш. :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 316 компакт

Мнение от biser_316 » 07 Фев 2013, 10:45

аз лично моя салон го свалих за 15 мин. и го закарах на мифка и съм много доволен от прането направо светна.

Потребител
Аватар
Кара: IS

Мнение от Artad » 10 Фев 2013, 20:37

Наскоро бях пред подобна дилема за 19 годишен платнян салон попивал с годините субстанци от цигарен дим та до лейди джусeс :mhihi:. След слушане на толкова митове за мухлясали и вмирисани седалки минали през автомивки реших да опитам с груба сила направо в пералнята :twisted: . Имах представа за частичното разглобяване на салона на Е36 и това ме подлъга...като видях как е захванат плата за дунапрена и се изкривих от кеф :D . В крайн сметка се метнах с клещите и разкачих кукичките с шините които обтягат плата по дунапрена с мисълта,че не съм тапицер по салони и че вероятно накрая може да търся истински такъв :smoke: . Процедурата я направих само на предните седалки с подглавниците ,всичко в пералнята с препарат за черно без центруфогиране на възможно най ниската температура. Въпреки мъките с въпросните куки резултата предизвика удовлетворение от добре свършената работа. При разглабянето се "чупят" умишлено два пластмасови "дюбела" които придържат задната част на седалото което се държи общо на 4 места. Времето за събаряне,пране и събиране отне 3 дена в случая при мен когато имах свободно време и общо взето когато бях на кеф .Проблема винаги при освежаването на стари елементи каквито и да са по 20 годишна кола е че почти винаги може да излезе и още нещо за поправяне независимо колко внимателно се работи.При мен това беше дунапрена на шофьорската седалка скъсан на обичайните места.Все пак резулатата от преди и след беше достатъчно поразителен за мен,че да не съжелявам за отделеното време.

Бих казал ,че оптималния вариант за мене от тук натък е сухо пране :D,с ефект на пара мисля,че почиства тая техника нямам представа от принципа на действие но това е вариант с най-лесен и бърз ефект.Реално хигиената на един салон не трябва да е свързана с дейноста на тапицера,но решението бе лично мое и не ангажирам никой със съвети. При мен нещата с "прането" на салона преминаха през такава идея :) всеки сам си решава.

DSC00075.JPG

От мелницата в стаята имам една готова седалка,утре на светло ще споделя за реалния резултат 8)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Назад към E36