Закупуване на ламбда сонда

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M44 на газ
Мечтае да кара: V10 Touring, e36 compact rally spec
Детайли за колата: е36 compact "войнишко канче'' edition

Закупуване на ламбда сонда

Мнение от TouringInternational » 03 Фев 2013, 16:26

Здравейте колеги!
Зная, че има много изписано по темата, но въпроса ми е малко по-различен. От известно време имах повишен разход и вчера закачихме колата на диагностика, показа грешка при ламбда сондата.
Моторът е м44б19 на газ, поразгледах за цени, в дарукар- над 400 лв., поразпитах във форума за нови афрърмаркет, цени 100-150 лв.
Казаха ми обаче, че е хубаво да си взема оригинална, че този датчик е много прецизен и да не експериментирам. Остава май варианта с 2ра ръка ламбда сонда (ако не се лъжа става и от м43б18)
Та въпроса ми е към хората, които са сменяли, имате ли проблеми с такива афтърмаркет сонди или заложихте на оригинална нова/втора ръка?

PS: Някой знае ли каква марка оригиналната ламбда сонда?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 320i Coupe, BMW e46 ci
Детайли за колата: шест цилиндров звяр

Re: Закупуване на ламбда сонда

Мнение от NoMoreRules » 03 Фев 2013, 16:49

и мен ме интересуват точно тези въпроси,поради завишен разход на гориво и диагностика съм се насочил към смяна на ламбда сонда.
Изображение
Само че едно е да отворят талона с 316,а под капака ония туч м50, дето и кьорав да си пак ще го чуеш :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Фев 2013, 17:34

Според джобчето, колега. 2 ръка не е вариант много.

Афтърмаркет е добър варинт, ако не е китайска и по възможност да не е "универсална".

Аз смених чисто ново Беру с оригинална, щото бях решил да взема всички датчици оригинални и разлика в разхода не видях.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 03 Фев 2013, 18:02

втора ръка не взимай.оригинална е добре, но си е цифра.виж в ибея излизат оригинални понякога,но иска чакане.Аз съм поръчвал на баща ми за роувъра оригинална обаче доста закъсня поръчката и през тва време му поръчах още една заместител на оригиналната.Сложих я и нямаше проблеми.После дойде и оригиналната която си е от завода и нямаше разлика със заместителя.Така че за мен заместител е ОК,но да е за модела точно ,а не универсална
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TouringInternational » 03 Фев 2013, 18:35

на мен ми предлагат точно такава- заместител, а не универсална за много прилична цена. Зная че да купиш датчик 2ра ръка е малко безсмислено, защото още утре може да си замине. Четох конкретно, че на ламбда сондите им дават определен пробег живот, ако купя втора ръка шанса тя да е близко до края на живота си е доста голям. Поне аз така разсъждавам.
Иначе искам да я сменя, защото имам завишен разход от известно време и други малки проблемчета. Първо си мислех за датчик на колянов вал, но като я закачихме вчера изкара ламбда сонда...

Потребител
Аватар

Мнение от Booster » 03 Фев 2013, 22:17

Добре де, какво искате да кажете със заместител? Аз онзи ден си взех нова ламбда, тия дни ще се монтира. Изрично реших, че няма да сложа универсална и си купих BOSCH по ВИН номер на колата. Оригиналната също е BOSCH. Тя и тази си е истинска, само че не съм дал 428лв в Дару, а само 150лв. И в ebay вървят по 100$ OEM. Мисля, че цената е поносима.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Фев 2013, 23:07

NTK/NGK също са ок, защото са original equipment на доста BMW-та.
втора ръка няма смисъл.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TouringInternational » 04 Фев 2013, 0:11

Booster написа:Добре де, какво искате да кажете със заместител? Аз онзи ден си взех нова ламбда, тия дни ще се монтира. Изрично реших, че няма да сложа универсална и си купих BOSCH по ВИН номер на колата. Оригиналната също е BOSCH. Тя и тази си е истинска, само че не съм дал 428лв в Дару, а само 150лв. И в ebay вървят по 100$ OEM. Мисля, че цената е поносима.

колега можеш ли да ми пуснеш на ЛС парт номера на тази, която си купил, за да ги сравня с моите оферти? :)

Назад към E36