какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека ,да разполагаш с времето си и да си финансово независим - това са малка част от критериите за средна класа .. отишъл там преди 3 години намерил някво бачкане ама му е скъпо по заведенията и по курортите но се има за средна класа ( там ) .. няма как да стане ..
Аз нямам намерение да разбивам влажните сънища на хора, които живеят с мама и тати. Говоря с цифри и факти, които можете да проверите. Хубаво жилище в хубав квартал струва повече от милион и годишните му такси са колкото е цената на ново Х5. Тук такава средна класа няма. В БГ може бе да, но тук не, съжалявам. Да, мога да спра да си изплащам ипотеката и се забия в миризливо жилище и в гаден квартал. Ще ми останат едни излишни 1000$, с които ще взема БМВ и ще стана преуспял в чужбина българин

Чудно ми е, какъв процент в България, в ЕС или където по света са средна класа с хубаво жилище в хубав квартал, без ипотека, разполагат с времето си и са финансово независими? 1% може би? Че той дори собственикът на фейсбук има ипотека

jordanpar написа:....Аз бих искал да си помрънкам тук с някой който твърди че е средна класа в БГ и да сподели колко време му е отнело,ако е за казване естеството на заниманието му.
Я си уточни критерия за средна класа чисто финансово като семеен доход щото аз все си мислех, че се класирам при средната класа ама едни казват, че съм към горното ниво на средната класа, а според други излиза, че съм с около 2 бона доход назад и не влизам в средната класа.
BMW_POWER написа:... средна класа ................ финансово независими...
Що пишеш глупости

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: какво според вас е
Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека
Как не разбрахте, че и да имаш парите в кеш - купуването на жилище без ипотека не е стратегически правилно. Особено като лихвата ти е под 4%...
Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: какво според вас е
steeN написа:Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека
Как не разбрахте, че и да имаш парите в кеш - купуването на жилище без ипотека не е стратегически правилно. Особено като лихвата ти е под 4%...
Sent using Tapatalk 2
Така е но тук лихвата е 20% ако беше 4% да съм изтеглил и аз да си строя печатница
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
мда най правилно е да дръпнеш една ипотека и после 30 години роб на банката
мерси
мене банката ми плаща по депозити а не аз на нея 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Кво са 20 % , когато другата алтернатива е да живееш със съпругата си, децата и дъртите в едно жилище и сутрин за тоалетната и банята да се прескачат 10 човека. Или да живееш под наем и хазяйката постоянно да се чуди как да даде жилището на чужденци, защото ония имали пари. И двете ситуации ги преживях и 20 години и 20 процента лихва изобщо не ми се сториха страшни. Като знам сега къде живея и къде щях да живея ако не се бях набутал с лихви на банката, идва ми да вдигна паметник на тази банка. В Европа лихвите може да са 4% ама ние нашите 20% ги избиваме от по-ниската цена на пиенето по кръчмите и цигарите
Отделно, че средната класа в България чак толкова не се скъсва от работа и има много свободно време. Изобщо не е лошо да си средна класа тук, макар че има нещо депресиращо в цялата ситуация и все още не мога да разбера какво е. Може би твърде многото бедност около нас или твърде скапаната инфраструктура, но някак си е депресиращо да живееш в България, дори да си средна класа или баровела.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
N.Mihaylovski написа:steeN написа:Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека
Sent using Tapatalk 2
Така е но тук лихвата е 20% ако беше 4% да съм изтеглил и аз да си строя печатница
Мда, съласен съм. В България е толкова абсурдно, че е точно обратното. По-ефтино е да живееш под наем докато не събереш достатъчно пари за някаква смислена първоначална вноска (50%+). Но пак купуване изцяло кеш... А и колко хора ги имат тези пари кеш(цялата сума)? В 99% от случаите са живяли с родителите си дълго след като са минали 18 години, наследили са нещо и т.н.
Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Това да нямаш заеми и да не се набутваш с лихви на банките е много хубаво, но като че ли е някак си приоритет на бедните и случайно озовалите се в средната класа. В нашата фирма всички от много години се класират по доходи в средната класа (от анкетата на първа страница) и всички имат или ипотеки или заем или някакъв лизинг за кола. Кредитните карти изобщо не ги коментирам, всеки има поне по една. Ние все пак сме консуматорско общество и винаги излиза нещо ново дето да вкара човек в заеми и лизинги. Пък и един живот живеем и душата щом иска нещо трябва да и се даде за да намери после покой:bchug:
- STOPSKI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Нещо между 320-ка и М3
- Мечтае да кара: S62B50
просто не виждам смисъл ние да се сравняваме с другите държави, като стандарт къде ли ще сме в класацията
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Къде ли? Ъ-ъ-ъ, да видим. Ами по почти всички показатели сме на последно място в Европейския съюз, в някои редки изключения Румъния е зад нас. Това в каквото и да се сетиш. Но все пак влезнахме късно, ще го преживеем, ние сме преживяли векове робство от Турци, Византийци, после царе и Комунисти(последните още ни управляват), че това ли няма да преживеем.
Българинът има една такава особена черта да оцелява, макар правилния израз в случая е просто да съществува. Да вирее въпреки трудностите. И има усещането, че колкото по-невъзможно става това, толкова повече начини за изплуване намираме. Затова и когато отиде някой Българин в САЩ, Канада, Австралия или някоя по-бяла подобна държава, обикновено там успява да спестява бързо, защото в началото я кара още по нашенски и знае "тарикатлъците". Ако един Американец(средностатистически)го пуснеш на възраст 20-30 години в България, без повече пари от първоначални 1000 лв. той не само няма да оцелее, ами направо ще си тегли ножа.
Той дори с начина на движение по пътищата няма да се оправи.

Българинът има една такава особена черта да оцелява, макар правилния израз в случая е просто да съществува. Да вирее въпреки трудностите. И има усещането, че колкото по-невъзможно става това, толкова повече начини за изплуване намираме. Затова и когато отиде някой Българин в САЩ, Канада, Австралия или някоя по-бяла подобна държава, обикновено там успява да спестява бързо, защото в началото я кара още по нашенски и знае "тарикатлъците". Ако един Американец(средностатистически)го пуснеш на възраст 20-30 години в България, без повече пари от първоначални 1000 лв. той не само няма да оцелее, ами направо ще си тегли ножа.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Не знам какво се нарича "средна класа" , но това е относително, батенце..
Богатството и средната класа са две напълно изключващи се понятия.
Или си богат или си беден--НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО СРЕДНА КЛАСА...

pepi123
BMW-X5
BMW-X5
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Е, това мнение вече изби коча в морето, с четката, със зъбите.
Значи средната класа, която най-вече поддържа икономиките на страни Като САЩ и Германия всъщност са...чакай да видим, по принцип не могат да се нарекат богаташи защото боташите там живеят в имения за милиони, карат коли от по 200 хил. нагоре...значи са бедняци.

Значи средната класа, която най-вече поддържа икономиките на страни Като САЩ и Германия всъщност са...чакай да видим, по принцип не могат да се нарекат богаташи защото боташите там живеят в имения за милиони, карат коли от по 200 хил. нагоре...значи са бедняци.

In God we trust, all others we track.

- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
Аз гласувах за над 5к защото:
Средна класа 4-членно семейство в София разбирам аз така:
- Живеят в собствен приличен 3-стаен нов апартамент. В общия случай е придобит с ипотека. Не знам какво скачате срещу ипотеките - те са нещо нормално, даже според мен типично за точно представителите на "средната класа". Това са млади хора - специалисти в работата си с над-средните доходи, разчитащи на себе си и собствените си сили. Това жилище с ипотеката + всички разходи, сметки и т.н. варира 1500-2000лв за дъълго време
- 1-2 коли според нуждите, дали 5-10 годишно БМВ или ново рено/дачия е индивидуално, но и в двата случая без компромиси и затруднения по експлоатацията и поддръжката им. Това са 20-30к като сума - дали накуп, дали лизинги/кредити все тая.. + Поддръжка и разходи.
- В Софийската реалност има голяма вероятност да се наложи децата да ходят на частна детска градина, което може би е към 500лв на месец
- от там нататък остават храна, дрехи, екстри, почивки и т.н. Моето виждане е, че точно "средната класа" са сериозни консуматори тук. Относително високия доход се ползва за повече пътувания, екскурзии, електроника, хубава храна, заведения, занимания за децата (спорт, хобита), и др.
- Това за сметка на малко спестявания. Но все пак предполагаме, че се заделят някакви пари всеки месец.
Долната граница за описаното по-горе според мен е около 7к за семейството.
Тук предимно се обсъжда разликата между средностатистическо и "средна класа" семейство. Естествено, че средностатистически сме адски бедни и всичко описано е мираж. И все пак предимно в София съществуват все повече средна класа семейства. Видимо бавно лека полека се случват нещата и в БГ. Трябва да си сляп или глупак за да отречеш, че сега е по-добре отпреди 10 години.
Остава проблема, че дори и да постигнеш средната класа или богат да си, пак се налага да се сблъскваш с простотия, мизерия, мръсотия, злоба, лошо образование, лоша среда, лоша инфраструктура и др. и др.
Средна класа 4-членно семейство в София разбирам аз така:
- Живеят в собствен приличен 3-стаен нов апартамент. В общия случай е придобит с ипотека. Не знам какво скачате срещу ипотеките - те са нещо нормално, даже според мен типично за точно представителите на "средната класа". Това са млади хора - специалисти в работата си с над-средните доходи, разчитащи на себе си и собствените си сили. Това жилище с ипотеката + всички разходи, сметки и т.н. варира 1500-2000лв за дъълго време

- 1-2 коли според нуждите, дали 5-10 годишно БМВ или ново рено/дачия е индивидуално, но и в двата случая без компромиси и затруднения по експлоатацията и поддръжката им. Това са 20-30к като сума - дали накуп, дали лизинги/кредити все тая.. + Поддръжка и разходи.
- В Софийската реалност има голяма вероятност да се наложи децата да ходят на частна детска градина, което може би е към 500лв на месец
- от там нататък остават храна, дрехи, екстри, почивки и т.н. Моето виждане е, че точно "средната класа" са сериозни консуматори тук. Относително високия доход се ползва за повече пътувания, екскурзии, електроника, хубава храна, заведения, занимания за децата (спорт, хобита), и др.
- Това за сметка на малко спестявания. Но все пак предполагаме, че се заделят някакви пари всеки месец.
Долната граница за описаното по-горе според мен е около 7к за семейството.
Тук предимно се обсъжда разликата между средностатистическо и "средна класа" семейство. Естествено, че средностатистически сме адски бедни и всичко описано е мираж. И все пак предимно в София съществуват все повече средна класа семейства. Видимо бавно лека полека се случват нещата и в БГ. Трябва да си сляп или глупак за да отречеш, че сега е по-добре отпреди 10 години.
Остава проблема, че дори и да постигнеш средната класа или богат да си, пак се налага да се сблъскваш с простотия, мизерия, мръсотия, злоба, лошо образование, лоша среда, лоша инфраструктура и др. и др.
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
pepi123 написа:Не знам какво се нарича "средна класа" , но това е относително, батенце..
абсолютно си прав, само че в границите на родината. В белия свят средната класа е около 50% от населението. И изобщо не се изключващи се понятия богатството и средната класа. Обитателите на горните й слоеве (висши инженери, архитекти, (зъбо)лекари и други подобни специалисти) живеят на новото на богатите тук. Направи си справка за заплатите на посочените в европа и ще се убедиш.
b2 написа:....Долната граница за описаното по-горе според мен е около 7к за семейството.....
еее момчета, ама всички сме много ларж, като става въпрос за това, колко трябва да взимаме. Тези 7к обърнати в евро са грубо около 3.6к. Тези 3.6к нето пак съвсем грубо правят около 7к бруто. Това бруто х13 и вече отиваме на 90к. Тези 90к (поне в моят бранш) ги взима един инженер с поне 15г опит (не на ръководна длъжност). Сметката я правя като приемам, че жената не ходи на работа и гледа децата.
Парадокса е, че преди малко хвърлих поглед на една статия на Spiegel, където за 2008 или 2010 дохода на средната класа в Германия се движеше в границите 2.5к - 5к евро (нормално семейство с две деца под 14г).
И нещо не мога да си обясня - при положение, че услугите в Германия са доста по - скъпи отколкото в България, наемите, застраховки и т.н. там е нормално да се живее с 2.5к на месец нето а в България с мин. 3.5к?
Мисля, че понятията ни са малко изкревени....
Иначе това за средната класа с двете коли, кучето, къщата, почивките и т.н....това само по филмите го има. Нещата съвсем не са така, както повечето си ги представят.