какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега?
Продаваш една от колите, слагаш газова на другата, намаляваш цигарите, пестиш от удоволствия и можеш да спестиш някой лев.
От цял живот на наеми сега имаме 2 жилища и то без да сме богати. Дори не влизаме във вашата графа "средна класа с 3000лв" месечно.

Продаваш една от колите, слагаш газова на другата, намаляваш цигарите, пестиш от удоволствия и можеш да спестиш някой лев.
От цял живот на наеми сега имаме 2 жилища и то без да сме богати. Дори не влизаме във вашата графа "средна класа с 3000лв" месечно.

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Е колко да си постави реално за бюджет на една къща човек за ремонт пълен????
само една голяма баня комбинирана с тоалетна отива 7-8 хиляди лева да я направи човек от голи стени до приличен вид.И то без версачета,грое,бергерит ,душ-облаци,пръскала,масажни дюзи или някви други.Съвсем прилична средностатистическа.
Камо ли една къща,дето само двора и да оградиш с прилична ограда,ако някой е правил наскоро няма нужда да му обяснявам що за цифри е.и изолация ако трябва да се сложи и комини и покрив да се обслужат,и в двора да се направи райграс с каменни алейки--50те бона хвръкнаха.
И за да не съм офф.Интересно ми е какво пък ви е определението за ''бедна'' класа тогава?Къде е минимума?
само една голяма баня комбинирана с тоалетна отива 7-8 хиляди лева да я направи човек от голи стени до приличен вид.И то без версачета,грое,бергерит ,душ-облаци,пръскала,масажни дюзи или някви други.Съвсем прилична средностатистическа.
Камо ли една къща,дето само двора и да оградиш с прилична ограда,ако някой е правил наскоро няма нужда да му обяснявам що за цифри е.и изолация ако трябва да се сложи и комини и покрив да се обслужат,и в двора да се направи райграс с каменни алейки--50те бона хвръкнаха.
И за да не съм офф.Интересно ми е какво пък ви е определението за ''бедна'' класа тогава?Къде е минимума?
jordanpar написа:Е колко да си постави реално за бюджет на една къща човек за ремонт пълен????
От опит мога да споделя, че за една хубава кухня със всички прибори (без хладилник и миялна) отиват към 7-8 хиляди лева. За баня + тоалетна към 3-4 хиляди лева, а за дневна стая зависи колко пари ще ти струват мебелите, има мебели за 200 лева и за 20,000 лева

btw: Не знам за София (+ Пловдив и Варна) хората, колко лева заплата, като вземат ги удовлетворява, но за хората от провинцията съм чувал, че са доволни за 400 лева заплата

- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
r19 написа:50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега?![]()
Еми колко бе човек?Почвам я от голи зидове-тотален ремонт.Само покрива е към 15000,отделно колегите по-горе са ги сметнали доста точно.Трябват ми и две детски стаи,парно ше се прави,абе....направо ме е страх в къв филм влизам.
П.С.Продавам Е39 528 с газ.

- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Като е съборетина си е вярно че трябват мноооого пари, успех колега дано си я стегнеш 

AgeraR написа:От опит ....
Ти пък какъв опит имаш бе, смешник

r19 написа:50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега?![]()
Ти май основен ремонт на къща не си и виждал

Почнах само да подменя керемиди тук-там, да сменя някоя загнила дъска- дребен ремонт на покрива. На финала- изцяло нов покрив за над 12 бона

Дограми- много прозорци бе да го е*а

Външна изолация- 4 бона.
Интериорни + блиндирана входна врата- 3,5 бона.
Нова ел. и ВиК инсталации, ама от-до (ключове, контакти, жици, тръби, батерии, бойлери)- 6+ бона.
Гипскартони, 2 окачени тавана, настилки в помещенията (ламинат, теракот)- близо 5 бона.
Бани (2бр.), ама само лек ремонт- 3 бона.
Кухня (+ печка, кер. плот, хладилник, миялна- купени, но още не са монтирани)- 5 бона
Нова ограда на двора, 143 линейни метра + входна врата от към улицата + врата за гаража- 11 бона.
Самият гараж- 4,5 бона.
Заравняване и аранжиране на двора + беседка + райграс + малко цветя- 6 бона.
Смятай сам, ама са далеч над 50 бона и добре, че имам кой да помага с финансите... Бонус- това е без обзавеждането. Друг бонус- БЕЗ луксозни материали и излишни гъзарийки, всичко е със средно качество. Трети бонус- доста от работата съм я свършил лично и не съм плащал на майстор. Сега мога с чиста съвест да кажа, че ремонта е по-скъп от строежа на нова сграда. Ама го установих някъде около средата и беше късно да се отказвам

ПС: За да имаш 2 жилища с доходи под 3 бона има няколко варианта- наследени, пари от въздуха или съмнителна дейност. Няма как с пари които не стигат и за 1 свестен имот да имаш 2- проста математика.
МИТАКА1654 написа:...Почвам я от голи зидове-тотален ремонт.Само покрива е към 15000,отделно колегите по-горе са ги сметнали доста точно.Трябват ми и две детски стаи,парно ше се прави,абе....направо ме е страх в къв филм влизам...
Филма е грозен. Прави си сметките поне 5 пъти преди да се хванеш на хорото- минеш ли един етап няма връщане. Вярвай ми, в един момент новият строеж е по-изгоден от ремонта- поне щото става по-бързо и нервите са по-малко.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
То един ремонт + скромно обзавеждане на двустаен апартамент е 50к, вие за къщата сте ги заделили.
Според мен средна класа няма, или ако има то тя е тази която храни бедните и богатите.
Прилично се живее, ако заема ти е 20% от нетния доход и имаш до 2 коли.
Според мен средна класа няма, или ако има то тя е тази която храни бедните и богатите.
Прилично се живее, ако заема ти е 20% от нетния доход и имаш до 2 коли.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
74 човека са гласували за 4000 лева на месец.Айде сега ми покажете едно семейство в което има 4 човека и всеки взима 1000 лева
и това ако е средната класа колеги ...

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Maximilian-E46 написа:74 човека са гласували за 4000 лева на месец.Айде сега ми покажете едно семейство в което има 4 човека и всеки взима 1000 леваи това ако е средната класа колеги ...
Не знам какво те учудва,аз имам близки познати ,които имат доход над 4 лв месечно,работейки съвсем почтено, и са под 40 годишни,по-близо до 30те
това са 2 еур на месец-средна към ниска заплата за белия свят

"средна класа" има в Бг,проблемът е ,че са малцинство...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
F3P написа:AgeraR написа:От опит ....
Ти пък какъв опит имаш бе, смешник![]()
![]()
![]()
Надървен пази правилния тон във този форум. Пишлемета като теб са за WC форума.
- cHaunepucTa
- младши ентусиаст
-
AgeraR написа:F3P написа:AgeraR написа:От опит ....
![]()
![]()
Човек, ти не разбра ли ,че целия форум ти се смее вече, че чак ще викаш на човека "пишлеме".
Спри да пишеш вече, поне докато не си купиш кола или не вземеш книжка(не знам, кое ти предстои първо)...което няма да е скоро май.
cHaunepucTa написа:AgeraR написа:F3P написа:AgeraR написа:От опит ....
![]()
![]()
Човек, ти не разбра ли ,че целия форум ти се смее вече, че чак ще викаш на човека "пишлеме".
Спри да пишеш вече, поне докато не си купиш кола или не вземеш книжка(не знам, кое ти предстои първо)...което няма да е скоро май.
Какъв е смисъла тогава двама от един клуб да се обиждат взаимно? Може все още да не съм взел мечтаното Бмв, но когато купуваш автомобил втора ръката най-добрия начин да купиш малко по читава е да чакаш за да намериш "своята"!
- Petrolhead
- Потребител
-
аз няма да казвам колко взимам, колко харча и какво карам че ще ме заплюете.
според мен над 10 000 лева на месец на семейство може да се нарече средна класа
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Petrolhead написа:аз няма да казвам колко взимам, колко харча и какво карам че ще ме заплюете.

Never mistake motion for action...
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
анкетата е за БГ .. навън е ясно .. хора печелещи по 10к на месец минават за доста богати в Бг .. освен това да имаш ипотека не е даденост ( съжалявам за тия дето са роби на банките ) че да я приспадате от дохода .. според мен средната класа в БГ има следните характеристики - месечен семеен доход около 2000 , живее в панелка ( да речем изплатена или наследствена ) кара някаква кола около 5-8к лв на старо ,ходи веднъж годишно на почивка семейно .. и това е .. всичко по нагоре - нова кола ,ново строителство ( собствени не на банката ) вече са заможни хора - сега ако си надскочил себе си и вноските и лихвите по кредитите ти изяждат доходите само и само да изглеждаш заможен - това е проблем .. реално мизерстваш и трепериш да не ти бият шута от бачкането и банките да ти вземат всичко ..