Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е61 525d, F11 525d xDrive
Мечтае да кара: само BMW-та

Re: Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация

Мнение от jivakula » 20 Юли 2012, 21:24

Като говорихме с него той спомена, че може да направи същите неща, които съм пробвал и аз с БМВ Скенер-а 1.36. Чипа е 93S66-Tacho. Ще потърся някой автоключар или нещо друго.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 21 Юли 2012, 9:18

jivakula написа:Като говорихме с него той спомена, че може да направи същите неща, които съм пробвал и аз с БМВ Скенер-а 1.36. Чипа е 93S66-Tacho. Ще потърся някой автоключар или нещо друго.

Не, не става въпрос за скенер и диагностики разни, трябва да се отвори километража, да се закачи директно на чипа (или да се свали, ако се налага) и да се промени на програматор.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 22 Юли 2012, 19:46

ОК, Пресли, :yes: благодаря за обясненията и помощта. Намерих още един колега от форума, който можел да прави такива неща. Сещам се за още една идея - ако си върна старото табло, и си монтирам един IRIS (MID) в жабката. Той да играе ролята на "голямото табло" и да подава информацията и да излъжа колата :lol: . Мисля, че по-лесно ще може да се програмира и напасне към колата с тези програми , които имам. Какво ще кажеш за идеята?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 01 Авг 2012, 19:46

Големи благодарности на колегата Преслав - mad_presley :bowdown: за помощта и отзивчивостта за смяната на VIN номера на таблото. :bchug:
До тук нещата вървят добре, обаче след опит за retrofit на таблото с DIS пак стигнах до момента от първият пост - до индекс 80 и...нищо не става. Вече търпението ми се изчерпва и нямам идея дали и как това нещо може да се оправи. Ако някой може да помогне....ще съм благодарен.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 02 Авг 2012, 12:14

моя проблем се реши ... всъщност не съм опитвал да кодирам , но не би трябвало да има проблеми вече.
След записването на ВИН-а и километрите както са по другите модули , изчетохме кодинга от ЛСМ модула за да го уеднаквиме със таблото ми ... И всичко си дойде. Това направихте ли ? При мен с НСЦ експерт го направи пича.
Не съм експерт , преразказвам каквото мисля че се направи с моята кола.
поздрави !
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 02 Авг 2012, 20:15

jivakula написа:Големи благодарности на колегата Преслав - mad_presley :bowdown: за помощта и отзивчивостта за смяната на VIN номера на таблото. :bchug:
До тук нещата вървят добре, обаче след опит за retrofit на таблото с DIS пак стигнах до момента от първият пост - до индекс 80 и...нищо не става. Вече търпението ми се изчерпва и нямам идея дали и как това нещо може да се оправи. Ако някой може да помогне....ще съм благодарен.

С НЦС би трябвало да стане, като му се зададат ръчно правилните файлове, с правилния кодинг индекс ... и се преизчисли ZCS-a, разбира се. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 03 Авг 2012, 14:08

ZCS-а е еднакъв и в двете устройства EWS и KMB. При прочитане с БМВ скенер 1.4 се показва това:
11.JPG

SA индекса е пресметнат като за IKE high board. От снимката се вижда , че всичко е едно и също. При прочитане на отделните модули чрез НЦС-а и преглед на отделните файлове FSW_PSW.TRC на всеки модул не се виждат нещо неправилно, модел на кола и т.н. В ASW.TRC има това :

MAN
M51D25WA3
LL
ASC
ITALIENISCH
BC_BASIS
LIM
FH_HINTEN
KLIMAAUTOMATIK
GESCHW_REG
ZAE2
LWR_MAN
ASC5_M51
CC_BASIS
E39
KMB_CI_04
MAERZ96
NEBELSCHEINW

Незнам какво точно трябва да се направи с НЦС-а за да се получи - правилни файлове. НЦС-а е версия 3.1. Грешката която изписва когато искам да прочета KMB-то е:
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_KMB: CODIERINDEX = 80h
KMB_E39.C04: CODIERINDEX = 04

При кодиране с ДИС-а се получават нещата т.е. кодира се ЛЦМ-а и др. и спира както в първия пост. След това таблото прави проверка на колата - Check modules т.е. на половина е кодирано.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 04 Авг 2012, 10:02

В момента всичко ти е омазано. Според това SA колата ти е оборудвана с:

Automatic Stability Control
Headlight Aim Control
Fog lights
On-Board Computer
Rear Window Lifts El.
On-Board Computer High, Independent Ventilation
Navigation
On-Board Monitor
Cruise Control
Automatic air conditioning

Тези болднатите въобще не трябва да са там. Както ти казах, вкарай си оригиналния ZCS (GM, SA и VN) в EWS-a, за да има база от която да тръгне кодировката.
Всъщност сега коировката ти е докарана до момент в който имаш чек, но по този начин не можеш да си прекодираш километража, защото и VN-а ти е променен.

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 05 Авг 2012, 7:09

НЦС-а няма да ти засече автоматично какво табло, с какъв кодинг индекс си сложил на колата докато не му кажеш.
Той ще продължи да засича старото табло (KMB_E39.C04), докато не промениш и ZCS-a.
Както ти каза mad_presley, вземи оригиналния ZCS и
от VN-a извади: 0000000040 KMB_CI_04 //KMB CI 04h,
и прибави: 0000001000 KMBI_CI_12 //Integriertes Kombi E38 CI 12h.
След това ще трябва да направиш и ретрофита ръчно като прибавиш: 0555 (GM)00000000 (SA)0000000008000000 (VN)0000000001 1 BC_HIGH STANDLUEFTUNG
ZCS-a се смята с HEX калкулатор, като го въвеждаш после в НЦС-а му слагай отметки автоматично да си смята чек сумата.
Запиши новия ZCS в IKE и EWS. След това прекодирай.

ПС. Въпреки това имам съмнение, че ще стане, защото дори НЦС-а ти вади грешка заради този кодинг индекс 80.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 05 Авг 2012, 9:48

Здравейте! След вчерашната огромна помощ на колегата Se7ven всичко си дойде на място. Прави сте mad_presley и badsharki! Проблема наистина се оказа омазване на IKE-то, когато с BMW Scanner-a 1.36 съм дал копиране на EWS -> IKE без да съм съобразил някой неща. С презапис на EEPROM-a на новото IKE с нов файл, всичко си дойде на мястото.
Благодар на всички за помощта :bchug: .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 17 Яну 2013, 18:09

Смених таблото но и при мен не стана смяната със скенера :lol: Трябва да търся програматор, ама тука по Смолян не знам никой, трябва да потърся. Добре че колегата badsharki ми смени ZCS кодовете, та колата ми вече е с IKE, за което огромно благодаря! :bowdown: За втори път ми прави неща по колата от разстояние :bowdown:
Смених вин-а в лайт модула, та поне не ме дразни точката, но километрите ме дразнят много, че не са си моите :banghead:

Между другото, тия крушки дето са под дисплея, намират ли се лесно, във всеки магазин за авточасти ли ги има? Че някои не светят.
17012013437.jpg

17012013438.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 17 Яну 2013, 19:08

Браво :clap: за таблото и помощта на колегите :bchug: . Тези крушки аз ги взех от Лукойл бензиностанция. Там имат и с другите "държачи", по-големите които са на другите марки автомобили, но и те стават.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 17 Яну 2013, 19:29

Супер, утре ще си взема и ще ги сменя! :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 18 Яну 2013, 13:32

Един въпрос към знаещите във форума :)
Не ми сигнализира гонга. Нито за ръчна, нито за отворена врата. Няма как да го пробвам при 3 градуса дали ще сигнализира че е топло. С малкото табло ми пискаше за тия неща.
Даже не ми пише нищо на борда при отворена врата. Така ли трябва да е? Вързах гонга както го дават, остана си вързана и старата букса и сега две влизат в него. Така ли трябва да е?
Мерси!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jivakula » 18 Яну 2013, 13:49

Според мен след ретрофит с ДИС ще се получат всички неща. И аз бях така преди. Ти с БМВ Скенера имаш ли достъп до новото IKE? И от там можеш да провериш тези параметри дали са активни.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39