Фитнес тема (забранено за обсъждане на стероиди!)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на детето БМВ-то :)

Re: BCAA и изобщо фитнес...(забранено за обсъждане на стерои

Мнение от ElizabetS » 15 Яну 2013, 11:49

Така... не знам въпроса ми дали е за тук, но ще си отворя устата да питам, макар и писменно. В момента спазвам 90 дневната програма за сваляне на кг., на в този ред на мисли колко пъти в седмицата трябва да се правят тренировки във фитнеса и с какво натоварване да бъдат като цяло?
I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Яну 2013, 11:52

С химията е малко като с турбините. Тук на 1 бар имаме 30% по-малко коне. С 50мг имаме 30% по-слаби резултати, отколкото по света.

Щото куцо, кьораво и сакато е майстор и доктор. Единия прави с китайски части, другия вика "като си на зоб и камъни да ядеш пак ще качиш". :mhihi:

Козата си сака пръч и подобна сериозна намеса в ендокринната система без реална нужда от нея е страхотна глупост за която рано или късно се плаща.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 15 Яну 2013, 11:53

ElizabetS написа:Така... не знам въпроса ми дали е за тук, но ще си отворя устата да питам, макар и писменно. В момента спазвам 90 дневната програма за сваляне на кг., на в този ред на мисли колко пъти в седмицата трябва да се правят тренировки във фитнеса и с какво натоварване да бъдат като цяло?

Ами всичко зависи от целите ти, както и откъде почваш. Трябва да кажеш ръст, килограми, години и какъв стаж имаш в спортовете. А тези 90 дневни, 7 дневни и тем подобни диети са само мъка за организма. Трябва да си изготвиш хранителен режим и да го спазваш до края на живота си. С диетите всички резултати ще са временни, а много често има и йо-йо ефект след тях.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ElizabetS » 15 Яну 2013, 11:57

Anthony_J написа:
ElizabetS написа:Така... не знам въпроса ми дали е за тук, но ще си отворя устата да питам, макар и писменно. В момента спазвам 90 дневната програма за сваляне на кг., на в този ред на мисли колко пъти в седмицата трябва да се правят тренировки във фитнеса и с какво натоварване да бъдат като цяло?

Ами всичко зависи от целите ти, както и откъде почваш. Трябва да кажеш ръст, килограми, години и какъв стаж имаш в спортовете. А тези 90 дневни, 7 дневни и тем подобни диети са само мъка за организма. Трябва да си изготвиш хранителен режим и да го спазваш до края на живота си. С диетите всички резултати ще са временни, а много често има и йо-йо ефект след тях.

До сега диети не съм спазвала, и нямам много опит с тях. Ами 53 кг съм, да стигна 49,50 като искам да изчистя тялото си от мазнини и др. подобни. Стаж нямам голям, тренирала съм разни спортове, но за удоволствие. Годинките ми са 25 :angel:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 15 Яну 2013, 12:05

Ами недей и да почваш. Направи си баласиран хранителен режим, не лишавай организма си от нищо - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Изключи боклуците - пици, дюнери, кроасани, чипсове, солети и т.н., спри газираните напитки, не яж пържено и тестено, пий поне 2.5 литра вода на ден, спортувай тежко в залата, а не да се разхождаш по пътеките и това е. За да сваляш килограми трябва да си в калориен дефицит, но гледай да не е сериозен. Тези 3-4 кила трябва да ги свалиш за 2 месеца, но не знам дали ти е нужно. Важно е какво показва огледалото, а не кантара. И имай предвид, че не можеш да топиш мазнини в определена област като натоварваш точно нея.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ElizabetS » 15 Яну 2013, 12:14

Anthony_J написа:Ами недей и да почваш. Направи си баласиран хранителен режим, не лишавай организма си от нищо - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Изключи боклуците - пици, дюнери, кроасани, чипсове, солети и т.н., спри газираните напитки, не яж пържено и тестено, пий поне 2.5 литра вода на ден, спортувай тежко в залата, а не да се разхождаш по пътеките и това е. За да сваляш килограми трябва да си в калориен дефицит, но гледай да не е сериозен. Тези 3-4 кила трябва да ги свалиш за 2 месеца, но не знам дали ти е нужно. Важно е какво показва огледалото, а не кантара. И имай предвид, че не можеш да топиш мазнини в определена област като натоварваш точно нея.

Благодаря ти, но една тежка тренировка не започва ли първо с кардио и тогава тежести и т.н? :dunno: Ако се тренира за всички части така няма ли да е по- балансирано ? :dunno: А за боклуците - не ги ям :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 15 Яну 2013, 12:22

Кардиото съвсем не е задължително. Ако нямаш никакъв стаж наистина е най-добре да започнеш с тренировки на цялото тяло, но да не са с розови гирички по 1 кг. Тренирай големите мускулни групи - крака, гръб, гърди. Не си губи времето в тренировки за бицепс или трицепс. Клякай с тежести, прави напади / отпади, лицеви опори, ако можеш набирания и т.н. Аз съм привърженик на тренировките със свободни тежести, а не на машините, но затова ще ти трябва правилна техника, демек някой да те наблюдава. Обикновено в залите има инструктори, но 80% от тях са идиоти и не може да им се има доверие. Трябва да си изготвиш програма за трениране и хранителен режим. Най-добре е това да го направи опитен треньор, защото иначе само ще си губиш времето, а може и да се контузиш. Всяко движение и спорт е полезно, но ако искаш по-бързи резултати, трябва да се поизпотиш сериозно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 15 Яну 2013, 15:13

@елизабет, отдели 10 минути и прочети долното. ще попиша и още малко за теб.

kulov написа:@бум, моля сподели с каква цел си предприел хранителен режим, изключващ въглехидрати? не се заяждам, водим градивен разговор.

международната асоциация по спортни науки дава 5 основни правила за хранене при спортисти (като повечето от тях са валидни и за неспортисти де :mhihi: )

1. винаги се хранете по минимум 5 пъти на ден. приемливо е 2 или 3 от тези хранения да са просто леки закуски, съдържащи достатъчно калории. по този начин се спазва някакъв контрол на нивата на инсулина и кръвната захар (както и нивото на енергия на човек), организмът добива равномерно протеини за възстановяване и растеж през целия ден и най-важно избягва се складиране на мазнина. когато се яде по 2-3 пъти, както почти всички правим, винаги се стига до състояние на глад, ендокринната система "полудява", и когато му хапнем едно хубаво неминуемо настъпва складиране.

2. да се спазва приблизително съотношение 1 част мазнини, 2 части белтъчини, 3 части въглехидрати. това е по книга, и е добро като начало за един средно статистически спортист без заболявания и тн проблеми. в зависимост от извършената работа през деня можем да се нуждаем от повече или по-малко въглехидрати. мазнините са съществени за поддържане на доброто здраве и не се опитвайте да ги елиминирате от диетата! просто трябва да се внимава наситените мазнини (от животински продукти) да са в по-малки количества, докато се набляга на ненаситени (зехтин). маргарини и тем подобни простотии са пълна отрова (как се казваха, изкуствено хидрогенирани?). общо взето съм забелязал едно правило, че мазнината, независимо каква е, стои ли на стайна температура в твърдо или полутвърдо състояние е :no: .
и тук една от най-важните елементи на тази точка - консумирайте предимновъглехидрати с нисък гликемичен индекс! те се обръщат по-бавно в кръвна захар, като по този начин дават по-продължителна енергия по време на тренировката.
дори и за хора, работещи за сваляне на кг, въглехидратите са абсолютно необходими. просто са необходими за функциониране на мастния метаболизъм. свързани са двете.
по-нататък ще напиша и как да си смятате калорийния прием. за сега давам един малък типс, мазнините съдържат 9 калории/грам, въглехидратите и белтъците - 4к/гр (приблизително, де). от тези така наречени константи изхождаме по-нататък като си съставяме хранителен план.

3. когато седнете да се храните си задайте въпроса: какво ще правя в следващите три часа? ако ще спите напр. се консумират по-малко въглехидрати, ако пък ще тренирате, респективно повече. и тука повтарям, последното хранене преди тренировка въглехидрати с нисък гликемичен индекс!

4. баланс на калориите за сваляне на кг - отрицателен, за качване - положителен. не може едновременно да се сваля мазнина и да се качва мускул, за това си има периоди за качване и за сваляне. основната цел е да се пренастрои базовото метаболитно ниво (да се ускори :yes: ) и да се спомогне възстановяването и качването на чиста мускулна маса.

5. витамини, минерали и други добавки. те като че ли остават на по-заден план и не им се обръща внимание чак толкова, но си имат своите важни функции и не бива да се пренебрегват.

още някои допълнителни съвети:

елиминирайте джънк фууда. това включва фаст фууд, повечето видове сладкиши, тортички и тн. повечето съдържат изкуствено хидрогенирани мазнини, натрий, прости захари. качват рязко нивата на кръвната захар, които в последствие пак падат.

пийте достатъчно вода. 8-10 чаши :mhihi: . така е дадено в моите книги. не бива да се чака докато ожаднеете, при това положение вече сте дехидратирани.

определете дневните си протеинови нужди. през целия ден трябва да се приемат малки количества протеини. особено такива, съдържащи незаменими аминокиселини.

консумирайте храни богати на фибри. освен, че намаляват LDL (лошия холестерол), фибрите помагат доброто храносмилане и дефекация.

увеличете чистото телесно тегло посредством силови тренировки. от там следва - костите стават по-плътни, мускулите, сухожилията и ставите заякват. по-големите мускули горят повече калории. има една такава зависимост, че хората с по-голям процент телесна мазнина горят по-малко.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 15 Яну 2013, 15:33

с голяма част от нещата, които е изложил колегата антъни съм съгласен. най-вече това, което спортните специалисти казват относно временните диети - не ги правете!

какво се случва, когато се предприемат временни диети?
да речем си 53 кг, като от тях чисто телесно тегло 42кг (хипотетично само, нали). решаваш да отслабнеш и започваш да прилагаш диети и глад (хипотетично без спорт).
естествената защитна реакция на организма е да забави метаболизма ти, то ест когато започнеш да гладуваш това неминуемо се случва и започваш да гориш по-малко, като ставаш по-поддатлива към натрупване на мазнини за всяка дреболийка, която хапнеш.
следващият вреден ефект на диетите - заедно с мазнините се гори и lean body mass, не знам как е на български точно. чисто телесно тегло може би. а именно чистото телесно тегло е това, което ти изгаря калориите.
и крайният резултат - да речем след 2 месеца си достигнала желаните 49 кг, като обаче чистото ти телесно тегло е намаляло примерно до 38 кг, метаболизмът ти се е забавил. и си връщаш стария режим на живот, почваш да си хапваш и изведнъж :shock: на следващия месец - 55 кг. това е съвсем елементарно обяснение на така наречения йо-йо ефект.

какво бих препоръчал аз (от името на спортната наука :mhihi: ). задържане и дори увеличаване на чистото телесно тегло и намаляване на процента телесни мазнини :yes: .
това се постига посредством комбинирана програма, включваща силови упражнения (за първото) и кардио за втората част.

сериозно бих се разграничил от колегата антъни, относно кардио тренировките. много силно препоръчвам :yes: ако започна да описвам полезните ефекти върху организма на аеробните тренировки няма да ми стигне времето до полунощ.

първото нещо, което трябва да уточниш е дали имаш някакви медицински проблеми или заболявания, може и на лс. от там се започва.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 15 Яну 2013, 16:18

Единственото, което съм казал за кардиото е, че съвсем не е задължително и държа на това. Може да си направиш аеробна тренировка и без да тичаш един час на пътеката или да въртиш велоергометъра без дори да се изпотиш. За мен аеробната тренировка трябва да е интервална и много интензивна, като 15 минути са съвсем достатъчни. Иначе съм абсолютно съгласен с останалото, което си написал, въпреки че тези 5 хранения също са много спорни и отдавна науката няма еднозначно мнение по въпроса. Има и нещо друго много важно - всеки организъм е различен и това, което работи добре при един човек, няма никаква гаранция, че ще работи така при друг. Трябва да се изпробват различни варианти и да се научиш да слушаш тялото си. За съжаление това е почти невъзможно при начинаещи.

П.П.
Lean mass го наричаме активно тегло и абсолютно вярно, че то гори мазнините. Затова ѝ казах да гледа огледалото, а не кантара. Може да си увеличи килограмите, а пък да изглежда много по-добре. 53 кг не ми изглеждат много, но не е написала ръст.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 15 Яну 2013, 16:29

За 15 мин едвали е възможно да вкараш тялото си в аеробен режим...
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Яну 2013, 16:34

Аз също съм напълно съгласен, че няма нужда от аеробни натоварвания за да се чисти подкожната мазнина. Всичко е в хранененето и калорийния баланс. Един час тичане гори колко.., 200-300 калории.. тва е смешно количество храна ако на това тичане се надяваме да отслабнем.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ElizabetS » 15 Яну 2013, 16:43

Висока съм 167 см. Благодаря Ви много за мненията, а относно инструкторите нещо им нямам доверие. Нямам проблеми, здрава съм си напълно :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 15 Яну 2013, 16:48

bum_bum написа:Аз също съм напълно съгласен, че няма нужда от аеробни натоварвания за да се чисти подкожната мазнина. Всичко е в хранененето и калорийния баланс. Един час тичане гори колко.., 200-300 калории.. тва е смешно количество храна ако на това тичане се надяваме да отслабнем.

Именно в този аспект казах, че съвсем не е задължително. За 1 час монотонно кардио ще изгориш калории от 2 чаши кока кола. Колкото до здравословните ползи - това е друго нещо.
А на въпроса на колегата по-горе дали можеш да се вкараш в аеробен режим за 15 мин - ами може да опиташ 2 мин Табата или да видиш как изглежда един спринтьор спрямо някой маратонец :)

Изображение

Аватар
Кара: 318ис м42 94г
Мечтае да кара: e46 m3
Детайли за колата: всичко по много

Мнение от ///Micev_87 » 15 Яну 2013, 17:12

bum_bum написа:Аз също съм напълно съгласен, че няма нужда от аеробни натоварвания за да се чисти подкожната мазнина. Всичко е в хранененето и калорийния баланс. Един час тичане гори колко.., 200-300 калории.. тва е смешно количество храна ако на това тичане се надяваме да отслабнем.

интересно защото,започнах да тичам а ти казваш че няма смисъл как тогава да сваля в корема 88кг съм бях 95 за 4 седмици ги свалих,само с диети ядки зеленчуци салати мн пилешко без хляб газирано и благо кажи ми как да стана около 80 горе доло и да стегна корема.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата