Регистрация на джип като товарен?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Регистрация на джип като товарен?

Мнение от E36TM » 16 Дек 2012, 12:14

Здравейте колеги, пускам питането, не за д точа ДДС с някоя Х6-ца :mhihi: Питането ми е продиктувано от факта, че държавата ни смачкава и принуждава да караме стари коли (на всички ни е известно) по закона за данъчното облагане - имаме няколко категории за данък на МПС
до 100к.с. - най-евтиния данък
101 - 163кс. по-тлъст и нагоре е смазващ

но има още нещо гадно - за автомобили от 5 до 14 години данъка е почти двоен.

Е хубаво - аз искам да си купя джип 2000сс дизел 115к.с. 2001г и какво излиза - данъка ми е 280лв :no:

Днес обаче гледах един такъв в мобилето, за който собственика беше написал, че е регистриран като товарен и данъка му е 23лв :yes:

Тук е моя въпрос - някой правил ли е този номер? Само за нови автомобили от магазина ли става или и при втора ръка? Какво трябва да направя, за да регистрирам такава кола?

Другият ми въпрос е - ако купя този джип, който още от първа регистрация е регистриран като товарен....като го докарам в София и искам да го мина в кат за регистрация, какво следва? Ако е 1+1 трябва пак да му се слага клетка и т.н. Ако е 6+1 седалки?

Благодаря предварително за отговорите.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Re: Регистрация на джип като товарен?

Мнение от stankata777 » 16 Дек 2012, 12:38

Сертификат N1 се издава само от завода производител.В България има известно неразбиране при регистрация на автомобили с този сертификат като товарни-тоест има различни условия за регистрацията им,но идеята на сертификата е подпомагане на бизнеса на фирми и техните служебни автомобили.За да има данъчни облекчения,не е задължително автомобила да е с клетка за товари или 6+1 места,въпреки че в талона му пише товарен.За справка нови БМВ,които могат да се купят с N1 са Х1/3/5/6 ,3 комби, 5 комби, 5ГТ, само за х5 има опция 6+1, а нито един от тези модели - товарна клетка....
п.п.някой по-запознат да сподели дали при закупуване на такъв автомобил от фирма и прехвърлянето му на частно лице се губят данъчните облекчение и съответно се променя талона от товарен на лек автомобил???
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 16 Дек 2012, 12:48

Един път регистриран, като товарен автомобила си остава товарен без значение колко собственика сменя.Всичко си остава.
Опцията товарен може да изчезне след минаване на технотест и за да стане товарен пак техно. Лошото на стар " товарен" след 10 г е, че минава ГТП на всеки 6 месеца.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 16 Дек 2012, 12:51

Бях пускал подобна тема преди време, но не мога да я намеря. Тогава ми отговориха, че трябва да се минава два пъти на преглед в годината и може би да има някакви проблеми при пътуване извън България. Това с прегледа като пари почти обезсмисля малкото пари за данък.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E36TM » 16 Дек 2012, 13:03

apexs написа:Един път регистриран, като товарен автомобила си остава товарен без значение колко собственика сменя.Всичко си остава.
Опцията товарен може да изчезне след минаване на технотест и за да стане товарен пак техно. Лошото на стар " товарен" след 10 г е, че минава ГТП на всеки 6 месеца.

Да, но при положение че купувам колат от Стара Загора...и си я докарвам в София и искам да си я регистрирам на мое име - минаването на канали в КАТ е задължително...от там идва и въпроса, ако колата си е всичк иседалки, не се ли появява проблем :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 16 Дек 2012, 13:59

С колкото места си е по талон, с толкова седалки трябва да е в КАТ. Иначе ще имаш проблем. И наистина всички товарни автомобили и ремаркета над 10 години трябва да минават ГТП на 6 месеца. Щом пише товарен, значи местата нямат значение. Аз имам товарен фургон 4+1 места.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 16 Дек 2012, 14:59

ukelichko написа:Бях пускал подобна тема преди време, но не мога да я намеря. Тогава ми отговориха, че трябва да се минава два пъти на преглед в годината и може би да има някакви проблеми при пътуване извън България. Това с прегледа като пари почти обезсмисля малкото пари за данък.

Не е така, защото имаш право на ДДС на горивото ако е на фирма, и на всички части и ремонти ползваш ДДС
ако е на частно лице пак има смисъл, 2 пъти на година преглед, но ако данъка ти от 280 лв стане 30 имаш 250 лв далавера.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 16 Дек 2012, 15:00

Няма проблеми при пререгистрация. Има проблем ако искаш да я регистрираш, като нормална. Има много видове " товарни" . Имах Partner с пълен брой седалки и т.н, но се водеше товарен до 750 кг мисля. Ползвам евтината винетка, малкия данък и т.н.
За прегледа 2 пъти годишно само ако е над 10 годишна.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 16 Дек 2012, 15:05

А винетката за него за товарен или за лек автомобил трябва да е
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 16 Дек 2012, 15:48

До 3500 кг общо тегло няма разделение за винетките на леки и товарни. Всички са с едни винетки.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Аватар

Мнение от F3P » 16 Дек 2012, 18:06

Я да използвам и да питам...

Разбрах, че ако е рег. вече като товарен грижи няма, обаче... Да кажем намеря нов внос баничарка или джипка с N1 (в смисъл кола 4+1 места и без разни клетки), но няма да се рег. на фирма- купувам я на мое име като физ. лице. Мога ли да я регистрирам като товарен автомобил и да плащам готиния данък щото определено не ми харесва да плащам 2-300лв. за тоя дето клати дърветата.
Изображение

Назад към Извън Темата