Re: Въпрос за разход на бензин газ е36 1.6 компакт

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 14 Дек 2012, 19:55

имам проблем с моята кола 316 компакт 1.6 98 г автомат харчи 20 на 100 градско бензин и газ  каде може да е проблема карам в добрич без гонки и стъпки нормално каране сменила съм свещи ходих на диагностика и ми казаха 4е няма проблеми в мотора моля за помощ и ако някой знае сервиз в варна които 6те ми обърнат внимание защото в добрич
няма кой примерно днеска при загряла кола с 4 литра бензин минах 18 километра
в града
Последна промяна gerri на 14 Дек 2012, 23:35, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 14 Дек 2012, 22:55

Здравей колежке, аз виждам следните причини:
1. Теч на бензин
2. Каране на късо разстояние, колата работи студена и харчи повече + автомат
3. Ламбда сонда? Но би трябвало да излиза на диагностика
4. Дебитомер?
:yes:

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 14 Дек 2012, 23:16

здр колега . чакам я да загрее 10 мин минавам около 20 километра и на газ ми дава 20 и на бензин 20 с 7 л.-34-35 км -извън гр.9 без гонка само с 100 -110 преди 1-2 месеца ми харчеше 6.8 с скорост 120-130 за теч незнам едвали нито мирише на бензин но е възможно просто ми трябва много колата децата водя мерси за помоща

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 14 Дек 2012, 23:42

А парното как е стрелката стига ли до средата?
Щом преди два месеца е харчела 6.8 значи има резон да не загрява добре колата, тоест отворен термостат.
И няма нужда да я чакаш да загрява, на място колата загрява много трудно, палиш и тръгваш веднага!Това и в книжката на всяко БМВ го пише!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36, Е46, E61, а сега Passat B8
Мечтае да кара: BMW

Мнение от русиабн » 15 Дек 2012, 1:20

vld написа:А парното как е стрелката стига ли до средата?
Щом преди два месеца е харчела 6.8 значи има резон да не загрява добре колата, тоест отворен термостат.
И няма нужда да я чакаш да загрява, на място колата загрява много трудно, палиш и тръгваш веднага!Това и в книжката на всяко БМВ го пише!

+1 На тази студ нашите БМТ направо полудяха /разход на гас 18л./100км :mhihi:, а на бензин :dunno: / Колегата е прав за чакането на място- няма смисъл. Качваш се палиш и тръгваш, единственото е докато температурата не излезне от синята зона да не са надхвърлят повече от 2500 оборота :yes:
ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ Е КАТО СЕЛО БЕЗ НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ !
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 17 Дек 2012, 17:57

здр.загрява добре стрелката не мърда от средата парното е много добро  възможно ли е да е от дибитомера и ако махна буксата ще ми покаже ли че е развален така ми казаха ако не работи както трябва без него ще ми падне малко разхода

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Sea Eagle » 19 Дек 2012, 0:40

Няма да е зле ако вдигнат колата на подемник и огледат горивния мъркуч около филтъра(горивния).
Моя беше сериозно нацепен, хванахме го случайно....
Възможно е ламбда сондата да е дала фира. Сериозно - Компютърна диагностика.
За дебитомера колегите да кажат, в който и сервиз да отдидеш не се притеснявай да ги питаш каквото те интересува.
Мотора ти е М43 Б16 (или просто М43 1.6, ако има значение за дебитомера де... че някъде ги бъркат с М40 или просто не знаят че Компакт с М40 няма.)

Успех :)

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 523i Saloon
Мечтае да кара: само по немски аутобани
Детайли за колата: M52B25 '98

Мнение от dj_allien » 19 Дек 2012, 17:00

Привет,

Аз също карам Е36 Компакт с М43б16 + Газов инжекцион ЛОВАТО.
И на бензин и на газ ми гори едно и също - 13-15 Градско (зимата на къси разстояния отива и нагоре), 8-9 Извънградско.
Карал съм и Седан с М40б18... Там работата беше абсолютно същата.
Макар, че гледам има колеги, които пишат по форумите някакви странни цифри от рода на 6 извънградско и 9-10 градско, при това с Е36-ци 1.8, 2.0, 2.5 дори :)
Според моя опит с Е36, 8-10 извънградско (смесено каране) и 12-15 градско (също смесено каране) е нормално за мотори 1.6, 1.8, 2.0
При теб, обаче, 20 в града и 9 извън града, определено нещо не е наред. Щом и на газ и на бензин е така, следва да изключим газовата уредба като възможна причина.

Ще повторя колегите:

- Дебитомер
- Ламбда сонда
- Въздушен филтър (при каране на газ е огромен фактор за разхода, ПРОВЕРЕНО и ДОКАЗАНО)
- Неправилна горивна смес (може да е в следствие на много фактори...)
- Теч на гориво

Препоръчвам КАЧЕСТВЕНА компютърна диагностика при СПЕЦИАЛИСТИ, ако искаш да си решиш проблема, наистина - БМВ сервиз!

Желая ти успех!
Очаквам да пишеш как са се развили работите, интересно ми е какъв ще излезе проблема (нормален разход извън и двоен в града...)

Поздрави,
Евгени Енчев
THE ULTIMATE DRIVING MACHINE!
Изображение Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 19 Дек 2012, 17:33

Какви са тия 15 за компакт с 1.6 дето ги пишеш колега, тая кола е аут от всякъде, още повече 9 извънградско :shock:
За кола с ръчни скорости и здрав мотор с добро изгаряне и без катализатор(преди да го махна пак беше същото) компакта харчи 10.5 лятото в София и до 12 максимум зимата и то с яко пързаляне по планината.
Извън граддския разход е между 7 и 8, като 8 е някакъв пълен максимум за мен, в смисъл цялата газ навсякъде с климатик и 4 човека на път за морето.
Засичал съм го многократно от повече от 5 години го имам и определено съм 100% сигурен.
Случвало ми се е при повреден регулатор на налягането на бензина да ми даде 17 на 100, но то така неможе да се кара, дави се от бензин.
Мотора не работи хубаво и се усеща че нещо му куца.
Направете си по една читава диагностика в сервиз в който имат нужната апаратура и знания, нестава само с лаптоп и кабел, трябва да се гледа и какво излиза от ауспха ;)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 20 Дек 2012, 16:41

газовото е на 1 месец филтъра е нов . тук в добрич има един сервиз на бмв много го хвалят и не знам колко си разбират от работата там ми казаха 4е диагностиката показва нормално за ламсондата и 4е колата била наред мое ли да е от дибитомера и как мога да разбера.май 6те сменям двигател

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Sea Eagle » 21 Дек 2012, 0:34

Тя харчи 20/100 и те казват ''Вс. е наред''...?! :kuku:
Т'ва не са никакви майстори а сърбачи на кафе. Това че колата пали и работи нормално, не означава че вс.е наред... Никаква инициатива ли не изразиха в решаването на проблема...? да я погледнат, тестват, проверят дебитомера например -щом имаш съмнения за него...

Едва ли е толкова зле положението в Добрич.. само един "сервиз на БМВ който много го хвалят"..

ОК, пробва ли да откачиш буксата на дебитомера след като са ти казали така..? Има ли резултат?

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 21 Дек 2012, 22:18

Намери някой колега който се занимава /от Добрич има/с авточасти и вземи един дебитомер и покарай 2 дни с него с уговорката да го върнеш ако не е от него.Пробвай и ламда сондата и ще разбереш дали е от тях 2-те.Ако не е от тях двете ...А сутрин не е задължително да я чакаш по много 5 мин не повече и си тръгвай тя ще загрее по добре иначе, така на място то отива по 1/2 литър бензин само на загряване дето се казва.И ако го правиш по 5 пъти на всеки 100км ето ти ги 3-4л бензин/газ/ пробвай.По принцип ламда сондата май не играе при газовата.Газовата каква е инжекцион или нормална газова с плочка кихалка и прочие?
Смятам го така аз
среден разход 10 на 100
чакаш да загрее 4 пъти за тия 100км разстояние +3л
Автоматика +1л
Прибавяме и +1л студено време максимума трябва да е 14 до 15 не повече даже това ми се струва много
Останалите 5л примерно незнам как ги засичаш с това зареждане на по 10л+- ... защото бензиноколонката си има отклонение +- някъкви проценти но винаги е в полза на бензиностанцията :(
Като сметнем и качеството на бензина и на газта и от това може да ти дойде толкова голяма разликата.
Температурните датчици също е хубаво да се прегледат по обстойно за да си сигурна в работата по запалителната система, защото там е проблема.Весели празници
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 23 Дек 2012, 14:02

само сутрин я чакам да загрее докато обърне на газ не всеки път когато я спра .слагам 4 литра бензин и минавам 20 километра колко 6те има за за колонката и обратно за 10 лева газ 37 километра.а когато свърши бензина sipah1.6 бензин и минах 18 километра извън града с 100 110 километра газовото е пълен инжекцион на 1 месец

Потребител
Аватар

Мнение от Ioan_pld » 30 Дек 2012, 20:44

Някой знаели ли колко струва ламбда сонда и дебитомер за 316 93г. Гори ми повече 15-16 бензин , няма газ. Интересното е, че като карам бързо гори толкова когато карам бавно. Един приятел ми каза, че може да е от ламбдо сондата понеже барка компютъра и лъжи, че няма достатъчно достиг на гориво и все подава . Някой да има някаква идея. Да откача ли датчика на ламбдо сондата за известно време, дали ще е проблем ??

Потребител
Аватар

Мнение от gerri » 03 Яну 2013, 22:23

здравейте днеска ходих да ми намистат газовото.и ми казаха времената на бензина са големи на газ ни наместиха какви са тези вр емена някой знае ли

Следваща

Назад към E36