Смяна на клапан на картерните газове /обяснение и снимки/

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
Мечтае да кара: M6

Re: Смяна на клапан на картерните газове /обяснение и снимки

Мнение от another90sm » 30 Ное 2012, 9:04

Аз имам въпрос оригиналния ми клапан няма отвор за тръба на върха на конуса , а този мейле има това на снимката. Дали ще има някакъв проблем или..?

object_3832.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is
Мечтае да кара: 1m coupe

Мнение от rowz » 30 Ное 2012, 19:02

Аз не си смених клапана, а го запуших, и в момента колата си работи повече от перфектно, дори за първи път си работи така като часовник от както съм я купил.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Мнение от kokoshkite » 02 Дек 2012, 18:43

Колеги ,след смяната на клапана при М52 ,се появи някакъв станен звук като бучене от този клапан, чува се на празен ход като е на място колата ,и при потегляне продължава в началото и после ичезва .Не винаги се появява този звук .Иначе след смяната колата работи супер ,всичко е точно ,само тоя звук ме притеснява и дразни разбира се .Има ли някой с подобни звузи изпод колекторите ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
Мечтае да кара: M6

Мнение от another90sm » 02 Дек 2012, 20:35

Има ли някой колега , който е с другия вид клапан не като този , който съм показал по-горе на сниката и дали са взаимно заменяеми ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328CI

Мнение от bmwinio » 02 Дек 2012, 20:41

kokoshkite написа:Колеги ,след смяната на клапана при М52 ,се появи някакъв станен звук като бучене от този клапан, чува се на празен ход като е на място колата ,и при потегляне продължава в началото и после ичезва .Не винаги се появява този звук .Иначе след смяната колата работи супер ,всичко е точно ,само тоя звук ме притеснява и дразни разбира се .Има ли някой с подобни звузи изпод колекторите ?

Провери за цепнатини на тръбата от клапана към главата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is

Мнение от zzvvmm » 09 Дек 2012, 14:30

Или съм пропуснал или не се е коментирало до сега, но Е36 М42 има ли такъв филтър на картерните газове ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Мнение от kokoshkite » 09 Дек 2012, 20:39

Има колега зависи коя година е точно, мисля ,че от 94 някъде имат вече .Ако маркуча на картерните газове ти е отпред на капака на клапаните значи нямаш .Ако е отзад значи имаш той влиза във всмукателния колектор . Ето и схема колега номер 11 ти е клапана . :yes:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E46 318i Touring 2.0 143hp 2004г.
Детайли за колата: 318i SE Touring 2.0 143hp 2004г Steptronic

Мнение от jerryes » 01 Яну 2013, 19:10

Здравейте, колеги и Честита Нова година! Мотра ми е N42 на 318i 143hp на 67000мили. Много моля, някой ако е сменял клапана за картерните газове на този двигател, да сподели дали трябва да се свалят колекторите и дали процедурата е посилна за домашни условия от не много разбиращ ентусиаст :oops: , защото тръгнах днес да разкачам всичко - развих болтовете на самите колектори за да ги махна, като мислех че няма да е много трудно да го направя, обаче се оказа че трябва да се разкачат отдолу много букси и маркучи и ме достраша да продължа. Гледах назад в темата че още 2ма са питали за този двигател, но стоят без отговор. :help:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 02 Яну 2013, 10:19

jerryes написа:Здравейте, колеги и Честита Нова година! Мотра ми е N42 на 318i 143hp на 67000мили. Много моля, някой ако е сменял клапана за картерните газове на този двигател, да сподели дали трябва да се свалят колекторите и дали процедурата е посилна за домашни условия от не много разбиращ ентусиаст :oops: , защото тръгнах днес да разкачам всичко - развих болтовете на самите колектори за да ги махна, като мислех че няма да е много трудно да го направя, обаче се оказа че трябва да се разкачат отдолу много букси и маркучи и ме достраша да продължа. Гледах назад в темата че още 2ма са питали за този двигател, но стоят без отговор. :help:

Здравей колега,
Бях в сервиз където си разбират от работата и им отне повече от 3 часа да го сменят клапана. Това 2-ма майстори, които си знаят работата.
Моят мотор е същия.
Трябва да се свалят колекторите, което е най-голямата болка, че има 2 скрити болта отдолу и са много гадни за развиване. Трябва канал, трябват инструменти и много неща се разглобяват.

По-добре отиди на майстор и МНОГО ВАЖНО...накарай да ти сменят и маркучите при тоя клапан.
Жив и здрав и успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is

Мнение от zzvvmm » 06 Яну 2013, 17:50

Аз съм човек който не работи в сервиз, отне ми 4 часа и не бих казал, че е кой знае каква философия.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 06 Яну 2013, 23:34

zzvvmm написа:Аз съм човек който не работи в сервиз, отне ми 4 часа и не бих казал, че е кой знае каква философия.

Твоя мотор е друг. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 07 Яну 2013, 0:26

На мен също ми отне 4 часа и много пъти "мамата ..........", като през това време ходих и до близката железария за маслоустойчиви маркучи. Става дума за М54. Съветвам всеки който има намерение да си сменява клапана да си закупи оригинален поне единия /кривия/ пластмасов маркуч. Другите може просто да са маслоустойчиви тръби с необходимия диаметър. Чупят се при демонтирането точно защото са пластмасови и човек ако не го е правил друг път, не е в състояние да ги разглоби внимателно. Колекторите не съм свалял, но разглобих всичко останало около тях. При мен разхода на масло /1,5л. на 1000км./ не спря след смяната на клапана и в тази връзка искам да попитам нещо. Още в първите постове на темата е споменато, че клапана за картерните газове може да е причина за разход на масло до 2 литра на 1000км. Въпросът ми е какво точно става с похарченото масло, изгаря ли, или изчезва под формата на маслени пари? Моята кола въобще на пуши и все си мисля, че ако изгаря похарченото масло в такива количества, то поне малко ще се забелязва по отработените газове от ауспуха. При мен мистерията е пълна и преди да почна да отварям мотора, ще пробвам да сменя още веднъж клапана за картерните газове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 07 Яну 2013, 20:38

slav4o974 написа:На мен също ми отне 4 часа и много пъти "мамата ..........", като през това време ходих и до близката железария за маслоустойчиви маркучи. Става дума за М54. Съветвам всеки който има намерение да си сменява клапана да си закупи оригинален поне единия /кривия/ пластмасов маркуч. Другите може просто да са маслоустойчиви тръби с необходимия диаметър. Чупят се при демонтирането точно защото са пластмасови и човек ако не го е правил друг път, не е в състояние да ги разглоби внимателно. Колекторите не съм свалял, но разглобих всичко останало около тях. При мен разхода на масло /1,5л. на 1000км./ не спря след смяната на клапана и в тази връзка искам да попитам нещо. Още в първите постове на темата е споменато, че клапана за картерните газове може да е причина за разход на масло до 2 литра на 1000км. Въпросът ми е какво точно става с похарченото масло, изгаря ли, или изчезва под формата на маслени пари? Моята кола въобще на пуши и все си мисля, че ако изгаря похарченото масло в такива количества, то поне малко ще се забелязва по отработените газове от ауспуха. При мен мистерията е пълна и преди да почна да отварям мотора, ще пробвам да сменя още веднъж клапана за картерните газове.

ако си го сменял и не се оправил разхода няма смисъл втори път от тази манипулация а относнто смяната аз смених освен клапана и всики прилежащи към него маркучи с оригинални
Барай шишарката Минкеее ....

Потребител
Аватар

Мнение от moment » 10 Яну 2013, 16:10

Човек,това което си побликувал наистина ми спести доста главоблъсканици и пари.Много ти благодаря :clap: :bowdown:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d
Мечтае да кара: дълго и безаварийно колицата.

Мнение от nakoye » 07 Фев 2013, 23:30

slav4o974 написа:На мен също ми отне 4 часа и много пъти "мамата ..........", като през това време ходих и до близката железария за маслоустойчиви маркучи. Става дума за М54. Съветвам всеки който има намерение да си сменява клапана да си закупи оригинален поне единия /кривия/ пластмасов маркуч. Другите може просто да са маслоустойчиви тръби с необходимия диаметър. Чупят се при демонтирането точно защото са пластмасови и човек ако не го е правил друг път, не е в състояние да ги разглоби внимателно. Колекторите не съм свалял, но разглобих всичко останало около тях. При мен разхода на масло /1,5л. на 1000км./ не спря след смяната на клапана и в тази връзка искам да попитам нещо. Още в първите постове на темата е споменато, че клапана за картерните газове може да е причина за разход на масло до 2 литра на 1000км. Въпросът ми е какво точно става с похарченото масло, изгаря ли, или изчезва под формата на маслени пари? Моята кола въобще на пуши и все си мисля, че ако изгаря похарченото масло в такива количества, то поне малко ще се забелязва по отработените газове от ауспуха. При мен мистерията е пълна и преди да почна да отварям мотора, ще пробвам да сменя още веднъж клапана за картерните газове.

Колеги и аз мисля да сменям клапана тази събота и аз съм с М54 Б30 та освен клапана какво още да купя, че не е сигурно , че в събота магазините ще работят. Какви маркучи (размери да купя) и толкова ли е страшна операцията ,защото нямам много време за смяната.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39