Глоба за липса на ГО служебно?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: Глоба за липса на ГО служебно?

Мнение от F3P » 08 Дек 2012, 16:14

MOGY написа:....

По-скоро ти не схващаш нещата. Закона е такъв (една от причините) заради разни хора дето нямат ГО щото "Аз колата не я карам зимата бе- за к'во ми е ГО" и в същото време, докато "НЕ карат колата" правят ПТП-та за които плаща Гаранционният фонд. А този ГФ съвсем случайно е държавен- тоест държавата плаща пари. Логично- променя нещата така, че не само да не дава, а дори и да глобява и прибира пари. И пропускаш онези 10лв. дето плащаш с първата вноска и отиват в ГФ- това вече е държавната хазна и логично тази същата държава се грижи да си получава парите. Сметката им е елементарна- примерно 3 000 000 коли х 10лв. от сключена ГО => 30 000 000лв. Не им излизат сметките- напомнят ти, че нарушаваш закона и следва глоба.
И искам да видя как ще обжалваш акт за липса на ГО когато реално такава нямаш към конкретната дата ;) Със същият успех може да обжалваш и снимка от камера как минаваш на червен светофар.
Пак казвам- заведете дело за да отпадне тоя член от закона. Полза да обяснявате как държавата ви шиба яко няма- това го знаем, всички ни шибат.

ayaks90 написа:
Добре де колега.Явно имаш прилични дохуди и расъждаваш по този начин.Има хора като мене които бачкат като луди за 400 лв.Накрая като сабрах парите за данъка на колата беше началото на Ноември месец и платих но нямах пари зада мина преглед и да направя ГО и си казах ще го оставя за Декември месец (а трябва да помисля и за гуми и едни вериги че в моя квартал има много голям баир за качване) и това според твоиет думи ме прави тарикат защото съм нямал пари да си платя не че не съм искал..Сега ще кажеш защо не съм помислил по рано поне данъка си да платя ето го и отговора.Юни и почти целия Юли бях неплатена,Бащми го излагаха с 500 евро уж че ще ходи на работа в германия е отиде но работа нямаше,Майка ми я наеха на работа и юли месец я сакратиха и неи върнаха документите и ко прая аз тука с 400 лв на месец и два месеца не платена давам колкото мога на наще зада има ко да се яде накрая тегля заем щот всичко свърши,тоя заем докато го земах и исчезна и за капак Септември месец на сестрами и звънят че ще я съдят за това че имала да връща 150 лв на Авон и айде кой пак аз да давам пари....Е как даси платя всичко на време с 400 лв човек на 22 години съм дето ако кажа че за последните 5 месеца нямам 5 кафета напраени с приятели...И за 1 година имам 7000 км навъртяни с колата ми.

ПС:Когато гледаш в твоята чиния колега и я виждаш пълна, не си мисли че всеки я вижда така.Такаче ако обичаш недеи казва на всички хора без ГО тарикати.Незнаш дали наистина са имали възможност да си платят.

Да съм обсъждал частни случаи когато за момента просто нямаш пари и си принуден да нямаш ГО на колата :?: Не помня да съм- обсъждам мнението на масата от юзърите, че щом не си ползват колата няма да плащат ГО.

Теб кой те е излъгал, че ми е пълна чинийката :?: Или това, че имам 2 коли и си плащам ГО без тарикатлъци ме прави богат :?: А в твоя случай с 400лв. заплата за каква кола ми говориш изобщо :?: На теб и билета за автобуса ти срива бюджета, той кола взел :kuku: Колкото и малко да караш колата си иска едни 100лв. на месец (само да караш- без ремонти по-скъпи от 30лв.)- значи ще се качиш на кола като имаш поне 200лв. свободни на месец. Като нямаш- пеш, колело, автобус. 400лв. заплата и кола си е мазохизъм просто.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 528 на газчица...
Мечтае да кара: МиГ-29

Мнение от pkaramitev » 08 Дек 2012, 18:58

Юнаци!Аз не знам кво се плашите от някви актове ,дето щели да дойдат от леля Ката-катаджийката от КАТ :lol:
Само КАТ може,и е упълномощен да глобява по ЗДВП,никви фондове,мондове,и фондации.
И в този ред на мисли,АКО си без ГО,и НЕ караш колата,КАТ няма как да те глоби-няма как да те спре,без да си в колата и да каже...."абе я да те глобяваме щото си без ГО" Още повече да обикалят по домовете на хората и да им връчват актове-такова животно няма!
Не се подвеждайте по акъла на някои,лобита,лобове,и други производни! :nono:
Щом НЕ караш колата и е на безопасно място,никой копче не може да ти каже!
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Дек 2012, 19:19

Не е баш така. Не вярвам тия глоби да идват от КАТ.

От Закона за застраховането:

Чл. 77. (1) "Задължителни застраховки" са:
1. "Гражданска отговорност" - на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства;

От кодекс за застраховането:

Чл. 6. (1) Застраховането се извършва на принципа на доброволност.
(2) Задължително застраховане се установява със закон или с международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.

Пак там:

Чл. 249. Задължителни застраховки са:
1. "Гражданска отговорност" на автомобилистите по раздел II, буква "А", т. 10.1 от приложение № 1, наричана по-нататък "задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите";

И пак там:

Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

Т.е. видно е, че застраховката е задължителна и основание за сключването и не е използването на съответното МПС, а притежанието му ако последното не е спряно от движение.

Та акта е съвсем законен и ако ще да се насереш в съда няма как да отпадне. Друг е въпроса, че не е редно да е така ама кво да правим. По-лесно е да си говорим и да се плюнчим колко сме велики. Единствения начин по който може да се промени и при който ще има файда от всичките тия автомобилни форуми в България е да се съберат колкото може повече официално излъчени от форумите лица и да поискат сметка за текста в този закон. Ама това както всички се сещаме по ред причини няма да стане.

Това положение в закона ако не се лъжа не е съвсем ново. Просто до сега не се е прилагало и на тия, които имат коли които не се карат зимата им е отпускан един вид "бонус".

Сега обаче мутрите за пореден път са яко изгладнели и ще позакърпят бюджета с тази част от нашите спестявания, докато ние бистрим политиката във форумите :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 528 на газчица...
Мечтае да кара: МиГ-29

Мнение от pkaramitev » 08 Дек 2012, 19:26

Добре де! Това за задължителната ГО ми е ясно откакто ги въведоха-никога не съм карал без!
....обаче.....КОЙ , КОЙ , питам аз,е упълномощен да съставя актове за липсата на ГО и да ги връчва,и по кой закон!?!?
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лимузина

Мнение от bat_gosho » 08 Дек 2012, 19:34

Аз искам да излезе някой и да каже на мен ми писаха акт че нямам застраховка,без колата да е излизала от вкъщи.Докато не се случи това всичко друго е само догадки и глупави спорове ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Дек 2012, 19:42

Информационния център изпраща до МВР данните за колата, която няма застраховка и те налагат глобата на основание чл. 295 ал.1

Дали има наложени такива глоби в реалния живот не знам. :dunno: Мойта, която не я карам зимата я застраховах за цяла година, щото цената излизаше с разлика някъде от 40-50лв и за толкова пари не ми се занимаваше да мисля кога ще изтече и такива глупости. Явно ще има някаква тенденция да направят разсроченото плащане неизгодно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 08 Дек 2012, 21:04

pkaramitev написа:Добре де! Това за задължителната ГО ми е ясно откакто ги въведоха-никога не съм карал без!
....обаче.....КОЙ , КОЙ , питам аз,е упълномощен да съставя актове за липсата на ГО и да ги връчва,и по кой закон!?!?

Писмото от ГФ е по-скоро пожелателно, дават ти срок 14 дни от получаването на писмото, да сключиш застраховка. В противен случай на основание чл.295, ал.3, изречение трето от кодекса на застраховане ще предостави на компетентните органи на МВР данни за това обстоятелство за предприемане от тях, съгласно чл.259, ал. 4 от кодекса на застраховане мерки за спиране от движение на МПС-то и налагане на глоба от 400 до 600 лв".
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Аватар

Мнение от F3P » 08 Дек 2012, 21:31

pkaramitev написа:Добре де! Това за задължителната ГО ми е ясно откакто ги въведоха-никога не съм карал без!

Кой и точно според кой закон се сещай сам- едва ли ще ти е трудно :roll: Жокер- НЕ Е от Кодекса за застраховане.

Глава шеста.
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно
средство:

.............

в) (доп. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) на собственик, който няма
задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването
й;

Същият дето ще ти спре колата може и да ти връчи акт у вас след подадено инфо от Инф. център, че нямаш ГО.

bum_bum написа:Информационния център изпраща до МВР данните за колата, която няма застраховка и те налагат глобата на основание чл. 295 ал.1

Дали има наложени такива глоби в реалния живот не знам...

Ако някой олигофрен ти напише акт по чл. 295 ал.1 може да го почерпиш една дъвка. С косъм разбира се :mhihi: Актът трябва да е по чл. 259, ал.1, т.1 от КЗ. Дребна грешка която и ти си допуснал.
По въпросът ти дали има вече такива актове- чети долното решение на съда. И линкът е 2в1- хем доказателство, че такива актове ИМА, хем показно как акта после пада в съда заради тъп полицай който не си е научил домашното :mhihi: Но акта пада САМО заради тъпият полицай и неговия началник(АУАН по чл. 295 последван от НП по чл. 259)- поради малоумие реално.

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... XbKpH_nVrw

Да не ви карам да ровите:

Отговорност за несключена задължителна застраховка
Чл. 315. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;

Ето го тоя 249-ти член, точка 1- в случая не ни вълнува т.2:

Видове задължителни застраховки
Чл. 249. Задължителни застраховки са:
1. "Гражданска отговорност" на автомобилистите по раздел II, буква "А", т. 10.1 от приложение № 1, наричана по-нататък "задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите";

Ето го чл. 259, ал. 1, т.1

Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите

Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

Както казах актът трябва да е по чл. 259, ал.1, т.1, а НП-то да е по чл. 315, ал.1 от КЗ, вр. чл. 259, ал.1, т.1 от КЗ- чл. 315 е този по който се налага наказанието заради неспазването на чл. 259. Пишат ли ви нещо различно от болднатият текст- бегом в съда да обжалвате.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Дек 2012, 22:01

Допуснал съм грешка при писането, по-горе съм цитирал члена няколко пъти.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Дек 2012, 22:25

Първо за кви санкции от страна на държавата става на въпрос като държавата е най големия клиент на застрахователите. :idea: От 3 млн автомобила в страната 1.2млн са държавни в БГ.Та държавата да не е маймуна да си реже сама клона на който седи.
И второ къде в европа се плаща перманентно караш не караш даже и да ти стои в собствен имот автомобила ?
Абе тва застрахователите са като октопод ве.Пускат пипалата и лобират за всеки лев който могат да измъкнат я не им се връзвайте .Мине не мине време и пак завъртат тая изтърканата плоча кат дърт грамофон.По добре да се замислят кво ще им се случи ако държавата вземе единственото правилно решение и си прехвърли цялото автомобилно застраховане във държавна компания.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 Ci

Мнение от st.George » 08 Дек 2012, 23:36

bat_gosho написа:Аз искам да излезе някой и да каже на мен ми писаха акт че нямам застраховка,без колата да е излизала от вкъщи.Докато не се случи това всичко друго е само догадки и глупави спорове ;)

Колегата обаче правилно попита..., защото, като се замисли човек, въпросния закон, който неколкократно бе цитиран в темата, е от 01.01.2006 г.. В същото време, по последните официални статистики над 25% от колите в Бг са без сключена ГО, които 25% са равни по същата тая статистика на над 970 000 автомобила, а тенденциите през последните години е че броя им намалява.
Та на база зададения въпрос от адаша по горе, да задам и аз два:
1. За последните 6 години това са грубо 6 000 000 автомобила без ГО. Ако закона бе работещ нямаше ли поне един да даде отговор, че е санкциониран за това?
2. Ако е наложена минималната санкция, това са 2 400 000 000 лв. само от санкции и отново - ако закона бе работещ, тези пари нямаше ли да са събрани?

Във форума има регистрирани и много юристи, нека те се изкажат по въпроса, интересно ми е мнението им и на база практиката им срещали ли са подобен казус?
E46 Ci :owned:
E46 318i m43b19 :arrow: SOLD!
E36 318i m40b18 :arrow: SOLD!

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 11 Дек 2012, 23:24

Големи боклуци са тия бе и на мен ми пратиха такова писмо днес.Ама честно да ви кажа,ако ще да ми спрат и колата от движение за такава голяма глупост като тая лев..не ЛЕВ нема да им дам на тия парцали.
В този ред на мисли да питам и какво и да я спрат от движение и има данък да се плаща/макар,че знам,че по закон,ако данъка не е платен,не може да спреш един автомобил от движение/пак ще я спрат от движение ли/а аз знам,че когато колата не е в движение,данък не се плаща/?И ще им секнат едни 300 лева данък годишно,понеже не съм си платил застраховката за 3 месеца?
:clap: :clap: :clap:

Аватар

Мнение от F3P » 11 Дек 2012, 23:52

kalingk написа:...аз знам,че когато колата не е в движение,данък не се плаща/?И ще им секнат едни 300 лева данък годишно,понеже не съм си платил застраховката за 3 месеца?
:clap: :clap: :clap:

Грешиш сериозно. Да го кажа просто. Пак...

И данък, и ГО се плащат на основание ПРИТЕЖАНИЕ на автомобил.
Данък СЕ ПЛАЩА дори и когато колата е СПРЯНА от движение съвсем официално. Бракуваш колата- НЕ плащаш данък, това е единственият начин да не се дължи данък за конкретният автомобил.
При ГО има разлика обаче- НЕ Е нужно да я плащаш ако колата е СПРЯНА от движение. В движение ли е по документи- трябва да имаш ГО. Може от 10г. да не съществува физически колата, но ако документално съществува и не е спряна от движение (или бракувана) трябва да плащаш ГО.

Това е по закон. Писмото е напомняне, че нямаш ГО- не сключиш ли такава в споменатият срок могат да пратят инфо в КАТ (дали ще се случи е друга тема) и после кварталния да се отбие у вас с акт за 400-600лв. По закон могат и да ти спрат колата от движение. Но в БГ "по закон" е едно, а "реално" е съвсем друго.

Сега остава да решиш дали ще рискуваш да си от първите получили акт за липса на ГО от кварталния.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Дек 2012, 0:30

Тва е по закон ама данъка не е застраховка.Каква е разликата между автомобил спрян от движение и такъв дето не се кара ? Защо на единия да се плаща ГО на другия не ? Не е ли малко нахално от страна на застрахователя ?
И къде го има тоя бизнес дето държавата със закон му гарантира вземанията че и му ги събира ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар

Мнение от F3P » 12 Дек 2012, 7:57

Jordana написа:...Каква е разликата между автомобил спрян от движение и такъв дето не се кара ? Защо на единия да се плаща ГО на другия не ? Не е ли малко нахално от страна на застрахователя ?
И къде го има тоя бизнес дето държавата със закон му гарантира вземанията че и му ги събира ?

Разликата е проста- като е спрян от движение и да искаш не можеш да го караш тоя автомобил щото май се връщат номерата (не съм сигурен обаче). Има и друго- когато колата е спряна от движение НЕ може да седи на общински терен и трябва да е в частен имот. Дали в гаража или двора ти не е важно- важното е да не стъпва извън твоя имот. Тоест спряна ли е от движение тая кола не може дори да стъпи на асфалта и извън гаража ти трябва да се придвижва само на платформа.
И не, не е малко нахално от страна на ЗК- направо си е много нагло.
И е нормално държавата да помага със събирането- от една страна има закон (+ грозни глоби), от друга страна държавата взима 10лв. от всяка ГО, от 3-та страна ЗК плащат данъци на тая държава. В крайна сметка тая държава има заложени определени приходи от този сектор на бизнеса- нормално е да си търси предвидените пари. Когато ЗК укриват приходи ще гонят и глобяват тях, когато обаче гражданите не плащат нещо което са длъжни- логично е да подгонят тях.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата