Какви зимни гуми за моята Единичка

1-серия (E81, E82, E87, E88, F20, F21)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Какви зимни гуми за моята Единичка

Мнение от team rudozem » 28 Ное 2012, 21:52

Здравейте колеги, карам BMW 120D 163hp, но това ще ми е първата зима, в момента съм със 16" джанти, размер 195. Идеята на тази тема е дали изобщо има смисъл да вземам зимни гуми за тази кола, или по-добрия вариант е да си търся някаква друга алтернатива за зимния сезон. Имали хубави зимни гуми с които задното на единичката ще се справи със снега, нека колеги които карат такива красавици, да споделят дали имат проблеми в снега, все пак смятам зимата до походя на ски а зимните курорти винаги са в сняг. Искам само да подчертая че нямам предвид гуми RunFlat , защото подобни зимни гуми предполагам че ще бъдат много скъпи, но ще ми е интересно да споделите.
Благодаря предварително на всички, обърнали внимание на моите въпроси ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Re: Какви зимни гуми за моята Единичка

Мнение от bai_ILIA » 28 Ное 2012, 23:55

размера, който споменаваш е стандартния на 16 цола за 1-ва Серия. Супер извратен е и се слага на 1-ца и Мини Купър. Обаче джантата спокойно си отнася разпространения размер 205/55/16 и работата заспива :D Аз забих такива на нашата 1-ца. Няма грижи зимата. Като всяко БМВ на задно я мрази, но някак си се справя.

И летните (225/45/17) и зимните й гуми не са рън флат. Като дойде от Германия, това беше първото нещо, което премахнах. Купих една патерица 16-ка с крик и ключ БМВ и се мандахерцат в багажника. Обаче се кара с нормални гуми, а не някакви рън флати на 2.8 бара и зверското друсане. Возияте се промени драстично към по-добре. България не е за рън флат...Но който има хубави такива гуми да си ги търкаля.
"Чемодан, вокзал, Москва"

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 29 Ное 2012, 0:11

За и против рънфлета сме говорили много,но често се пропуска факта,че от 2003 досега са изминали 9 год,и вече рънфлетите например на Бриджстоун са трето поколение,и разликата във комфорта с конвенционалните гуми,е (почти) неуловим...
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 29 Ное 2012, 0:50

Преди 3 зими с 1-цата се возех с Fulda Kristal Montero... много добри гуми, почти не ми сработваше DSC-то, и то на лед... тръгвал съм от място на баир върху заледен участък без да ми превъртят гумите... през другото време беше като верижен трактор...

Иначе да - 205/55 си влизат екстра и са по-добър избор вместо по-неразпространения размер 195/55...

Потребител
Аватар

Мнение от team rudozem » 29 Ное 2012, 7:09

Ами ок ама 205 не идват ли прекалено широки, теоретично дори и по-неразпространени тясните гуми 195 не са ли по-подходящи. Fulda Kristal Montero изглеждат много добре а и цената им е хубава.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N47

Мнение от plamen_nedkov » 29 Ное 2012, 9:32

тази зима съм точно с такива гуми 205-55-16 качени на джанти 6J на който им дават 195. ако много упорито се загледаш отблизо се вижда как борда съвсем леко върви навън - демек гумите са половин идея по-широки от колкото трябва да бъдат. Знам, че няма да има никакви проблеми + че гуми 195-55-16 не успях да си намеря или просто бяха скапани наличните. слагай си 205-55 с не се притеснявай.
Спомням се че имаше една тема дали се събират 15ки на еденицата - те 16ките едвам влизат - имам чувството че лепените тежести ще задерат във спирачният апарат всеки момент.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 29 Ное 2012, 11:34

По-тесни са по-добре за зимата. Слагай 195 щом ти харесват и пасват на джантите. Иначе това, че със задното е проблем зимата, според мен не е вярно. Покарай внимателно и ще се увериш.
Изображение

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 29 Ное 2012, 12:22

plamen_nedkov написа:Спомням се че имаше една тема дали се събират 15ки на еденицата - те 16ките едвам влизат - имам чувството че лепените тежести ще задерат във спирачният апарат всеки момент.

Това вече е извращение...

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW X3 F25 30d 2013
BMW 1er E81 118d 2009

Мнение от xpact2 » 19 Дек 2012, 21:37

Хайде и аз да влезя отново в религията... имах преди Е36 1996 сега ще си купувам 118d 2008 след фейса автоматик. Бях се зарекал никога повече автомобил със задно (след няколко летежа) хехе, но ето на отново съм в джаза, дано не е паметник от Декември до Март. :)

Та имам следните въпроси:

1. Какво да гледам по нея за да не е присадка от препредишният модел. Стопове фарове и "бъбреците" отпред изглеждат като фейслифтови, какви са разликите по таблото?

2. Изчетох нета и там я дава със 195/55/ R16 в момента е с галоши летни 205/55/R16 има ли проблем с тях и какво да очаквам?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 20 Дек 2012, 8:47

С добри зимни гуми не е проблем задното предаване - BMW са перфектно балансирани автомобили , всички модели имат стойности на натоварване предна - задна ос около 50 на 50 . Предишната баварка я карах с "бюджетните"
DEBICA FRIGO 2 и никакъв проблем . Сега съм сложил NOKIAN WR и съм във възторг от стабилността , спирането и потеглянето на 1-ката . Казаха ми ,че бързо се износвали , но това означава според мен , че вършат работа .195 / 55 R 16 са , никаде не ги открих в наличност , но с поръчка няма проблем .
:OT: Комшията вчера се отказа да изкарва Астрата /тук имаше 20 см. сняг / ,аз не срещнах някакви проблеми .Ама пък сега навън е чудо :mhihi:

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 20 Дек 2012, 12:48

xpact2 написа:
Та имам следните въпроси:

1. Какво да гледам по нея за да не е присадка от препредишният модел. Стопове фарове и "бъбреците" отпред изглеждат като фейслифтови, какви са разликите по таблото?

2. Изчетох нета и там я дава със 195/55/ R16 в момента е с галоши летни 205/55/R16 има ли проблем с тях и какво да очаквам?

1. Лесно се разпознава... бронята е с по-широка "уста", освен това халогените са продълговати (а не кръгли както преди фейслифта). Стоповете имат видима разлика в мигача (казвам видима, щото светлинно на тъмно са почти идентични) - при фейслифта мигача е продълговат и по цялата дължина на стопа, а не квадратен от външната страна. Интериорно можеш да различиш дали "врътките" на аудиото и климатроника имат "никелирани" пръстени (фейслифт) или не (преди фейслифта).

2. С 205/55 размер няма да имаш ядове, но ще имаш ядове ако наистина са летни галоши... нито DSC, нито нищо ще те спаси, но това е нещо нормално предвид гумите.

Потребител
Аватар
BMW 1er E81 118d 2009

Мнение от xpact2 » 20 Дек 2012, 15:03

Mollov написа:
1. Лесно се разпознава... бронята е с по-широка "уста", освен това халогените са продълговати (а не кръгли както преди фейслифта). Стоповете имат видима разлика в мигача (казвам видима, щото светлинно на тъмно са почти идентични) - при фейслифта мигача е продълговат и по цялата дължина на стопа, а не квадратен от външната страна. Интериорно можеш да различиш дали "врътките" на аудиото и климатроника имат "никелирани" пръстени (фейслифт) или не (преди фейслифта).

2. С 205/55 размер няма да имаш ядове, но ще имаш ядове ако наистина са летни галоши... нито DSC, нито нищо ще те спаси, но това е нещо нормално предвид гумите.

Благодаря за съветите, аз малко грешно бях формулирал въпроса. Естествено ще ги сменя гумите (летни са) дори и да не бяха галоши все пак са летни, а и парен каша духа :angel:

Въпросът ми беше при избора на размер на гуми, но ти ми отговори вече. :lalala:

С Е36 се бях въртял със зимни гуми, но за това си бях виновен аз донякъде, по-рязко пускане на съединителя.

Иначе колата я вземам за жената, аз съм заклет японски фен вече, въперки че и с Е36 съм нямал технически проблеми.

Съмнява ме обаче, че тя като се подхъзне 2-3 пъти, аз ще трябва да карам 1-чката, а тя Тойотата RAV4.

То май сме си сменили ролите с нея.

Anyway радвам се донякъде, че дядо Коледа ще ми донесе нова шейна.

Потребител
Аватар

Мнение от team rudozem » 20 Дек 2012, 23:53

аз изчаквах изчаквах и накрая останах без избор, взех 4бр баруми 205 като все още съм с надежда да си намеря хубава джипка, но честно казано за сега съм очарован от единичката, в сръвнение с Аудито А4 с пердно, единичката е много по-надежна :D

Потребител
Аватар
BMW 1er E81 118d 2009

Мнение от xpact2 » 21 Дек 2012, 12:03

team rudozem написа: в сръвнение с Аудито А4 с пердно, единичката е много по-надежна :D

По-надеждна в смисъл?

Аз имах А3 фейслифтово, което го откраднаха, що годе надежно беше (не ме е оставяло никъде), е светваше му таблото като елха от време на време, но лаптопа с VAG-COM беше винаги до мен да го зачистя.

Иначе предно предаване не може да се сравнява със задно за зимата.
:D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 21 Дек 2012, 13:49

Аз съм с гуми Nokian WR A3, 205/50/17 отпред и 225/45/17 отзад, засега не съм имал проблеми, а се движих в сряда вечерта в големия сняг по Варненските улици :D

Назад към 1-ва Серия