e90 320d LCI шум/виене на мотора
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
e90 320d LCI шум/виене на мотора
Здравейте колеги
Имам следното питане => колата е е90 320d 177hp facelift 2009 година с ръчни скорорсти. Последно време забелязвам странен звук/шум, който наподобява виене идващо от мотора при 2-ра предавка и то само между 1500rpm до към 1800rpm, на нито една друга предавка не го издава този шум. Каква може да е причината и как да подходя към проблема? Търсих из чужи форуми, но никъде не успях да намеря моята ситуация. Ще се радвам на мнения от Ваша страна. Благодаря
Имам следното питане => колата е е90 320d 177hp facelift 2009 година с ръчни скорорсти. Последно време забелязвам странен звук/шум, който наподобява виене идващо от мотора при 2-ра предавка и то само между 1500rpm до към 1800rpm, на нито една друга предавка не го издава този шум. Каква може да е причината и как да подходя към проблема? Търсих из чужи форуми, но никъде не успях да намеря моята ситуация. Ще се радвам на мнения от Ваша страна. Благодаря
- 90e90e
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д
- Мечтае да кара: hibrid
Re: e90 320d LCI шум/виене на мотора
Колега, с така направеното изложение на проблема, можем само да гадаем. Сподели малко повечко информация, като примерно лични предположения за проблема, хронология за предходни ремонти (ако има) и километри... Опиши малко по-точно кога се появява и кога изчезва виенето (от 1500 до 1800, а после от 1800 до 1500 има ли го пак)...
Шумоизолирането е направено доста качествено и ако има виене - то трябва да е доста сериозно за да се чува в купето (щом казваш, че само на втора скорост се чува - то логично е да си в колата).
Абе сподели, а пък ще поумуваме!
Късмет на всички!
Шумоизолирането е направено доста качествено и ако има виене - то трябва да е доста сериозно за да се чува в купето (щом казваш, че само на втора скорост се чува - то логично е да си в колата).
Абе сподели, а пък ще поумуваме!
Късмет на всички!
За да спрем да се избиваме по пътищата, трябва да се спре алкохола на мъжете и бензина на жените! Карайте така, че да стигнете!
- Kalin Kulev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E92
- Мечтае да кара: WSBK
Мисля, че няма нужда от сервизната история на автомобила 
Ако описанието на проблема ти е 100% коректно, звука сигурно идва от скоростната кутия.

Ако описанието на проблема ти е 100% коректно, звука сигурно идва от скоростната кутия.
- 90e90e
- младши ентусиаст
-
Kalin Kulev написа:Мисля, че няма нужда от сервизната история на автомобила
Бързаш да коментираш, колега - диагноза по телефона не се прави!!! Аз много бих се усъмнил кутия на БМВ да дефектира особено на такава която е набор 2009г. Та тя е само на 3 години.... Аз лично мога да направя поне 3 предположения, но като цяло не бих се усъмнил в ск.кутия на 3 години.......
Нека да не прибързваме със съвети ами да изчакаме евентуално за пояснения... Аз лично следя темата с интерес...
За да спрем да се избиваме по пътищата, трябва да се спре алкохола на мъжете и бензина на жените! Карайте така, че да стигнете!
- Kalin Kulev
- кандидат ентусиаст
-
О и аз се съмнявам, но най-вече в описанието на проблема. Но той казва:
И това доста ограничава вероятностите. Или не си съгласен?
Разбира се, че си е гадаене ВСЯКА една "диагностика" която правим тука. По телефона са ни всичките диагнози, ама нали за това е форума - да си бъбрим... Ако трябва да сме максимално коректни изобщо не трябва да си пишем тука, директно да заминава колегата в сервиза
seaul, наблюдавай проблема по-обстойно и ни го опиши по-подробно!
seaul написа:... на нито една друга предавка не го издава този шум.
И това доста ограничава вероятностите. Или не си съгласен?
Разбира се, че си е гадаене ВСЯКА една "диагностика" която правим тука. По телефона са ни всичките диагнози, ама нали за това е форума - да си бъбрим... Ако трябва да сме максимално коректни изобщо не трябва да си пишем тука, директно да заминава колегата в сервиза

seaul, наблюдавай проблема по-обстойно и ни го опиши по-подробно!
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Аз чувах едно виене откъм мотора в продължение на година и започна точно в тия обороти, а накрая във всякакви обороти. Оказа се, че е от една от ролките на ремъка, като за съжаление го установих, когато на планински път ми изчезна хидравликата и ми светна лампичката за алтернатора - откачи се ремъка! Тъпото е, че приемчикът в Мкар настояваше, че колата ми е ОК и че нямам достатъчно шоф. стаж за да преценя дали колата ми вие нормално или не!
Здравейте колеги
Извинявам се за закъснелия отговор. Ето малко повече детайли виенето/шума идва почти винаги като най-слаб е когато колата е студена, но като загрее се усилва. Единствено този шум го има като ускоряваш на 2-ра и между 1500-1800, когато започнеш да намаляваш няма такъв шум. И аз така като колегата нямам много опит с тази кола, имам я от 3 месеца. Като я взех направих диагностика в Дару и казаха че всичко е ОК единствено дисковете и накладки били за смяна, което е нормално - колата е в момента на 86 000km. Досега не съм сменял никакви консумативи понеже по борд показва, че има още 10 000км до смяна на масло. Възможно да е да от ролки, но няма как да кажа. Другото интересно е че нямам база с която да сравня колко се различава моя звук от този нормална работа на мотора. Ще пробвам да запиша видео тези дни и ще го пусна. Ако има някой колега желания може да го повозя (от София
) да чуе звука и да даде съвет преди да ида в сервиз. Благодаря
Извинявам се за закъснелия отговор. Ето малко повече детайли виенето/шума идва почти винаги като най-слаб е когато колата е студена, но като загрее се усилва. Единствено този шум го има като ускоряваш на 2-ра и между 1500-1800, когато започнеш да намаляваш няма такъв шум. И аз така като колегата нямам много опит с тази кола, имам я от 3 месеца. Като я взех направих диагностика в Дару и казаха че всичко е ОК единствено дисковете и накладки били за смяна, което е нормално - колата е в момента на 86 000km. Досега не съм сменял никакви консумативи понеже по борд показва, че има още 10 000км до смяна на масло. Възможно да е да от ролки, но няма как да кажа. Другото интересно е че нямам база с която да сравня колко се различава моя звук от този нормална работа на мотора. Ще пробвам да запиша видео тези дни и ще го пусна. Ако има някой колега желания може да го повозя (от София

- Alegron
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30
В кой район на София си. Можем да сравним с моята 320d 163кс.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- 90e90e
- младши ентусиаст
-
С видео няма да стане. Съмненията ти биха били разсеяни само с диагностика от добър майстор-диагностик. Искам само да попитам дали автомобила е с гаранционно обслужване и защо не използваш него???
И моя личен съвет е да не се доверяваш за консумативите на борд-а. Ти си знаеш, но ако смяташ да я караш повечко - те съветвам да си я обслужиш - (масла и филтри)!!!
И моя личен съвет е да не се доверяваш за консумативите на борд-а. Ти си знаеш, но ако смяташ да я караш повечко - те съветвам да си я обслужиш - (масла и филтри)!!!
- Kalin Kulev
- кандидат ентусиаст
-
+1
Като купих моята, показваше оставащи 29 000 за маслото, но го смених веднага, защото не мога да разчитам, че сервизния интервал е занулен коректно от предишния собственик, а риска е твърде голям! В твоя случай, мисля че маслото ти е на най-малко 20 000км, защото сервизния интервал при зануляване май започва да брои на обратно от 30 000 (ако греша поправете ме), което ще рече, че най-добре да не губиш време за смяната!
Сигурен ли си, че не чуваш виенето и на 1ва? Защото ако е от ролка, мога да се съглася, че на 3та вече е малко по-шумно и затова не се долавя, но ако 100% го няма на 1ва... си набеждаваме кутията и това си е
На място като форсираш има ли го, няма ли го?
Като купих моята, показваше оставащи 29 000 за маслото, но го смених веднага, защото не мога да разчитам, че сервизния интервал е занулен коректно от предишния собственик, а риска е твърде голям! В твоя случай, мисля че маслото ти е на най-малко 20 000км, защото сервизния интервал при зануляване май започва да брои на обратно от 30 000 (ако греша поправете ме), което ще рече, че най-добре да не губиш време за смяната!
Сигурен ли си, че не чуваш виенето и на 1ва? Защото ако е от ролка, мога да се съглася, че на 3та вече е малко по-шумно и затова не се долавя, но ако 100% го няма на 1ва... си набеждаваме кутията и това си е

- choio
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 335i n55
- Мечтае да кара: Това, което кара;)
- Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j
Kalin Kulev написа:+1
Сигурен ли си, че не чуваш виенето и на 1ва? Защото ако е от ролка, мога да се съглася, че на 3та вече е малко по-шумно и затова не се долавя, но ако 100% го няма на 1ва... си набеждаваме кутията и това си е![]()
Не бих набедил кутията...логиката е следната...да кажем че има проблем точно с 2ра предавка ,логиката е че с покачване на оборотите ще става още по шумно и виенето ще е брутално....т.е при 4000/об ще е лудница , може би нещо изпада в резонанс на тези обороти .. някоя кора,ламарина...звучи глупаво но пък иначе няма логика.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
защо никой не споменава слабото място на тоя мотор ,веригата ...
- 90e90e
- младши ентусиаст
-
Alexi написа:защо никой не споменава слабото място на тоя мотор ,веригата ...
...че какво и` става на веригата??? Аз до сега не съм чувал подобна диагноза, особено на 86к км. Колега Алекси, моля сподели малко повече какво имаш в предвид, защото ако на 80-90к. говорим за верига и се съмняваме, то ветеран като моя с 4-5 пъти повече километри, би трябвало да си карам колата с валидол под езика.
Проблема с разтегляне на веригата и всички последващи реакции на мотора мисля, че е много рано да бъдат коментирани за автомобила на колегата. И все пак... някой верига подменял ли е и на какви километри???
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
неговата е с новия мотор .. той обича да износва веригата под 100к км .. стария мотор няма тоя проблем .. в общи линии няма много такива двигатели във форума но по западните форуми редовно се споменава за нея ..
Timing chain problems
The N47 engine family is prone to excessive timing chain wear and premature failure[5]. Rattling noise from rear of the engine is indicative of the condition. Timing chain failure may call for engine replacement or a costly repair. The issue applies to all applications and power variants, up to 03/2011 models.
- 90e90e
- младши ентусиаст
-
Alexi написа:неговата е с новия мотор .. той обича да износва веригата под 100к км .. стария мотор няма тоя проблем .. в общи линии няма много такива двигатели във форума но по западните форуми редовно се споменава за нея ..Timing chain problems
The N47 engine family is prone to excessive timing chain wear and premature failure[5]. Rattling noise from rear of the engine is indicative of the condition. Timing chain failure may call for engine replacement or a costly repair. The issue applies to all applications and power variants, up to 03/2011 models.
Наистина не бих предположил за подобно нещо...Извинявам се за прибързаното изказване на колегата Алекси!
За други марки съм слушал всякакви сервизни интервали, но не бих предположил дори, че от БМВ ще се изложат точно с тази част...
15 мнения
• Страница 1 от 1