помощ смяна на радиатора за парното Е36 седан
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
помощ смяна на радиатора за парното Е36 седан
Колеги днес както си карам колата с джапанки и усещам леко пръскане на вода от тъблото върху педалите и сега маи ще търся начин как да сменя радиатора... бах..
Та въпроса ми е как се сменя радиатора за парното,сваля се таблото или под капака има начин да се достигне до него?
Та въпроса ми е как се сменя радиатора за парното,сваля се таблото или под капака има начин да се достигне до него?

- bijona
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Обществен транспорт с билетче
- Мечтае да кара: Mustang Shelby GT500 от 1967г.
Re: помощ смяна на радиатора за парното Е36 седан
колега ако си карал на климатик е възмовно да е конденз това нещо но ако не си значи е от радиаторчето аз не съм сигурен но мисля ,че се сваля таблото.дано съм ти помогнал.Успех 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
То ако има теч , не е от самия радиатор , ами от О-пръстените м/у тръбите и радиатора ....
Има начин да се сменят тези О-пръстени и без да се сваля таблото (лично съм пробвал ) , но е страшна "чекня" .... Преди време бях писал подробно в една тема кое как се сменя ...
Възможно е теча да е от О-пръстените м/у тръбите и самия радиатор , а е възможно и да е м/у тръбите и маркучите , които идват от клапаните на парното ...
Имаш да смениш общо 9 О-пръстена и проблема ще ти отпадне ...
Обяснявам подробно , понеже не мога да намеря другата тема в която бях писал .....
Значи ....
Първо имаш работа в двигателния отсег ...
Махаш кората под чистачките , махаш ламарината , която отделя двигателя от нишата на вентилатора на парното ....
Там ще видиш , че маркучите от клапаните на парното се вливат в една почти триъгълна пластмасова пластина . Освобождаваш скобите на маркучетата , които идват от клапаните и махаш маркучите от тази пластина. След това отвиваш болта , който притиска пластината към купето и изтегляш пластината към теб.... Ще видиш , че тази пластина има О-пръстени както от към страната на тръбите на парното , така и от горната и страна ( на самата пластина се сменят общо 6 -О-пръстена ...). След като си махнал пластмасовата пластина , вече нямаш работа в двигателния отсег и се преместваш в купето ...
Сваляш кората над педалите , сваляш централната конзола (може и без да я сваляш нея , но тогава хептен ще си изчепиш пръстите и е почти мисия невъзможна ...). След това м/у трите тръби ще видиш един болт , той притиска една метална пластина , която пък от своя страна притиска тръбите към радиаторчето на парното . Отвиваш този болт и изтегляш тръбите към тебе , леко и внимателно ... (имай на предвид , че може да потече вода , за това си приготви парцал... ) . Самите тръбички са блокирани от металната пластина и няма да могат да излязат напълно , за това ще трябва да монтираш О-пръстените на място (тоест не си мисли , че ще можеш да изкараш трите тръби на вън от купето и да си монтираш спокойно О-пръстените , пада яко нерви и чепене на пръсти .... Другия вариянт е да свалиш таблото и да си работиш спокойно , но лично според мен , не си заслужава да се сваля таблото ... , с малко повече усилия става и без да се свали то ... ). След като монтираш О-пръстените , просто прибутваш тръбите към радиаторчето и стягаш с болта , затваряш всичко по обратния ред ....
Отиваш в двигателния отсег и монтиаш и там О-пръстените , след което затваряш и си готов ...
Държа да подчертая , че трябва да спазиш последователността , която съм ти описал , защото ако първо монтираш О-пръстените от към двигателния отсег и стегнеш пластината , то тогава , няма да можеш да движиш тръбите вътре в купето .... За това ако я правиш тази манипулация , спази стриктно това , което съм ти написал .....
Това е ....
А това за конденза от към краката на шофьора е бош лаф ... Как ще има конденз от към краката на шофьора , като тръбната инсталация на климатика е от към краката на пасажера ... !
Бъди убеден , че щом си усетил да ти пръска на краката е именно от радиатора на парното (от тръбите) .
Има начин да се сменят тези О-пръстени и без да се сваля таблото (лично съм пробвал ) , но е страшна "чекня" .... Преди време бях писал подробно в една тема кое как се сменя ...
Възможно е теча да е от О-пръстените м/у тръбите и самия радиатор , а е възможно и да е м/у тръбите и маркучите , които идват от клапаните на парното ...
Имаш да смениш общо 9 О-пръстена и проблема ще ти отпадне ...
Обяснявам подробно , понеже не мога да намеря другата тема в която бях писал .....
Значи ....
Първо имаш работа в двигателния отсег ...
Махаш кората под чистачките , махаш ламарината , която отделя двигателя от нишата на вентилатора на парното ....
Там ще видиш , че маркучите от клапаните на парното се вливат в една почти триъгълна пластмасова пластина . Освобождаваш скобите на маркучетата , които идват от клапаните и махаш маркучите от тази пластина. След това отвиваш болта , който притиска пластината към купето и изтегляш пластината към теб.... Ще видиш , че тази пластина има О-пръстени както от към страната на тръбите на парното , така и от горната и страна ( на самата пластина се сменят общо 6 -О-пръстена ...). След като си махнал пластмасовата пластина , вече нямаш работа в двигателния отсег и се преместваш в купето ...
Сваляш кората над педалите , сваляш централната конзола (може и без да я сваляш нея , но тогава хептен ще си изчепиш пръстите и е почти мисия невъзможна ...). След това м/у трите тръби ще видиш един болт , той притиска една метална пластина , която пък от своя страна притиска тръбите към радиаторчето на парното . Отвиваш този болт и изтегляш тръбите към тебе , леко и внимателно ... (имай на предвид , че може да потече вода , за това си приготви парцал... ) . Самите тръбички са блокирани от металната пластина и няма да могат да излязат напълно , за това ще трябва да монтираш О-пръстените на място (тоест не си мисли , че ще можеш да изкараш трите тръби на вън от купето и да си монтираш спокойно О-пръстените , пада яко нерви и чепене на пръсти .... Другия вариянт е да свалиш таблото и да си работиш спокойно , но лично според мен , не си заслужава да се сваля таблото ... , с малко повече усилия става и без да се свали то ... ). След като монтираш О-пръстените , просто прибутваш тръбите към радиаторчето и стягаш с болта , затваряш всичко по обратния ред ....
Отиваш в двигателния отсег и монтиаш и там О-пръстените , след което затваряш и си готов ...
Държа да подчертая , че трябва да спазиш последователността , която съм ти описал , защото ако първо монтираш О-пръстените от към двигателния отсег и стегнеш пластината , то тогава , няма да можеш да движиш тръбите вътре в купето .... За това ако я правиш тази манипулация , спази стриктно това , което съм ти написал .....
Това е ....
А това за конденза от към краката на шофьора е бош лаф ... Как ще има конденз от към краката на шофьора , като тръбната инсталация на климатика е от към краката на пасажера ... !
Бъди убеден , че щом си усетил да ти пръска на краката е именно от радиатора на парното (от тръбите) .
И аз имах същия теч при педала на газта,но пробвах по лесния начин-налях в радиатора едно шишенце с течност за запушване на течове и вече две години си карам без никакви ядове.Марката беше WURTH или нещо такова.
евалата колега супер си
..........., колата е без клима и мисля че няма от какво друго да е ще пробвам да направя това което ми казваш.. ако успея ще направя и снимки

- mihal
- ентусиаст
-
- Кара: E39 520i touring 2001/9
metodi80 написа:А това за конденза от към краката на шофьора е бош лаф ... Как ще има конденз от към краката на шофьора , като тръбната инсталация на климатика е от към краката на пасажера ... !
при мене беше така

metodi80 написа:То ако има теч , не е от самия радиатор , ами от О-пръстените м/у тръбите и радиатора ....
не знам как е при седаните, но аз сменях радиатор на компакт миналия месец - значи ако колата е без климатик и тръбата до радиаторчето е пласмасова, много по-добре е тройникът (който отива в моторния отсек) да не се откача от тръбата. Откача се тръбата от радиаторчето, от другата и страна се развиват болтчета които я придържат към купето и се избутва нагоре... и трябва много внимателно да се стяга после, щото и при двете връзки болта е посредата и като се напъне малко повече и ....трябва да се земат нови части!
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Denev написа:metodi80 написа:То ако има теч , не е от самия радиатор , ами от О-пръстените м/у тръбите и радиатора ....
не знам как е при седаните, но аз сменях радиатор на компакт миналия месец - значи ако колата е без климатик и тръбата до радиаторчето е пласмасова, много по-добре е тройникът (който отива в моторния отсек) да не се откача от тръбата. Откача се тръбата от радиаторчето, от другата и страна се развиват болтчета които я придържат към купето и се избутва нагоре... и трябва много внимателно да се стяга после, щото и при двете връзки болта е посредата и като се напъне малко повече и ....трябва да се земат нови части!
При седана тръбите са метални , пластината , която притиска тръбите към радиаторчето също е метална , единствено пластината , която притиска тръбите към купето е пластмасова .... Иначе не можах точно да разбера от поста ти какво си освободил и какво не си ,но при седана трябва тръбите да се освободят от двата края , за да може да се манипулират и да се движат , то иначе просто няма как ....
Евала колегамерси много за инфото направих всичко както ми каза,свалих радиатора наи-накрая,но понеже ненамерих радиатор няколко дни,навихка валеше докъто траеше тази процедура,а колата ми трябваше да я карам направих следната "българщина
" докъто намеря нов радиатор,3 дена карах колата без радиатора за парното,за целта двата маркуча които влизаха в радиатора просто ги саединих .
и така си карах,незнам дали добре съм постъпил ,но уви нямаше друг вариант
в последствие разбрах,че радиатора не бил типичен за бмв без клима,този го вграждали в някакъв вид дръгливи климатици допълнително вграждани в бмв.
тези двата маркуча ги свързах в последствие за да бачка колата

и така си карах,незнам дали добре съм постъпил ,но уви нямаше друг вариант
в последствие разбрах,че радиатора не бил типичен за бмв без клима,този го вграждали в някакъв вид дръгливи климатици допълнително вграждани в бмв.
тези двата маркуча ги свързах в последствие за да бачка колата
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

та моя модел е с пластмасови тръби,въпреки,че не е купе явно и на седана слагат пластмасови тръби.
межди временно от О пръстените (кръглите гумени гарнитурки) също може да тече вода,аз като монтирах радиатора протече,след това сложих нови о пръстени затегнах с по голям шестограм и всичко беше ок.
Но наистина колега радиатора които купих беше от седан и тръбите беха метални прикрепени с метална пластина и един болт на нея
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Колега metodi80 без тебе незнам какво щях да правя...................
Вече доста бира ти дължа
Вече доста бира ти дължа

- metodi80
- старши ентусиаст
-
michi69 написа:Колега metodi80 без тебе незнам какво щях да правя...................
Вече доста бира ти дължа
Важното е че си отстранил повредата ...

М/у другото точно тази "операция" , която направи ти , ми е една от най -неприятните , щото е голям "чекнеж" ....
Здравейте! Значи проблема е там, че антифриза ми изти4а постоянно и то в големи количества, погледнах под стелката и беше мокро, но не то4но под радиатора ами малко по навътре
и въпроса ми е дали може да е от някъде другаде или ми е пукнат радиатора. И още един въпрос, колата ми трябва и свързах маркучите който влизат в купето става ли по този начин да се кара?Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Няма проблем да караш с вързани маркучи така просто изолираш парното и нямаш парно.
Свали радяторчето и го огледай, можеш да го надуеш с компересор за проба да видиш къде точно е спукано.
После сменяваш с друго и така.
Свали радяторчето и го огледай, можеш да го надуеш с компересор за проба да видиш къде точно е спукано.
После сменяваш с друго и така.

14 мнения
• Страница 1 от 1