Е46 318и мени оборотите на празен ход?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318i E46
Мечтае да кара: BMW E92

Re: Е46 318и мени оборотите на празен ход?

Мнение от n2osys » 20 Ное 2012, 3:17

StelllsKi написа:
mistyrain написа:Аз ще се включа пак. Значи и при мен ми мърдат оборотите и даже има случай когато падат до към 500, притриса и си ги връща. Смених стъпково моторче, почистена е дросел клапата - 2 пъти, махнах катализатори, смених клапан картерни газове със се маркучите. Ефект - 0. На път съм да се откажа от решаването на този проблем. Диагностиката ми излиза чиста като сълза. :help:

Колеги не се мъчете няма смисъл това май ще се окаже като тупкането отзад при включване на първа или задна...тема без яснота точно от какво се получава това тупкане,та и сега за оборотите,писал съм по назад в темата как се отървах от неприятното падане на оборотите и ще си позволя пак да се повторя....На дросела има едно бронзово винтче което служи за първична настройка на оборотите на ПХ та завъртете го леко така че умишлено да повишите оборотите съвсем мъничко,след това забравяте за проблема,вече стана почти година откакто карам така.Единствено съм усещал някакво колебание ако я ръчкам мъжката дори ми се е случвало в рамките на 500 метра да кажем ако и изредя скоростите дет се вика на регулатор после като си карам нормално се забелязва леко премърдване на оборотите надолу но е за съвсем кратко време така че не ме притеснява изобщо.И още нещо бронзовото винтче има контрагайка която трябва да се охлаби малко при настройката и да се внимава когато се върти винтчето да не се напъва защото е супер крехко и лесно се чупи.Ами това е от мен.

Колега това тупкане лично на моята кола съм го оправил и вече го няма. Един висящ тампон на диференциала е който струва 26 лева. Не помня как точно го нарече майстора но от 7 месеца съм го сменил и думкането го няма
Нищо лично,просто бизнес.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i 98

Мнение от meraklia_pz » 21 Ное 2012, 10:39

Хора вижте почистете си дюзите !!! Като гледам - стъпково моторче, дроселова клапа, клапан на изгорелите газове, маркучи, бобини, свещи, сензор на разпределителният вал, дебитомер, DISA клапа. Кой сменял, кой чистил.

При мен нещата протекоха в този ред:

1 - с газово съм
2 - клапан на картерните казове - беше заминал
3- дебитомер - чистил съм го за профилактика
4 - свещи съм сменил, защото не знаеш, колко време е карано със предишните
5 - дроселовата клапа е сменяна и чистена поради слагане на autopilot
6 - Сменена DISA клапа - беше заминала
7 - Сменен сензор на разпред вала - поради голямата "компетентност" на официалните сервизи. Сега имам един резервен здрав

След всичко това нещата се влошиха доста
Имах проблема със претрисането и нямаше никаква мощност на мотора, като мина на газ нещата се оправяха. РАзхода на бензин беше голям на студен мотор, на газ нямах проблем.

Почна да ми излиза и грешка на ламбда сондата преди катализатора.

Посъветваха ме да покарам на бензин, защото на 50 км компа на колата си прави диагностика и се настройва. Направих така и наистина 4-5 дена нямах проблем със претрисане, менене на обороти, даже и гърмежи имах понякога. Като мина на газ проблема се връщаше. Отидох да погледнат и настроят газовото даже и се карах със тях. Но това със сондата ме караше да си мисля, че и там може да са проблемите.

Вкарах колата да я постегна за зимата - по двигателя е правено единствено :
Сменяне на 3 гарнитури, почистване на картера и почистване на дюзите

Да ви кажа коренна промяна на работата на двигателя. Монтьора ми каза, че наистина дюзите бяха зле. На диагностика и живи данни се виждаше само 4 цилиндър, но като ги отворил те и 4-те били доста мръсни.

Минал съм 52 000 с колата откакто я имам през това време е карано на газ (със газов инжекцион съм) и всички отхвърляха дюзите точно поради тази причина, колата винаги се пали на бензин.

Грешката от ламбдата вече 5 дена не се е появявала.
Преди 3 дена смених акумолатора.
Работата на мотора е много спокойна, реагира на педала.
За тези дни при по екстремно каране - като я пусна по инеркция усещам малко "чудене" на оборотите понякога.
Сега остава да направя една профилактика и на степ мотора за мое успокоение.

Дано съм бил полезен с тази информация

Хора, които с полезни като идеи и съвети :)

oci
slitter
vavilon

Монтьора няма да правя реклама, ако някой се интересува на Л.С. ще го дам.
Изображение
Как искам да създам това, което сътворява сърцето ми !!!

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 21 Дек 2012, 8:49

И аз се включих в клубът на "клатещите" :mhihi: До скоро нямах никакви проблеми с оборотите, но откакто застудя си е*а мамата...
Сменил съм:
1. Дебитомер
2. Свещи
3.Дросел
4. Клапан на картерните газове

И положението стана по-зле :mhihi:
Реших че е време да изчистя стъпковото моторче, за да видя дали ще има подобрение...Като го свалих го напълних със спрей за карбуратори, изчетках го и като тръгнах да го слагам видях, че на корпуса има някаква микроскопична пукнатина...Помислих си че съм си открил проблема и понеже имам друго моторче реших да сложа него...само че се оказа, че и то има същата пукнатина...Та се чудя дали това клатене не идва от там? Сега мисля да го залепя с някакво лепило и да видя какъв ще е ефекта :dunno:

IMAG0237a.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 21 Дек 2012, 10:36

Не забравяй да си изрежеш и една гарнитурка от картон за стъпковият мотор! :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 21 Дек 2012, 11:23

Phil написа:И аз се включих в клубът на "клатещите" :mhihi: До скоро нямах никакви проблеми с оборотите, но откакто застудя си е*а мамата...
Сменил съм:
1. Дебитомер
2. Свещи
3.Дросел
4. Клапан на картерните газове

И положението стана по-зле :mhihi:
Реших че е време да изчистя стъпковото моторче, за да видя дали ще има подобрение...Като го свалих го напълних със спрей за карбуратори, изчетках го и като тръгнах да го слагам видях, че на корпуса има някаква микроскопична пукнатина...Помислих си че съм си открил проблема и понеже имам друго моторче реших да сложа него...само че се оказа, че и то има същата пукнатина...Та се чудя дали това клатене не идва от там? Сега мисля да го залепя с някакво лепило и да видя какъв ще е ефекта :dunno:

IMAG0237a.jpg

много е кофти да се открие проблема с клатещите обороти, но почти винаги проблема е в наичието на паразитен въздух, дали ще е от клапана на картерни газове, маркуча до него, или пък вакуумните маркучи в случая сега мотрчето за празен хов, да не говорим че като се спука мембраната на ДИСА клапата става същото.
Най-лесния начин е като се отвори капака и чува ли се нетипично съскане ясна е работата ако вече след това не се установи наличието на паразитен въздух един спрей за почискване на карбуратори върши перфектна работа понеже е на ацетонова основа.
Та с него пръскате на работещ мотор около всичките неща които съм изброил и смукателния колекто, дюзи и т.н и ако от някъд дърпа въздух след дебитомера двигателя ще засмука част от спрея и ще промени работата си или ще се задави или ще вдигне оборотите това е признак, че там има проблем.

ентусиаст
Аватар
Кара: F32 //M sport

Мнение от (h)aman » 29 Яну 2013, 23:09

Здравейте! От скоро съм собственик на е46 318 118кс и също имам този проблем с оборотите. Когато е студена и я запаля оборотите са стабилни около 1000-1100. Когато тръгна, изключа от скорост и започна да намалям- оборотите падат около 500-600 и после се оправят. Когато дам докрай гас не ускорява равномерно,а когато върна малко педала ускорява по-добре. Няколко пъти, когато е била загряла се е случвало трудно да запали. 2 пъти я пробвах с 180-190 и когато освободих от скорост паднаха оборотите и колата изгасна. На таблото свети чек лампата. Ще ходя тези дни на диагностика, според вас от какво е това?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 30 Яну 2013, 0:38

Много прилича на умиращ дебитомер колега, това което си описал.

Потребител
Аватар

Мнение от сашето.е46 » 11 Юни 2013, 0:49

за тези, които са с н42 мотор.....оборотите в моя случай направо полудяваха от 800-1800 , а това нещо го правеше периодично, но не постоянно....та след диагностика набедиха клапан на картерни газове( ойл сепаратор) струва 70 лв и по-принцип трябва да се сменя понеже моя беше оригиналния от 2002 г. Друго, което зависи от този клапан е горенето на масло, тъй като като когато е неизправен и маслото от картера минава през него и отива във смукателите.... и колата си изпушваше синкаво от време на време, та този клапан не е за подценяване изобщо. при демонтажа на колекторите се видя масло в тях, а клапана си беше като нов-нито имаше грес в него, нито имаше скъсана мембрана, но уви....дошло му е времето и прави бели. след смяната му синкавия дим изчезна след известен пробег-докато се изсушат колекторите......И все пак това беше в моя случай, оборотите зависят и от мн други неща...така че успех

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 19 Юни 2013, 10:59

При мен с н42 още като я купих оборотите полудяваха, на място от 1000 оборота сама си даваше газ до около 1800.
Закарах я на майстор, върна ми е на същия ден и не ми обясни какво е правил. Каза само, регулирах там едно нещо.
От тогава колата нямаше проблеми :)
Ама какво е регулирал.... :shock: Важното е ,че се оправи и не ми взе пари.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 04 Юли 2013, 10:30

Колеги, да не пускам излишна тема, ето моят въпрос:
на М43 клапана на картерните газове е доста омаслен и понякога (не винаги) губи обороти на празен ход. Клапанът и маркучът са сменявани преди около 20 000 км и се предполага, че клапанът не трябва да е заминал все още. Понякога след палене на топъл двигател колата гасне веднага на място след като запали (много рядко) или пак при палене на топъл двигател оборотите на празен ход играят от 1000 до 400 (почти винаги).
Възможно ли е всичкото това да е от омасления клапан на картерните газове?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 04 Юли 2013, 16:13

Оригинален ли е клапана?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 04 Юли 2013, 17:01

vavilon написа:Оригинален ли е клапана?

Едно време Явор на Сточна гара ми го слага и ми показва кутията, че бил оригинален, но като знаем как изхвърча от форума не мога да гарантирам до колко е бил оригинален :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 04 Юли 2013, 17:22

yellowsubmarine написа:

Едно време Явор на Сточна гара ми го слага и ми показва кутията, че бил оригинален, но като знаем как изхвърча от форума не мога да гарантирам до колко е бил оригинален :dunno:

Виж го, има си дата на производство и щампа БМВ, ако е оригинален.
Аз като тръгнах да сменям клапана майсторите ми казаха: Оригинален и никакъв друг! Стария и новия си бяха 1:1, само че на стария пишеше 2002ра година, а на новия 2012 :)

Провери го, провери и 2та маркуча пак.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 05 Юли 2013, 7:57

yellowsubmarine написа:

Ами нов от Дару и тва е, 90лв. Сменя се много лесно. И наистина си погледни маркуча този за маслините пари, другият е за антифриза който идва от тройника на главата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 05 Юли 2013, 8:22

cHaunepucTa написа:Виж го, има си дата на производство и щампа БМВ, ако е оригинален.
Аз като тръгнах да сменям клапана майсторите ми казаха: Оригинален и никакъв друг!

Като почнете "оригинален" и си мисля някой имали си идея какво представлява този клапан :D BMW части не прави ако не знаете да ви кажа въпросният клапан е една пружинка и една мембранка и от жигула да "сложите" клапан пак ще работи аман вече от форумни "разбирачи" :dummy:

ПредишнаСледваща

Назад към E46