Проблем с iDrive на E91 (ту работи/ту не)

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E91

Проблем с iDrive на E91 (ту работи/ту не)

Мнение от velqn » 20 Ное 2012, 17:16

Здравейте колеги,

проклятите на iDrive-а ме преследва. След като копчето не работеше и се наложи да го смена, сега имам поредния проблем.

Описание на проблема:
1. Колата не е карана 3-5 дни
2. Паля колата
3. iDrive не тръгва:
- Екранът не свети
- Няма аудио
- Не мога да изваждам/вкарвам дискове
- Нямам парк троник
- С една дума - абсолютна тишина
4. След като карам 15 километра и оставя колата 5-6 часа iDrive тръгва нормално.

Понякога съм виждал съобщение Battery low, което може да е обяснението:
- Ако акумулатора е зле, колата гаси iDrive-а да не смуче много ток

Или

iDrive-а има някаква негова батерия, която е за смяна.

Това е... някой колега с подобен проблем?

Поздрави,

Велян

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.

Re: Проблем с iDrive на E91 (ту работи/ту не)

Мнение от Shadowed » 20 Ное 2012, 19:57

Здравей колега. Ако е от акумулаторът, може да очакваш цял куп мизерии и странно държане от кои ли не системи, особено след по-дълъг интервал в който не си карал колата. Обаче може и да е от самият iDrive, и именно той да разрежда и акумулатора - http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=632355 Според тази тема, ей така след черен екран вентилаторът, който охлажда iDrive-a продължава да върти (забил софтуер) и разрежда акумулатора.

Най-сигурната работа е читава диагностика...

п.с. iDrive-a няма собствена батерия, и до колкото знам, няма такава система която да гаси iDrive-a при слаб акумулатор.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92
Мечтае да кара: WSBK

Мнение от Kalin Kulev » 20 Ное 2012, 20:23

Не вярвам да е от слаб акумулатор! Някой, който е по на ти с ел. системите да каже, но след като има ток за стартера и най-вече след като двигателя вече работи, да не стига ток за нещо, а още повече за електроника... :nono:

Потребител
Аватар

Мнение от velqn » 21 Ное 2012, 15:19

Колеги,

благодаря ви много за отговорите! При мен, като че ли проблема с вентилаторчето го няма, или аз може би не го чувам. Така, че може и да го има и да ми точи акумулатора.

Ъпдейт:
Забелязвам странна зависимост. Когато колата я понапече малко, iDrive после работи. Днес обаче, слънце нямаше и за първи път ми се случи така, че iDrive ми тръгна в движение, почти паркирах.

Направо ме побърква.

Да мина към въпросите.

Къде препоръчвате читава диагностика? Има ли нещо, което да не е при Камор/Дару, ще се радвам на мнения. Очевидно има доста варианти, които да са се скапали на iDrive-a:
- CCC
- TCU
- Какво ли още не

Всеки вариант значи дълго страдание и 600 евро за нещо CCC втора ръка. Има и някакви опции за ретрофит CIC, но още чета да придобия представа.

Почвам да си мисля, да вкарам един Nexus 7 за 500 лв някак си и да спра да се занимавам с глупости :(

Благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: трактор шестак
Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Мнение от vanko242 » 21 Ное 2012, 18:12

velqn написа: Ъпдейт:
Забелязвам странна зависимост. Когато колата я понапече малко, iDrive после работи. Днес обаче, слънце нямаше и за първи път ми се случи така, че iDrive ми тръгна в движение, почти паркирах....

Направо ме побърква.

... аз съм с 90-ка, и съм така вече около година, влизам в колата(лято) и бачка обаче пускам климата и след малко като изстине централната конзола спира да работи а зимата е обратното, колата е студена и iDrive не бачка, затопля се центр. конзола и проработва......но не успявам да чукна повече от 7 последователни enter-а, без значение зима или лято. след като покарам се оправя от самосебе си, после пак забива...има ли комбинация от бутони за reset на iDrive?
...поздрави, ще следя поста ти...
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

Потребител
Аватар

Мнение от velqn » 21 Ное 2012, 21:28

Привет колега,

ще пиша, скоро ще хода по диагностики и по майстори... Днес мистерията продължи. При паркиране на колата iDrive-а ми тръгне ненадейно. Досега не ми се беше случвало в "движение".

Адски е тъпо, без музика, чувствам се като в градския транспорт :)

Чета и чуждите форуми, надявам се тука и препатилите да пишат.

Какво следва сега?
- следваща седмица диагностика
- пробване на откачане на акумулатора (чакаме 30 мин)
- други "магии"

Поздрави,

Потребител
Аватар

Мнение от velqn » 23 Ное 2012, 19:00

Колеги,

току що идвам от Камор. Ситуацията е следната.

След извършена диагностика се оказва че:
1. MASK модула ми е от друга кола, не е пригоден за моето шаси и не може да бъде кодиран (!?). Това е MASK модула - M-Audio System Controller http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VR51&mospid=49349&btnr=65_1522&hg=65&fg=05. Струва 2400 eвро, 4800 лв. Ако си купя нов - трябва да се програмира за моята кола
2. CAS и FRM модулите също са за "различно шаси"
3. Сменил съм бутона на iDrive-а от друга кола. не "ставало" така, трябвало и това да се кодира и прочие.

Та ситуацията е следната според Камор, докато не сменя MASK модула, което на практика е блока със dvd-то, който управлява навигация, аудио и прочие, докато това не го сменя, за такъв специален за "моето шаси" няма да може да се програмира колата. Няма друга оправия.

Факта, че когато колата загрее (т.е. конзолата стане по-топла) ми тръгва всичко, не означава нищо. Щяло да продължава да ми забива и прочие, докато не сменя MASK модула. Най-евтините нови в нета почват от 3 000 лв.

Колега от форума ме насочи към DSCPerformance" Ltd. Ще пробвам на други места, защото отказвам да повярвам, че след като веднъж работи, няма начин да работи "по принцип". Ще се радвам на повече мнения по въпроса. Трябва да има начин!!!

Не искам и не мога да повярвам, че няма начин!

От предишния собственик знам, че iDrive-а правил проблеми и той ми каза, че "го е сменил". След това винаги iDrive-а дава тази грешка:

Изображение

Натиска се "enter" и няма никакви проблеми. Единственият проблем, е че CD CHANGER-а отзад, не е "кодиран" и не работи. Това според стария собственик.

Влезнах в тайното меню на iDrive, за да видя версията:

Изображение

Исках от Камор да ми сложат последният firmware за моя iDrive, но те ми казаха, че "нищо не може да се направи". Меко казано съм разочарован, но предполагам, че това е "официалната политика".

В момента отново, след като колата загрее малко, и iDrive-а тръгва и всичко работи.

Сега колеги, разчитам на вашата помощ. Искам всички възможности, трябва да има начин. Благодаря ви!

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 23 Ное 2012, 22:01

Ей тва официалните дилъри са ...
Ок, колата ти явно е с доста присаждани от други коли модули, но това не значи че не може да се оправи!
Отиди при някой, който разбира от NCSExpert и евентуално WinKFP и Tool32 и ще спестиш и нерви и много пари.
Много си ми далече, ако си от София иначе бих помогнал.
Only dead fish follow the stream...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от cupra » 23 Ное 2012, 22:36

MadChicken написа:Ей тва официалните дилъри са ...
Ок, колата ти явно е с доста присаждани от други коли модули, но това не значи че не може да се оправи!
Отиди при някой, който разбира от NCSExpert и евентуално WinKFP и Tool32 и ще спестиш и нерви и много пари.
Много си ми далече, ако си от София иначе бих помогнал.

Може и с ISTA или SSS progman по нова версия
само трябва да се ъпдейтнат модулите с WinKFP и е готова, 1 час и болче няма да се смени от колата.
Колкото за официялните сервизи думи нямам...

Потребител
Аватар

Мнение от velqn » 24 Ное 2012, 2:01

Потресен съм...

Официалните, очевидно не са приятели на BMW, а приятели на върлия капитализъм. Все тая. Уважавам това.

Взеха ми достатъчно за диагностика. Кракът ми повече няма да стъпи там. Имам вече идеи и предложения. Ще пиша пак :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vanko242 » 24 Ное 2012, 9:38

...добре де, ти си с присадени чаркалаци и евентуално липсата на кодировка е проблема. при мен обаче всичко си е фабрично и е бачкало....не ги ли интересува как топло/студено влияе на работата на iDrive. на мен ми забива, всичко си ми работи, акумулатора ми е ток, блутуут модула ми е ОК......и т.н.т.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalin Kulev » 24 Ное 2012, 10:42

Съмнява ме, че кода не усеща температурните промени и ако това не е просто съвпадение, няма да се оправи мистерията... Дано греша!!! С нетърпение очаквам развръзката, не забравяй да пишеш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vanko242 » 24 Ное 2012, 10:50

Kalin Kulev написа:Съмнява ме, че кода не усеща температурните промени и ако това не е просто съвпадение, няма да се оправи мистерията... Дано греша!!! С нетърпение очаквам развръзката, не забравяй да пишеш.

...прав си, обаче явно има някаква зависимост. карам така вече година и това е факт. температурата влияе на елементи, спойки, чипове.....добър диагностик му е майката....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalin Kulev » 24 Ное 2012, 11:05

Да, точно това имам предвид. Че кодирането вероятно е нужно и ще оправи някакъв друг проблем, но мистериозното изчезване ще остане...

Потребител
Аватар

Мнение от velqn » 04 Дек 2012, 17:42

Здравейте колеги,

проблемът е решен, обещах да пиша, така че ето какво се случи.

С две думи - успяхме да отрием два проблема.

Първият проблем - присадени модули. Кодирането е успешно, нямам грешки и всичко работи в това число и CD Changer-а отзад, който преди не работеше.

Вторият проблем
- самото гаснене. При студени температури отново iDrive системата не запалваше веднага. Забелязах странна връзка:
- Карам колата 10-30 минути. Спирам 2-5 минути. Всичко тръгва.
- Паркирам някъде на слънце - проблемът въобще не се появяваше

Оказа се наистина дефект в M-ASK модула ми.

За колегата vanko242: Много неприятно, че и при теб се случва този проблем, т.е. при температурни разлики да ти се изключва системата. Нямам представа дали си с M-ASK (1/2), CCC или CIC, но като цяло от много четене къде ли не стигнах до извода, че поне при мен, най-вероятно се касае за "студена спойка" или за дефектен кондензатор. Последното прочетох в немски форум, където споменават, че дефектни електролитни кондензатори имат свойството да работят при затопляне и да не работят при ниски температури.

Разбира се, колега, това са само предположения, моля те имай го предвид, при теб може да се окаже нещо различно или друго, дано когато пиша това - да нямаш този проблем вече!

Поздрави,

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93