Данък суета
Модератор: Общи модератори
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Данък суета
bum_bum написа:Кой както си постели. А кой на какво се кланя сам си избира. Ако си вземеш по-нова кола си сноб, ако си правя мойта ти бъркам в здравето като споделя. Ми сори, не живея за да те правя щастлив
Никога не си ми бъркал в здравето - да си жив и здрав да си караш това което си си направил. Бърка ми в здравето, че подценяваш труда на останалите и го умаловажаваш. Наистина хубаво е да има такива като тебе дето да дават конструктивна критика - но в рамките на приемливото.

~Мишо~ написа:ogata написа:...Не е нормално да се кланяме на некви 15 годишни кошери дето хората са забравили, че са ги правили...
За тва говорим, какво значение има колко е годишна колата когато човека е вложил сърце, време и средства да я направи/поддържа такава каквато смята че трябва да е? Аз лично се кефя на пича дето имаше над 20 трабанчета, на хора като Бума, който вместо да си вземе някоя 90ка е налял парите си в "15 годишен кошер", на хора които не вървят по клишето
имаш пари за нова кола - купуваш си, излиза нов модел телефон - сменяш, съседа ходи в Гърция - ти отиваш в Африка... Суетата е голяма индустрия и натиска на стадото силен, за това и този който не ги следва е меко казано неразбран, но така е било винаги.
И кво ... ставаш на 40. Имаш деца, семейтво. Някога твоите са ти разправяли как е било в казармата, на курса по есперанто и на всякаквите там мероприятия в университета и има кво да ти разкажат.
Ти обаче на твойте деца обаждаш .. еми на .. мене живота ми мина в поддръжката на една кола, дерках са там в некъв форум, ходих на кафета и барове и темата се изчерпва. Тва не е живот .

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Аджеба колега, ти като си бил млад ако не си помислил дори мъничко какво да направиш за напред за да имаш въпросната кола, въпросното семейство и въпросните деца, но да живееш в собствена къща, да си позволяваш да си купиш каквото ти е кеф и да имаш пълноценно семейство, то ти самия си си виновен в случая а не колата или каквото е там. Да, въпрос на късмет е повечето, но и от теб се иска малко да помислиш за да знаеш как точно да използваш този късмет като го видиш, че се подава зад ъгъла. Тва да ходиш по сбирки и да си правиш колата БЕЗ да градиш и бъдещето си си е чиста загуба на време и пари. Имай си колата, имай си парите, но мисли как да изкараш още за напред за да можеш да осигуряваш нуждите си най-напред.
Аз моята кола като я купих едвам събрах пари за да я обслужа. Почнах да си купувам евтини нещица за по 10-20 лева да почна да си я разкрасявам. После станаха по 100-200 лв. Да съм жив и здрав, сега мисля и мотор да сменям. Да, но после ще ми трябват едни 4-5000 лв. за да си накупя джанти, да я боядисам, да си направя интериора. И тук се намиса мисленето - как аджеба да ИЗКАРАМ 5000 лв. а не колко време ще събирам 5000 лв....
Аз моята кола като я купих едвам събрах пари за да я обслужа. Почнах да си купувам евтини нещица за по 10-20 лева да почна да си я разкрасявам. После станаха по 100-200 лв. Да съм жив и здрав, сега мисля и мотор да сменям. Да, но после ще ми трябват едни 4-5000 лв. за да си накупя джанти, да я боядисам, да си направя интериора. И тук се намиса мисленето - как аджеба да ИЗКАРАМ 5000 лв. а не колко време ще събирам 5000 лв....
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- ogata
- старши ентусиаст
-
Spit-Fire написа:И тук се намиса мисленето - как аджеба да ИЗКАРАМ 5000 лв. а не колко време ще събирам 5000 лв....
Страхотно мислене се намесва

Повечето хора мислят как да изкарат пари за да ги похарчат.
По-малко мислят как да изкарат пари за да ги инвестират.

Парите трябва да са средство, а не цел.
Повечето хора мислят как да спечелят пари за да задоволят собствените си нужди и да разширят потребителската си кошница.
Единици са тези които мислят как да си осигурят вход в дадена икономическа и пазарна ниша, и после биват поругавани в капитализъм от повечето, които иначе са анти-капиталисти .... пазаруващи в кауфланд и каращи vw ... все анти-капиталистични структури

~Мишо~ написа:
Кервана си върви, кучето си лае

Последна промяна ogata на 06 Ное 2012, 0:40, променена общо 2 пъти

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
ogata написа: И кво ... ставаш на 40. Имаш деца, семейтво. Някога твоите са ти разправяли как е било в казармата, на курса по есперанто и на всякаквите там мероприятия в университета и има кво да ти разкажат.
Ти обаче на твойте деца обаждаш .. еми на .. мене живота ми мина в поддръжката на една кола, дерках са там в некъв форум, ходих на кафета и барове и темата се изчерпва. Тва не е живот .
За своя живот ли говориш?

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Халал да ти е ако имаш средства от 4-5 цифрена сума, които просто да си харчиш. Но ако ги нямаш следва да си поставиш за цел да ги изкараш по някакъв начин, различен от това да си чоплиш носа 24/7.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- a bmw driver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '97, Е36 320i touring
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: techno violet metallic
Здравейте колеги,
Избягахте от темата според мен. Коли, телефони, екскурзии- това ли е всичко? Къде остана оценяването на даден човек по неговите личностни качества?
Боклука си е боклук и в кола за 2500лв. и в такава за 100к. Всичко тръгва от вкоренената ни ЗАВИСТ. Затова вместо да си гледаме насрания г*з и да се разполагаме според чергата се правим на гъзари- оня имал айфон 5, ама аз що да нямам, купуваме си на лизинг за няколко години напред и после не смеем да звъннем, че да не се набутаме. Примери много. Все търсим кусура на някой, все някой друг е виновен. Писнало ми е от философстване. (То май и аз си филосовстам
).
Избягахте от темата според мен. Коли, телефони, екскурзии- това ли е всичко? Къде остана оценяването на даден човек по неговите личностни качества?
Боклука си е боклук и в кола за 2500лв. и в такава за 100к. Всичко тръгва от вкоренената ни ЗАВИСТ. Затова вместо да си гледаме насрания г*з и да се разполагаме според чергата се правим на гъзари- оня имал айфон 5, ама аз що да нямам, купуваме си на лизинг за няколко години напред и после не смеем да звъннем, че да не се набутаме. Примери много. Все търсим кусура на някой, все някой друг е виновен. Писнало ми е от философстване. (То май и аз си филосовстам

BMW не може да се опише, трябва да се почувства.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Е90ката е много по-грозна от Е46 (особено с М пак) , но хубавия дизайн и приятни материали в интериора , не могат да компенсират много по-добрите двигатели и скоростни кутии в Е90 , комфорта, новите шукарии ... да не говорим за системите и технологиите за сигурност . Същото важи и за всички останали сравнения . Новото си е ново - това е . . . ако разбира се говорим за БМВ , не Е39 и нова дачия логан .
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
всеки си има някакви комплекси... ако си говорим, на мен примерно ми са свързани с колко ми е бърза колата.
не знам дали някога ще съм доволен. и грам не му пука коя година е
винаги са ми разправяли да съм си вземел по-нова.
кво ми се свидело да дам пари... тва още от както имах е30. пък в повечето случаи те са тези дето карат с ефтино масло и т.н.
най-интересното е, че колкото си по-добре финансово толкова повече много от нещата, които си искал и можеш да си позволиш ти е достатъчно да знаеш, че ако искаш отиваш в магазина и си ги купуваш, обаче в същност не го правиш щото осъзнаваш, че не ти трябват.
мда и за тва за масата хора е лесно да заклеймява като позьор примерно, че имаш айфон, а за теб това е произведение на изкуството...
ако съм честен със себе си, това със старата кола също е форма на снобарство. влагаш нещо от себе си в, дори и да я пазиш максимално сток.
не знам дали някога ще съм доволен. и грам не му пука коя година е

кво ми се свидело да дам пари... тва още от както имах е30. пък в повечето случаи те са тези дето карат с ефтино масло и т.н.
най-интересното е, че колкото си по-добре финансово толкова повече много от нещата, които си искал и можеш да си позволиш ти е достатъчно да знаеш, че ако искаш отиваш в магазина и си ги купуваш, обаче в същност не го правиш щото осъзнаваш, че не ти трябват.
alx написа:така че "робуването" може да е продиктувано от много неща- някои са важни за нас, други са плод на суетата. затова и единен шаблон за тия неща няма. приоритетите ни са различни и няма таблица кое е приоритет за определен човек и кое не.
затова и тая тема е житейски-размита и няма някаква ясна дефиниция.
мда и за тва за масата хора е лесно да заклеймява като позьор примерно, че имаш айфон, а за теб това е произведение на изкуството...
bum_bum написа:Кой както си постели. А кой на какво се кланя сам си избира. Ако си вземеш по-нова кола си сноб, ако си правя мойта ти бъркам в здравето като споделя. Ми сори, не живея за да те правя щастлив
ако съм честен със себе си, това със старата кола също е форма на снобарство. влагаш нещо от себе си в, дори и да я пазиш максимално сток.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
То сме си закърмени с грешно мислене, манталитета ни е такъв. В чyжбина като станеш на 18 излизаш от къщи.. и сам се издържаш, а тyк мама и тати мизерстват, но те изхранват дълго след твоето пълнолетие. Караме коли, които не можем да потдържаме, масово кyпени с пари, които не сме изкарали сами. И така за по лесно свикваме да ни сипват наготово. Верно е в чyжбина и държавата ти yдря стабилен гръб, което много помага да стартираш на чисто, да си ходиш с колелото на работа и да се издържаш сам.
Доколко сме сyетни, дотолкова, колкото сме и бедни.

vicho написа:псевдо гъзарите и истинските гъзари са лесни за разпознаване
истинските са на пистата с м3-то, псевдотата в кафето (всеки ден)
истинските ползват ай-фона си по предназначение, псевдотата го оставят на масата за да го покажат или го носят в ръка из града без да го разцъкват
истинските се парфюмират ежедневно и не се фукат, че са с парфюм от 200-300-400лв, а псевдотата го ползват, само когато има излизане и са доста пестеливи![]()
та в тоя ред на мисли... след като ти се налага да изглеждаш добре и да имаш скъпа --> ОК!
обаче ако това ти идея фикс и се стремиш да изпъкнеш... --> НЕ Е ОК!, т.е. плащаш данък суета

I am beton!
Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да минеА то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
krystal написа:То сме си закърмени с грешно мислене, манталитета ни е такъв. В чyжбина като станеш на 18 излизаш от къщи.. и сам се издържаш, а тyк мама и тати мизерстват, но те изхранват дълго след твоето пълнолетие. Караме коли, които не можем да потдържаме, масово кyпени с пари, които не сме изкарали сами. И така за по лесно свикваме да ни сипват наготово. Верно е в чyжбина и държавата ти yдря стабилен гръб, което много помага да стартираш на чисто, да си ходиш с колелото на работа и да се издържаш сам.
Това просто не е истина! Обидно е, но е разбираемо, все пак след 20+ години кампания за смачкване на тази нация, нормално е да нямаме никакво самочувствие като народ!
Last fall, a study revealed that the number of young adults living with their parents had soared. Prior to the recession, 4.7 million Americans ages 25 to 34 lived with their folks. As of last year, though, the number had increased to 5.9 million, thanks largely to years of widespread high unemployment and underemployment for young workers—who often simply did not have the money to move out of their own.
Без страх, без спирачка!
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
За което не малка вина имаше и Църквата.Вмятам това не за друго,но днес рано сутринта е починал Патриарха.И ето че всички телевизии се юрнаха да отбелязват новината на всяка минута,да търсят пак интригата кой щял да го наследи,да се търси рейтинг и у святото и непреходното.А години наред никой не отразяваше медийно същинското състояние на Църквата,вярата на всеки един ,както и инвазията на чужди религии последните години.
Та,във времена на криза именно Църквата е елемента,който трябва да помогне на хората и да ги избави от прекаленото залитане към материалното ,което по себе си води до сребролюбие и прекалена материална суета.
За съжаление всичко у нас е бизнес и така ще бъде.Дори и душите ни са на продан всеки ден.
Та,във времена на криза именно Църквата е елемента,който трябва да помогне на хората и да ги избави от прекаленото залитане към материалното ,което по себе си води до сребролюбие и прекалена материална суета.
За съжаление всичко у нас е бизнес и така ще бъде.Дори и душите ни са на продан всеки ден.
- ogata
- старши ентусиаст
-
То ся е модерно да си атеист. Което пак един вид е ефекта на масовката.

Добре че има теми като тази, да може да лъсне на по-ярка светлина манталитета и светогледа на хората 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
ogata написа:bum_bum написа:Кой както си постели. А кой на какво се кланя сам си избира. Ако си вземеш по-нова кола си сноб, ако си правя мойта ти бъркам в здравето като споделя. Ми сори, не живея за да те правя щастлив
Никога не си ми бъркал в здравето - да си жив и здрав да си караш това което си си направил. Бърка ми в здравето, че подценяваш труда на останалите и го умаловажаваш. Наистина хубаво е да има такива като тебе дето да дават конструктивна критика - но в рамките на приемливото.![]()
Пак не можем да се разберем. Кога някой е казал- сложих си Боге, Закс или стоков Билщайн и аз съм казал "баси ташака". Винаги съм казвал "браво" на такива хора. Проблема е, че твърдя че китайското е ташак.
А то всъщност става, че някой ако си купи телефон Veptu или реплика на Айфон който върши същата основна работа като оригинала- говориш по него е селянин и скапаняк, а като си купи китайски койловър, който пак като марковия е някакво окачване е тунингист.. те тва не го разбирам.
Телефона го вадиш на масата и изглежда както оригинала ама като трябва да си изпълни истинската функция увисва, както и окачването е ниско и яко като спреш пред кафето, а като дадеш газ осъзнаваш, че не е тва което трябва да е. Защо едните са сноби, а другите тунингисти?
Последна промяна bum_bum на 15 Ное 2012, 11:27, променена общо 1 път