Данък суета

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Данък суета

Мнение от ~Мишо~ » 05 Ное 2012, 20:33

ogata написа:...Не е нормално да се кланяме на некви 15 годишни кошери дето хората са забравили, че са ги правили...

:D За тва говорим, какво значение има колко е годишна колата когато човека е вложил сърце, време и средства да я направи/поддържа такава каквато смята че трябва да е? Аз лично се кефя на пича дето имаше над 20 трабанчета, на хора като Бума, който вместо да си вземе някоя 90ка е налял парите си в "15 годишен кошер", на хора които не вървят по клишето :arrow: имаш пари за нова кола - купуваш си, излиза нов модел телефон - сменяш, съседа ходи в Гърция - ти отиваш в Африка... Суетата е голяма индустрия и натиска на стадото силен, за това и този който не ги следва е меко казано неразбран, но така е било винаги.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 05 Ное 2012, 20:36

Много готина тема. суетата, пиър прешъра, робуването на марки, впечатляването на околните със една или друга скъпа вещ, сляпото копиране на "трендове" и падането в капана на рекламите са навсякъде от нас. На пръв поглед изглежда (и според мен е) глупаво. Но..

Това е напреднало до такава степен, че всичко това е част от бизнеса и живота. В един момент ако не играеш по тези правила, няма да си добър и в бизнеса (продаването), и ще изпаднеш назад в надпреварата за "успех". Освен това, ако като потребител не "гъзарееш" също оставаш назад като някакъв странен тип с овехтял външен вид.

Има и нещо друго: Амбицията човек да има повече и по-скъпи неща и да го демонстрира донякъде движи икономическия живот в целия свят. Иновациите се измислят от фирми искащи да продават повече и се купуват първи от слепите жертви на рекламата и на емоцията.

Ако БМВ или Епъл не бяха смели да пуснат доста противоречиви на вид модели, и консуматорите не бяха достатъчно лекомислени да изсипят една торба пари за тези неща, щеше ли да ги има днес?

Ако някой гъзар който иска да кара Бугати и да има мегакичозна вила и яхта не ги иска тези неща, то той не би развил бизнеса който дава работа примерно на 50-100 човека. Т.е. човекът сигурно е комплексиран и в нечии очи да е смешен, но резултатът от това което прави е позитивен за обществото.

Разбира се има и много обратни случаи - разбити животи, фалирали бизнеси, недовършени бетонни скелети, влошени лични отношения, дори самоубийства (в някои държави) заради прекомерно задлъжняване и поемане на прекомерен риск в следствие на мания за успех и демонстриране на лукс...

Аз съм против сляпо-суетното консуматорското поведение в 90% от живота си, но от друга страна светът нямаше да е същия без това поведение... Спомнете си само за социализма :mrgreen:

Давайте още мнения :yes:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 05 Ное 2012, 20:41

Докато у нас посрещаме по дрехите и изпращаме по ланците ще е така. Просто някои хора са решили, че могат да си купят положение, а други са доста заети да им го подсигурят, като им се навеждат.
Ама народа намъчен. Щот трябва да отдели половин заплата за едни хубави маратонки (с уговорката, че макар и маркови тука се пращат най-големите боклуци) или читав парфюм, 3 заплати за телефон и т.н и т.н. И как да не се фука после след тва геройство.
Абе общо взето си мисля, че народа не е лош, ама живота така го е смачкал.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Ное 2012, 20:50

Суетата, алчността, едно друго хубаво нещо ( :mrgreen: ) и още няколко такива порока (общо 7 май бяха) - са едни от най-кофтите забранени неща на този свят... и затова са най-сладки :mrgreen: Винаги ги е имало и винаги ще ги има докато свят светува - въпреки че всички знаят, че са лоши. А дотогава ще ги отричат основно 2 категории хора - тези, които ИСКРЕНО в душата си ги отричат и отбягват (като монасите в манастирите, а и част от монахините :mhihi: ), както и тези които копнеят за тях, обаче не могат да ги имат (напр. плюещите съмнително забогателите, които обаче нямат против да бяха и те забогатели по подобен начин :winky: ).

А чисто технически колегата най-добре го е обяснил: :yes:
da6ip написа:всичко това е част от бизнеса и живота. В един момент ако не играеш по тези правила, няма да си добър и в бизнеса (продаването), и ще изпаднеш назад в надпреварата за "успех". Освен това, ако като потребител не "гъзарееш" също оставаш назад като някакъв странен тип с овехтял външен вид.

Има и нещо друго: Амбицията човек да има повече и по-скъпи неща и да го демонстрира донякъде движи икономическия живот в целия свят. Иновациите се измислят от фирми искащи да продават повече и се купуват първи от слепите жертви на рекламата и на емоцията.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 05 Ное 2012, 20:52

daddy_ написа:Докато у нас посрещаме по дрехите и изпращаме по ланците ще е така. Просто някои хора са решили, че могат да си купят положение, а други са доста заети да им го подсигурят, като им се навеждат.
Ама народа намъчен. Щот трябва да отдели половин заплата за едни хубави маратонки (с уговорката, че макар и маркови тука се пращат най-големите боклуци) или читав парфюм, 3 заплати за телефон и т.н и т.н. И как да не се фука после след тва геройство.
Абе общо взето си мисля, че народа не е лош, ама живота така го е смачкал.

Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Ное 2012, 20:56

P1tbuL написа:Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!

Искаш да кажеш че ако всеки получава по 5000 Евро заплата, ще спре да се стреми към скъпи неща и няма да му пука за гъзарията?

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Ное 2012, 21:05

Да, защото всички ще имат възможност за всичко и няма да е нещо яко да си ходиш с айфона в ръка..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от P1tbuL » 05 Ное 2012, 21:07

da6ip написа:
P1tbuL написа:Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!

Искаш да кажеш че ако всеки получава по 5000 Евро заплата, ще спре да се стреми към скъпи неща и няма да му пука за гъзарията?

Искам да кажа, че в предложения от теб случай, всеки ще може да си позволи така желаните от него неща и масовката ще спре да парадира с притежаването им. :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 05 Ное 2012, 21:20

Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Ное 2012, 21:26

Aз мисля че тогава ще се случат 2 неща:
1) Същите хора ще почнат да се надпреварват и да парадират с неща които струват не хиляда, а 20 хиляди лева.
2) Винаги ще има по-богати и по-бедни, чисто финансово. И винаги тези които са по-бедни финансово ще подражават на богатите, искайки да имат същите или подобни вещи.

Въпрос на манталитет и ценностна система е, а не на доходи. Поне в останалия свят е така. И в богатите държави има прослойки които имат точно същото поведение като това което наблюдаваме тук.

Българинът и сега е доста по-богат от преди 10 или 15 или 20 години, но манталитетът си остава същия.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Ное 2012, 21:27

mangini написа:Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период :D
+100, според мен лично :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от P1tbuL » 05 Ное 2012, 21:38

da6ip написа:Aз мисля че тогава ще се случат 2 неща:
1) Същите хора ще почнат да се надпреварват и да парадират с неща които струват не хиляда, а 20 хиляди лева.
2) Винаги ще има по-богати и по-бедни, чисто финансово. И винаги тези които са по-бедни финансово ще подражават на богатите, искайки да имат същите или подобни вещи.

Въпрос на манталитет и ценностна система е, а не на доходи. Поне в останалия свят е така. И в богатите държави има прослойки които имат точно същото поведение като това което наблюдаваме тук.

Българинът и сега е доста по-богат от преди 10 или 15 или 20 години, но манталитетът си остава същия.

Може и да си прав... дано не се наложи да разберем :mhihi:

Аз говорех масово за средностатистическия човек. Че има прослойки е вярно. И че при тях това парадиране е ясно изразено също, но както ти спомена това е в следствие на техния манталитет. Аз говорех по- скоро за хората като теб и мен. Хората които нямат 3000 джобни или дори не са го виждали това число в паричен вариант. :) Ти ако взимаш 5000$ заплата ще мислиш ли как всеки път като излезне нова тройка трябва да я притежаваш или ще си караш тази която имаш, докъто вече не видиш, че е неподходяща за пътната мрежа? Не знам... аз съм на мнение, че вещите са просто вещи... потребности. Да всеки има страст, например моята е коли и мотори, но това не значи, че трябва да влагам и последната си стотинка в 21 годишния лъскач пред блока примерно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Ное 2012, 21:45

За едно си прав - когато разходите на хората за сметки/храна/дрехи паднат до примерно 30% от доходите им, ще чувстват известна финансова свобода в ежедневието си и отношението им към гъзарията като цяло ще се промени. Дано се случи това и да го видим с очите си.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 05 Ное 2012, 21:46

самия факт че темата се обърна на парични и безпарични е показателна за мисленето на българина като цяло.
Според българското мислене бедния парадиращ с нещо материално е комплексар,а богатият е сноб или тузар.А всъщност и двамата са едно и също ;)
Само един от по-горе писалите обърна внимание,че проблема е психологически,а не в имането или нямането на пари.
Или както беше оня виц бедния хомосексуалист е педер@ст и може да му се подиграваме а богатия е гей и просто е екстравагантен.
Така че докато имам ще си купувам каквото ми скимне и когато ми скимне,като дойде период пак да нямам ще лежа на старите придобивки.
Мислете как да имате,а не как да завиждате на тези които имат ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно.
Мечтае да кара: сАмоЛеТ

Мнение от Димитър Димитров » 05 Ное 2012, 22:02

Ако сега в този момент разполагах с 20000лв. за кола веднага бих си купил е36 М3 ЕVO купе, без изобщо да ми дреме кои какво ще каже дали ще е 15 годишен кошер или от БМВ са забравили че са произвеждали такъв модел :D и дали съм луд и за тези пари може да се купи 3-ка от новите.

п.п не знам дали съм точно по тема, понеже се поразводни но аз да си кажа :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата