Зимни гуми - размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 compact,96'индивидуъл
Мечтае да кара: 6 serries
Детайли за колата: монреалблауууу

Re: Зимни гуми - размисли и страсти.

Мнение от vaykisss » 28 Окт 2012, 23:15

Sea Eagle написа:

ето нещо актуално за 2012 http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821[/quote]

Да, ''сакън'' ако гумите на Континентал не са на 1-во място. Въобще Adac и Autobild хич не са пристрастни. В германските класации от край време тенденцията немското да е "the best", след това евентуално друга марка но задължително модел и размер произвеждан в германия. Аман...

На мен ми е интересно как така в тестовете за зимни гуми последните няколко години на аутобилд, сред първите 4-5 премиум марки победителя е винаги различен както и местата след него, при едини и същи модели от производителите... Реклама ли е, пари ли са, незнам какво е..

Ясно е, че продуктите на премиум марките винаги са сигурни и надеждни, представянето им е на ниво, затова и винаги заемат първите 5-6 места в класиранията. Там вече... Кой първи, Кой втори - е малко и реклама от съответните тестващи организации. Затова различни, но все уважавани в тестовете имена ( АDAC, Auto Express, Auto bild и т.н.) от 5-6те премиум марки, ''излъчват'' различни победители.
Мисля, Огромна разлика (при 3d/4d на Dunlop, Ultra Grip7+/8 на Good Year, Sottozero на Pirelli, Blizzak на Bridgestone, Alpin А4 на Michelin, Continental, и т.н. и т.н.) в Представянето им няма, те са сигурни и качествени продукти които струват парите си. може би основно се различават с съпротивлението при търкаляне и имат различен живот, но това зависи много от начина и условията в които са експлоатирани.

Така че Адац / мадац ли e казал кой е първи, мен лично много не ме интересува.
Важно е, че в последно време на пазара има всичко от А до Я.
С не много известните като производство, качества и резултати продукти - кои са "Ок", кои са ''добре за парите си'' и кои са просто евтини... човек трябва много да внимава. :idea:
И може би най-важното, никога да не се предоверяваме на гумите, пък били те и 1ви в класациите.
Гумите са от особенно значение, НО в Много от случеите на пътя, решаващ фактор е бил и си остава човекът, неговите решения и действия.[/quote]

+1 :yes: тва е истината заключена от едно мнение ,точно и ясно :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 29 Окт 2012, 0:02

Ами не ми се занимава сега , но най-малкото става въпрос за различни размери гуми - от 17ки 235ци до 15ки 195ци .
След това , да речем за миналата година , вкараха критерии - разходи . На стенд симулират колко КМ изкарва една зимна гума докато достигне 4мм грайфер и Мишелин Алпин 4 на първо място с огромна преднина , заради което му дават и първо място , а иначе нито на сняг , ни на сухо , ни на мокро блести . . . Но и аз писах , че не знам до колко са достоверни . Не вярвам нито един голям производител да се изложи със зимна гума , по-скоро гледам производителите с какви гуми серийно изкарват дадено модел .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 29 Окт 2012, 8:01

Една много добра гума е Vredestein snow track3. Работи много добре на нашия климат. Корейските гуми на Hankook ice bear също ги бива на голям сняг.
Що се отнася за Gislaved, те имат два модела, единиат е с тясна шарка за хора ,които карат в града, произведени са във Франция и ги продават в Метро с доставка от "Диана". Като цена,качество е добър избор и за двата модела на Гиславед. Добра гума за цената си е сръбската гума "Тигър",собственост на Мишелин. От години се поддържа прилично качество.
Нокиан е много добра гума,собственост на Континентал,която се прави в Русия.
За мен има значение къде се прави гумата.Верно, че Вредщайн е собственост на Аполо от Индия, но се прави в Холандия.

Отделно концернът Goodyear, където присъстват и Dunlop произвежда добри гуми, но малко по- скъпи. Дебица е нискобюджетната гума, която е по- стар модел на Goodyear. Вози малко по- твърдо. При Барум,които са собственост на Континентал, положението е сходно, те обаче са малко по- скъпи за качеството, което дават. Корморан,дълги години се въртеше от такситата и за София е добре, но не е много добра за по-високите изисквания на "задното предаване". Тя е гума за ежедневно "търкаляне", а не за по-висока скорост или високо натоварване в сняг.

Toyo, Yokohama, Bridgestone са отделна тема за фенове.Тези гуми не са толкова добри като Pirelli, Nokian, Continental, Michelin, които са по-скъпи. Японците произвеждат износоустойчиви гуми, които издържат повече време и затова представлява икономична алтернатива. BF Goodrich също върши работа, но не е толкова изявена в снега, колкото върши работа в града.

Моето предпочитание за зимна гума е Vredestein snow track3. Тя работи много добре навсякъде в планините две три години. Като по- евтина алтернатива мисля, че Гиславед за града с по- тясната шарка също дава по- мека и задоволителна возия за нашия климат.
Добрата зимна гума не може да се търкаля много време при висока температура и на сухо, защото "свършва",затова животът 'и у нас не е много дълъг. В крайна сметка всеки намира баланса за себе си според възможностите си, без да забравя, че може само веднъж да му се наложи да спре и тогава безусловно трябва да може да спре.

Като имаме предвид колко мека и колко лоша може да е зимата, трябва да опитаме да съчетаем и двете. При всяко положение слагам зимни гуми, защото се налага да карам по сняг. Не е приложимо да се кара с всесезонни гуми по сериозен сняг.

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 29 Окт 2012, 23:26

Колегите vaykisss и гумата ми харесаха със заключенията и информацията :yes:
Аз също спрях да вярвам на Ауто Билд и на другите немски издания , то бива национализъм , то бива ама в повече ми идва на мен лично.Преди 21 години съм започнал да чета Ауто билд и тогава до 1997 година списанието беше много приятно , страхотно систематизирано и всичко което пишеха си беше безусловната истина или почти ... Сега от онова издание и помен няма :help:
Немците са е*аси хората , ако не е тяхното никога няма да напишат за чуждото на 100% , уважавам ги като нация техническа ,но вече не им вярвам особенно.Виж , като отворя някой руски сайт където правят тестове на гуми и като прочета това-онова и съм по-склонен на вярвам.

Магарето Йори каза за това какви гуми карат в скандинавията , но като се има на предвид ,че две зими от чисто нови и съвсем прясно произведени карах Nokian WRG2 и не останах доволен от представянето им на сняг и лед ама хич , се чудя ако не е Нокиан Хакапелита 6-ца,7-ца или онзи изрудския Гиславед с какви Нокиан-и изобщо карат там в наистина тежките условия ? Те фирмите предлагат гуми за скандинавията и Русия с отвори за шпайкове , страхотни копачки , но тук почти ги няма :| Излизат с номера ,че не са за нашите ширини и климат а човек като иска такива ...

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Печка
Детайли за колата: Малка печка

Мнение от weedminer » 30 Окт 2012, 8:41

Аз няма как да споделя опит за някоя гума. Тази зима ще са ми първите гуми, които си купувам. Какво мислите за Falken и можете ли да ми кажете кои са фабричните размери за е39 2.5д за 15'' и 16'' джанти? За 15 205/60 ли са?
Мерси

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 30 Окт 2012, 9:44

Колега на 15-ките е 225/65 но най-добре виж на шофьорската врата какво пише,там е дадено всякакво инфо за гуми и товароносимост.
И сега за Dayton-а няма кой да ми каже мнение а? :oops:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 30 Окт 2012, 9:49

weedminer написа:Аз няма как да споделя опит за някоя гума. Тази зима ще са ми първите гуми, които си купувам. Какво мислите за Falken и можете ли да ми кажете кои са фабричните размери за е39 2.5д за 15'' и 16'' джанти? За 15 205/60 ли са?
Мерси

За е39 размера е 205/65/15 или 225/60/15. За 16" мисля, че е 225/55/16.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 30 Окт 2012, 11:02

.
Последна промяна acho.rs на 30 Окт 2012, 11:02, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 30 Окт 2012, 11:02

M5 написа:
weedminer написа:Аз няма как да споделя опит за някоя гума. Тази зима ще са ми първите гуми, които си купувам. Какво мислите за Falken и можете ли да ми кажете кои са фабричните размери за е39 2.5д за 15'' и 16'' джанти? За 15 205/60 ли са?
Мерси

За е39 размера е 205/65/15 или 225/60/15. За 16" мисля, че е 225/55/16.

Това е размера на 16ките . Стават приятно високи и се подобрява комфорта , но цената е бая висока .
За Фалкен - не бих заложил на такива, особено ако ще са на 525д .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Печка
Детайли за колата: Малка печка

Мнение от weedminer » 30 Окт 2012, 14:54

Благодаря на всички!
Като цяло и на мен не ми вдъхват доверие тези Фалкън, но реших да попитам.
Спрял съм се на Континентал 850р или Мишелин а4 205/65/R15 и двете, мисля да реша спора чрез ези-тура :confused:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 30 Окт 2012, 16:23

Досега съм карал с Корморан, Сава и Семперит, от които не съм особено доволен. Карал съм и с Клебер, за които мога да кажа само хубави неща.
Днес си поръчах 4 Фулди - Кристал Контрол ХП - от това, което изчетох, мисля, че е най-подходящо за моите градски нужди.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Окт 2012, 18:41

Днес пристигна един Фолкън от новия модел, за джипката на шефа. Шарката ми е една особена. Доста е мека гумата, предполагам ще държи добре. Нивото на шум е височко, но пък проходимостта я дават с една единица повече от моя winter sport 4d... Честно казано не ми вдъхва доверие, но ще видим.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E87 120d
Мечтае да кара: x6

Мнение от Veson » 30 Окт 2012, 19:24

Изведнъж от летни rft Dunlop скочих на нови зимни Michelin Αlpin A4 91Т обикновени. Все едно се возя на лодка :D
Единственото , кото ме притеснява е, че едната гума е с различен дот и е произведена в Испания, а другите в Германия.... поне така пише на гумите.Иначе са нови де. Това дали е някакъв проблем за движението, сцеплението и т.н. ? Зимата карам предимно в София, и навъртам средно около 4 000 км... По принцип не карам на дълъг път, ако не се наложи нещо спешно...
stay tuned
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 30 Окт 2012, 20:27

Щом са нови не мисля,че има проблем :yes:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 30 Окт 2012, 21:17

weedminer написа:Благодаря на всички!
Като цяло и на мен не ми вдъхват доверие тези Фалкън, но реших да попитам.
Спрял съм се на Континентал 850р или Мишелин а4 205/65/R15 и двете, мисля да реша спора чрез ези-тура :confused:

Която ти излезе по-изгодно :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата