Мнение за PC конфигурация
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Мнение за PC конфигурация
Дойде времето да разкарам доброто старо PC и да се огледам за нещо по-ново. Хвърлих око на една готова конфигурация, тъй като не съм много навътре с хардуера и предпочитам да е сглобена.
Ето и нейните параметри:
Компютъра ще е домашен, на който ще се гледат филми, ще се браузва, малко photoshop и искам да подкарам новите Call of duty, понеже съм запален по тази игра, но над cod 4 modern warfare не мога да подкарам на сегашния кошник
Освен тях, може би и някоя друга нова игра, като съм далеч от идеята да ги подкарвам на най-високи параметри.
Общо взето ме притеснява процесора, че е i3. Не съм запознат много, но има вече i5, i7 и се чудя това дали не е стъпка назад.
Искам сега като го купя, да мисля за следваща покупка на компютър долу-горе след 2-3 години, не да се оглеждам за нов през 6 месеца
Благодаря предварително за мненията
Ето и нейните параметри:
Кутия: Neotech 2123 Black, 400W
Дънна Платка: ASUS P8H61-M PRO, iH61,Vga, 2xE16, D-Sub/DVI/HDMI
Процесор: i3-3240, 3.4/3M/s1155, Box
Памет: 16GB DDR3 (2x8G), 1333MHz, Corsair CMV8GX3M1A1333C9
Видео: ASUS-ENGT520 SL/DI/2GD3(LP), DDR3
Твърд Диск: HDD2000GB WD Caviar Green, 5400rpm, 64MB, S-ATA3
Оптично У-во: DVD RW LG 24x, GH24NS90, SATA, bulk, black
Портове: HDMI, DVI, VGA, Giga Lan, USB 2.0, USB 3.0, COM, Parallel, S/PDIF, Audio
Компютъра ще е домашен, на който ще се гледат филми, ще се браузва, малко photoshop и искам да подкарам новите Call of duty, понеже съм запален по тази игра, но над cod 4 modern warfare не мога да подкарам на сегашния кошник

Освен тях, може би и някоя друга нова игра, като съм далеч от идеята да ги подкарвам на най-високи параметри.
Общо взето ме притеснява процесора, че е i3. Не съм запознат много, но има вече i5, i7 и се чудя това дали не е стъпка назад.
Искам сега като го купя, да мисля за следваща покупка на компютър долу-горе след 2-3 години, не да се оглеждам за нов през 6 месеца

Благодаря предварително за мненията

- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Re: Мнение за PC конфигурация
Смени захранването с поне 400 ватов Фортрон, ако може 500 още по-добре. Махни и хардовете. Тва са последните хардове, които би искал да си вземеш. Ако държиш на бюджетен вариант - пак WD, но blue или black, в никакъв случай green. 16 гиги памет са ти излишни. Вземи си 8, доплати още малко и си вземи i5. Видеото ти е слабо. Гледай нещо с GDDR5, тва DDR3 остана в историята вече.

- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на вода!
- Мечтае да кара: Airbus A380! :)
xpl0d написа:Смени захранването с поне 400 ватов Фортрон, ако може 500 още по-добре. Махни и хардовете. Тва са последните хардове, които би искал да си вземеш. Ако държиш на бюджетен вариант - пак WD, но blue или black, в никакъв случай green. 16 гиги памет са ти излишни. Вземи си 8, доплати още малко и си вземи i5. Видеото ти е слабо. Гледай нещо с GDDR5, тва DDR3 остана в историята вече.
+1
16ГБ РАМ не ти е нужна 8ГБ е предостатъчна, другото задължително i5 (i3 също е ок, ама за новите игри ще си е кофти). Видеото поне нещо от сорта на 7750 ATI или 6 серия на NVidia!

- HowDouWantit
- младши ентусиаст
-
Колега по-добре направи запитването във хардуер форума ,като напишеш изискванията си и сумата с която си готов да се разделиш за новата конфигурация.

1: Като видиш готова конфигурация някъде се обръщаш и тръгваш в друга посока. На хартия изглеждат добре, но само на хартия. Особено пък за човек който не разбира.
2: Кажи какъв ти е бюджета и каква е целта на новото РС- все ще се намери кой да ти събере подходяща конфигурация.
3: За кой чеп ти е 2ТВ хард- реално 750ГБ стигат за всичко, ама са евтини и 1ТВ си заслужава. От 2ТВ първоначално няма смисъл- само ще даваш пари. При нужда един ден слагаш нов хард за 3 минути.
2: Кажи какъв ти е бюджета и каква е целта на новото РС- все ще се намери кой да ти събере подходяща конфигурация.
3: За кой чеп ти е 2ТВ хард- реално 750ГБ стигат за всичко, ама са евтини и 1ТВ си заслужава. От 2ТВ първоначално няма смисъл- само ще даваш пари. При нужда един ден слагаш нов хард за 3 минути.
- xpl0d
-
-
F3P написа:1: Като видиш готова конфигурация някъде се обръщаш и тръгваш в друга посока. На хартия изглеждат добре, но само на хартия. Особено пък за човек който не разбира.

F3P написа:3: За кой чеп ти е 2ТВ хард- реално 750ГБ стигат за всичко, ама са евтини и 1ТВ си заслужава. От 2ТВ първоначално няма смисъл- само ще даваш пари. При нужда един ден слагаш нов хард за 3 минути.
Още едно

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Подкрепям за хардиска. В момента съм с 1тб вкъщи и 750гб на лаптопа и не ми стигат за нищо....
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- xpl0d
-
-
Kroki написа:Подкрепям за хардиска. В момента съм с 1тб вкъщи и 750гб на лаптопа и не ми стигат за нищо....
Аз съм с 2х1ТВ и пак не ми стигат

- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Колега наблегни на хубава видео карта за фотошопа и за игрите,а тези хардове са пълен ташак.16ГБ рам са ти излишни от всякъде,но ако ти прави кеф да имаш 16ГБ рам от които да ползва процесора 3-4 давай
ако машината няма да се използва за сървър е наистина излишно.Тоя i3,вече си е старичко,така и така ще даваш пари вземи си някое 4 ядрено говедо i7 с хубава видео карта и захранване.
А и тая рам нещо на 1,333 не ме кефи 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
xpl0d написа:Какво значение има дали е готова сглобена по усмотрение на дадена компютърна фирма конфигурация или са ти я сглобили с части по твое желание? Готовите сглобени конфигурации са само примерни. Винаги може да се махне/замени дадения компонент.
Още едноЧовека може да е маниак на тема Full HD/BR видео. Колко филма ще събере на тези кирливи 750 гиги? Специално при хардовете правилото колкото повече толкова повече важи не на 100, а на 200%. Като се има в впредвид, че говори и за нови игри, къде са по 15-20 гиги тези 750 гиги ще ги свърши за нула време.
Явно никак не обичаш да четеш внимателно

Точно защото готовите конфигурации са съвсем примерни не му трябва да ги гледа. Там вариантите са малко:
- Стари чаркове (като цяло) да изпразнят склада. Не ти трябва.
- Старо дъно натоварено на максимум за да докара нещо прилично като параметри тая машина. Не ти трябва.
- Сравнително актуални части, но в кофти комбинация дето изглежда идеално на хартия. Особено пък като не разбираш от хардуер. Не ти трябва.
- Наистина добре подбрани и актуални части- има ги, но шанса да намериш такава е 0,00001%.
- За капак- всички готови конфигурации са твърде скъпи за това което предлагат. Тоест- не ти трябват.
- Като ще подменя процесор, видео, захранване, рам и хард (по твое мнение за пуснатата конфигурация) що да не вземе да смени и дъното и кутията (че само те останаха) и да си вземе нещо което ще му е полезно и няма да псува

Относно харда пак бързаш да пишеш без да мислиш много.
Да съм казал да НЕ взима 2х1ТВ

ПС: Не ти стигат 2ТВ казваш- на мен също не ми стигат. Обаче на бас се хващам, че нямаш повече от 500ГБ НАИСТИНА ВАЖНИ файлове

- masimo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
Кутия: Neotech 2123 Black, 400W
Дънна Платка: ASUS P8H61-M PRO, iH61,Vga, 2xE16, D-Sub/DVI/HDMI
Процесор: i3-3240, 3.4/3M/s1155, Box
Памет: 16GB DDR3 (2x8G), 1333MHz, Corsair CMV8GX3M1A1333C9
Видео: ASUS-ENGT520 SL/DI/2GD3(LP), DDR3
Твърд Диск: HDD2000GB WD Caviar Green, 5400rpm, 64MB, S-ATA3
Оптично У-во: DVD RW LG 24x, GH24NS90, SATA, bulk, black
Портове: HDMI, DVI, VGA, Giga Lan, USB 2.0, USB 3.0, COM, Parallel, S/PDIF, Audio
Процесора е повече от добър. Там си идеален.
Рамта .. Няма смисъл от 16ГБ, 8ГБ е пре достатъчна, дори 4ГБ, с малката уговорка, че е хубаво да е 1600MHz, вместо 1333. Но и 1333 в случая е доста добре, особенно Corsair ...
Видеото ... слабо. За игри не става. В порядък 150-200лв ти препоръчвам това: Asus EAH6670/DIS/1GB DDR5 за около 170лв и ще подкарваш новите игри.
Гледай харда да ти е 7200RPM, а не 5400 и колкото може повече гаранция.
Записвачка, кутия .. по твой избор. 400вата е добре. Правил съм конфигурация за зала преди за над 15машини с неизвестно захранване 300W JNC и нито един не даде проблем, така че да дадеш 150лв за марково захранване не вижда смисъл. В добрия случай си вземи един 350в фортрон.
bmw-maximilian написа:Тоя i3,вече си е старичко,така и така ще даваш пари вземи си някое 4 ядрено говедо i7 с хубава видео карта и захранване.А и тая рам нещо на 1,333 не ме кефи
Грешиш.
Това е Ivy Bridge пуснат в производство преди 2,3 месеца !
4 ядрен процесор за това което казва, че ще прави с него е ненужен. Да вкара парите в качествен монитор.
Разликата в i5 и турбо мода му няма да осети, а i7 е прекалено скъп за нуждите който колега ще използва.
- xpl0d
-
-
F3P написа:...
Значи просто си попадал на кофти готови конфигурации. Аз знам 2 фирми, които правят много кадърни default(така да го кажа) конфигурации и лично съм виждал, как на хора като колегата, пуснал темата казват "Това са конфигурации X и Y с такива и такива параметри за такива пари. За вашите нужди можем да сменим това и това и ще ви струва това и това". Пък и нали затва е пуснал темата колегата, да не се чуди какво да избере, а да отиде и да каже тва и тва ми трябва, колко струва при Вас.
За харда, че може да се сложи после, вместо това да ги заложи на процесор и видео не съм съгласен. Просто е същото. Дали ще вземе слаб процесор и след време ще го ъпгрейд-не или ще направи същото упражнение с видеокартата или харда няма никакво значение. Един хард е 100+ лв. Ако вземеш процесор за 300 и след година го дадеш за 200 па добавиш 100 най-вероятно ще можеш да си вземеш новия му по-мощен, по-производителен, абе по-добър наследник. А и харда е компонента, който при нормална работа в много от случаите се сменя най-малко. Аз едно 90% от хората, които познавам(включително и аз самият) сменяме само заветното трио дъно-процесор-памет, айде геймърите и видеото на средно 2г.

- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Добър вечер и благодаря на всички за включванията.
Взех си доста поуки от вашите мнения и като цяло се отказах от тази конфигурация, а и научих нови неща.
Ще ви помоля, ако не ви е проблем да ми нацъкате някаква примерна конфгурация, която да взема, като цената е в рамките на 1000-1200 лв. макс.
Монитор, клавиатура и мишка си имам, всичко останало ще е ново. От кутията, та до кабелите
Нека бъде с 8гб рам, след като ви прочетох мненията, наистина няма смисъл от 16. Освен това нека и е с i5 core, другото го оставям на вас - разбиращите.
Общо взето като споменах photoshop, нямах предвив да го ползвам в пълния му потенциал. Web developer съм и го ползвам за елемнтарни неща - ресайз на картинки, рязане на дизайни и прости ефектчета.
За игрите също не си ме преставяйте като геймър, отминаха тези години. Единствено ще гоня новата call of duty и това е, но винаги е хубаво да има потенциал в конфигурацията, ако реша да пробвам нещо ново или ми дойде някой племенник на гости.
За големината на HDD-то - досега живях на 250 гб, има време докато 1TB ми стане тесен, но не отказвам и 2TB, ако се впише в цената
Друг важен въпрос е, от кой магазин да си напазаря?
Поздрави.
Взех си доста поуки от вашите мнения и като цяло се отказах от тази конфигурация, а и научих нови неща.
Ще ви помоля, ако не ви е проблем да ми нацъкате някаква примерна конфгурация, която да взема, като цената е в рамките на 1000-1200 лв. макс.
Монитор, клавиатура и мишка си имам, всичко останало ще е ново. От кутията, та до кабелите

Нека бъде с 8гб рам, след като ви прочетох мненията, наистина няма смисъл от 16. Освен това нека и е с i5 core, другото го оставям на вас - разбиращите.
Общо взето като споменах photoshop, нямах предвив да го ползвам в пълния му потенциал. Web developer съм и го ползвам за елемнтарни неща - ресайз на картинки, рязане на дизайни и прости ефектчета.
За игрите също не си ме преставяйте като геймър, отминаха тези години. Единствено ще гоня новата call of duty и това е, но винаги е хубаво да има потенциал в конфигурацията, ако реша да пробвам нещо ново или ми дойде някой племенник на гости.
За големината на HDD-то - досега живях на 250 гб, има време докато 1TB ми стане тесен, но не отказвам и 2TB, ако се впише в цената

Друг важен въпрос е, от кой магазин да си напазаря?
Поздрави.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Аз бих добавил едно SSD в уравнението - компа като цяло ще литне с него. Примерно един 80ГБ или 120ГБ SSD - за Уиндоуса и някоя и друга игра - да ги играеш от него. И един 1ТБ WD бързичък диск - за сторидж. И за игри най-важно ти е видеото - с него не прави компромиси. Всичко друго е маловажно в сравнение с видеокартата.
Si non confectus, non reficiat.
Zagy написа:Аз бих добавил едно SSD в уравнението - компа като цяло ще литне с него. Примерно един 80ГБ или 120ГБ SSD - за Уиндоуса и някоя и друга игра - да ги играеш от него. И един 1ТБ WD бързичък диск - за сторидж. И за игри най-важно ти е видеото - с него не прави компромиси. Всичко друго е маловажно в сравнение с видеокартата.
Че си прав за SSD-то, прав си. Обаче сметките не излизат:
SSD- около 200лв., 1ТВ хард- около 120 => над 300 лв. само за дисковете излетяха.
Процесор и5 едва ли ще може да пипне за под 350лв.- дотук 650лв. не му мърдат.
Видео- колкото процесора и станаха 1000лв.
Рам- скоро гледах 4ГБ Кингстон на 1600Мхц за около 70 лв., значи 8ГБ са 140лв. Има и по-евтини варианти, да ги броим 100лв.- вече станаха 1100лв. Но реално ще са повече- бюджета свърши.
А дъно(80-100лв), кутия, ДВД (30лв.), захранване(читаво, а не за 20 лева)

35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3