ламбда сонда дилема?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
ламбда сонда дилема?
Здравейте колеги. От доста време се чудех да пиша ли тук или не но накрая се реших да се допитам и до вас.Та на кратко да ви разкажа положението, колата е 316и с мотор от 318ис(м42) компютъра е от 316 и колата има газова. Преди месец и нещо докато бях на преглед човека дето проверява слезе в канала да огледа и ме извика и ми показа ламбда сондата че е откачена но буксата беше привързана с свинска опашка всякъш нарочно не е закачена. Колата не ми прави мизерии да мени обороти или нещо подобно но все ми се струва че 25-30 лева газ е малко множко за 130км . Въпроса ми е при положението което ви описах възможно ли е преди мен като са сменявали мотора да са забравили да я вържат или по някакъв начин е пречила на работата на новия мотор и за това да са я оставили така ? И да питам ако я свържа и колата почне да прави някакви мизерии и реша да я откача ще има ли последствия?
Благодаря ви предварително за отговорите.
Благодаря ви предварително за отговорите.
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Re: ламбда сонда дилема?
Остава да уточниш "незначителната подробност" дали газовата е обикновена или ГИ и също така ,дали разхода,който споменаваш е градско или извънградско .
Щото 25лв газ за 130км е под 14л/100 разход и за градско каране е напълно нормален ,та така ...
А ако пък колата е с обикновено АГУ (без ламбда контрол) ,ламбда сондата не играе в смесообразуването .
п.п. А на бензин какъв е разхода и каква е работата на мотора,щото не става ясно ?
Щото 25лв газ за 130км е под 14л/100 разход и за градско каране е напълно нормален ,та така ...
А ако пък колата е с обикновено АГУ (без ламбда контрол) ,ламбда сондата не играе в смесообразуването .
п.п. А на бензин какъв е разхода и каква е работата на мотора,щото не става ясно ?

- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
plradev написа:Остава да уточниш "незначителната подробност" дали газовата е обикновена или ГИ и също така ,дали разхода,който споменаваш е градско или извънградско .
Извинявам се че не съм уточнил... споменатия разход е на извънградско като 50-60 км са по магистрала. на бензин не съм засичал иначе е с обикновенна газова е колата. И на бензин и на гас работи добре без да мени оборотите. А за контролера за който говориш ако го нямам може ли да се сложи и колко горе долу ще ми струва
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
https://www.google.bg/#hl=bg&spell=1&q= ... 80&bih=909
Може да сложиш ,но преди това трябва всичко по ЕКУ-то и периферията му да работи акуратно,за да има смисъл от монтажа на ламбда контрола.
Иначе в момента с тази обикновена АГУ и такъв разход извънградксо,който наистина е завишен ,нещата се оправят предимно с настройка и "въртене на кранчета" . Разкачената сонда не е определящ фактор за разхода при тези обстоятелства. А защо не е закачена и какви са били съображенията за това,попитай хората правили суап-а,за да си спестиш експериментирането ...
Може да сложиш ,но преди това трябва всичко по ЕКУ-то и периферията му да работи акуратно,за да има смисъл от монтажа на ламбда контрола.
Иначе в момента с тази обикновена АГУ и такъв разход извънградксо,който наистина е завишен ,нещата се оправят предимно с настройка и "въртене на кранчета" . Разкачената сонда не е определящ фактор за разхода при тези обстоятелства. А защо не е закачена и какви са били съображенията за това,попитай хората правили суап-а,за да си спестиш експериментирането ...

- Tristaiosemnaiseis
- младши ентусиаст
-
- Кара: тист
- Мечтае да кара: непрекъснато
- Детайли за колата: 08' E91 325d - сега; 'E36 316i Compact - сега; '02 E46 330i Touring - преди; '97 Е36 318i Touring - преди; '00 BMW 540iA - преди; '02 BMW E46 330Ci SMG - преди; '99 BMW E36 328i Touring - преди;
Намери си мотроник от M42, но гледай внимателно - няколко разновидности са! Свържи си ламбдата и би трябвало всичко да е наред с работата на бензин. За работата на газ, както каза колегата - всичко е до настройка. Иди при някой газаджия и си готов. Този мотор не би трябвало да дава повече от 10/100 газ извънградско.
- NeRoX
- младши ентусиаст
-
- Кара: '07 E91 320d
- Мечтае да кара: Ferrari
- Детайли за колата: M47D20 6MT
Не знам дали мога да бъда полезен, но ще споделя опита и с моята ламбда сонда. Даде ми около 11-12 литра разход при 100-110 км/ч на магистрала след като я купих. При обслужването ми казаха, че разхода ми е от нея. Сменихме я с нова на BOSCH и при мен всичко са нареди. Разхода ми падна на 7.3 за същата отсечка. АГУ нямам!
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
Ти първо си сложи компютър за този мотор.
- Metzeler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: колело с обратна дирекция
- Мечтае да кара: колело с предно предаване
Ненко Вранков написа:Ти първо си сложи компютър за този мотор.

- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря ви колеги! Та накрадко да обобщим.
За разхода трябва да отида на газаджия за настройка като за начало.
Това ще е първото което ще направя.
За вървеж ми се вижда доволно... като се има предвид, че предишната кола ми беше 316и компакт м43 101к.с сток. Не съм имал честа да карам друга иеска за да имам някаква база за сравнение.
Само не разбрах ако свържа ламбда сондата може ли да повреди нещо или накратко казано връзвам ако не ми харесва откачам я и си карам така ? Възможно ли е да има последствия?
plradev написа:https://www.google.bg/#hl=bg&spell=1&q=%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB&sa=X&ei=PaKLUNGGEM3esgaH44HQCg&ved=0CBsQBSgA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=696241defc4d2f6&bpcl=35466521&biw=1280&bih=909
За разхода трябва да отида на газаджия за настройка като за начало.
Ненко Вранков написа:Ти първо си сложи компютър за този мотор.
Това ще е първото което ще направя.
Metzeler написа:Ненко Вранков написа:Ти първо си сложи компютър за този мотор.
мн правилно се е изразил колегата.. сложи си първо компа за м42-то па после си нагаждай сонди и разходи щото с тоя комп с който си със сигурност тоя мотор не върви както трябва да върви
За вървеж ми се вижда доволно... като се има предвид, че предишната кола ми беше 316и компакт м43 101к.с сток. Не съм имал честа да карам друга иеска за да имам някаква база за сравнение.
Само не разбрах ако свържа ламбда сондата може ли да повреди нещо или накратко казано връзвам ако не ми харесва откачам я и си карам така ? Възможно ли е да има последствия?
- Metzeler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: колело с обратна дирекция
- Мечтае да кара: колело с предно предаване
щом стария комп е имал сонда и да е вържеш няма проблем въпроса е дали тая сонда е за тоя мотор.. да не е от 1.6-то че си имат разлика и като е вържеш точно ще се сгомняса мотора като е махнеш ще запише грешка и си в авариен режим и ептен та смени си компа и си е вържи тогава за най-сигурно да си вържеш кончето де се вика
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
Metzeler написа:щом стария комп е имал сонда и да е вържеш няма проблем въпроса е дали тая сонда е за тоя мотор.. да не е от 1.6-то че си имат разлика и като е вържеш точно ще се сгомняса мотора като е махнеш ще запише грешка и си в авариен режим и ептен та смени си компа и си е вържи тогава за най-сигурно да си вържеш кончето де се вика
Благодаря колега това ме интересуваше!
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
jorko7120 написа:Ненко Вранков написа:Ти първо си сложи компютър за този мотор.
Това ще е първото което ще направя.Metzeler написа:Ненко Вранков написа:Ти първо си сложи компютър за този мотор.
мн правилно се е изразил колегата.. сложи си първо компа за м42-то па после си нагаждай сонди и разходи щото с тоя комп с който си със сигурност тоя мотор не върви както трябва да върви
Така колеги дойде време да сменя този компютър . В понеделник го чакам по еконт . Въпроса ми сега е като го взема проблем ли е да го закача на място (пред офиса) за да го пробвам и да видя дали колата ще работи с него преди да го платя?
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
6estaka написа:ЕВС-а ако го има мисля че ще ти е проблем за бърза проба
Какво е това и ако го има какво да очаквам при бързата приба?
14 мнения
• Страница 1 от 1