Зимни гуми - размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Re: Зимни гуми - размисли и страсти.

Мнение от jordanpar » 26 Окт 2012, 12:32

Значи според някой тук щом гумата била с ДОТ 2010 и някъв си грайфер била нова,а????Тук,както никога съм съгласен с Ачката :mhihi: ,тея гуми дори само на снимка ми се струват пълен кенеф,да ме извинява потребилия ги.
Пффф,дайте ми гуми 35-40-а седмица от тази година и след 10К километра /3 месеца/ елате ми кажете че са хубави.
От друга страна да ви покажа едни забравени чисто нови гуми от 2006,и без да ви снимам ДОТ-а да ви дам гатанка от кога са.
Икономията е майка на мизерията и проблемите.
Каквито и системи да има автомобилът ви,колкото и да си мислите че е нов и хубав,колата контактува с пътя единствено с гумите.Те като не стават,и система за помпане да има........я камилата .....

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 26 Окт 2012, 13:03

TsvetanVR написа: Иначе аз сложих за тази зима 4бр. нови Goodyear Ultra Grip 8 Performance 225/50/17 94H. Още чакам снега да ги тествам, но засега впечатленията са ми за доста добри гуми. И много тихи при това (68дб пише на лепенката). Като смених стария UltraGrip, който беше и рънфлет, все едно ми монтираха стъклопакет. :lol: Също така вози и значително по-комфортно. :)

Колега , аз съм се спрял на точно тези гуми след много задълбоено четене из нет-а.Понеже от скоро съм на предно предаване и имам да изкачвам сравнително стръмни снежни улици където живея та това което ме интересува е дали предишния ултра грип е загубил свойствата си основно след първата зима ? Хем съм се спрял пък хем ми разправят а след първата зима вече не стрували изобщо ?! Никога не съм карал с гуми на този производител до момента и малко съм несигурен в избора си :help:

Нуждая се от максимално високи показатели на сняг и лед :idea:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Окт 2012, 13:11

Projektzwo написа:
т'ва при положение че не е била стречната гумата, единствения вариант вариант да се получи е или някакъв дефет (малко вероятно) или е била карана преди това значително спаднала, за да се увредят платовете от вътрешната страна. Или при сваляне/слагане са я осрали "компетентни" майстори...
Но просто няма вариант дака да се пръсне гума, ако ще и в Гвинея да е правена.

Стречната беше, но не много, 205/45/17 на 9J, имайки предвид, че доста хора карат и по-стречнати гуми, не мисля, че това е проблема, а че просто гумите са ниско-качествени.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Окт 2012, 13:15

jordanpar написа:Значи според някой тук щом гумата била с ДОТ 2010 и някъв си грайфер била нова,а????Тук,както никога съм съгласен с Ачката :mhihi: ,тея гуми дори само на снимка ми се струват пълен кенеф,да ме извинява потребилия ги.
Пффф,дайте ми гуми 35-40-а седмица от тази година и след 10К километра /3 месеца/ елате ми кажете че са хубави.
От друга страна да ви покажа едни забравени чисто нови гуми от 2006,и без да ви снимам ДОТ-а да ви дам гатанка от кога са.
Икономията е майка на мизерията и проблемите.
Каквито и системи да има автомобилът ви,колкото и да си мислите че е нов и хубав,колата контактува с пътя единствено с гумите.Те като не стават,и система за помпане да има........я камилата .....

Аве г-н Разбирач ти като си вземеш нови гуми по един сезон ли ги караш само? Аман от форумни патрони.

Аватар

Мнение от jordanpar » 26 Окт 2012, 13:22

Уважаеми съфорумнико,гумата освен че по дата на производство е важна,далеч по-важно за мен е на какъв километраж е навъртяла.Ако говорим за зимни гуми,и човек си има втори дураково устойчив автомобил за чупене по заледените коловози и се карат едни 3-5К километра може и да карам два три сезона с един чифт.Но лятото като направя 10К с едни гуми и обикновено забелязвам как стават едни неприятно мазни и приплъзващи в завои и висока скорост,а при температури над 30 градуса даже на 4 скорост започва да се включва тракшъна,а все пак не карам 400 к.с. автомобил.Даже като навъртя няколко К км ме е страх и по-висока скорост да развивам че не ги знам колко от фабричните им качества са останали.Та затова че като се стигне до това положение е добре да се хвърлят.Щот тея гуми втора ръка дето ги карате някой преди вас ввече ги е хвърлил,сещаш се защо,нали.
Поздрави.

пс То си е за ваша сигурност бе,пичове.По-добре да нямам бас каса в багажника,но да имам нови гуми ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 26 Окт 2012, 14:00

Penchev написа:
TsvetanVR написа: Иначе аз сложих за тази зима 4бр. нови Goodyear Ultra Grip 8 Performance 225/50/17 94H. Още чакам снега да ги тествам, но засега впечатленията са ми за доста добри гуми. И много тихи при това (68дб пише на лепенката). Като смених стария UltraGrip, който беше и рънфлет, все едно ми монтираха стъклопакет. :lol: Също така вози и значително по-комфортно. :)

Колега , аз съм се спрял на точно тези гуми след много задълбоено четене из нет-а.Понеже от скоро съм на предно предаване и имам да изкачвам сравнително стръмни снежни улици където живея та това което ме интересува е дали предишния ултра грип е загубил свойствата си основно след първата зима ? Хем съм се спрял пък хем ми разправят а след първата зима вече не стрували изобщо ?! Никога не съм карал с гуми на този производител до момента и малко съм несигурен в избора си :help:

Нуждая се от максимално високи показатели на сняг и лед :idea:

Георги Пенчев

Жоре, по това което съм гледал като сравнения(тестове) и съм говорил с дистрибутори на гуми - търсиш ли максимално представяне на сняг и лед , трябва да се загледаш за различни модели от масовите УлтраГрип,Алпин,Уинтър Спорт,Сноу Трак ... Тези са ориентирани към комплексно представяна на сухо/морко/сняг

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 26 Окт 2012, 14:08

Ама тук вносителите много не им е зор за избор от по-екстремни зимни гуми , внасят разни "слаби ракии" - миналите две зими карах от чисто нови Nokian WR G2 с не голям пробег за двата сезона и не ми харесаха изобщо на сняг и лед.Преди това карах едни Пирелки Уинтър карвинг и с тях правих чудеса на сняг и лед , колата ми беше дотам неудържима за задвижване с един двигателен мост че на Алеко на пистата се бях покатерил най-високо от цялата групи ненормалници от форума тогава , даже една 46-ца с двойно предаване не можа да стигне до там ,че опря от долу :lol: тези Пирелите ги карах 3 пълни сезона и останах адски впечатлен.Искам сега нещо подобно :help:

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d

Мнение от ALEX_525tds_2000 » 26 Окт 2012, 14:42

Колеги,

Колата е E39, 530dA, 7/2002.

Зимните ми гуми от предишните зимни сезони са Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 95H. Поведението на колата с тези гуми беше впечатляващо стабилно и сигурно. За този сезон реших да не ги ползвам, защото са с DOT 4006 (т.е. октомври 2006). Външно гумата изглежда като чисто нова (защото карам малко километри, имам отделен летен комплект, а и много добре ги съхранявам, когато не ги използвам), но реших, че с DOT 2006, вероятно бих рискувал излишно.

От днес съм с Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 99H XL (Extra Loaded) с DOT 2512 (юни, 2012). За всеки случай. ;)

Въпросът е, дали тези старите Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 95H бих могъл да ги ползвам през лятото на 2013 (живот и здраве да е), без да създавам прекомерен риск за себе си и околните. Да, знам, че по принцип зимната гума не трябва да се кара през лятото и най-вече - че се разваля по-бързо, ако бъде карана през лятото. Ок, да приемем, че съм съгласен да ги карам едно лято и да ги изхвърля след това. Въпросът е, карането на тази зимна гума през лятото, рисковано ли е и има ли опасност да стане някаква беля било на сухо или дъжд?

Предварително ви благодаря за мненията.

Поздрави :yes:

Аватар

Мнение от jordanpar » 26 Окт 2012, 14:53

Според едно самостоятелно проучване на континентал ако стои въпроса летни или зимни гуми да се използват всесезонно в умерено-континентален климатичен пояс,всичко клонеше към зимните.Много по-малка загуба на сцепление имали зимните през лятото,отколкото летните през зимата.Недостатъци били недоброто поведение на зимна гума при мокро време лятото и нуждата от подмяната им когато остане 4-5 милиметра грайфер,докато много летни могат да се карат и до 3 мм.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 26 Окт 2012, 15:15

ALEX_525tds_2000 написа:Колеги,

Колата е E39, 530dA, 7/2002.

Зимните ми гуми от предишните зимни сезони са Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 95H. Поведението на колата с тези гуми беше впечатляващо стабилно и сигурно. За този сезон реших да не ги ползвам, защото са с DOT 4006 (т.е. октомври 2006). Външно гумата изглежда като чисто нова (защото карам малко километри, имам отделен летен комплект, а и много добре ги съхранявам, когато не ги използвам), но реших, че с DOT 2006, вероятно бих рискувал излишно.

От днес съм с Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 99H XL (Extra Loaded) с DOT 2512 (юни, 2012). За всеки случай. ;)

Въпросът е, дали тези старите Continental ContiWinterContact ts830p 225/55/16 95H бих могъл да ги ползвам през лятото на 2013 (живот и здраве да е), без да създавам прекомерен риск за себе си и околните. Да, знам, че по принцип зимната гума не трябва да се кара през лятото и най-вече - че се разваля по-бързо, ако бъде карана през лятото. Ок, да приемем, че съм съгласен да ги карам едно лято и да ги изхвърля след това. Въпросът е, карането на тази зимна гума през лятото, рисковано ли е и има ли опасност да стане някаква беля било на сухо или дъжд?

Предварително ви благодаря за мненията.

Поздрави :yes:

Сложи си един комплект за задни, колкото да дрифтиш тук-там . За предни не е добра идея че свирят много , спирачния ти път пада (все пак основното спирачно усилие е на предния мост) и в някой завой може да те подведат .
С 4 зимни гуми, лятото спирачния път се увеличава с около 6-10 метра , което хич не е малко ... но пък зимата спирачния път с летни гуми се увеличава със 60 метра (40+60 = 100метра) :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 26 Окт 2012, 17:51

Днес ми доставиха 4бр. Dunlop Winter Sport 4d с дот 2812. Изглеждат чудесно, като за мен най-големия коз е оформянето на грайфера и ламелите, така че гумата да заклинва максимално добре и при напречно натоварване. Как ще се държат ще коментирам като стане студ и падне сняг :mhihi: , но не се съмнявам, че ще остана доволен. Цената също е чук.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 26 Окт 2012, 18:36

Имам тестове за теглителната сила на сняг на УС4 и всички масови зимни гуми . До колко са независими тестовете не знам .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 26 Окт 2012, 20:41

Пусни ги да видим де егоист.
В тестовете само Дънлоп ли е, има ли Пирели, Мишлен, Конти :?:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 26 Окт 2012, 21:18

deyan-enchev написа:Пусни ги да видим де егоист.
В тестовете само Дънлоп ли е, има ли Пирели, Мишлен, Конти :?:

Бях започнал да правя тема със снимки от всички тестове от 2008ма ама имаше нулев интерес и се отказах да я довърша (пък и без скенер , снимките стават тъпи ) . Ще се разровя сега да постна нещо за УГ8 :)
viewtopic.php?f=4&t=278549

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 26 Окт 2012, 21:35

Тест от миналата година - най-силни на сняг дават Nokian WR D3 , следван от Тойо Сноу Прокс 5953 и Гудиър Ултра Грип Перфоманс 2,Дънлоп Уинтър Спорт 4д в този ред . Естествено въпреки напредъка на технологията , представянето на гумите на сухо и мокро , върви точно в обратния ред .
Теглителната сила се върти около 2550-2630 НМ , като най-слаби са Пирели и Мишелин Алпин 4 със по 2440 НМ , колкото и ВСЕСЕЗОННИТЕ гуми на Гудиър ... това последното за големите врагове на олсийзън гумите :idea:
Теста е на гуми с размер 225х45 Р17 и е тестовия автомобил е точно БМВ - Е91 320Д .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата