Бригада в САЩ или Англия?
Модератор: Общи модератори
Re: Бригада в САЩ или Англия?
четох, четох и осъзнах нещо. много накриво я възприемате тая държава.
америка е да се учи там.. не да се бачкат 2 работи и да се ходи на работа с колело.
или ако ще се бачка- първо да се учи и после да се бачка.
ако ще ходите с мисълта да изкарвате пари- не си струва времето.
запишете някакви интересни за вас (евтини) летни курсове към някой университет - не е задължително да се записвате пълнометражен студент - пък като ви остава време поработвайте малко.
няма полза от 5000 долара за едно лято. има полза от 3 курса и някаква работа колкото да ви позволи да си върнете парите за курсовете.
не гледате напред...
америка е да се учи там.. не да се бачкат 2 работи и да се ходи на работа с колело.
или ако ще се бачка- първо да се учи и после да се бачка.
ако ще ходите с мисълта да изкарвате пари- не си струва времето.
запишете някакви интересни за вас (евтини) летни курсове към някой университет - не е задължително да се записвате пълнометражен студент - пък като ви остава време поработвайте малко.
няма полза от 5000 долара за едно лято. има полза от 3 курса и някаква работа колкото да ви позволи да си върнете парите за курсовете.
не гледате напред...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
alx, Първо има един виц за едни маймуни...втори виц за супервайзери...
После за тия 5К$, на некои хора им е много лесно , ма за в БГ 5 К са първо 1-2 годишни заплати...второ за студен са...
И трето са АМА много житейски опит...не само общежития и кръчми, и тате носи мама меси!

После за тия 5К$, на некои хора им е много лесно , ма за в БГ 5 К са първо 1-2 годишни заплати...второ за студен са...

И трето са АМА много житейски опит...не само общежития и кръчми, и тате носи мама меси!
Към автора. Изобщо не слушай хора ходили по Европата или хора не ходили никъде, но видиш ли убедени колко зле е в Америка
Дори и да бачкаш по много, дори и да не изкараш нищо (или айде, почти нищо) си заслужава да идеш. Аз бях крайно против преди да замина първия път, но сега съм убеден, че ако си студент и можеш да заминеш, е грехота да не го направиш. Вярно, аз мога да се считам за късметлия с работата и квартирата, и въпреки че не станах милионер си спомням само с хубаво за тия три лета.
Няколко съвета от мен:
Оглеждай се за източния бряг. Nantucket, Martha's, Block isand, Provincetown (и всичко по Cape Cod) Ocean city и тъ нъ. Едно, че са курорти и работа винаги има. Второ, най-малкото са по-близо и спестяваш доооста от билет, а и са си по цивилизация все пак.. не горите на Аляска. Трето, има стотици, да не хиляди българи.. повярвай не е гот да няма с кой да размениш една българска дума за месеци. В тия райони има дори дискотеки, които имат BG nights и става як купон. Проблемът е, че намирането на квартира може да се окаже по-трудно от намирането на работа. Не всеки работодател предлага, а на теб може да не ти изнася. В този случай помощ от приятел там помага мноооого. Както за работа, така и за квартира.
Търси си работа с бакшиши. Ако не можеш, а то ще е трудно, ако си за първа година и особено, ако не си момиче, търси манджата. Пицарии, ресторанти.. whatever. free meals и отделно колкото си сръчен и можеш да изнесеш. Най-големият начин да спестиш пари. Ако си намериш нещо с манджа и бакшиши - още по-добре. Аз първата година бачках в пицария и имах бакшиш. Верно, не много, но само от бакшиши си плащах наема и бирата за седмица. За храна.. както стана ясно
Ако имаш въпроси ми пиши. Ще се опитам да помогна с каквото мога, дори и за работи и квартири.

Дори и да бачкаш по много, дори и да не изкараш нищо (или айде, почти нищо) си заслужава да идеш. Аз бях крайно против преди да замина първия път, но сега съм убеден, че ако си студент и можеш да заминеш, е грехота да не го направиш. Вярно, аз мога да се считам за късметлия с работата и квартирата, и въпреки че не станах милионер си спомням само с хубаво за тия три лета.
Няколко съвета от мен:
Оглеждай се за източния бряг. Nantucket, Martha's, Block isand, Provincetown (и всичко по Cape Cod) Ocean city и тъ нъ. Едно, че са курорти и работа винаги има. Второ, най-малкото са по-близо и спестяваш доооста от билет, а и са си по цивилизация все пак.. не горите на Аляска. Трето, има стотици, да не хиляди българи.. повярвай не е гот да няма с кой да размениш една българска дума за месеци. В тия райони има дори дискотеки, които имат BG nights и става як купон. Проблемът е, че намирането на квартира може да се окаже по-трудно от намирането на работа. Не всеки работодател предлага, а на теб може да не ти изнася. В този случай помощ от приятел там помага мноооого. Както за работа, така и за квартира.
Търси си работа с бакшиши. Ако не можеш, а то ще е трудно, ако си за първа година и особено, ако не си момиче, търси манджата. Пицарии, ресторанти.. whatever. free meals и отделно колкото си сръчен и можеш да изнесеш. Най-големият начин да спестиш пари. Ако си намериш нещо с манджа и бакшиши - още по-добре. Аз първата година бачках в пицария и имах бакшиш. Верно, не много, но само от бакшиши си плащах наема и бирата за седмица. За храна.. както стана ясно

Ако имаш въпроси ми пиши. Ще се опитам да помогна с каквото мога, дори и за работи и квартири.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
alx написа:не гледате напред...

така е, много хора не го възприемат Work&Travel-a като опит, а като изкарване на пари
не слагайте бригадите пред ученето и развитието ви в професионална посока
отидете вижте, търсете си работа в цивилизовани райони, тия истории с Аляска са пълен булшит, нищо няма да разберете от щатите.
Малини, къпини и ягоди също е тъпо да седиш на село в Англия
разхождайте се и не кътайте за БГ-то, щото пак нищо няма да разберете. Ако върнете някоя хилядарка още по-добре.
За работа, аз единия от пътите работих в Moving & Storage фирма близо до Вашингтон.
Тежка физически работа, но добре платена (11 долара на час) и с доста часове овъртайм за тези, които не ги мързеше и не скатаваха. Хубавото беше, че контактуваш с хора от различни слоеве, доста често заможни (като изключим повечето военни) и се пътуваше доста.
Бачкането беше яко, но за щастие се паднах с готина компания, която имаше други интереси освен пестетнето за заветната 190-ка

Та аз бих препоръчал щатите и още от тук да се търси хубава работа до голям град.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
От своя балкон на всеки му изглежда по конкретен начин. На едните, на които мама и тати са им давали им е лесно да кажат - отидете и се разкарвайте. Еми хубаво ама на други мама и тати не им дават толкова и начина да си позволят нещо е с работа.
Не говорете за морето изобщо, защото там в очите ми казаха няколко работодателя това лято - нямаш ли връзки си никой и не можеш да работиш нещо с което да изкараш пари. Еми аз нямам връзки и това лято вместо да изкарам нещо, по-скоро си го вкарах целия.
В крайна сметка предпочитам да се изгърбя от работа цяло лято в Америка и да се върна с някой лев който съм си изкарал честно и почетено а не да си вея задника насам-натам, щото идеята била да пътуваш. За 2500 долара мога да си спретна и по-хубаво пътуване. Пък и винаги ще ми остане време да посетя Ню Йорк, на мен само това ми трябва
Не говорете за морето изобщо, защото там в очите ми казаха няколко работодателя това лято - нямаш ли връзки си никой и не можеш да работиш нещо с което да изкараш пари. Еми аз нямам връзки и това лято вместо да изкарам нещо, по-скоро си го вкарах целия.
В крайна сметка предпочитам да се изгърбя от работа цяло лято в Америка и да се върна с някой лев който съм си изкарал честно и почетено а не да си вея задника насам-натам, щото идеята била да пътуваш. За 2500 долара мога да си спретна и по-хубаво пътуване. Пък и винаги ще ми остане време да посетя Ню Йорк, на мен само това ми трябва

The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- rhase
- младши ентусиаст
-
Spit-Fire написа:От своя балкон на всеки му изглежда по конкретен начин. На едните, на които мама и тати са им давали им е лесно да кажат - отидете и се разкарвайте. Еми хубаво ама на други мама и тати не им дават толкова и начина да си позволят нещо е с работа.
И аз съм на същото мнение

Ако не поне както каза Ачо-рс по нагоре - ще си работя нещо свързано с професията, за която уча, че не остана много учене

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Spit-Fire написа:...
понеже си писал веднага след мен приемам, че визираш моето мнение относно балконите и мама и тате
така е, за всеки нещата изглеждат различно
само не разбирам защо първо искаш съвет, обаче някои съвети не те кефят ...
аз казвам, кое е полезно от едно такова пътуване, пък ти го прави както искаш
само да не се окаже, както и за много, с които съм бил там, че в щатите е гадно и едвам изтърпяха да се приберат
програмата е Work&travel, а не Гурбет&Мизери

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Аз го направих баш "Гурбет&Мизерия" и въпреки това се прибрах само с някой лев отгоре над инвестираното и някоя-друга дрешка от намаленията из моловете
Сметни сам колко си струва да се блъскаш няколко месеца за "малко отгоре" на мама си у баба си, където си правят каквото си искат с тебе и се държат така, все едно си от Ирак изгонен
Поне при мене беше така де... за българите...кофти късмет явно, знам ли...

Real.Eyes.Realize.Real.Lies
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Случки и варианти много има и често не зависят от теб за съжаление.
Аз бях близко до Вашингтон както казах, върнах си парите + няколко БГ хилядарки отгоре + доброто прекарване + разни неща дето си купих от там.
Аз си знам как съм ги изкарал, но не бих се стискал за няколко стотин долара повече да върна, а да не разбера къде съм бил.
Аз бях близко до Вашингтон както казах, върнах си парите + няколко БГ хилядарки отгоре + доброто прекарване + разни неща дето си купих от там.
Аз си знам как съм ги изкарал, но не бих се стискал за няколко стотин долара повече да върна, а да не разбера къде съм бил.

...
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
Колега, не съм визирал специално теб, отнася се за всички.
Поискал съм съвет, да, но той засяга пряко бригадите, което значи, че съм решил да отида! Не се нуждая от съвети какво да правя за образованието си защото най-малкото не знаете кой какво учи.
А колега, без да се заяждам с теб искам да попитам на колко години си ? Защото аз ще направя 23 догодина, работил съм всеки възможен свободен момент за да си позволя да си купя и карам мечтата си срещу 1400 лева и много още след това, а доколкото виждам ти си имал 1 Е46-ца, сега имаш друга и то 330-ка, така че на всеки гледката през балкона му е различна и всеки търси начин да се оправя сам
И ако това ще ти отговори на някои въпроси - мизерствал съм 1 година, без дори да има гурбет, за да си осъществя мечта. Какво си мислиш, че ще ми попречи да мизерствам яко 4 месеца за да постигна друга
И все пак идеята на темата е + и - на бригади в Англия и САЩ, както и кой какво е изкарал ако не е тайна.
Поискал съм съвет, да, но той засяга пряко бригадите, което значи, че съм решил да отида! Не се нуждая от съвети какво да правя за образованието си защото най-малкото не знаете кой какво учи.
А колега, без да се заяждам с теб искам да попитам на колко години си ? Защото аз ще направя 23 догодина, работил съм всеки възможен свободен момент за да си позволя да си купя и карам мечтата си срещу 1400 лева и много още след това, а доколкото виждам ти си имал 1 Е46-ца, сега имаш друга и то 330-ка, така че на всеки гледката през балкона му е различна и всеки търси начин да се оправя сам

И все пак идеята на темата е + и - на бригади в Англия и САЩ, както и кой какво е изкарал ако не е тайна.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Мина време от както ходих по бригади
46-ците са заработени тук, като част от цената е, че една година не ходих на бригада
Колко горе-долу съм изкарал съм написал + ставката на която работих. Гласувам за САЩ.
Мечтите трябва да се осъществяват

46-ците са заработени тук, като част от цената е, че една година не ходих на бригада

Колко горе-долу съм изкарал съм написал + ставката на която работих. Гласувам за САЩ.
Мечтите трябва да се осъществяват

...
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-

И все пак може и друго да е по-добре, но е пробвано и на бригада. Така че и аз мисля да пробвам пък после дано разбера кое е най-добре за мен

- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
а някой може ли да напише какъв е вариянта да отидеш, и да останеш 1-2-3 години...да видиш живота там, да си купиш кола, да покараш... ?
на 23 съм, завършил Компютърни Системи и Технологии в Габровския ТУ. Справям се с английския доста добре.
на 23 съм, завършил Компютърни Системи и Технологии в Габровския ТУ. Справям се с английския доста добре.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
ръб написа:а някой може ли да напише какъв е вариянта да отидеш, и да останеш 1-2-3 години...да видиш живота там, да си купиш кола, да покараш... ?
2-3 години ще те върнат в първи клас

Щом е за пари аз ви казах варианта за Ирландия - минималната им заплата е 9+ евро/час . Като започнеш работа си плащаш за профсъюзи (10 евро на месец), които ама наистина си нямат работа и само чакат някой да се оплаче и да вгорчат живота на повярвал си мениджър .
Един приятел си доведе мързеливото гадже и след като тя подписа договор , 4 седмици не започна реално работа , защото все не и намираха позиция . И познайте - момчето отиде при горе споменатите пичове и след няколко дни фирмата преведе заплащане за 4те седмици , които гаджето му НЕ Е РАБОТИЛО , щот по документи са длъжни да осигурят работа и пари

Така че работата си напълно бяла и в много отношения са по-коректни от масовия работодател в БГ .
Вярно не е САЩ с усещането че си в безграничен Нови свят, но все пак е Европа и на връщане може да си направиш малък трип .
Аз съм до тук с даването на акъл . Ако някой го интересува нещо по-конкретно - да ми пише ЛС

- Anordetic
- Потребител
-
- Мечтае да кара: F30 335i M Sport Estoril Blue
Хайде и аз да разкажа за своя опит, по молба от Кроки
Записах се и отидох на бригада за първи път, като избора ми беше САЩ. Щатът - Ню Джърси, а градчето - Норт Кейп Мей. За да замина там всичко на всичко трябваха около 2500 долара, като тук се включва цената на офертата, такса за интервю в посолството, застраховка и самолетен билет. В офертата ми се включваше осигурена една работа, както и квартира. Работата беше лош избор според мнозина приятели и познати, жалко че ми го казаха, след като почнах - и това беше МакДоналдс. Там добро отношение не съм видял, може би защото и шефа ми беше българин, който беше уникален ненормалник и идиот, а собственичката на ресторанта беше лесбийка на средна възраст, приличаща на терминатор, мразеща всички без идиота и мениджърите. Едно нещо беше хубаво в нея и това е, че не караше нищо друго освен БМВ. Имаше надута на 600 коня М5 Е60, също и кабрио Е92 335i. После върна Е60-тицата и взе F10 M5. Както и да е това. Работат не е трудна само заради това, но и заради самото естество. Работата не се свършва никога, трябва да си изключително бърз, съсредоточен и точен в това което правиш, защото американеца както е любезен, така за нула време излиза от нерви и почва да крещи насреща ти и търси да си приказва с мениджър. Такива са, така че който иска да ходи там и ще работи в тази сфера да се поготви...учтиви са, само ако всичко им е наред...нищо чудно, че се съдят задето са се изгорили с кафето, което си им продал. Заплатата, която получавах беше 8 долара на час. Това не беше толкова зле, при положение, че в останалите макдоналдси масово се плаща на минималната работна заплата за конкретния щат, която в случай при нас беше 7.25 долара. Към офертата за работа не се прикрепва предложениеза втора такава. Ти сам трябва да се оправиш и да си намериш втора работа, зависи колко пари искаш да изкараш и колко работа можеш да понесеш. Само с една работа, няма да стане, дори и парите няма да избиеш. Защото по чекове от МакДоналдс имам около 5000 долара. Всеки чек се получава на две седмици, като заплатата варираше откъм това За заминаване - 2500, за квартира - 1700 долара, ама трябва и да се яде и да се купи нещо....и въобще не става. С втора работа вече е друго. Аз си намерих, но беше на 11 километра от квартирата. Това не беше проблемът, истинският проблем е, че работа хванах късно, защото сезонът беше доста слабичък и хората си стискат парите яко. Та аз заминах и почнах първа работа на 25 май, втората започнах може би 3 седмици по-късно, именно поради слабия сезон...а това там са доста пари като загуба. Шефът, пак българин, беше пълна противоположност, абсолютния пич, простоянните майтапи, а най-важното, имах право да се храня два пъти на смяна безплатно. Това беше защото работих като дишуошър. Там също започнах с 8 долара на час, като смените не бяха по-дълги от 5 часа. Видяха ме хората, че работя бързо и ми вдигнаха заплатат на 9 долара на час. Когато се поразгоря сезона, поради това че бях бърз ме изкараха навън - станах бъсър. Заплатата вече беше 4 долара на час, НО - работа с бакшиши баце. Средно по 60-80 долара на вечер, плюс 20 долара заплата. Само дето е почти два пъти по-изтощително от мияч на чинии - раздигаш чинии, чаши, прибори, сменяш покривки и салфетки, изпълнявяш разни причудливи щения...за което се иска и добър английски, за да ги разбираш, носене на тежки съдове, пълни с мръсна посуда и т.н. Но като цяло - от там имам около 2400 долара на заплати и още около 1500-1800 долара от бакшиши. Което ще рече, че за 4 месеца работа в МакДоналдс и около 3 работа в другия ресторант изкарах към 9000 долара. И това за първо отиване, с лош сезон и то в щат с една от най-ниските минимални заплати и най-високи в САЩ данъци. Вярно, че ставаш в 6:30 сутринта, караш колело по 15-20 км на ден и лягаш в 12 през нощта, но определено си заслужаваше. Накрая дадох на майка ми и баща ми 3000 долара, останах ми пари да си купя лаптоп и още пари имам, ама не стига за кола, то и само за джанти май няма....ама както и да е. А и да си кажа - живял съм като цар, пари не съм щадял. Купувах си храна, купувах пийня, взех си Никон Д3100, ходих насам-натам - до Филаделфия, Атлантик Сити, където потрошип към 500 долара за дрехи и обувки, но пък излязох на плюс от казино с 47 долара
, една седмица бяхме със сестрата в Ню Йорк - там видяхме статуята на свободата, 5-то авеню, бикът на фондовата борса, мемориалът на кулите близнаци, качихме на Емпайр стейт билдинг, ходихме и до Ниагара, че и на корабче до самия водопад се возихме....невероятни спомени и преживянавия, няма такива. Опитът, който придобиваш, хората с които се запознаваш също са адски ценни. Например, догодина съм на сватба в Загреб, канени сме на домашна баклава в центъра на Истанбул, приятелка си хванах, учи в Санкт Петербург, аа да - и в Ямбол на прасе по Коледа. Оставам на вас преценката дали едно такова ходене си заслужава или не. Ако можех, пак се хващам и заминавам, за кола тоя път ще се стисна и ще изкарам...ами пусти държавни изпити, няма как, трябва да се вземат. Това е от мен, но ако бих бил помолен за съвет той ще е - Ходете навън да видите, да поработите, няма да съжалите никога, че сте го направили