Свързване на ГИ към ламбда сонда

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E36 '96
Мечтае да кара: ///M3 e36

Свързване на ГИ към ламбда сонда

Мнение от BavariaE36 » 21 Окт 2012, 17:32

Здравейте колеги!Вчера ми монтираха ГИ с компютър на фобос.Интересува ме,как да свържа ГИ-то към ламбда сондата и какви са плюсовете от това?Компа е мега джет 4.Колата е Е36 96'.Благодаря предварително!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Свързване на ГИ към ламбда сонда

Мнение от zvetiko » 21 Окт 2012, 18:56

BavariaE36 написа:Здравейте колеги!Вчера ми монтираха ГИ с компютър на фобос.Интересува ме,как да свържа ГИ-то към ламбда сондата и какви са плюсовете от това?Компа е мега джет 4.Колата е Е36 96'.Благодаря предварително!

Доколкото виждам от схемата на сайта на Фобос, сигнала от твоята ламбда сонда трябва да се подаде на проводник оцветен в черно, който влиза в ЕКУ -то на газовият инжекцион.Има възможност и за включване на сигнал от втора ламбда сонда, каквато ти нямаш, към проводник оцветен във виолетово.За цветовете все пак погледни към оргиналната схма, която са ти дали към инжекциона.
Плюсовете на това са, че количество газ, при различни режими на работа на двигателя, ще се изчислява и подава по-точно, от там по-малък разход и по-добра динамика на колата.
Учудвам се, че тези, които са правили газовият инжекцион не са вързали ламбда сондата, освен ако не си я правил сам и сега питаш.

Потребител
Аватар

Мнение от BavariaE36 » 21 Окт 2012, 19:35

Благодаря за изчерпателния отговор!Не съм я свързвал сам.Не съм много наясно с ГИ,та трябва ли някакъв отделен модул,който не се съдържа в комплекта с ГИ?Или просто свързвам ламбдата към компа на ГИ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 22 Окт 2012, 9:02

BavariaE36 написа:Благодаря за изчерпателния отговор!Не съм я свързвал сам.Не съм много наясно с ГИ,та трябва ли някакъв отделен модул,който не се съдържа в комплекта с ГИ?Или просто свързвам ламбдата към компа на ГИ?

Директно се свързва. Сондата има 4 проводника, два са за подгряването и ще ги откриеш като с омметъра на мултицета провериш между коя двойка проводници има затворена верига.На останалите два пробваш с волтметъра на мултицета къде е сигнала- едната сонда на мултицета на маса на колата, с другата проверяваш на кой от двата проводника ще се отчете бързо променящо се напрежение, в зависимост от типа на сондата най-много до 5В, обикновено това е проводника с черен цвят. Дали всичко е свързано както трябва се разбира с интерфейс за диагностика, където трябва да видиш работата на сондата в реално време.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 22 Окт 2012, 13:24

Абе ако не се лъжа ГИ не взима под значение ламбда сондата, освен когато се прави първоначална авто калибровка. След това доколкото съм чувал и чел сигнала от нея се игнорира. Всичкия софт за ГИ може да се калибрира и без показанията на ламбда сонда. Дори някои имат и виртуална ламбда, ако не ти работи твойта. ГИ е просто един повторител на времената на бензин умножен по някакъ коефицент. Ако нямаш ламбда на бензин тия времена ще са големи естественно, но за това после можеш да намалиш коефицентите ръчно + газ анализатора и да си нагласиш сместа както решиш ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 22 Окт 2012, 20:14

Ламбдата е само за мониторинг, след свързването и няма да промениш нищо!
Аз лично изключително рядко използвам сигнала от сондата дори и при настройката.
Довери се на колегите монтирали ти ГИ, те си знаят работата.
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

Потребител
Аватар

Мнение от BavariaE36 » 22 Окт 2012, 20:54

Благодаря за помощта!По принцип съм доста доволен от майстора,който ми я постави.Просто нещо,като не ми е ясно,трудно бих се доверил.

Назад към E36