Проблем със закъсняла регистрация в Кат

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Проблем със закъсняла регистрация в Кат

Мнение от Shishmanov » 21 Окт 2012, 22:45

Здравейте колеги! Имам следния проблем и се надявам тук да ме насочите как да постъпя.
Когато закупих моята Е34-ка преди 3г. сключих договор за покупко-продажба със стария собственик, но не успях да регистрирам колата в КАТ в двуседмичния срок, поради някои здравословни и лични проблеми които имах тогава. И понеже изпуснах срока доста хора ме наплашиха че ем чакала глоба от сорта на 200лв, и че трябвало да чакам да минат 2г за да не ме глобят(изтичане по давност). Така и направих, но както се сещате поради това че не съм я прехвърлил в КАТ, не съм я регистрирал и в данъчното, понеже доколкото съм информиран за да се регистрира колата в данъчното искат новия талон с новия собственик. Знаете че вече изискват бележка за платен данък за минаване на ГТП. Но тук идва проблемът че стария собственик още тогава е отписал колата от данъчното. И въпроса е как и къде да платя данъка на колата? Също така може ли да ми кажете дали при промяна на собственост в кат изискват бележка за платен данък? Защото ако искат се получава порочен кръг - не мога да платя данъка защото ми искат регистрация в КАТ, а не мога да се регистрирам в КАТ защото там пък искат платен данък?! Моля кажете как да постъпя?

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Re: Проблем със закъсняла регистрация в Кат

Мнение от raduslaf » 21 Окт 2012, 23:04

Shishmanov написа:Здравейте колеги! Имам следния проблем и се надявам тук да ме насочите как да постъпя.
Когато закупих моята Е34-ка преди 3г. сключих договор за покупко-продажба със стария собственик, но не успях да регистрирам колата в КАТ в двуседмичния срок, поради някои здравословни и лични проблеми които имах тогава. И понеже изпуснах срока доста хора ме наплашиха че ем чакала глоба от сорта на 200лв, и че трябвало да чакам да минат 2г за да не ме глобят(изтичане по давност). Така и направих, но както се сещате поради това че не съм я прехвърлил в КАТ, не съм я регистрирал и в данъчното, понеже доколкото съм информиран за да се регистрира колата в данъчното искат новия талон с новия собственик. Знаете че вече изискват бележка за платен данък за минаване на ГТП. Но тук идва проблемът че стария собственик още тогава е отписал колата от данъчното. И въпроса е как и къде да платя данъка на колата? Също така може ли да ми кажете дали при промяна на собственост в кат изискват бележка за платен данък? Защото ако искат се получава порочен кръг - не мога да платя данъка защото ми искат регистрация в КАТ, а не мога да се регистрирам в КАТ защото там пък искат платен данък?! Моля кажете как да постъпя?

Тази глупост не можа ли да я провериш и от друг източник на информация?Някой чул нещо отнякъде, ама дали е така, или не, не се знае и разпространява. И как минаваше ГТП през това време? Според мен подпишете нов договор за покупко-продажба с нова дата, като преди това се плати данъка в старото данъчно. Зависи все пак в различни области ли сте с продавача?

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 21 Окт 2012, 23:12

Пич ... добре си изчакал. В момента наистина си в омагьосан кръг. КАТ иска документ за платен данък при прехвърляне, данъчното вече има система и вижда платените местни данъци и такси при прехвърлянето на автомобила, колата не можеш да я заведеш в данъчното без собственост по талон. Единственият вариант май е с измама .. фалшива бележка за платен данък и регистрация в КАТ, като естествено това е незаконно и не препоръчително. Аз поне не се сещам за друг вариант. Като вече най-вероятно ще те окъпят прилична сума, защото 3 години са си сериозен период. Апропо при закъснение след 14 дни беше 20 лв. акт без точки, сега може и да е повече ... в интерес на истината ми се налага да регистрирам втора кола след 3 месеца собственост (поради отсъствие) и не ме глобяват. ГТП все още може да се минава с жокери, просто си намери познати. Друг въпрос е какво малоумие е по държавните институции. Мен ми загубиха парите от Варна до Русе за местните данъци и такси - няма ги. Имам платежно от банката, заверено ... и ги платих още веднъж. След панаир, разбира се, бях откровен с тях, че следващия път ще си направя фалшива данъчна оценка за 30 лв, ще си регистрирам колата на един мангал с генерално пълномощно да я продавам и нито ще я прехвърлям в КАТ, нито ще я завеждам в данъчното, нито ще и плащам данъци... И после ще я продам с фалшиви квитанции и да ходят да търсят циганина. Не, че ще го направя ... но не си заслужава човек да е изряден в тази малоумна бюрокрация.

Мен ако питаш отиди и попитай във всички институции, събери цялата и то достоверна информация и вземи решение. Ако не сега, то в последствие ще тръгнеш да я продаваш тази кола и тогава ще е още по-голям батак.

@raduslaf - няма как да плати данъка на името на стария собственик, защото я е отписал и колата виси в момента в нищото. Дори да подпишат нов договор, пак му трябват бележки за платени данъци.

e30s live forever
Аватар

Мнение от sachs » 22 Окт 2012, 7:43

Преди една седмица бях в КАТ да прехвърля една е39-ка на мое име.Доста закъснях с прехвърлянето и санкцията беше 20лв(фиш) и никой не ми е искал платен данък.Бележка за платен данък се изисква от нотариуса при сключване на договор за покупко-продажба,а не от КАТ.После отиваш в данъчното и си плащаш данъка,който тече не от момента на получаване на талона на твое има,а от момента на сключване на договора(в твоя случай ще платиш данък за последните 3 години).Даже в данъчното не ми искаха талон,а договора за покупко продажба.Понеже бях закъснял с вписването в данъчното и там глобата беше 20лв.Това е процедурата,освен ако не се е променил закона от миналата седмица до сега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 22 Окт 2012, 7:54

Shishmanov написа:Здравейте колеги! Имам следния проблем и се надявам тук да ме насочите как да постъпя.

Данъка ще го платиш лесно- изчисляваш го с калкулатор за пътен данък(в нета има колкото поискаш) вземаш банковата сметка на данъчното, отиваш в някоя банка и срещу 4лв. ти го попълват и изпълняват.Може да поискаш и втори оргинал- имам предчуствие, че ще ти потрябва. ;)
За да избегнеш глобата в данъчното, можеш да събереш всички документи, които искат и да им ги изпратиш с препоръчано писмо с обратна разписка, където упоменаваш, че съдържа документи за регистрация на еди кой си номер кола.Успех.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 22 Окт 2012, 8:08

Turturelo написа:@raduslaf - няма как да плати данъка на името на стария собственик, защото я е отписал и колата виси в момента в нищото. Дори да подпишат нов договор, пак му трябват бележки за платени данъци.

Има как да плати данъка, разбира се. Общината никога няма да върне пари. Защо така приказки без да има практика? :) Плаща се по банков път и с платежното от банката имаш доказателство, че колата е с платен данък. В платежното пише и наредител, и получател съответната община.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 22 Окт 2012, 8:10

sachs написа:Преди една седмица бях в КАТ да прехвърля една е39-ка на мое име.Доста закъснях с прехвърлянето и санкцията беше 20лв(фиш) и никой не ми е искал платен данък.Бележка за платен данък се изисква от нотариуса при сключване на договор за покупко-продажба,а не от КАТ.После отиваш в данъчното и си плащаш данъка,който тече не от момента на получаване на талона на твое има,а от момента на сключване на договора(в твоя случай ще платиш данък за последните 3 години).Даже в данъчното не ми искаха талон,а договора за покупко продажба.Понеже бях закъснял с вписването в данъчното и там глобата беше 20лв.Това е процедурата,освен ако не се е променил закона от миналата седмица до сега.

Това за пореден път ме убеждава за каква трагедия говорим при КАТ. На мен ми искаха бележка за платен данък. Там просто няма установена и уеднаквена практика, а всеки случай се работи индивидуално и независимо от други :no:

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 22 Окт 2012, 11:46

raduslaf написа:
Turturelo написа:@raduslaf - няма как да плати данъка на името на стария собственик, защото я е отписал и колата виси в момента в нищото. Дори да подпишат нов договор, пак му трябват бележки за платени данъци.

Има как да плати данъка, разбира се. Общината никога няма да върне пари. Защо така приказки без да има практика? :) Плаща се по банков път и с платежното от банката имаш доказателство, че колата е с платен данък. В платежното пише и наредител, и получател съответната община.

въпросът е, че местните служби за събиране на данъци и такси имат система и се вижда ли пари са влезли по определен автомобил ... затова дадох и примера за моите загубени пари за местен данък - не ги ли видят в системата си ги считат за неплатени. Ако плати данъка на стария собственик ще има платежно за платена сума, но парите няма да излязат в системата на този автомобил, защото е отписан.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Shishmanov » 22 Окт 2012, 12:01

Turturelo написа:
raduslaf написа:

въпросът е, че местните служби за събиране на данъци и такси имат система и се вижда ли пари са влезли по определен автомобил ... затова дадох и примера за моите загубени пари за местен данък - не ги ли видят в системата си ги считат за неплатени. Ако плати данъка на стария собственик ще има платежно за платена сума, но парите няма да излязат в системата на този автомобил, защото е отписан.

Точно за това става дума, ако приемем че платя данъка по банков път, във общината на стария собственик това нещо въобще няма са го зачетат за платен данък после когато я регистрирам в данъчното и ще трябва да платя същия данък отново, а той не е малък, някъде около 180лв е.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 22 Окт 2012, 12:08

Не знам как така се "губят" пари. Когато на мен са ми искали бележка за платен данък винаги давам бележката, с която съм платил и не съм имал проблеми. Опитай в КАТ да минеш данъка. Те няма какво друго да направят освен да те върнат.

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 22 Окт 2012, 12:19

За кой КАТ става въпрос?

"Във всеки КАТ действат различни закони" - стара Българска поговорка!
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 22 Окт 2012, 12:24

madpetio написа:"Във всеки КАТ действат различни закони" - стара Българска поговорка!

Проверено и потвърдено.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Shishmanov » 14 Ное 2012, 11:02

Колата вече е регистрирана, всичко мина без проблеми. Ето актуална информация - бележка за платен данък не искат в КАТ при промяна на собственост, иска я само нотариуса при сключване на договора. Също така не ме глобиха за 3 годишното закъснение, служителката само ме попита защо не съм я регистрирал на мое име досега. Това е от КАТ, сега да видим как ще се развият нещата в данъчното...

Аватар

Мнение от F3P » 14 Ное 2012, 11:19

Shishmanov написа:... сега да видим как ще се развият нещата в данъчното...

Как да се развият- дължиш данък от момента на покупката според договора, тоест за 3г. + съответните лихви. Носи си 6-700лв. като отиваш в данъчното :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 14 Ное 2012, 12:34

F3P написа:
Shishmanov написа:... сега да видим как ще се развият нещата в данъчното...

Как да се развият- дължиш данък от момента на покупката според договора, тоест за 3г. + съответните лихви. Носи си 6-700лв. като отиваш в данъчното :winky:

Има и глоба.Преди няколко години беше 40лв. вече сигурно е повече.
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

Следваща

Назад към Основен Форум