ГТП и вредни емисии М52

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

ГТП и вредни емисии М52

Мнение от mpowered » 15 Окт 2012, 9:43

Здравейте,

интересува ме историята с вредните газове при ГТП. Таз значи получи се така, че колата не минава поради превишаване на нормата на СО-газовете (въглероден окис). В Закона е зададено, че за коли произведени след 1986 и с ламбда контол + катализатор допустимата норма е 0.3%, което ми го казаха и на ГТП-то. Така моята даде 2.9%, което си е 10 пъти над нормата. Това покрива нормата на коли без катализатор - 3% и то както се вижда, съвсем на границата. Та мисълта ми е, ако всичко по колата е ок - възможно ли е завишението да е единствено от катализатора, ако не, то какво трябва да проверя по техническата част - дюзи, клапан картерни газове?

Разхода на масло е до 1л на 10000км, което си е що-годе в нормите, не вярвам да е от тва.

Аз прегледа ще си го изкарам, тва не е проблем, но искам да разбера какво се случва и ако има технически проблем да го остраня.

Колата си е с оригиналния катализатор, не е махан или поне квото е останало от него. Мотора е М52Б20 (96г.), кара се на газ, ГТП-то обаче искаха да се мине теста на бензин, където няма проблем в работата на мотора също.

Мерси предварително за насоките!

Поздрави!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: ГТП и вредни емисии М52

Мнение от bum_bum » 15 Окт 2012, 11:23

Нормално е. Всички донори 28-ци по каква причина мислиш са в България :mhihi: Нагари, наслоявания в главата и мотора, позаминали уплътнения, катализатори, системи за рециркулация на газовете и се получават нещата. Отделно ако и нещо не ти работи коректно като ламбда, датчици на валове и т.н. допълнително влошава нещата.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 15 Окт 2012, 11:46

От кога правят проблем за това? Два прегледа минавам вече с прави тръби на мястото на катализатора.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 15 Окт 2012, 11:50

Зависи къде минаваш. Тенденцията е да почнат.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 15 Окт 2012, 11:59

Така трябва да бъде.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Окт 2012, 13:30

Отделно гореспоменатите неща и една дупчица да има по генерацията и резултата е отрицателен.
Освен това са ми казвали, че чисто нова кола карана няколко хиляди километра с бензин или дизел в България НЕ минава успешно газ анализатор!
Това ми го е казвал човек който прави прегледи от 20 години, съответно проби всякакви са му минали през ръцете.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 15 Окт 2012, 13:52

Е, така 70% от колите в България не трябва да минат :mhihi:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Окт 2012, 16:27

Дали и 10% ще минат е въпроса :mhihi:
Проблема с лошите горива не е малък, не знам само кога най-накрая ще се направи нещо по въпроса.
Не е нормално да бухаш постоянно добавки за да почистване на горивната система :kuku:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 15 Окт 2012, 16:33

vld написа:Дали и 10% ще минат е въпроса :mhihi:
Проблема с лошите горива не е малък, не знам само кога най-накрая ще се направи нещо по въпроса.
Не е нормално да бухаш постоянно добавки за да почистване на горивната система :kuku:

Веднага ти казвам - никога :mhihi: Не виждам причина горивата в България да станат хубави. Друг е въпросът реално ли е само заради кофти бензин да не успееш да влезнеш в нормите? :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 15 Окт 2012, 19:21

Как да не е. Няма добро изгаряне= мотора работи лошо. Тва в реално време, в дългосрочен план преебваш мотора с нагари и мизерии, ламбдата и така пак прецакваш емисиите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is на Гняс

Мнение от sims » 16 Окт 2012, 9:20

vld написа:Освен това са ми казвали, че чисто нова кола карана няколко хиляди километра с бензин или дизел в България НЕ минава успешно газ анализатор!
Това ми го е казвал човек който прави прегледи от 20 години, съответно проби всякакви са му минали през ръцете.

Видях го с очите си :shock: чисто нов(2000км.) Опел Зафира на бензин не мина газ анализатор :dunno: колата е на шефа на въпросното СБА кадето се извърши опита и тои остана доста учуден ама факт,по книжка и дават едни параметри,а реално излезе друго :confused: бензина е зареждан само на една бензиностанция в която същия човек има участие и е сигурен в качеството му :smoke:

п.п.Трудно извади 50лв.защото изгуби бас :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от mafiata_ » 16 Окт 2012, 10:44

при мене миналата година на м 42-та като минавах ГТП тоя се уплаши бяха доста завишени емисиите също както е писал автора на темата. В моя случаи имах прецакан клапан картерни газове след което го изолирах :Д но едва ли е било само от него.

Потребител
Аватар

Мнение от mpowered » 18 Окт 2012, 12:32

ясно, значи е почти невъзможно да се мине преглед по нормалния ред с наще коли......

аз също имам съмнения в клапана на картерните газове...... се ще го сменя по някое време ама ще е след прегледа и няма да знам дали ще има ефект (освен до другия преглед). Това се хваща обикновено на диагностика, но трябва да има сонда след катализатора......ако има скапан клапан на картерните газове, тя го засича като завишени вредни емисии ;)

Има и друго нещо, как разбират колата ми дали оригинално е с катализатор и ламбда контрол? База данни ли си имат?

Щото ако я пишат без тези неща си влиза в нормата....... :) за жигули :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 18 Окт 2012, 12:44

Направо се чудя къде ги намирате тия ГТП пунктове ... Имат си начин и могат да ти я вкарат в нормите за теста, явно просто не са искали. Иначе аз не съм срещал работещ заводски катализатор на Е36 ... Въпреки, че познавам много хора дето твърдят, че катализатора им е ОК а то смърди на сяра та се не трае :mhihi:
Изображение

Назад към E36