Откраднато E60 530D София
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Откраднато E60 530D София
Егати простотията. Че има ли разликата между "противозаконно отнемане" и "кражба"?!
"Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления. Тя спада към престъпленията против собствеността, защото засяга имуществени права.
Основният състав на престъплението кражба е посочен в чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК): „Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.“
Както се вижда, изпълнителното деяние е отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго и то без негово съгласие. Субектът е общ — може да е всеки. Тъй като има цел — „с намерение противозаконно да я присвои“, престъплението се извършва само при пряк умисъл. Кражби има и тогава, когато част от вещта принадлежи на виновния, но е отнета от владението на пострадалия без неговото съгласие. В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба."
Източник: Wikipedia
"Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления. Тя спада към престъпленията против собствеността, защото засяга имуществени права.
Основният състав на престъплението кражба е посочен в чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК): „Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.“
Както се вижда, изпълнителното деяние е отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго и то без негово съгласие. Субектът е общ — може да е всеки. Тъй като има цел — „с намерение противозаконно да я присвои“, престъплението се извършва само при пряк умисъл. Кражби има и тогава, когато част от вещта принадлежи на виновния, но е отнета от владението на пострадалия без неговото съгласие. В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба."
Източник: Wikipedia
F07 535d
F07 530d
E60 530d
- k1k0-
- Потребител
-
- Кара: E60 530D 2006
- Мечтае да кара: Pagani Zonda
Според мен няма, но това е положението
Не го приемам много на вътре, защото психически се бях подготвил за 4-5-месечно чакане и останах крайно изненадан, че излезе след 2 месеца и 30 дни, но и от друга страна нямам как да не се изнерви човек на такава простотия 

Двете престъпления - по чл.194 и чл.346 - са напълно различни. Едното е против собствеността, а другото е общоопасно престъпление. При кражбата извършителя действа с умисъл за отнемане на вещта и разпореждане с нея / фактическо или юридическо / в свой интерес, а не на собственика. Затова в този случай дееца действа с намерение да я присвои. При противозаконното отнемане по чл.346 от НК извършителя на престъплението действа с умисъл да ползва вещта, а не да я присвоява. При положение, че съоветната вещ / BMW E60 / я няма там, където е оставена, без съмнение нейната липса е свързана с противозаконно отнемане, но когато делото е образувано по реда на чл.212 от НПК - с протокол за оглед на местопроизшествие - и се води срещу неизвестен извършител, няма как да се знае дали извършителя е действал с умисъл за присвояване или с умисъл да я ползва. "Присвои" и "ползва" се отнасят едно към друго като специално към общо. В тази връзка, досъдебното производство правилно е започнало за престъпление по чл.346 от НК, а също така спирането по този текст не е неправомерно. Основният проблем е при застрахователите, които са склонни да носят вода през девет дерета в десето, но да размотават клиента си. Често в договорите пише, че компанията поема риска от взломна кражба, но ако да речем една машина бъде открадната от цех без да е налице взломяване на преграда, а е използвано техническо средство или специален начин, то застрахователя започва да мотае клиента и да отказва плащане / случая е действителен /. В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.
asroma написа: В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.
Ужас

В крайна сметка положението е следното. Колегата е потърпевш. Плаща си (предполагам) всички данъци, такси (с които плащаме заплатите на държавните служители - МВР, Прокуратура). Плаща си рекета на мутрите (под формата на КАСКО), плаща си всичко и накрая се оказва, че е жертва на някакво недоразумение, или по-скоро шашма. Параграф 22. Сега какво? Застрахователите (99,9% съм сигурен, че ще му откажат изплащане - тия имат цял отдел с хора, чиято работа е точно това, да търсят сламка, за която да се хванат) ще се хванат за тази формалност и ще го пратят в 9та глуха. Егати парадокса ...
F07 535d
F07 530d
E60 530d
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 528iA
- Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67
Откраднато E60 530D София
Колеги, просто използвайте брокер. Това ще ви спести доста ядове и ще ви се отговори по-лесно на въпросите. Истината е, че колата (нейната стойност) намаля всеки ден, т.е. при всякакъв род неприятни събития застрахователната стойност, която ще ви се изплати ще е по-ниска в момента на изплащането. Идеята на повечето българи - да печелят от каското си, не е коректна та затова и повечето компании са вградили в общите си условия много пречки, които да спират злоупотребите.
Използването на застрахователен брокер е начина да честните потребители да получат конкретна помощ и обслужване в тяхна полза. Не нерви и проточващи се във времето дела.
Използването на застрахователен брокер е начина да честните потребители да получат конкретна помощ и обслужване в тяхна полза. Не нерви и проточващи се във времето дела.

dpetrov написа:asroma написа: В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.
УжасТова е много неприятно.
В крайна сметка положението е следното. Колегата е потърпевш. Плаща си (предполагам) всички данъци, такси (с които плащаме заплатите на държавните служители - МВР, Прокуратура). Плаща си рекета на мутрите (под формата на КАСКО), плаща си всичко и накрая се оказва, че е жертва на някакво недоразумение, или по-скоро шашма. Параграф 22. Сега какво? Застрахователите (99,9% съм сигурен, че ще му откажат изплащане - тия имат цял отдел с хора, чиято работа е точно това, да търсят сламка, за която да се хванат) ще се хванат за тази формалност и ще го пратят в 9та глуха. Егати парадокса ...
Засега няма поводи за притеснения. Нито е получил отказ от застрахователя, нито от прокуратурата. Нека първо провери какво ще му отговори застрахователя. Вероятно ще му откажат. После ще пусне молба до прокуратурата, в която е важно да напише, че е получил отказ от застрахователя поради спиране на производството по делото за престъпление по чл.346 от НК, а не по чл.194 от кодекса. Личното ми мнение е, че е малко вероятно прокурора да му откаже възобновяване, макар и чисто формално да няма основание. Тези случаи са чести и доколкото знам се влиза в положението на гражданите. Освен ако наблюдаващия прокурор не е някакъв катил. Ако получи отказ и от прокурора, тогава ще се мисли. Темата ще остане и ще разберем какво се е случило. Може евентуално да се поиска от Софийска градска прокуратура да извърши служебна проверка и да отмени постановлението за спиране. Иначе то подлежи на обжалване пред съответния компетентен съд в седем дневен срок от получаване на преписа, но най-вероятно този срок е изтекъл. Може и да се ангажира някой адвокат, който има позиции и познава повечето прокурори. Но мисля, че до там няма да се стигне и няма да му бъде отказано възобновяване на делото, респективно спиране за престъпление по чл.194 от НК.
- shao
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46, 330D, 2002
- Мечтае да кара: по хубави пътища.
В моя случай досъдебното производство отново беше образувано по чл. 346 от НК (мисля, че като цяло това е практиката при изчезване на автомобили), но това не представляваше проблем една седмица след като представих в офиса на ЛевИнс прокурорското постановление за прекратяване на делото да ми бъде изплатена застрахователната сума (96% от застрахователната сума).
Въпреки че съм чул и за случай, в който се е налагало преквалифициране от чл. 346 на чл. 194 преди да се изплати застраховката.
Въпреки че съм чул и за случай, в който се е налагало преквалифициране от чл. 346 на чл. 194 преди да се изплати застраховката.
- k1k0-
- Потребител
-
Днес адвоката ми звънна с новината, че БулИнс са приели досъдебното производство по чл. 346 от НК
Сега трябвало да отпиша колата в КАТ , да му пратя договора за покупко-продажба, някаква декларация да попълня и още нещо, но не разбрах много добре, защото той говори адски бързо
Утре ще получа списъка с указанията му и когато получим отговор от БулИнс пак ще пиша
Стискайте палци да дадат някои лев 

Браво!!!
Много се радвам колега, че така бързо се развиха нещата при теб!
Истината е, че някак си го преживявам това наново заедно с теб, като знам какво е и съм минал по този път... Искрено се надявам, че БулИНС ще платят адекватно!
Много се радвам колега, че така бързо се развиха нещата при теб!
Истината е, че някак си го преживявам това наново заедно с теб, като знам какво е и съм минал по този път... Искрено се надявам, че БулИНС ще платят адекватно!
F07 535d
F07 530d
E60 530d
- k1k0-
- Потребител
-
Благодаря ти за солидарността колега dpetrov
Искам да се обърна към тези, който са минали по същия път с един въпрос. За момента не мога да намеря договора за покупко-продажба и започвам да си мисля, че незнайно защо съм го забравил в жапката още при покупката на колата
Все още има места, където може да съм го оставил, но все пак знаете ли дали е задължително да се представи на застрахователната компания и ако не мога да го намеря, има ли начин от някъде да го взема
Не помня някъде, някога да са ми го искали освен при регистрацията на колата, но не знам там дали си правят копие 

- shao
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46, 330D, 2002
- Мечтае да кара: по хубави пътища.
k1k0- написа:Благодаря ти за солидарността колега dpetrovИскам да се обърна към тези, който са минали по същия път с един въпрос. За момента не мога да намеря договора за покупко-продажба и започвам да си мисля, че незнайно защо съм го забравил в жапката още при покупката на колата
Все още има места, където може да съм го оставил, но все пак знаете ли дали е задължително да се представи на застрахователната компания и ако не мога да го намеря, има ли начин от някъде да го взема
Не помня някъде, някога да са ми го искали освен при регистрацията на колата, но не знам там дали си правят копие
При регистрация на колата не би трябвало да ти искат копие на договора. Копие можеш да вземеш само от човека, с който сте сключили сделката.
Но да ти кажа, че на мен застрахователят не ми е искал копие от договора за покупко-продажба, за да ми изплати колата.
- k1k0-
- Потребител
-
Напротив, когато я внесох от Германия и ходих да я регистрирам съм 100% сигурен, че ми искаха договора за покупко-продажба, но не съм сигурен дали си правят копие преди да ми го върнат
Ако наистина не го намеря, няма абсолютно никакъв начин да се свържа с тоя немец, защото нито му имам телефон нито адрес, а иначе много интересно наистина, защо на мен ми го искат от БулИнс 

Привет,
това, че ти искат договора е много странно за мен. Сега, не знам до колко е решение това, но като знам какви са обикновено германските договори (един лист хартия) винаги можеш да си "направиш" нов такъв. Другиат вариант е да ходиш до КАТ, но там надали ще ти обърнат внимание (там имат копие, или поне би трябвало, защото и на мен са ми искали в КАТ Стара Загора). Питай ги застрахователите каква стойност има този документ, след като текущия собственик на автомобила си ти? Не си длъжен да пазиш този документ по никой от законите в тая държава (до колкото на мен ми е известно). Също така, пише ли го някъде черно на бяло в някои условия от застрахователя? Безумие е това...
това, че ти искат договора е много странно за мен. Сега, не знам до колко е решение това, но като знам какви са обикновено германските договори (един лист хартия) винаги можеш да си "направиш" нов такъв. Другиат вариант е да ходиш до КАТ, но там надали ще ти обърнат внимание (там имат копие, или поне би трябвало, защото и на мен са ми искали в КАТ Стара Загора). Питай ги застрахователите каква стойност има този документ, след като текущия собственик на автомобила си ти? Не си длъжен да пазиш този документ по никой от законите в тая държава (до колкото на мен ми е известно). Също така, пише ли го някъде черно на бяло в някои условия от застрахователя? Безумие е това...
F07 535d
F07 530d
E60 530d
k1k0- написа:Напротив, когато я внесох от Германия и ходих да я регистрирам съм 100% сигурен, че ми искаха договора за покупко-продажба, но не съм сигурен дали си правят копие преди да ми го върнатАко наистина не го намеря, няма абсолютно никакъв начин да се свържа с тоя немец, защото нито му имам телефон нито адрес, а иначе много интересно наистина, защо на мен ми го искат от БулИнс
Никаква логика няма да ти искат договора за покупко-продажба, защото колата има регистрация в КАТ, където този договор е бил представен. Имаш два талона, които те легитимират като собственик. Застрахователният договор е между теб и Булинс, а немския продавач няма място в това правоотношение. Единствената претенция на застрахователя може да бъде да се легитимираш като собственик на автомобила. Представяйки двата талона, удостоверяваш точно това - че колата е регистрирана и ти си нейния собственик. И никакви договори за покупко-продажба от Германия не са необходими.
- k1k0-
- Потребител
-
И аз не намирам никаква логика, но е отбелязано в листа, който ми дадоха от БулИнс с документите, който трябва да представя. В крайна сметка го намерих и го изпратих с всички други документи. Не знам в какъв срок са длъжни да се свържат с мен, за да ми кажат в крайна сметка ще дават ли пари или не, но когато го направят ще пиша