Обтегача на веригата при M42 =>СМЕНЕНА ВЕРИГА=>Нов проблем
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
61 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- BMW_M42
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е 36
- Мечтае да кара: заварениа диф на заварена гас
Re: Обтегача на веригата при M42
някъде бях чел в форума че става за времена мярка следното
пали се колата и леко се развива оптегача много малко докато прокапе масло и се стяг
и така става по безшумна и може да се кара още малко
пали се колата и леко се развива оптегача много малко докато прокапе масло и се стяг
и така става по безшумна и може да се кара още малко

Кръвта е най-важното гориво! Инициатива на BMW Клуб България
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
Leon написа:jorko7120 написа:Еми как, от неволя ..Развих болта на обтегача дето е отстрани на мотора, завъртях няколко пъти да завърти веригата, без дая паля само колкото да завърти, стегнах болта и се наблюдаваше някакъв ефект. Веригата не тропаше както преди докато карах колата спокойно ... Изрезах я един път хубаво и пак старата песен на нов глас. Не казвам че сам ученя механик и разбирам всичко (ако беше така защо ще пиша тук) но се опитвам да позакърпя за известно време. Докато сабера пари и да го направя както си му е реда. Ако сам згрешил с оптяганет и не се прави така моля ви споделете как да позакърпя положението за известно време, ще съм ви благодарен
Колега, извинявай, надявам се, че не се засягаш, но този ремонт е 150 лв. с верига и обтегач на SWAG, примерно (без усложнения), не е 1500, а ако не го направиш, щетите ще надхвърлят с доста втората цифра. Ако такива пари са проблем за теб за нещо толкова важно по колата, мисля, че изтезаваш и себе си и БМВ-то... И аз можех да се засмея саркастично като Явор, но предпочетох да си го кажа, че ми стана малко криво като ти прочетох поста.
Не колега не са ми проблем парите. Не бях на ясно как стоят нещата с въпросната верига, мислех че може да се оптегне. Не искам да правя цигански работи с стотинки и прочие, просто исках да се информирам за проблема и вие МНОГО ми помогнахте

- venom4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Legacy 2.5 Limited
- Мечтае да кара: Eлектромобил :)
- Детайли за колата: Japan Power
Оо колеги ето разтеглена на МАХ верига на стария ми мотор.
Само чуйте за кво иде реч Тропаше като common rail
http://www.youtube.com/watch?v=G2R9MunZY3w&feature=plcp
Нито от нея нито от бананите ставаше нещо. Някой все пак ако може да даде съвет от къде да се вземат хубави части които да не бъдат компромис освен в Дару Защото 200 лева само за веригата ми идват повече предвид наближаващия зимен период , а и новия мотор започна да се чува веригата мамка му.
edit : най интересното е ,че веригата грам не се чуваше докато маслото не стана та 3500 километра.
Иначе за хидравличния обтегач ако ви се наложи да се разглобява колата по друга причина се прибира много лесно :
Трябва да извадите буталцето отвътре и да източите маслото което е там, с една отверка и парцал хубаво почиствате вътрешната част на цилиндъра и пружинката както и самото буталце (За него няма да ви трябва отверката
)
Обратния ред на сглобяване е следния :
Трябват ви 2 малки отверчици и едно менгеме.
Огледайте буталцето - на него има 2 зегерки - 1та от горната му часто по спомен 2-рата се намира на средата на височината му като се мести между 2 канала. при изваждането тя е на долния канал трябва да я преместите на горния - в посока другата зегерка и да поставите буталото обратно след пружинката в цилиндъра. След това пристягате целия обтегач много леко на менгемето докато зегерката не стигне до цилиндъра. Прибирате я със двете отверки така ,че да влезне вътре в цилидъра и продължавате леко да го пристягате.При пристягането той ще щрака тъй като зегерката минава през каналите на цилндъра. Трябва да го приберете докато не останат около 3-4 мм като не бързате защото ако го приберете докрай - няма вадене.
Мисля ,че точно в позицията която трябва да застане щтракваше малко по различно отколкото докато се прибира буталото.
Само чуйте за кво иде реч Тропаше като common rail

http://www.youtube.com/watch?v=G2R9MunZY3w&feature=plcp
Нито от нея нито от бананите ставаше нещо. Някой все пак ако може да даде съвет от къде да се вземат хубави части които да не бъдат компромис освен в Дару Защото 200 лева само за веригата ми идват повече предвид наближаващия зимен период , а и новия мотор започна да се чува веригата мамка му.
edit : най интересното е ,че веригата грам не се чуваше докато маслото не стана та 3500 километра.
Иначе за хидравличния обтегач ако ви се наложи да се разглобява колата по друга причина се прибира много лесно :
Трябва да извадите буталцето отвътре и да източите маслото което е там, с една отверка и парцал хубаво почиствате вътрешната част на цилиндъра и пружинката както и самото буталце (За него няма да ви трябва отверката

Обратния ред на сглобяване е следния :
Трябват ви 2 малки отверчици и едно менгеме.
Огледайте буталцето - на него има 2 зегерки - 1та от горната му часто по спомен 2-рата се намира на средата на височината му като се мести между 2 канала. при изваждането тя е на долния канал трябва да я преместите на горния - в посока другата зегерка и да поставите буталото обратно след пружинката в цилиндъра. След това пристягате целия обтегач много леко на менгемето докато зегерката не стигне до цилиндъра. Прибирате я със двете отверки така ,че да влезне вътре в цилидъра и продължавате леко да го пристягате.При пристягането той ще щрака тъй като зегерката минава през каналите на цилндъра. Трябва да го приберете докато не останат около 3-4 мм като не бързате защото ако го приберете докрай - няма вадене.
Мисля ,че точно в позицията която трябва да застане щтракваше малко по различно отколкото докато се прибира буталото.
- waterboy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e38 735i
- Мечтае да кара: вана
- Детайли за колата: M62
Колеги да попитам и аз по темата в че съм на същия хаос , колата се разтрака от днес за утре в ниски обороти до 2000 се усеща най добре, КАТО ЗАГРЕЕ ШУМА ИЗЧЕЗВА НАПЪЛНО т.с студена на празен ход се чува едно чегъртане/стържене/тропане нещо такова, Купил съм веригата + водна помпа че е за смяна и гарнитура на капака на клапаните и на капака на ангренажната верига. Дали ще се размина само с веригата? Майстора каза че е хубаво и обтегача (банан) да сменя че е малко захабен но и той не знае дали само с тези 2 неща ще се реши проблема

- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
waterboy написа:Колеги да попитам и аз по темата в че съм на същия хаос , колата се разтрака от днес за утре в ниски обороти до 2000 се усеща най добре, КАТО ЗАГРЕЕ ШУМА ИЗЧЕЗВА НАПЪЛНО т.с студена на празен ход се чува едно чегъртане/стържене/тропане нещо такова, Купил съм веригата + водна помпа че е за смяна и гарнитура на капака на клапаните и на капака на ангренажната верига. Дали ще се размина само с веригата? Майстора каза че е хубаво и обтегача (банан) да сменя че е малко захабен но и той не знае дали само с тези 2 неща ще се реши проблема![]()
Най-добре е всичко да се смени, но цената само на частите е 6-700лв, минал съм по тоя път. Смени обтегача около 50лв е /разбира се не от дару/, веригата и тя е 50лв и вече като разглобиш ще прецениш на място кое, колко зле е. Много М42-та умират от скъсана верига, не от даване на газ.
- waterboy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e38 735i
- Мечтае да кара: вана
- Детайли за колата: M62
За кой обтегач говориш колега този който се нарича банан ли ? Веригата съм я купил
- BMW_M42
- кандидат ентусиаст
-
waterboy написа:За кой обтегач говориш колега този който се нарича банан ли ? Веригата съм я купил
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1992/february/browse/engine/timing_and_valve_train_timing_chain/
колега 17-е масления обтегач които струва около 60лв
14- е тааа хуйня тип банан
принципно както каза колегата по горе 6-700лв е цялата работа но за тия пари се сменя всичко на снимката
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
И така колеги дойде денят в който я отворихме, и си каза какво му е ... Веригата и 2та вертикални успокойтела http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... ing_chain/ - 6 и 14 от схемата надявам се тази седмица да се сменят и да кача видео как мърка 

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
А сигурен ли си, че номер 17 също не е за смяна? Обикновено той заминава пръв...
Never mistake motion for action...
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
Leon написа:А сигурен ли си, че номер 17 също не е за смяна? Обикновено той заминава пръв...
Знам ли ... като отворихме 2та капака и избутахме банана да събере веригата номер17 не стигаше до него за съвсем малко, а обтегача беше в крайно изпънато положение. Предполагам като се смени веригата хода на обтегача ще се намали и ще може да си върши работата?
- BMW_M42
- кандидат ентусиаст
-
искаш да кажеш че веригата е разтегната като прашки на дебел гъс 

- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
И така съфорумци при по внимателен оглед се установи, че успокоителите са в значително добро състояние с износване по малко от милиметър
. Майстора ми каза, че има следи да е отваряна и да е правена... каза, че за да е апсолютно сигурен трябва да се смени веригата и зъбните колелета(те не ми се видяха износени) но както бате Бойко казва "Пари Нямааа"
. Та в крайна сметка сменихме само веригата и семеринг на колянов вал. Това е резултата
http://vbox7.com/play:6960b0ec15 . Майстора каза че ще повие докато улегне хубаво новата верига.

- BMW_M42
- кандидат ентусиаст
-

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Бая бърнаут ще е, има-няма 1000-1500 км.
Never mistake motion for action...
61 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5